World Cup 2014, faza pe fotoliu. Optimi de finală: James, Set, Match!

James Rodriguez Columbia-UruguayObișnuiți cu eșecurile pe linie ale Columbiei la Campionatele Mondiale, puțini ar fi anticipat că World Cup 2014 ar putea deveni nu doar o competiție în care naționala sud-americană dovedește că are puterea să ajungă până la sesiunea de aplauze de după deschiderea reflectoarelor pe scenă, ci și una în care dintr-o echipă fără nume mari se va naște unul care reușește să îi încalece la nivelul calității jocului și al importanței în teren pe titanii Messi, Neymar și chiar pe imensul sud-coreean Koo Ja-Cheol. Bineînțeles, “se naște” e o figură de stil, columbianul James Rodriguez fiind cumpărat acum un an de AS Monaco cu 45 de milioane de euro într-o mutare care pe vremea aia a fost văzută ca o demonstrație clasică a modului în care monegașcii reușesc să spargă bani în timp record. Ba mai mult, a devenit cel mai bun pasator al ligii franceze în primul său an, lăsându-i pe cei de la Real Madrid și Barcelona, clasicele găuri negre financiare ale fotbalului european, să-și arunce șapca-n colb de ciudă că nu l-au ochit mai devreme la Porto.

După ce James (se citește “Hames”, ca pe paté) a fost desemnat de FIFA jucătorul fazei grupelor, omul reușind să spargă banca de trei ori și să dea și două pase decisive în plus, meciul din optimi dintre Columbia și Uruguay a fost ocazia perfectă pentru mijlocaș să dovedească faptul că un jucător sud-american poate să joace excelent fără a mușca adversarii și că este primul columbian care poate fi decisiv fără a ieși în evidență prin păr.

IGol James Rodriguez Columbia-Uruguayar columbianul a făcut spectacol. În primul rând, a dinamitat un meci lent ca o zi de cosit printr-un gol care va intra în galeria celor mai frumoase reușite din istorie la Mondiale: șut din întoarcere la 20 de metri din voleu, cu bara transversală, după o preluare perfectă pe piept (GIF), într-o fază în care a creat mai multe reușite tehnice într-o secundă decât au făcut-o alți jucători în întreaga lor carieră. Rodriguez a realizat dubla la începutul celei de-a doua reprize, în minutul 50, într-o fază în care atacul columbian a părut că a scos din manualul jocului un cheat care i-a încălțat cu ghete de plumb pe adversari. După câteva pase care au învârtit apărarea uruguayană ca pe o clătită pe toate părțile, Rodriguez a marcat cu poarta goală de la 6 metri (GIF), devenind cu această ocazie golgeterul competiției din Brazilia, cu 5 boabe.

Columbia-UruguayDeși adversarii au încercat să revină și au forțat careul columbian spre finalul meciului, naționala Uruguayului pleacă acasă după optimi lăsând în urmă moștenirea greu de egalat a primului jucător care compromite calificarea propriei echipe cu ajutorul caninilor: Suarez, suspendat patru luni din fotbal pentru că l-a confundat pe italianul Chiellini cu o bucată de gumă turbo în meciul anterior.

COLUMBIA-URUGUAY 2-0 (1-0)
A marcat James Rodriguez (28, 50)
Statistici, echipe, comentariu live

Ave César!

Brazilia-ChileAtunci când sorții au aranjat grupele astfel încât exista o infimă posibilitate ca din primele două să se califice mai departe doar echipe sud-americane, zeii fotbalului erau beți și dormeau în șanț, fără să aibă habar că undeva, în spatele cortinei, destinul lucrează pentru ca Spania și Anglia să fie deja la cratiță pe când Brazilia, Chile, Columbia și Uruguay vor fi rămas să-și rupă coastele în lupte care mai de care mai interesante.

În prima optime de finală, pe un stadion mai galben decât un submarin britanic, Brazilia a încercat să treacă de Chile pentru a-și asigura un loc în sferturi. Favoriți în condițiile în care competiția se joacă în propria livadă chiar și după ce în grupe i-au cam lăsat pe fani cu fețele strâmbe după o serie de meciuri neconvingătoare, brazilienii au încercat să se lupte nu doar naționala statului Chile, ci și cu vocile a sute de milioane de microbiști care urăsc sincer și incontrolabil uzina de simulări a unei echipe altă dată mândru de spectaculoase.

David Luiz Brazilia-ChileMeciul a început cu Brazilia în atac, Neymar așezându-se cu fluierul piciorului pe tranșee, în speranța că vreunul dintre apărătorii cetății chiliene lasă garda jos și iese inconștient în fața echipei braziliene încercând să lupte cu adversarul fără armele potrivite. S-a întâmplat în minutul 18, când chilienii nu doar că au ieșit desculți în întâmpinare, dar au adus cu ei și pâine și sare, marcând în propria poartă cu călcâiul după un corner (GIF). Istoria și documentele oficiale îl vor reține însă ca marcator pe David Luiz, urmașul capilar al lui Valderrama bucurându-se îndeajuns de sincer încât să-l păcălească pe Howard Webb pentru prima și singura dată în acest meci. Era 1-0 pentru Brazilieni, iar la Rio se deschidea deja șampania, berea, tequila, romul, whisky-ul și toate celelalte sticle cu sau fără dop pe care sud-americanii le-au înfipt prin case în așteptarea unui astfel de model înălțător.

Alexis Sanchez Brazilia-ChileNeobișnuiți să apere cu dinții un scor favorabil pentru că Victor Pițurcă nu a apucat încă să-și țină cursul de Istorie a Plictiselii la Rio, brazilienii au încercat să-și continue raidurile aeriene, însă elanul le-a fost tăiat subit după doar 13 minute de la primul gol al meciului după o fază care dacă avea loc într-un meci european de mijloc de clasament ar fi fost privită ca indiciu clar al faptului că partida e trântită. Fundașii gabenilor au pierdut foarte ușor mingea la marginea terenului în propria jumătate, iar chilienii i-au pasat mingea lui Alexis Sanchez, care nu așteaptă de obicei chemare pentru a trimite mingea cu viză de plasă (GIF). Era 1-1 după un șut plasat, la firul ierbii, care a transformat meciul într-un schimb de replici cu țintă reciprocă și cu focuri trase mult mai des și mai rapid decât până atunci.

Dacă pauza a lăsat echipele la egalitate perfectă, minutul 51 a adus o fază complicată pentru arbitru, dar pe care Webb a rezolvat-o cu ușurința cu care un schior trece de ultimul jalon după un slalom perfect realizat pe pârtie. Hulk a marcat plasat pe lângă portarul chilian, însă preluase mingea cu bicepsul și a fost ochit de fluier în timp ce deja instalase boxele pentru petrecere în propria casă, iar invitații se aflau pe la porți, furând startul. De aici înainte meciul s-a transformat într-o luptă de reacție și contrareacție, fiecare fază periculoasă și ineficientă a brazilienilor fiind dublată de o ratare de CV a chilienilor. Într-o lume ideală, în care fotbalul răsplătește echipele în funcție de așteptări și indirect proporțional cu aerele, Chile ar fi trecut mai departe, pentru că a fost cel puțin egala unei echipe care pe lângă faptul că joacă acasă, reușește la fiecare meci nou la Mondiale să ne demonstreze că galbenul poate să se poziționeze pe mediana dintre moderat și plictisitor. În context practic, însă, Chile și Brazilia au intrat în prelungiri pentru încă 30 de minute de chin în formă de optime de Mondial.

Julio Cesar Brazilia CileSingurul moment care a zdruncinat serios echilibrul meciului a venit în chiar ultimul minut al meciului, când chilianul Pinilla a scos din desagă un șut care a trăznit violent tranversala (GIF), demonstrând că o calificare (sau eventual pierderea ei) se poate măsura și cu rigla, nu doar în goluri. Cu doi centimetri mai jos, Chile ar fi mers mai departe, iar Brazilia s-ar fi întors pe băncile școlii ca să învețe reacții, formule și traiectorii geometrice.

Brazilia se califică. Brazilia-ChileS-a intrat la penalty-uri, acolo unde Chile și Brazilia și-au împărțit frățește golurile și ratările. Julio César, portarul brazilian, a reușit să scoată primele două penalty-uri ale seriei, demonstrând că ideea conform căreia Brazilia are jucători de câmp, dar nu și portar este un simplu argument găsit de suporteri ori de câte ori naționala statului sud-american se dă cu caiacul peste cap în mijlocul campionatelor mondiale.

Reușitele lui Cesar au fost însă neutralizate de proprii săi colegi, care au ratat la rândul lor două penalty-uri prin Willian și Hulk. Brazilia a fost salvată însă la exact ultima lovitură de pedeapsă din seria de cinci a chilienilor, când Gonzalo Jara a dat-o-n bară la propriu, reușind să dovedească faptul că, spre deosebire de greci, de chilieni nu trebuie să te ferești când îți fac daruri, ba din contră.

BRAZILIA-CHILE 1-1 (1-1), 3-2 după penalty-uri
Au marcat: David Luiz (18), respectiv Alexis Sanchez (31)
Penalty-uri: Luiz (gol),  Willian (ratare), Marcelo (gol), Hulk (ratare), Neymar (gol) pentru Brazilia, respectiv Pinilla (ratare), Alexis Sanchez (ratare), Aranguiz (gol), Diaz (gol), Jara (ratare) pentru Chile
Statistici, echipe, comentariu live

Duminică în program la World Cup 2014 Brazilia

Olanda-Mexic (ora 19)
Costa Rica-Grecia (ora 23)

Apropo, dacă te prind pariurile, pronosticurile și concursurile între prieteni și nu vrei să pierzi bani prin agențiile clasice, recent lansata platformă Yepp te lasă să te întreci cu alți bloggeri sau pur și simplu cu alți pasionați de fotbal din România în tot felul de mize întortocheate, de la cine câștigă fiecare meci la umărul pe care-l va mușca Suarez în următorul său meci pentru Uruguay.

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

4 Comentarii

  1. Psst, psst, pe portarul columbian il cheama Bravo sau cam asa ceva. Webb e al americanilor.

    • Evident. Mulţumesc pentru clarificare :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.