World Cup 2014, faza pe fotoliu. Brazilia-Germania, prima semifinală: Măcelinho

Brazilia-GermaniaAtunci când brazilienii au primit de la FIFA cadou organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, o întreagă națiune spera ca la finalul competiției să se bucure de trofeu. Dar marea lecție rămasă după întreaga poveste a organizării Mondialelor are un iz de proverb din care la final rămâi doar cu morala: dacă-i chemi pe nemți la propria ta petrecere, ai mari șanse să rămâi cu cheltuiala și cu gunoaiele. Iar ei cu distracția.

Semifinala dintre Brazilia și Germania a început cu câteva zile înainte ca echipele să intre pe teren. Cu Neymar indisponibil după ce un columbian i-a îndreptat coloana vertebrală îndoită după o carieră plină de simulări și cu Thiago Silva – căpitanul din centrul apărării – suspendat pentru o colecție prea bogată de galbene, Brazilia rămânea în fața meciului cu Germania cu o echipă încropită din băieți care au părut aleși dintre sătenii care nu au prins căruța de 7 la ziua de coasă. Ajunși oricum în faza semifinalelor cu largul concurs al naturii, al arbitrilor, al fundașilor și al barelor echipelor adverse, brazilienii s-au trezit pe teren parcă teleportați din studiourile televiziunilor românești: obligați să presteze, deși nu au nici expertiza, nici experiența necesară unei astfel de îndeletniciri.

Gol Muller Brazilia-GermaniaDupă un început de meci care a părut echilibrat ca o balanță de farmacie, Thomas Müller s-a trezit singur ca-n piesele formației Talisman în careul brazilian după un corner, atacantul german marcând cu latul, simplu, de lângă un grup de fotbaliști în galben care păreau turiști coreeni adunați gură-cască lângă Poarta Brandenburg (GIF). Era minutul 11 și scorul era deja 1-0, moment din care brazilienii aveau două alternative: fie încercau să-și peticească găurile din apărare și-i așteptau pe nemți să se arunce peste ei pentru a-i prinde pe contraatac, fie trăgeau de ei și-și aduceau aminte că tricoul galben a fost îmbrăcat în istorie de atacanți care au dat milioane de goluri și au îmbrăcat miliarde de pereți cu postere. Aflați în zi de grație, sud-americanii au ales a treia variantă, inventată ad-hoc: să joace ca o echipă de zidari care au pus mâna pe o minge la pauza de masă, singurele diferențe dintre cele două imagini fiind reprezentate de faptul că fotbaliștii brazilieni nu aveau țigări în colțul gurii.

Cum germanii nu știu de glumă și râd la bancuri doar dacă îi alergi cu excavatorul, băieții antrenați de Joachim Löw au primit invitația neoficială din partea adversarilor și au scos fotbalul din ADN-ul brazilian în 6 minute echivalente cu o rafală de upercuturi lansate de frații Klitschko înspre un adversar fără brațe. Au fost alte patru goluri consecutive marcate de germani atât de rapid, încât dacă te apucau necesitățile fiziologice brusc și lipseai din fața televizorului cât să-ți treacă vezica aveai șanse să crezi că grafica televiziunii care transmite meciul a luat-o razna în doar câteva minute.

Gol Klose Brazilia-GermaniaAl doilea gol al Germaniei a intrat de altfel nu doar în ațe, ci și în istoria Mondialelor. Autor a fost Miroslav Klose, după o fază la care a insistat la șut ca la ghișeul Poștei Române (GIF), atacantul german marcând cu această ocazie al 16-lea său gol la Mondiale și detronându-l pe marele Ronaldo din poziția de recordman all-time la acest capitol. Un meci care se îndrepta spre înmormântare pentru brazilieni a căpătat accente de Săpânța după ce Toni Kroos a înscris și el, ridicând scorul la 3-0 printr-un șut de la marginea careului într-o fază în care germanii și-au permis chiar să lufteze prin careu, iar brazilienii să lipsească nemotivat din apărare pe tabela de pontaj (GIF). După încă două minute s-a făcut 4-0, același Kroos marcând simplu, cu latul, după un un-doi cu Khedira (GIF), în urma unei faze în care fundașii centrali brazilieni au părut doi bețivi care se ceartă pentru prioritatea la ieșirea din șanț. În sfârșit, pastila concentrată de șuturi în freză care le-a fost administrată brazilienilor a mai avut un efect secundar în minutul 29. Khedira s-a aflat de data asta la capătul țevii prin care echipa Braziliei a primit ajutoare din Germania sub formă de alice-ntre dinți, faza fiind aproape identică cu cea din care Kroos marcase cu două minute înainte al doilea său gol (GIF).

Brazilia-GermaniaCu 5-0 pe tabelă și cu încă 60 de minute rămase din meci, germanii au făcut ceea ce fac dintotdeauna când au șansa să se relaxeze: au băgat cărbuni în continuare, ținându-i de gât pe jucătorii brazilieni amețiți ca o turmă de girafe lăsată să pască pe un câmp de canabis. A urmat o perioadă de joc în care nemții s-au distrat prin apărarea sud-americană ca adulții lăsați să se joace pe toboganele copiilor. Un soi de Tom și Jerry în variantă fotbalistică, cu nemții alergând ca și cum ar fi fost conduși și ar fi jucat la pariuri pe propria victorie și cu Marcelo și compania împiedicându-se de gazon și ștergându-se la ochi, încercând să caute butonul de restart al meciului. În ciuda unor lovituri libere pe care nemții se invitau reciproc să le bată, scorul a rămas 5-0 până la pauză, moment în care Brazilia și-a adus aminte că bugetul pentru organizarea Campionatului Mondial ar fi scos din foame jumătate de țară și a început să-și ascută coasele și topoarele printre lacrimi și sughițuri.

Deși au încercat să-i naturalizeze între reprize pe jucătorii Forestei Fălticeni, singura echipă considerată îndeajuns de experimentată în răsturnarea unor astfel de rezultate, brazilienii au rămas cu un gust amar când au aflat că aceștia sunt buni, dar nu-i mai vede nimeni din cauza faptului că formația moldavă ne-a părăsit pentru o lume mai bună acum niște ani buni. Brazilienii au rămas cu varianta propriilor forțe și au intrat în teren cu gândul să recupereze cât se poate din prăpastie, dar cu hotărârea unui războinic plecat la luptă cu furculița de unică folosință într-o mână și cu pliciul de muște în cealaltă.

Gol Schurrle Brazilia-GermaniaÎn aceste condiții, nu a fost decât o problemă de timp până când nemții au marcat din nou. De această dată prin Schürrle, introdus la pauză ca să așeze ultima grindă din cavoul brazilian printr-un lat sec din careu în minutul 69 (GIF). După golul de 6-0, în urma căruia o jumătate de Germania marcase deja în poarta Braziliei în acest meci, Schürrle și-a făcut timp de spectacol, încercând să țină în priză tribunele care colcăiau deja de lacrimi și muci galben-verzi. Atacantul german a inventat un șut în vinclul colțului scurt după o fază care nu anunța nimic, precum stația de la Gara de Nord atunci când aștepți un tren care nu mai vine (GIF).

Brazilia-GermaniaGolul – unul dintre cele mai frumoase marcate la World Cup 2014 – i-a calmat în sfârșit pe nemți, care s-au prins până la urmă că ultimul dintre brazilienii care alergau cot la cot cu ei în cursa pentru finală murise acum 30 de kilometri. În aceste condiții, Brazilia a reușit să treacă caseta de statistici prin cabina de machiaj, rujând posesia, aruncând fond de ten pe șuturile spre poartă și completând cu mascara pe cornere, totul pentru ca la final cifrele să le arate celor care nu au urmărit partida că a fost vorba de un meci foarte echilibrat. În marea de șuturi trimise către Alpha Centauri cu mesaje pentru extratereștri s-a găsit însă și unul care a găsit ținta. Autorul a fost Oscar, cel care a marcat astfel golul consolării pentru brazilieni într-un moment în care găinile erau deja la culcare, iar jurnaliștii sud-americani se sinucideau cu pixurile (GIF).

Brazilia-GermaniaDupă violul neanunțat asupra fotbaliștilor brazilieni și anteriorul 4-0 cu Portugalia în grupe, Germania dovedește că limba portugheză este pe cale de dispariție din dicționarele fotbalistice. În același timp, Brazilia speră să scape cu stadioanele funcționale după nopțile de lupte de stradă care urmează, pregătindu-se de finala mică pentru a spăla din rușinea care a primit deja referințe în jumătate dintre articolele din Wikipedia, de la hermeneutică la spălatul covoarelor. Pentru amatorii de statistici, Brazilia a pierdut pentru prima dată pe teren propriu după 39 de ani, oferindu-le nemților încrederea de care au nevoie pentru a-i bloca pe rivalii argentinieni să pună mâna pe Cupa Mondială.

BRAZILIA-GERMANIA 1-7
Au marcat Oscar (’90), respectiv Müller (11), Klose (23), Kroos (24, 26), Khedira (29), Schürrle (69, 79)
Echipe, statistici, comentariu live

Miercuri la World Cup 2014: a doua semifinală

Argentina-Olanda (ora 23)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

10 Comentarii

 1. Primul gol e si un pic de maiestrie si tactica germana. Ca cel ce trebuia sa-l tina pe Muller a plecat dupa el, dar a fost blocat un pic, suficient cit Muller sa ramina singur, sa intercepteze pasa si sa inscrie. Iar cornerele la bara opusa totdeauna pot genera faze periculoase.
  Personal, n-am iubit Brazilia de la primul meci cind a cistigat prin vicierea rezultatului de catre arbitru.
  Nici nemtii n-au aratat cine stie ce dupa meciul cu Portugalia.
  Azi insa au oferit spectacol fiindca Brazilia n-a aratat nimic.
  De tare multa vreme n-am mai citit niste cronici asa de spumoase.
  Felicitari!

 2. Cred ca acest meci va insemna sau renasterea sau disparitia Braziliei ca echipa nationala. Sa speram ca ceilalti anemici din Argentina nu ajung in finala, altfel o sa avem un nou macel.

 3. … uitandu-ne la partea plina a paharului pentru brazilieni, o asemenea lectie ii poate face mai realisti, mai smeriti nitel, astfel incat sa se mai ocupe si de alte lucururi mai importante decat de fotbal … Vechile generatii ale lui Pele si urmasilor au trecut, si nu poti trai numai din gloria trecuta cand dau peste tine panzerele germane si trebuie sa dovedesti pe iarba daca nu este numai gura de tine.
  Excelent articolul, felicitari, are viata in el! Nu sunt platitudini ca la alti comentatori care chiar si cand se entuziasmeaza in scris despre un meci te ia cascatul cand citesti.

 4. Bun meciul! M-a uns pe suflet că Brazilia a încasat în final ce merită.

  Articolul a fost cireașa de pe tort !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.