Frânarii şi eroii

După vacanţa de Sărbători am revenit, ca de obicei, cu o mulţime de poveşti din trafic. Multe dintre ele au fost deja expuse stilistic pe blogul de pe Automarket (business first, nu?), dar am două speciale pe care nu puteam să le analizez acolo.

Eu îi numesc frânari şi eroi. Sunt cei fără de care şoselele României ar fi mult mai libere, iar şoferii care circulă pe acestea ar fi mult mai puţin încordaţi.

Frânarii sunt cei care, trebuie sau nu trebuie, frânează. Din senin. Mergi cu 70 în spatele lui şi te trezeşti că omul pişcă frâna. Nu s-a întâmplat nimic, nu a sărit nimic în faţa lui. Zici că i s-o fi părut ceva ciudat. După câteva secunde, stopurile i se aprind iar. La următorul viraj, chit că e sau nu unul care necesită apăsarea pedalei, omul nostru frânează cu 500 de metri înainte. Chiar dacă virajul în sine are o rază de 5000 de kilometri, deci poţi să mergi bine mersi fără probleme doar rotind covrigul şi atât. Iar din cauza asta trebuie să schimbi viteze, să frânezi la rândul tău. pentru că ăla (sau aia) n-a învăţat până astăzi că există un fenomen numit frână de motor (dacă nu ştiţi ce-i aia, lăsaţi volanul şi plătiţi-vă nişte ore suplimentare la altă şcoală, e mai safe pentru toată lumea) sau că, dacă iei pur şi simplu piciorul de pe acceleraţie, maşina încetineşte.

Nu mă înţelegeţi greşit, nu atac şoferii care ştiu ce fac. Dar e bine să-ţi dai seama că pe şosea sunt unii care îşi văd de treabă după manual, nu după cum li se pare lor că se conduce o maşină. Toţi frânăm, dar unii frânează din nevoie, alţii din prostie.

Eroii, pe de altă parte, sunt cei care au maşini cu motoare mici sau sunt începători, dar care nu-şi asumă statutul. E simplu: fiecare maşină are capacităţile pe care le are, faptul că tu încerci să dovedeşti că 1.4-ul tău este de fapt un V6 nu te transformă decât într-un tembel. Deseori, cei pe care-i denumesc eu eroi sunt cei care nu ţin cont de condiţiile şoselei sau de condiţiile traficului şi depăşesc fără număr şi logică, de multe ori fără a semnaliza măcar. E gheaţă pe jos? Stai în coloană şi depăşeşte-i doar pe cei care sunt clar în dificultate. Nu e cazul să demonstrezi că maşina ta este genială, iar tu eşti un pilot nedescoperit. Un alt exemplu bun de erou este cel care, după ce a fost depăşit pe şosea, vine din spate călcat pe eul propriu şi te depăşeşte cu 150 în localitate, arătându-ţi că e preşedinte pe tarla.

E bine să ne vedem limitele. În trafic suntem parteneri, nu duşmani. Cretinilor!

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.