Euro 2016, faza pe fotoliu. Țara Galilor-Belgia: Galezi și câștigi

Belgia și Țara Galilor s-au întâlnit la Lille într-un meci cu miză dublă. Pe lângă faptul că o victorie le garanta un loc cu Priority Boarding și Extra Legroom în semifinalele Euro 2016, bonusul ar fi fost o întâlnire cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo, o echipă care a demonstrat până acum la acest European că egalul e noua victorie, ajungând după cinci remize la un muc distanță de finală. Iar dacă în mod normal o întâlnire cu o mitralieră de goluri precum Ronaldo ar trebui să fie atrăgătoare ca un șut cu șpițul gol într-un bolovan, portughezul a prins un European ruginit și pare soluția perfectă pentru cei care vor să simtă beneficiile psihologice pe care le oferă un adversar care ratează mai mult decât e stipulat în Constituția fotbalului.

Una peste alta, un român cu probleme de vedere putea regăsi în Belgia un alter ego al Naționalei noastre la nivel formal: steagul belgienilor poate fi confundat cu al nostru dacă ai dioptrii mari, iar numărul 10 din echipa lor are pe alocuri sclipirile și prima literă din numele lui Hagi. E adevărat că asemănările se opresc aici, pentru că Tata Puiu nu i-ar fi lăsat pe ai lor niciodată să joace în roșu, culoare considerată ghinionistă de un manager căruia-i găsești în buzunare mai multe icoane decât victorii în clasamente.

VOLVO-XC60-sommar_450x450

Seria de articole Euro 2016, faza pe fotoliu vă este oferită de Volvo România.
Toate încasările vor fi donate în scop umanitar către Mariana Oprea, una dintre supraviețuitoarele din Colectiv. Povestea ei poate fi citită pe larg aici. Citești gratis articolele de pe acest blog, dar poți dona și tu orice sumă pentru ca Mariana să poată avea o viață normală:
Oprea Mariana
Cont IBAN: RO66RNCB0297109441120001
Cont deschis la BCR, filiala Colentina nr. 26
Cod Swift: RNCBROBU

Meciul dintre cele două echipe a început cu belgienii așezați pe careul advers ca pescarii pe baltă în weekend-ul de după populare, galezii oferindu-le mingea din partea casei. Iar rezultatul acestei strategii s-a văzut imediat pe teren, pentru că belgienii au avut în minutul 7 o ocazie în care trei jucători au încercat să dea cep porții adverse cu șuturi consecutive în timp ce rivalii mulțumeau evoluției pentru toate excrescențele de pe corp cu care au reușit să oprească pe linia porții mingile venite ca grindina, din toate direcțiile (video).

După ce Bale a răspuns neîntrebat la o fază la care vedeta galeză a format cute în plasa laterală, belgienii au pus șaua pe cal în minutul 13, atunci când Nainggolan, un tip care pare rezultatul unei relații deschise între un cocoș și un punker, a descoperit în gazon o bombă nedezamorsată pe care a trimis-o sub formă de ghiulea în vinclul porții lui Hennessey. A fost unul dintre golurile pe care portarul nu le-ar fi putut scoate nici dacă vedea meciul înainte, mingea trimisă de belgian intrând într-un continuum spațiu-timp din care-a ieșit cu o viteză care i-ar fi lichidat autorului permisul în localitate (video).

Golul care a reconstruit genericele rubricilor de sport a avut un efect ciudat asupra belgienilor. În loc să le bage TNT în fund, ca-n desenele animate ale tinereților noastre, le-a băgat bolovani în chiloți, transformându-i în statui ecvestre cărora le-au fost furați caii. Galezii au simțit momentul și, mânați din spate de Bale, care a jucat rol de rulment uns în motorul naționalei sale, au aruncat năvodul pe belgienii care au părut depășiți precum tocilara clasei care a rămas fără inspirație la examenul oral.

Țara Galilor a egalat în minutul 31, atunci când căpitanul Ashley Williams a profitat de faptul că a fost uitat în careu ca Macaulay Culkin în casă și a înfipt cu sete o lovitură de cap pe lângă gleznele lui Courtois, acolo unde portarul de doi metri minus un deget nu ajunge decât cu limba de încălțat pantofii (video). Era 1-1, iar galezii miroseau iar a balsam de margarete după ce la începutul meciului au dat impresia că au nevoie de scutece noi.

Până la pauză, același Bale a jucat Snake cu fundașii belgieni, cărându-i după el pe teren în șir indian înainte să-i întindă măduva spinării lui Courtois cu un șut cu piciorul cu care se urcă-n Bentley (video). Scorul a rămas însă egal, situație care promitea o repriză secundă plină de artificii.

Belgienii au fost cei care au ieșit mai hotărâți de la vestiare, în primele 10 minute ale reprizei a doua fiind de vreo patru ori în situația de a vărsa camionul cu lături în curtea galezilor. Scăpați din cazan, galezii au răspuns la o fază la care atacantul Robson-Kanu ne-a arătat cum s-ar fi descurcat în fața porții un jucător construit cu bucăți de ADN preluate de la Bergkamp, Henry, Zidane și Inzaghi. Galezul a preluat în careu cu spatele la poartă, i-a trimis pe toți cei trei apărători belgieni din jurul său la urgențe ortopedice după ce le-a rupt gleznele dintr-o singură mișcare și a marcat simplu, plasat, cu siguranța jucătorului care știe că tocmai a inventat un dribling care ar putea să-i poarte numele (video).

Gluma începea să se îngroașe pentru belgieni, care din poziția de echipă aproape calificată în semifinale printr-un gol fabulos se transforma într-un pacient în comă indusă căruia organele îi cedau unul câte unul. Dincolo, galezii au prins aripi și au început să joace din plăcere, simțind că sunt aproape de cea mai mare performanță a unei Naționale care până la apariția lui Bale asistase din poziția de sparring-partner la campanii de calificare pe care galezii le vedeau ca pe ocazii de a vedea Vulcanii Noroioși, Lefkada sau Balatonul.

Cea mai mare ocazie de egalare a belgienilor a venit în minutul 77, când Fellaini, un tip al cărui talent este invers proporțional cu lungimea părului, a trimis mingea cu colțul frezei gonflabile pe lângă poartă după o centrare perfectă (video). În rest, jucătorii Belgiei au jucat concav și neinspirat, demonstrând că au șanse reale de a deveni o generație ai cărei jucători luați separat sunt numai buni de postere, dar care în formă de echipă seamănă cu un puzzle ale cărui piese se potrivesc doar îndesate și mototolite.

Și pentru că atunci când e să nu-ți iasă calculele găsești sârmă ghimpată chiar și când te scarpini în ureche, galezii au mai marcat o dată, prin Vokes, printr-o lovitură de cap calmantă și liniștitoare ca o cremă mentolată aplicată pe o pișcătură de țânțari (video).

Meciul s-a terminat 3-1 pentru galezi, un scor care la 10 minute de la începerea partidei părea mai departe decât ziua în care vei putea circula pe autostradă de la Constanța la Timișoara. Belgienii reușesc însă performanța de mai trece printr-un turneu final ca apa prin sită, în timp ce Țara Galilor atinge în premieră semifinalele unui turneu final și încearcă să-i spargă baia de ulei colegului Ronaldo într-un meci care va decide reprezentanta jumătății infirme de tablou în marea finală de la Campionatul European.

ȚARA GALILOR-BELGIA 3-1 (1-1)
Au marcat: Wlliams (31), Robson-Kanu (55), Vokes (87), respectic Nainggolan (13)
Cine merita să câștige? Țara Galilor, pentru că Belgia a jucat fotbal doar în primele 15 minute ale meciului.
Ce am învățat din acest meci? Că un Bale la vremea lui face mai mult decât un Giggs prăfuit.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. si uite asa se apropie tara galilor de finala…acum daca bate si islanda incepe sa se configureze finala pe care o doresc…asta daca nu ma contrazic nemtii sau italienii

    • Acu’ trebuie să recunoaștem căs Țara Galilor a avut un traseu ușor, totuși. Islanda e acum la poale de munte și trebuie să urce desculță.

  2. poate sa mearga pana sangele pierdut provoaca pierderea cunostintei. am auzit ca la ei serviciile medicale sunt si mai bune si mai rapide

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.