Euro 2016, faza pe fotoliu. Portugalia-Polonia: Corigentul 007

După patru meciuri în care a fost lovită de constipație cronică, Portugalia a ajuns în sferturile Europeanului din Franța în poziția unei echipe care nu a pierdut niciun meci până acum, dar cu moșternirea ingrată a sfert-finalistei care nu a câștigat niciun meci în 90 de minute la acest turneu final. Era însă greu să fie altfel în condițiile în care Cristiano Ronaldo, mielul de aur al lusitanilor, s-a abonat la cotidianul Ratarea, iar apărarea echipei a părut în unele momente clasa de mate-fizică de-a opta cu jumătate dintre elevi scutiți de la sport pe motive de oxiuri.

De cealaltă parte, Polonia s-a remarcat la acest turneu prin două lucruri: egalul cu Germania, performanță considerată de mulți îndeajuns de serioasă încăt să transforme polonezii în mentalul colectiv din cârnați în ruladă cu mucegai nobil, și golul monstruos luat de la Xherdan Shaqiri în turul anterior, când elvețianul și-a cioplit mutra pe istoria Europeanului printr-o execuție de muzeu.

VOLVO-XC60-sommar_450x450

Seria de articole Euro 2016, faza pe fotoliu vă este oferită de Volvo România.
Toate încasările vor fi donate în scop umanitar către Mariana Oprea, una dintre supraviețuitoarele din Colectiv. Povestea ei poate fi citită pe larg aici. Citești gratis articolele de pe acest blog, dar poți dona și tu orice sumă pentru ca Mariana să poată avea o viață normală:
Oprea Mariana
Cont IBAN: RO66RNCB0297109441120001
Cont deschis la BCR, filiala Colentina nr. 26
Cod Swift: RNCBROBU

După ce în meciul cu Croația au jucat cu entuziasmul unei muște lipite cu picioarele pe banda adezivă și au tras primul bâtlan pe poartă în minutul 118, portughezii au început sfertul cu Polonia în aceeași stare patologică de amorțeală cruntă, sperând să-i contamineze și pe adversari cu damful de somn în stare pură. Dar, după cum se poate observa și din transcrierea numelor de familie ale polonezilor, nația central-est europeană nu știe de glumă și nici nu a intrat până acum în contact cu metoda ardelenească a fotbalului bine prefăcut. Iar rezultatul s-a văzut chiar în minutul al doilea al meciului.

Cedric, fundașul dreapta portughez, a plutit în imponderabilitate câteva secunde în căutarea mingii, aceasta a gravitat în jurul lui și a ajuns la Grosicki, care a centrat apoi în careu, acolo unde aștepta Lewandowski. Mort în lanul de secară până acum la acest turneu final, atacantul polonez a șutat cu ură, plasat, cu latul, lărgind instantaneu garnitura cu care portughezii încercau să-și izoleze țeava de scurgere (video).

Loviți în orgoliul de conchistadori în mizerie, portughezii aveau de acum o singură soluție la nivel tactic, iar aceasta nu se potrivea deloc cu forma tavei în care ar fi trebuit să se coacă Pasteis de Nata pe stadionul din Marseille. Portughezii l-au fixat pe Ronaldo în vârful careului ca-n cireș, aruncându-i non stop găleți pe care să le umple, însă lusitanul a jucat izolat ca satele românești la inundații și a atins mingile doar dacă erau semnate și ștampilate de vameșii polonezi. De altfel, cea mai importantă șansă a lui Ronaldo în prima repriză a fost o lovitură liberă bătută dintr-o poziție centrală de la 35 de metri, însă singurul rezultat al acesteia a fost etalarea mișcărilor teatrale pre-execuție care în absurdul lor probabil că-l fac invidios de fiecare dată pe Mălăele.

Văzându-se cu bagajele de cală urcate pe bandă, polonezii s-au limitat la un joc de așteptare în care atacanții leși au avut rolul de a strecura cât se poate de multă materie solidă prin tifonul apărării portugheze. Deși au avut o ocazie importantă la o nouă înșurubare pe stânga, polonezii nu au reușit să mai rupă folia portugheză de protecție întinsă în acest meci perfect de Pepe. De altfel, fundașul care uneori iese în decor după tulburări psihomotorii bruște a fost unul dintre oamenii care au avut un efect major asupra rezultatului acestui meci, reușind să se așeze în fața șuturilor poloneze ca elevii români în fața graficelor din testul de matematică la Evaluarea Națională.

După 33 de minute de la start, portughezii au transformat o fază insipidă și inodoră într-o curcubeu al aromelor Skittles. Renato Sanchez, o reîncarnare de limbă latină a lui Ruud Gullit, a decis să-și sărbătorească majoratul înțepându-l pe Fabianski cu un șut de la marginea careului după o fază în care Nani a pasat cu călcâiul perfect ca o parcare făcută cu ajutorul camerei de marșarier (video). Mijlocașul portughez devine astfel cel mai tânăr marcator din istoria fazelor eliminatorii ale turneelor finale europene la o vârstă la care alții încă nu s-au hotărât dacă dau geografie sau istorie la Bac.

Portughezii au revenit după pauză mult mai hotărâți să câștige meciul, dar l-au lăsat pe Ronaldo la vestiare, iar în locul său au adus pe teren o dublură care îl imită perfect la kinetică și proxemică, dar care la finalizare și tehnică a rămas la patru bariere în spate. Nu se pot explica altfel cele două șuturi complet ratate în care a tras senin pe lângă minge cu eficiența un ciocan pneumatic descentrat (video) sau șutul falit în plasa laterală dintr-o poziție în care la echipa de club l-ar fi făcut pe portar să se retragă în glorie și ar fi marcat un hattrick cu o singură execuție (video).

În cealaltă jumătate de teren, polonezii au luat poziția gândacului și s-au ascuns sub covor, adoptând o tactică mai precaută decât cea a unei mame care-și obligă copilul să-i povestească live la telefon cum e muzica de pe plajă într-un moment în care acesta se pregătește să bage un bungee jump de pe Vidraru.

Cu portughezii la joystick și cu Polonia râzând în hohote de un Ronaldo exact în lovituri ca bețivul satului la darts, meciul s-a târât până în prelungiri. O ocazie excelentă pentru ca sosia lui Cristiano Ronaldo să-i mai ierte o dată pe polonezi când a tras din nou pe lângă minge (video), scoțând imediat în fața camerelor un contract de muncă prin care dovedea faptul că e un simplu angajat la o brutărie din Lisabona, fiind obligat să joace la Euro pentru că a câștigat campionatul de chifle pe sate.

Medicii Portugaliei au pus mâna pe imaginile slow-motion pentru a determina cauzele exacte ale găurii cu diametru de minge care s-a căscat în acest meci în picioarele vedetei Naționalei lusitane și, la sesiunea de penalty-uri care a urmat celor 120 de minute, Ronaldo a reușit în sfârșit să marcheze după ce l-a trimis pe Fabianski la cules de margarete. Exemplul vedetei încălțate astăzi invers a fost luat de toți colegii săi, care au mâncat punctul cu var pe pâine. De cealaltă parte, Błaszczykowski s-a încurcat în propriile consoane și a fost singurul jucător care a ratat, reconfigurând traseul colegilor dinspre semifinala care se va juca la Lyon spre magazinele Duty Free de pe Charles de Gaulle (video cu toate loviturile de departajare).

Una peste alta, Portugalia a reușit performanța de a ajunge în semifinalele Euro 2016 după cinci egaluri consecutive în timpul regulamentar de joc, demonstrând cu pixul pe hârtie că egalul ca strategie la Euro se transmite prin Mediterana de la est spre vest și că nu trebuie neapărat să fii mai bun decât adversarii pentru ca ei să fie mai proști decât tine.

PORTUGALIA-POLONIA 1-1 (5-3 după penalty-uri)
Au marcat: Sanchez (33), respectiv Lewandowski (2)
Cine merita să câștige? Portugalia, pentru că dacă marca o jumătate dintre ocazii se termina 10-1.
Ce am învățat din acest meci? Că România avea toate șansele la finala Euro dacă jucam cu Franța și Albania la egal, nu la victorie.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. “în căutarea mingii” ar trebui sa fie “în căutarea mingei”.

  2. “… nu trebuie neapărat să fii mai bun decât adversarii pentru ca ei să fie mai proști decât tine.” — colosal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.