Draft de știre cu sinistrați (model corect gramatical)

Urăsc televiziunile care așteaptă în fiecare toamnă și în fiecare primăvară inundațiile. Mi se pare, de multe ori, că oamenii au pregătite textele, iar singurul lucru pe care-l așteaptă e o veste din teritoriu, acolo unde apele se adună – logic – în fiecare an.

Pentru că astăzi plouă cu bulbuci și e foarte probabil să vedem diseară astfel de știri la TV, m-am gândit că e bine ca oamenii din redacții să nu se chinuie, astfel că le-am făcut munca mai ușoară. Nu mă interesează copyright-ul, deci feel free.

***

Tristețe și jale în întreaga țară după ce apele i-au lăsat pe oameni fără agoniseala de-o viață. Localnicii localității …………… (se introduce zona geografică) …………………. (se introduce localitatea) se luptă de 24 de ore ore cu apele care le-au intrat în case. Râul/pârâul/fluviul (se alege ce se potrivește) ……………… (se introduce numele apei) a făcut prăpăd în această seară/noapte/dimineață/zi, ……… (se trece numărul) de familii fiind lăsate fără un acoperiș deasupra capului. Apele au luat cu ele case, animale, copaci și garduri, transformând ………….. (localitatea) într-un loc al neputinței.

La fața locului se află …………….. (se trece numele reporterului), care vine cu noi informații din locul în care apele nu au mai avut milă de oameni. Bună seara, …………….!

Bună seara, ……………..! (se trece numele prezentatorului știrilor). Dramă și lacrimi în ……………. (localitatea), acolo unde apele umflate ale râului/pârâului/fluviului …………….. (numele apei) au curmat calmul unei localități liniștite, de oameni gospodari. În doar câteva ore, apele ………… (numele apei la genitiv/dativ) au intrat în casele oamenilor, care au fost nevoiți să își petreacă noaptea/ziua (se alege ce se potrivește) în corturile speciale construite de autoritățile județene. Apele au ajuns până la nivelul pragului ușilor/ferestrelor/acoperișurilor/stâlpilor de înaltă tensiune (se alege ce se potrivește), curmând viața a ……. de localnici (se trece numărul. Dacă nu există victime, amânăm știrile până când sunt), printre care și …… copii. …………….. (localitatea) a rămas izolată, toate căile de acces fiind blocate. Apa curentă și curentul electric au fost întrerupte, sinistrații fiind nevoiți să se descurce cu ce au. Nimic nu a anunțat ceea ce urma să se întâmple.

(intră materialul video cu apele).

La fața locului și-a făcut apariția și Primul Ministru/Președintele/Ministrul ……………. (se trece ministerul), care a ajuns în ………………. (localitatea) cu ajutorul unui elicopter personal/al Armatei/al lui Ion Țiriac (dacă nu a ajuns nimeni, amânăm știrea, dar în mod sigur a ajuns cineva – verificați mai atent). Acesta (sau “Aceasta” dacă e vorba de Elena Udrea) a discutat cu sătenii, încercând să-i liniștească. Au existat și incidente, oficialul guvernamental/de la Cotroceni fiind lovit/bruscat/alergat/furat/bătut/omorât de localnicii care încercau să-i ceară socoteală pentru lipsa digurilor de protecție de pe malul apei. Incidentele au pornit după ce reprezentantul autorităților centrale a încercat să-l apere pe prefect/primar/consilier (se lasă ce se potrivește), care afirmase că digurile au fost montate cu un an înainte, dar ele au fost furate de sătenii care au construit cu materialele cotețe pentru porci.

Apropo de diguri, câteva echipe de jandarmi, militari și un grup de tineri din zonă ajută la refacerea digului inexistent la ora inundației, așezând saci de ciment și pietriș în zonele afectate. Vom reveni cu amănunte și noi informații din ………….. (se trece numele localității) imediat după ce acestea vor fi disponibile.

………………..? (se trece prenumele prezentatorului).

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

6 Comentarii

  1. Sa nu uitam ca reporterul se afla in cea mai mare baltoaca din zona, ud fleasca pana la genunchi/ brau/ gat (dupa caz)iar in spatele lui belesc ochii diversi concetateni ai localitatii afectate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.