World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua a patra: Liberté, Inegalité, Plictisité

Elvetia-HondurasCu un prim unsprezece din care n-au lipsit elvețieni pur sânge precum Djorou, Inler, Behrami, Rodriguez, Drmic sau Shaqiri, naționala celui mai pătrat drapel din lume a început meciul contra Ecuadorului adoptând logica extrem de sănătoasă conform căreia dacă nu poți să-i bați, e bine să-i convoci.

Partida – pe care spectatorii elvețieni au vizionat-o triști și dezorientați de faptul că nu pot să fie neutri – a debutat cu un gol marcat relativ devreme, în minutul 22, când ecuadorianul Valencia a marcat cu o lovitură de cap după o centrare din lovitură liberă (GIF), profitând de faptul că Benaglio, portarul elvețian, s-a dovedit la fel de mobil precum o mașină de matrițat de zece tone uitată înecată în rugină în uzinele României comuniste. Elvețienii adoptați au înțeles mesajul deloc subtil al ecuadorienilor și au început să încline serios terenul spre poarta lui Dominguez, care la un moment dat găzduia în propriul careu un sfert dintre toți fotbaliștii prezenți la Mondialul din Brazilia.

Elvetia-HondurasEchipa antrenată de Ottmar Hitzfeld nu a reușit însă să deslușească formula cafelei perfecte, orice încercare de chimie fotbalistică venită din partea Elveției terminându-se în ciocolată pură. Dar Hitzfeld a mutat la pauză, iar rezultatul s-a văzut instantaneu. În locul lui Stocker a intrat un alt arian, Mehmedi, singurul macedonean care nu lucrează în Elveția în sectorul bancar. Atacantul de 23 de ani a marcat la doar 3 minute de la intrarea sa pe teren (GIF), după o fază în care blocurile de rocă de la Stonehenge s-ar fi descurcat mai bine la marcaj decât paralizații fundași ecuadorieni.

Elveția-EcuadorElvețienii au mai marcat o dată, însă brigada de fluierași din Uzbekistan și Kîrgîstan a anulat reușita europenilor din cauza unui ofsaid inexistent, dovedind, așa cum au făcut-o toți arbitrii ciucunghezi dinaintea lor la această ediție a Mondialelor, că în țările în curs de dezvoltare fluieratul pe teren se învaţă ascultând meciuri la radio. Seferovic a făcut însă dreptate în ultimul minut al prelungirilor acestui meci (GIF), Alpii dovedind astfel că sunt înaintea Anzilor și la fotbal, nu doar la ordonarea alfabetică.

ELVEȚIA – ECUADOR 2-1 (0-1)
Au marcat Mehmedi (48), respectiv Valencia (22)
Statistici, echipe, comentariu live

Pâine și circari 

Franta HondurasTimp de 90 de minute, cât a durat meciul lor cu Honduras, francezii s-au simțit ca la un meci demonstrativ jucat cu selecționata șefilor de scară din Titan. Honduras a intrat de atât de puține ori în careul advers, încât Lloris, portarul Franței, putea să vină la Mondiale abia mâine. De fapt, Honduras a fost o echipă atât de slabă, încât România lui Pițurcă are în sfârșit un motiv real să spună că ar fi trebuit să fie la Mondiale din moment ce Honduras s-a calificat din zona CONCACAF, care adună, pe lângă SUA, Mexic și Canada, echipe precum Sanit Kitts and Nevis, Curacao, Barbados, Aruba sau Belize. Naționale într-o lume ideală nu și-ar găsi locul nici măcar în divizia județeană din Suceava.

Meciul s-a desfășurat într-un singur sens, iar terenul a părut pus pe verticală, cu poarta hondurienilor suferindă de gravitație. În ciuda acestui fapt, Franța a ratat chintale de ocazii în prima repriză, cocoșii suferind ca un gras într-o cabină de probă care încearcă să tragă pe el o pereche de pantaloni cu un număr mai mici. La peisajul trist al unui meci fără goluri și-au adus aportul artiștii hondurieni, care cădeau de pe picioare cum se rup scobitorile românești între dinți de fiecare dată când simțeau că în jurul lor se vorbește franceza.

Benzema penalty Franta HondurasUna peste alta, repriza s-a încheiat cu avantaj în dreptul francezilor, Benzema marcând din penalty (GIF) după ce Palacios s-a transformat în buldozer în careu, fiind și eliminat cu această ocazie pentru exces de zel. Meciul a continuat după pauză în aceleași linii plictisitoare, părând mai degrabă o partidă de tir cu mitraliera după iepuri șchiopi. Atât de șchiopi, încât francezii nici măcar nu au fost nevoiți să marcheze ei înșiși pentru a-și mări avantajul pe tabelă, portarul Hondurasului având grijă să pună la treabă tehnologia Goal Line după ce și-a introdus în propriile ațe mingea la o fază în care Benzema a făcut ca varza să se plimbe pe linia porții ca Becali pe la televiziuni (GIF). De altfel, a fost pentru prima dată la acest mondial când Goal Line Technology a avut sens, întregul eșicher de angajați FIFA jubilând că milioanele de euro investite în aceste sisteme dau roade într-un meci al Hondurasului. Tot Benzema a fost cel care a închis tabela în minutul 72, printr-un șut violent care i-a lăsat cărare pe mijloc nefericitului Valladares (GIF).

Benzema Franta HondurasMonotonia meciului dintre Franța și Honduras a fost spartă însă de calitatea de baltă sătească a comentariului lui Sorin Hobana, singurul om din TVR care poate pronunța impecabil numele jucătorilor francezi doar pentru ca în următoarele 10 minute să se împiedice în truisme demne de o discuție dintre un filosof pensionar beat și un administrator de internat din Tecuci. Astfel, între memorabilul “Regulamentul nu prevede existența unui zid la loviturile de la 11 metri” și creativul “Cabaye, îmbrăcând o flanea pe marginea terenului”, Hobana ne-a arătat că poate inventa goluri fără ca mingea să intre în plasă, performanță egalată doar de momentele în care Ilie Dobre nu a observat că un gol a fost anulat din cauză că omul încerca să bată recordul celei mai lungi celebrări radiofonice a unei reușite. Le mulțumim pe această cale celor de la TVR că ne aduc aminte de faptul că, dacă Mondialul ar fi transmis în paralel și de Animal Planet, am prefera să vedem meciurile comentate de huhurezi.

FRANȚA-HONDURAS 3-0 (1-0)
Au marcat Benzema (45-pen, 72), Valladares (48-aut)
Statistici, echipe, comentariu live

Tango șchiop

Lionel Messi Argentina BosniaAșteptat cu interes de fanii fotbalului datorită statutului de favorită la titlu a selecționatei Argentinei, meciul dintre echipa sud-americană și Bosnia Herțegovina, națiune aflată în premieră la un Mondial, a fost acaparat de atenția cu care a fost urmărit Messi ca de lunetiști pe toată durata partidei în speranța că jucătorul Barcelonei va scoate o pasă, un gol, o atenție, o măslină, ceva care să salveze o echipă care a părut mai degrabă gata de vacanță decât de titlul mondial.

Botezul Campionatului Mondial a fost unul rapid și dureros pentru bosniaci, care la nici 3 minute de la începutul primului lor meci la World Cup au marcat în propria poartă (GIF), un procedeu mult mai des întâlnit la acest campionat mondial (trei bucăți) decât golurile din lovitură liberă, de exemplu (zero bucăți), în ciuda întregului ritual demn de o cauză mai bună a spray-ului cu spumă. Argentina se trezea astfel fără voie la conducerea meciului, lucru care a trezit armata potențială a Bosniei, echipă care a dominat clar prima repriză fără a reuși însă să-și sape șanțul izbăvitor spre plasa porții Romero.

Argentina a părut în schimb plictisită ca un bărbat la un film cu Julia Roberts, armata de vedete din vitrina echipei semănând mai degrabă cu o trupă de teatru de improvizație din Făurei decât cu echipa care ar fi trebuit să monteze o reprezentație demnă de Broadway. În aceste condiții, Bosnia a condus clar la toate capitolele în afară de numărul de pase, iar europenii ar fi câștigat lejer acest meci dacă fiecare trei ocazii, șuturi spre și pe poartă sau cornere ar fi putut să se transforme la cerere în goluri pe tabelă, ca-n curtea școlii.

Messi Argentina BosniaCu toți ochii ațintiți pe el ca și cum ar fi trebuit să sară din stratosferă cu o umbrelă în locul unei parașute, Messi a fost inexistent în prima repriză, dând impresia că a îmbătrânit, ca-n basme, într-un an cât alții-n zece. Nici după pauză nu s-a schimbat mult în prestația sa ștearsă ca o acuarelă în ploaie, însă o sclipire a argentinianului în minutul 65 a făcut ca avantajul echipei sale să crească pe tabelă, Messi marcând după un un-doi cu Higuain și un șut deviat ușor care a mușcat din bară ca dintr-un măr rece și a intrat în plasă (GIF).

La fel ca în prima repriză, golul Argentinei a fost echivalentul unui șoc electric pentru Bosnia, care a călărit Argentina în ultimele minute de parcă vedeam un meci de la campionatul mondial de baschet.

Argentina BosniaBosniacii au și marcat, de altfel, în minutul 85 (GIF), după o fază în care apărarea Argentinei a fost depășită atât de ușor, încât a părut transferată pe ultima sută de metri în regim de urgență de la Șoimii Pâncota. Nu a mai fost timp ca Bosnia să marcheze golul egalării, însă norocul Argentinei a fost că europenii au fost mai emoționați decât o mamă la prima serbare a fiicei sale, Dzeko – vedeta naționalei ex-Iugoslave – fiind așteptat și astăzi să-și ia echipamentul de la vestiar pentru a intra pe teren.

ARGENTINA-BOSNIA 2-1 (1-0)
Au marcat Kolasinac (3-aut), Messi (65), respectiv Ibisevic (85)
Statistici, echipe, comentariu live

Luni la Campionatul Mondial

ZIua de luni ne pregătește un al treilea duel european de top, Germania și Portugalia (ora 19) întâlnindu-se pentru a stabili dacă fotbalul este condus în 2014 de militărie sau de gelul de păr. Mergem mai departe la Iran-Nigeria (ora 22), meci în care grupările extremiste vor urmări luările de ostatici cu sufletul la gură. Ziua se termină ca de obicei după miezul nopții, SUA și Ghana (ora 1) urmând să încerce să îi facă pe microbiști să urmărească un meci între un fotbal de împrumut și unul împrumutat prin Europa, după caz.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.