World Cup 2014, faza pe fotoliu. Sferturi de finală: Omelette au șomaj

Franta-GermaniaDupă două zile de pauză în care fotbalul a fost din nou depășit la știrile posturilor braziliene de violuri, jafuri și carnavaluri, Cupa Mondială a revenit în prim-plan prin primele două meciuri din sferturile de finală ale competiției. Iar ziua a debutat cu meciul dintre Franța și Germania, o partidă extrem de dificilă prin prisma faptului că, dacă scoți clișeele militare din cronica întâlnirii, rămâi cu o poveste seacă precum o alpaca fără blană.

Franța-Germania este un duel pe care lumea-l așteaptă dintotdeauna cu sufletul la gură, pentru că orgoliile implicate în această partidă se ridică la nivelul celor ale două finaliste Miss Univers care se luptă pentru singurul ruj disponibil la vestiare. Franța Campionatului Mondial din Brazilia părea capabilă să învingă Germania, impresia lăsată de jucătorii unei țări atât de arogante, încât în manualele de geografie nu are pagină dedicată depresiunilor și punctelor de minimă presiune fiind una foarte bună până astăzi. De cealaltă parte, deși au început Cupa Mondială tunzându-l la patru-zero pe Cristiano Ronaldo, nemții au continuat competiția cu frâna de mână trasă, chinuindu-se ca elevii de-a doișpea la bacalaureat cu echipe precum Ghana și SUA și fiind la un pas de a pleca spre casă după ce în optimi s-au tras de izmene cu Algeria până când le-au ieșit cireșele pe-afară.

Hummels Franța-GermaniaEvident însă că, așa cum fotbalul ne-a obișnuit în ultimii ani, o călătorie cu sacul către pomul lăudat se termină nu cu sacul gol, ci cu el umplut și apoi furat. Asta pentru că timp de 90 de minute am văzut un meci inodor și insipid în care germanii s-au transformat în italieni corciți, iar francezii în… francezi. După 10 minute în care echipele au trecut pe la Medicina Muncii să-și ia mutual pulsul și tensiunea, Germania a deschis scorul în urma unei lovituri libere, procedeu în urma căruia francezii au primit șapte miliarde de goluri la ediția actuală a Mondialelor. Toni Kroos a lansat mingea în careu, iar Hummels s-a ridicat deasupra francezilor precum turnul Montparnasse și a lobat mingea peste portarul Lloris, rămas spectator ca la Moulin Rouge (GIF). Era 1-0 pentru Germania, moment în care meciul care de-abia a început a intrat în depresie, refuzând să comunice și închizându-se în cameră.

Benzema Franta-GermaniaCu un gol în traistă, nemții au făcut stânga-mprejur și și-au așezat cu grijă cortul în jurul propriului careu, demonstrând aplecări serioase spre Catenaccio, stil dezvoltat de italieni și finisat de germani, la fel ca în cazul designului auto. În acest tip, francezii au părut dezorientați și nesiguri, fiind la fel de pregătiți de un meci de atac precum dacii lui Decebal în războaiele cu romanii. Benzema a reușit să zgârie ușor spre finalul primei reprize lanțul pus în jurul porții germane, însă inginerii din apărare au schimbat rapid zalele, lăsându-l pe francez să cânte degeaba la cabretă în jurul unui șarpe care nu a vrut să iasă la lumină.

Schweinsteiger Franta-GermaniaLacătul nemțesc versus cheia franceză a fost și conceptul celei de-a doua reprize, una în care francezii au atacat impotenți, iar nemții au continuat să râdă de vecinii lor de fiecare dată când aceștia se apropiau de poartă la fel cum stăpânul unui câine râde când acesta aduce bățul convins că și-a descoperit scopul în viață. Ocaziile adevărate au continuat să lipsească ca nuca din cozonac, iar meciul a părut un pandișpan nereușit, dar pe care trebuie să-l mănânci pentru a vedea dacă lista de deserturi servite continuă. Singurele ieșiri în evidență ale celor două echipe s-au rezumat la contraatacuri, însă fie atacanții s-au împiedicat în minge ca-n mușuroaie, fie cei doi portari au scos lejer șuturile spre poartă cu gesturi care au semănat cu mișcările polițiștilor în intersecții.

Benzema – amuleta, trifoiul cu patru foi și potcoava francezilor în meciurile anterioare – nu a reușit nici el să spargă cifrul nemțesc, chiar dacă în ultima fază a meciului a scăpat singur cu Neuer. S-a terminat 1-0 pentru Germania, iar francezii pleacă spre casă să se roage la icoana Sfântului Zidane Făcătorul de Minuni în întâmpinarea Europenelor din 2016, care se vor desfășura în miros de levănțică.

FRANȚA-GERMANIA 1-0
A marcat Hummels (13)
Statistici, echipe, comentariu live

Cu durere în fundași

Gol Thiago Silva în Brazilia-ColumbiaMeciul dintre Brazilia și Columbia a început emoționant, cu un stadion galben complet și cu un imn cântat de brazilieni cu patosul neo-zeelandezilor care ne prezintă ritualul haka. Obișnuiți să joace în galben, columbienii au uitat la prima fază periculoasă a meciului că adversarii lor au avut prima opțiune de echipament în acest meci și i-au lăsat pe brazilieni să zburde singuri prin careu. Și cum brazilienii nu glumesc când e vorba de pateu, Thiago Silva a vârât mingea-n poartă cu genunchiul (GIF), simțindu-se singur în careul pustiit de columbieni ca pădurile românești de zimbri.

Brazilia-ColumbiaColumbienii nu au acuzat șocul golului, iar meciul s-a transformat într-unul pe contre, spectaculos, cu ocazii care s-au succedat regulat ca un metronom la ambele porți. În poarta Columbiei a stat însă Ospina, un portar cu nume de medicament care le-a dat bătăi de cap brazilienilor, scoțând tot ce era omenește posibil în primele 45 de minute. De cealaltă parte, columbienii au tras de fiecare atac, sperând că James Rodriguez, omul care a adus selecționata sud-americană până aici cu golurile sale, va scoate din portbagaj peria de zăpadă și racleta atunci când e nevoie de ele. Cele mai importante faze la poarta lui Julio Cesar au fost câteva lovituri libere pe care columbienii fie le-au trimis să caute viață prin jurul lui Uranus, fie le-au bătut în zidul brazilian, căruia i-a păsat de liniile trasate de arbitru cu spray-ul special pe gazon ca de banii cheltuiți pe organizarea Mondialului.

Brazilia-ColumbiaDupă pauză, Columbia s-a întors de la vestiare decisă să preia frâiele jocului, uitând însă să-i pună hamurile, scările și șaua. Drept urmare, în ciuda unui ritm cu cel puțin o viteză mai mare decât cel din restul meciurilor din faza eliminatorie a World Cup 2014, numărul de ocazii a coborât spre zero, cu tendințe negative. În lipsa ocaziilor s-au înmulțit însă faulturile, cele două echipe oferind impresia că sunt vecini certați la ședința de scară din cauza fondului de rulment. În aceste condiții, cartonașele galbene au curs ca Amazonul la vărsare, cele două echipe fiind amenințate cu dispariția prin suspendarea lotului în următoarele potențiale meciuri.

Gol David Luiz Brazilia-ColumbiaRitmul meciului, deja îndeajuns de alert, a fost dinamitat de un al doilea gol al Braziliei, venit după ce arbitrul spaniol a fluierat aiurea-n scorbură lovitură liberă la 30 de metri. David Luiz a fost cel care a inventat un șut venit dinspre fundul grădinii care în momentul în care a trecut linia porții a intrat nu doar în plasă, ci și în genericele televiziunilor de pe Glob (GIF). O foglia secca perfectă care s-a înălțat peste zid și-a curs în pas alergător spre vinclu, plesnind tabela, amorțită de o oră la 1-0. A fost al doilea gol marcat de un fundaș pentru Brazilia în acest meci, semn că expresia conform căreia “cea mai bună apărare e atacul” a fost inventată undeva între favele.

Gol James Brazilia-ColumbiaDupă alte câteva faze, când ceasul bătea spre ultimele 10 minute ale meciului, Columbia a primit un penalty când portarul brazilian Julio Cesar a confundat meciul cu perioada secerișului și s-a transformat în zilier în soarele din Fortaleza, faultându-l grosier în careu pe Bacca (GIF). La manete a trecut James Rodriguez, acest Hagi din Anzi, care a marcat al șaselea și ultimul său gol la această ediție a Cupei Mondiale după ce l-a trimis din gleznă după melci pe omul din poarta vecinilor de continent (GIF).

Brazilia-ColumbiaRestul partidei s-a jucat în sprint, columbienii alergând după egalare precum Asafa Powell după Usain Bolt în timp ce Brazilia șuta mingile în tribune ca să tragă de timp ca Minerul Mehedinți în meciul cu Viitorul Cujmir. Singura fază notabilă a fost însă cea în care Neymar a primit un botez de genunchi în coloană și a trebuit să fie schimbat, evenimentul reprezentând primul fault pe care jucătorul brazilian nu-l simulează în ultimii trei ani. Ultimul fluier al arbitrului a găsit cele două echipe despărțite de un gol, îndeajuns pentru ca brazilienii să rezerve masă pentru încă o seară de gală, în semifinale, de această dată în fața Germaniei. Columbia pleacă însă acasă în sferturi, dovedind că asemănările cu România anului 1994 nu se opresc la stilul de joc și la culorile drapelului.

BRAZILIA-COLUMBIA 2-1
Au marcat Thiago Silva (7), David Luiz (69), respectiv James Rodriguez (78-pen)
Statistici, echipe, comentariu live

Sâmbătă în ultimele două sferturi de finală la World Cup 2014

Argentina-Belgia (ora 19)
Olanda-Costa Rica (ora 23)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. “Lacătul nemțesc versus cheia franceza”. Grozava comparație.
    O construcție lexicala mai buna decât meciul.

  2. Ultimele două sferturi de finală se joacă în seara asta. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.