World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua 1: Marcelona, Lentikosa și magicianul ratat

Bp8z8IBCEAAB_mvPrima zi de Campionat Mondial brazilian a debutat cu o festivitate de deschidere care a semănat atât de puțin cu carnavalurile braziliene, încât, dacă ai fi privit ceremonia la un televizor alb negru, ai fi putut crede că vezi un bal al bobocilor organizat cu 9 milioane de dolari în Coreea de Nord și la care a fost invitată Jennifer Lopez. A fost un moment atât de slab, încât intonarea imnului Braziliei a depășit ușor în intensitate emoțională milioanele investite în spectacolul dinaintea partidei. Impresia prăfuită a continuat și după ce arbitrul a fluierat începutul primului meci al turneului final, cauza fiind de data asta transmisiunea TVR, care părea desprinsă dintr-o piesă de teatru regizat la căminul cultural din Băicoi: comentariu lent, fără pasiune, defazat, întrerupt și uneori pe lângă subiect. Am aflat, de exemplu, faptul că brazilianul David Luiz, proaspăt transferat la Paris Saint Germain, joacă încă la Chelsea în analele oamenilor de la televiziunea națională. Un mod de abordare cel puțin la fel de depășit precum emisiunile realizate de Iuliana Marciuc.

Patru goluri braziliene, numai trei sunt norocoase

Revenind la ce ne interesează direct, meciul dintre Brazilia și Croația a debutat furtunos, pentru că brazilianul Marcelo a ținut cu tot dinadinsul să intre în istoria țării sale și a Mondialelor de fotbal. În minutul 11, când fanii croați izolați într-un colț de stadion precum reprezentanții Phenianului la o întrunire ONU de-abia se obișnuiseră cu gustul propriilor unghii, o centrare deviată a lui Ivica Olic l-a găsit pe Marcelo visând în careu ca Di Caprio în Inception, iar mingea s-a lovit de el și a intrat în poartă (GIF). A fost primul autogol al Braziliei în toată istoria campionatelor mondiale și în același timp primul autogol care deschide o Cupă Mondială, nefericitul brazilian devenind pentru moment un Marcelona al recordurilor, de această dată negative.

10468247_10152479151044666_1522309497_oSpaima brazilienilor nu a durat însă mult. Amenințați de o potențială înfrângere care ar fi generat probabil o revoluție în urma căreia populația ar fi transformat stadioanele încă neterminate în cărbuni pentru grătar și ar fi numit Croația campioană mondială după un singur meci jucat, brazilienii au purces la atac, urcând pe croați cum urcă Olanda pe apărarea României cam de câte ori ne prinde. Golul egalării a venit de la Neymar, în minutul 30 (GIF), dar brazilianul ar fi trebuit trimis la dușuri cu două minute înainte de reușită după ce i-a luat pe cot o mostră de ADN din canini croatului Modric. Relaxați din nou, sud-americanii au putut să-și vadă de joc și de metehne, stadionul din Sao Paolo, proaspăt reconstruit pentru acest eveniment, dând semne de oboseală după ce nocturna a părut că încearcă să facă o giuleșteană și să se închidă în mijlocul ditai mondialului.

În a doua repriză, croații și brazilienii au tras reciproc unii de alții fără rezultat, cele mai interesante momente ale meciului fiind cele în care arbitrul trasa pe teren, cu un spray pe care-l poartă la cingătoare, linia albă de spumă pe care zidul nu are voie s-o depășească la lovitura liberă. Probabil cea mai bună idee a șefilor fotbalului de la decizia de a acorda Qatarului organizarea Mondialului din 2022.

Brazilia-CroatiaMeciul s-a întors însă în favoarea brazilienilor în minutul 71, când arbitrul japonez Nishimura, un Houdini în mizerie, a uitat că nu fluieră Gamba Osaka și Kashima Antlers și a teleportat de nicăieri un penalty la o cădere preluată din imaginile vechi de pe front într-un moment perfect pentru ca brazilienilor să nu le crape venele prin favele. Iar croații s-au simțit instantaneu așa cum s-au simțit românii în ’98, când Suker ne-a marcat dintr-un unșpe metri scos din joben în același stil, ca un iepure alb dintr-o eșarfă de mătase. A executat același Neymar, care a marcat cu emoții după ce i-a îndoit mâinile lui Pletikosa (GIF), un portar care la 35 de ani a ajuns la viteza de reacție a lui Iulian Filipescu, cel mai lent român de la moluscă încoace.

Restul meciului a reprezentat o încercare a croaților de a egala și o demonstrație de consistență a brazilienilor, care au profitat de faptul că adversarii au uitat de apărare și au mai înfipt o varză-n sacul croaților în minutul 91, prin Oscar. Cu un șut plasat șmecherește cu șpițul în dreapta aceluiași Lentikosa (GIF), care la ora la care citiți acest text încă plonjează după minge.

S-a terminat 3-1, iar toată lumea a plecat acasă fericită: brazilienii că n-au investit degeaba câteva miliarde în stadioane, iar croații pentru faptul că au fost la un pas de a cuceri Sao Paolo, dar au rămas cu mult mai frumoasa și vizitata Pula. Rămâne de văzut cum se vor descurca în acest context împotriva celor din Camerun, cunoscuți pentru că nu știu de glumă când e vorba de stațiuni.

BRAZILIA – CROAȚIA 3-1 (1-1)
Au marcat Neymar (29, 71-pen), Oscar (90+1), respectiv Marcelo (11-aut)
Statistici, echipe, comentariu live

Vineri la Campionatul Mondial

Vineri, Campionatul Mondial ne rezervă câteva meciuri de muzeu, capul de afiș fiind ținut de Spania-Olanda (ora 22), o partidă care se va juca între cei care au inventat Fotbalul Total și cei care au profitat de invenție. Înainte de asta, Mexic și Camerun (ora 19) își vor măsura forțele în a doua partidă din grupa Braziliei și a Croației, leii încercând să mănânce jalapeños pe stomacul gol și să reziste 90 de minute fără a avea nevoie de apă și toalete. În sfârșit, ziua se va termina în mijlocul nopții, Chile și Australia (ora 1) urmând să își dispute victoria într-un meci de care europenii sunt interesați ca de recolta de ienupăr din Mongolia.

 

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

  1. Salut. Esti “mortal”. Rad cu lacrimi. Imi place umorul tau. Astept vesti in fiecare zi. Pe kmkz.ro am mai vazut asa ceva, chestiile cu lotul de rezerve al Romaniei, niste televizoare in depozit si lotul Romaniei, format din butoanele telecomenzii TV-ului. Bafta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.