US Open, faza pe tușă. Ziua 1: Kaia Kunervii

Toate semnalele primite în ultima vreme indică faptul că v-a fost dor de noi și de cronicile astea. Doamne ferește, ciudați mai sunteți! Publicul nostru hibrid, cu un ochi după fenta lui Neymar, cu celălalt după passing shot-ul lui Federer. Cam ăștia suntem aici și cu toții defilăm înspre o lume mai bună: o lume unde Neymar nu simulează, iar Federer nu îmbătrânește.

Oh, dar cu toții îmbătrânim și începem să facem typo-uri jenante, să sorbim zgomotos din ciorbă și așa mai departe. Din fericire însă, avem mereu sportul. Sportul este mereu tânăr pentru că este jucat de oameni tineri. Fără atletism, tenis, fotbal, baschet sau handbal, am fi… ei bine, a fost zilele astea o nunta mare pe la Snagov. Am fi ca ăia.

A început US Openul, așadar. Cu un upgrade long overdue în ceea ce privește infrastructura și cu bucuria ca toți greii (TOȚI!) se află la start de data asta. Nu-i mai ține, nu-i mai doare și sunt gata de atac. Federer e fresh (deși ciufut că l-a bătut Djoko la Cincinnati), Serena a acceptat ca unora nu le place catsuit-ul ei, Novak tocmai a mulțumit sfinților îngeri (wtf?!) că l-au ajutat să revină, Maria vinde bomboane & adidași, e ok și ea, Murray e bine, Stan dă de rupe. Băi, suntem bine-bine de tot.

Minus Simo. #oooof. Trebuia să ajungem și aici.


Aceste cronici îți sunt oferite de:


Simona Halep – Kaia Kanepi: 2-6, 4-6

Faza e așa. Nimeni nu se aștepta să treacă Simona de fata asta ca prin brânza de burduf de pe Valea Prahovei, dar nici să piardă în două seturi, nervoasă și sfârșită. Dar așa a fost. În primul rând, Kanepi a fost, la un moment dat, pe locul 15 WTA, deci știe cu ce se mănâncă victoriile mari. Iar anul trecut, în timp ce Simo a noastră ieșea în primul tur la New York, ea făcea sferturi. Acum ea este pe locul 44, iar sezonul 2016-2017 l-a ratat aproape complet. Fast forward august 2018: Simona trântește o rachetă, ia code violation și ne pregătește deja pentru primul mare upset al turneului.

Embed from Getty Images

Bineînțeles că Simona a început meciul cu un hold rapid, ca să nu ne facem nicio grijă. ”Totul e sub control, oameni buni, vedeți-vă de treabă, faceți un duș”. Zis și făcut. Unii dintre noi și-au mai tăiat o felie de pepene, alții am mai băgat un Skype cu verișorul din Canada, totul era chill și fără urmă de emoție. Dar, așa cum aveam să aflăm mai repede decât poți spune ”pestă porcină”, Kanepi avea un plan de joc curajos. De altfel, planul ăsta de joc este cam singurul care poate să o deranjeze pe Simona. Lovituri tari, luat mingea repede, lăsat în urmă imediat greșelile neforțate. Să te ții de planul ăsta: abia ăsta este curaj. Iar Kanepi merită aplauze la faza asta.

Embed from Getty Images

Jucătoarea din Estonia este foarte potrivită pentru jocul în forță și a reușit, cu ajutorul lui, să țină punctele scurte. E o fată destul de masivă, n-ai crede că poți pune bază în deplasarea ei pe baseline, însă în seara asta a arătat că se poate. Și-a ținut serviciul, a egalat la 1, iar apoi a zbughit-o cu tupeu în față, cum făcea duamna Gabi pe Arena Națională. Numai că tenisul și țățismul nu au nimic în comun, așa că, natural, nici rezultatele nu sunt aceleași. La 5-2 și servind pentru set, a luat patru puncte la rând și a făcut 6-2. ”You’re not laughing now, aren’t you?”

Embed from Getty Images

Simo a luat o pauză de vestiar, însă în mod norma, aia era pauza dedicată on-court coachingului venit de la Cahill. Cum Slamurile nu permit OCC, a trebuit doar să ne închipuim ce i-ar fi spus australianul atunci.

Adevărul e că cine naiba are chef de tenis dimineața într-o zi de luni? “Păi cum cine? Halep”, s-au gândit organizatorii de la New York. ”La 10 dimi să fii acolo, lider mondial ce ești, că ai meci”. Normal. Cu tribunele goale în juru-i, #ElLiderMaSimo a reușit să înceapă setul secund și mai prost. În loc de 1-3, s-a trezit că e condusă cu 0-3. A cerut challenge-uri de care și Federer s-ar fi jenat un pic, a dat mingi în fileu, s-a bucurat la neforțatele adversarei (care, în sfârșit, începuse să greșească mai des) și a izbutit, cu chiu cu vai, să egaleze la 4.

Embed from Getty Images

Aici, haterii au lăsat-o un pic mai moale, că mai văzuseră filmul ăsta, iar în scenă au intrat fraierii grăbiți ai marilor orașe. Îi știți, ăia de strigă gol înainte să intre mingea-n plasă. Super enervanți:

https://twitter.com/CodrutBaciu/status/1034111355694010369

Iar acoloșa, vorba poetului, s-a jucat meciul. Simona nu a reușit să-și țină serviciul pentru 5-4, iar în următorul game Kanepi a închis meciul la prima șansă oferită. Game, set, meci și #napoftim.

Simo a pierdut în primul tur, însă fiți pe pace – programul zilei la US Open este desfrâu curat. Vreo 8 foști campioni joacă sau au jucat în prima zi. Rămâneți în fața ecranelor plate, deci, că pe unii dintre ei îi vom lua la bani mărunți și noi, mai spre dimineață.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images


Irina Begu – Jennifer Brady: 6-3, 6-3

Fapt interesant este că amândouă aveau nevoie disperată de victorie azi, pentru că trec printr-o perioadă chiar mai nasoală decât Rapidul. Dar Jenny from the Block are 23 de ani, timp berechet în față, în vreme ce a noastră a făcut 28 (chiar ieri, la mulți ani, Irinuca), deci timpul pune presiune. Vreo șapte înfrângeri la rând bifase românca înainte să pună piciorul pe tărâm new yorkez. Orașul ăsta împuțit (scriu de parcă aș fi acolo, când eu, de fapt, tocmai mi-am deschis un Purcari în Voluntari) este pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă. Simona nu mai reușește să câștige un meci aici de doi ani, în timp ce alte fete de prin România fix aici își găsesc cadența și leagă victorii. Begu a început deja. Mai spre dimineață a făcut și Ana Bogdan același lucru, iar azi mai avem trei românce la start.

Embed from Getty Images

Și ce face un fanatic al tenisului când a ratat o bună bucată dintr-un meci pe care ar fi trebuit să-l vadă? Mă rog, îl vede în reluare. Dar apoi? Apoi ce face? Statistica, oameni buni! Se uită pe ce a fost și cum a fost. Pentru că statistica nu e ca Guvernul, statistica nu minte. Este incapabilă de minciună. Mai știți filmul ăla cu marele Jim Carrey? ”Liar liar” se numea, iar în el personajul principal era incapabil să mărturisească strâmb. La fel e și cu cifrele din sportul ăsta.

– Hei, dar Brady a jucat mult mai bine, în special la serviciu, când…
– Nope. Brady a avut procentaje inferioare și pe primul, și pe al doilea serviciu, respectiv și în primul set și în al doilea
– Ok, dar la retur, mult mai bună. Atâtea mingi de break și…
– Niet mult mai bună, boss. A converit 4 din 11 șanse, adică 36%. Iar 36 e mai mic decât 47%, procentul Irinei.
– Wow, statistica chiar este nemaipomenită, Codruț!
– Da, chiar este, deși am avut restanță 3 ani la rând, în facultate.

Embed from Getty Images

Și atunci, toate-s noi și clare-s toate: Begoo și-a dat restartul de care avea nevoie. Mai mult, Irina vine din același cartier bucureștean ca Florin Lovin și a ales să nu stea prea mult pe teren. Deci, masaj, baie de gheață și odihnă cât cuprinde. Pe miercuri cu ea, acolo unde o va aștepta Wang în turul 2.


Ana Bogdan – Marie Bouzkova: 6-4, 6-2

Hai că, ușor-ușor, ne aducem aminte că mai avem și alte jucătoare de top în afară de Simona. Jucătoare care-și potrivesc pașii atât de bine, că ne trezim cu ele în turul doi la US Open. După Irina, fie-i serviciul ăla iarăși corect executat, Ana Bogdan trece și ea mai departe.

Embed from Getty Images

Maria Bazuka asta este încă o cehoaică pe care o s-o mai vedem rupând ritmul și rachetele circuitului, în scurt timp. Are doar 20 de ani, ceea ce mi-o face antipatică din start, nu e nimic personal. Dar dacă a ajuns să joace primul ei tabloul de Slam, o iertăm temporar pentru mișelia de a fi îngrozitor de tânără.

De partea cealaltă a fileului, Ana noastră este o jucătoare deja established, care-și propune constanță și progres spre Top 50. În punctul ăsta al unei cariere de tenis, tot ce vrei este să nu pierzi la jucătoare la care n-ar trebui să pierzi. Iar când lovești ”peste greutatea ta”, cu campioni, să fii gata de măcel. Iar Anuța trebuie să fie gata, că nu prea are de ales. Știți cum e – death, taxes și adversari puternici de la turul 2 încolo.

Așadar, după un meci în care nu și-a pierdut serviciul nici măcar o dată, pentru Ana urmează Karolina Pliskova. Le ia la rând pe fetele astea din Cehia, ceea ce e bine și sănătos: nu uitați că în luna februarie a anului viitor, România va juca la Praga meciul de Fed Cup împotriva Cehiei. Și sunt atâtea românce și cehoaice în circuit, încât senzația e că se joacă partida asta la fiecare turneu.


Stan Wawrinka – Grigor Dimitrov: 6-3, 6-2, 7-5

Ce frumos! Mereu am fost de părere că dacă nu-ți plac pătrunjelul și reverul lui Stan, ești un idiot. Îmi pare rău, am 32 de ani, nu o să mă mai schimb la vârsta asta. Și al lui Grigor e frumos, arătos și adesea pe linie cade gros. Dar la el, mereu planează întrebarea milenară: “De ce? Ce rost are? Care-i planul, gagicarule?” Spin, forță, slice – toate astea arată frumos ca o cadână-n prag, dar nu se aștern uniform într-un plan de joc. Nu mereu, adică. Să nu-i luăm omului rezultatele frumoase. Însă băiatul ăsta e atât de talentat și atât de muncitor, că mă și enervează că nu e mai sus. Totuși, întotdeauna va avea Londra, O2-ul, finala cu Goffin. Să nu-l plângem, dă-l în castraveți!

Embed from Getty Images

Aseară, cu Stan, a avut șansele lui, dar șansele astea au murit pe capete. La volanul unui Stanimal cu volanul pe dreapta a stat tot timpul Wawrinka, recuperat într-un final după problemele la genunchi, după problemele cu Magnus Norman și, după toate aparențele, după presupusele probleme cu Donna Vekic (eh, bârfe, nu ne pretăm la așa ceva).

Primul set ca primul set – acomodare, soare, cutare-cutare, facem și versuri nevoie-mare. Dar în al doilea, Gregoar s-a preschimbat în Balansoar și s-a dus naibii orice speranță la un meci echilibrat. Secretul a fost returul elvețianului, alături de un serviciu doi temător al bulgarului. Când nu reușești să câștigi decât 4 puncte cu serviciul doi într-un set întreg, e posibil să ai probleme la căpuț. Sau e posibil ca Wawrinka să-și fi rezolvat în pauza asta niște hibe mai vechi. Să nu uităm că head-to-head-ul era, înaintea meciului ăsta, doar 4-3 pentru Stan, iar până la Wimbledonul din iulie, Grigor reușise să-l bată la rând. E un match-up miștocuț aici, sensibil egal, iar jocul la retur mereu a fost important între ei.

Embed from Getty Images

Abia în setul 3 (era să zic în decisiv – ar vrea unii să se treacă la 2 din 3 și aici, dar nu!, stați în banca voastră, leneșilor, ocupaților, grăbiților!) Dimitrov s-a trezit nițel. Până la urmă avea să fie Dimitroff de-a dreptul, chiar dacă cifrele la winnere și greșeli neforțate au fost asemănătoare. Unde s-a făcut diferența în clasicul ăsta al reverelor cu o mână? Greu de zis, așa că îi lăsăm pe alții.

https://twitter.com/SaraelisGarvey/status/1034143084370698240


Venus Williams – Svetlana Kuznetsova: 6-3, 5-7, 6-3

Două dintre cele mai longevive și tari jucătoare din circuit, Venus și Sveta și-au împărțit winnere și priviri ucigătoare pe Arthur Ashe. Împreună au peste 70 de ani de viață, iar majoritatea acestor ani și i-au petrecut pe terenul de tenis. O s-o adug și pe Sveta pe lista aia cu pătrunjelul, sper să nu fie vreo problemă.

Embed from Getty Images

Relația dintre surorile Williams și publicul american nu a fost de la început una bună, iar Venus are obiceiul să mai strecoare, din când în când, la conferințe sau interviurile de pe teren, mici remindere ale acestui fapt. Nu le-a fost ușor, așa cum nu i-a fost ușor americancei nici azi. Ea a luat primul set cu 6-3, însă știți cum sunt bătrâneii: își pierd ușor concentrarea și se îmbracă în mov pe la nunți. Așa a pățit și Venus (partea cu concentrarea, adică): deși a avut două mingi de meci în setul 2, Sveta a revenit ca Foresta Fălticeni și a trimis meciul în decisiv.

Embed from Getty Images

Două foste campioane la US Open nu aveau cum să joace altfel decât cu toată arena în spatele lor. Și cu toate că transmisiunile de la US Open încep să arate ca un soi de Play Station suprarealist, începem să ne obișnuim, că oameni suntem. Terenul alăturat, cel puțin, e coșmarul oricărui hipermetrop cu pasiuni pentru tenis, că zici că filmează ăia de pe Empire State Building.

În decisiv, am văzut că americanii, ai naibii, încă se pricep la tenis. Nu și McEnroe, care tocmai a numit înfrângerea Simonei ”the ultimate embarrassment”. Însă Venus e altă poveste. A făcut breakul ăla pe final de game și a jucat (încă odată!) rolul luptătorului din tranșee care habar n-are câți ani mai are.


Rafa Nadal – David Ferrer: 6-3, 3-4 (abandon Ferrer)

O retragere în fața lui Rafa, în primul tur al unui Slam, nu ne-ar fi atras atenția și nici n-am fi irosit timp prețios scriind despre. Daaaar aici e vorba de Ferru, care s-a pomenit cu un ghinion ca-n filmele cu Walter Matthau. Este prima oară când se retrage în timpul unui meci de Grand Slam, iar asta se întâmplă fix în timpul ultimului său meci de Grand Slam. Măcar s-a petrecut împotriva lui Rafa. Până și Fed, care nu prea stă pe Eurosport la meciuri, că i-a trimis Zeița Fertilității 4 copii pe cap, a avut o reacție de susținere. Asta încercăm și noi, că poate-i citește soția.

Road warrior este corect, prieteni. Era o vreme când David trecea de greii tenisului precum Porscheu’ pe lângă ăilalți. Are 6 victorii la Nadal, 5 la Djokovic, 6 la Murray și 7 la Wawrinka. Verificați să vedeți cine mai are cifrele astea și veți constata că nu e nimeni la poartă. Singurul pe care spaniolul nu a reușit să-l descifreze deloc a fost chiar Federer, la care are 17 victorii la rând. Dar asta nici nu mai contează.

Embed from Getty Images

David Ferrer face parte din generația cea mai importantă a tenisului, iar asta nu prea i-a permis să aibă rezultate pe măsura talentului și a atașamentului față de sport. A făcut o singură finală de slam (Paris) și a câștigat un singur Masters 1000 (tot Paris). I s-a spus ”Terrierul”, deși terrierii nu sunt atât de încăpățânați și dedicați mingii cum a fost băiatul ăsta. Mai degrabă s-ar fi potrivit Akita sau Beagle, două rase care sunt cunoscute pentru îndârjirea absurdă de care dau adesea dovadă.

Recitind paragraful de mai sus, dacă n-ai ști despre ce e vorba, ai putea crede că bietul om a murit. Când, de fapt, doar a lăsat articulațiile să se odihnească, după 20 de ani de joc.

Hai, în cabina de comentator cu tine, băiete! Buena suerte y gracias!

Embed from Getty Images


Ce e de luat azi și mâine la bord, cu o repriză de somn între

La fete:

Monica Niculescu – Julia Glushko
Micky Buzărnescu – Marketa Vondrousova
Sorana Cîrstea – Alison Riske
Andrea Petkovic – Jelena Ostapenko

La băieți:

Marius Copil – Marin Cilic
Novak Djokovic – Marton Fucsovics
Alexander Zverev – Peter Polansky

Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.

15 Comentarii

 1. Tot ce mai pot spera este ca Roger sa fie in varf de forma si sa bifeze al 21-lea GS. Aproape ca m-ar bucura mai mult decat condamnarea definitiva a lui Dragnea .Aaaa! Uitasem: si Michi Buzz in a doua saptamana de turneu! Hai Doamne ca tu esti mare si se poate

 2. Simona a jucat cu o femeie acest meci ? Din poze rezulta cu totul altceva….

  • Come on, se poate mult mai bine de atât.

 3. Până în ultima clipă am crezut că halep poate câştiga meciul, ştim cum e, are meciuri în care intră mai greu şi brusc, când le e lumea mai dragă adversarelor, se trezeşte din somnolență şi le spulberă fetelor toate speranțele, fără milă. La 4-4 în setul doi, visam deja la un 6-0 în decisiv, dar simo… a vrut neapărat să nu aibă prea multe puncte de apărat anul viitor. Azi nimic n-a mers, nici serviciul, nici returul, reverul n-a fost nicăieri, în schimb am revăzut clasicele mingi trimise în mijlocul terenului, la mâna adversarei. Chiar şi aşa, sunt sigură că ar fi căştigat meciul dacă ar fi ținut de serviciul ăla la sfârşitul setului doi. Păcat. Avea o şansă bună să ajungă cel puțin până în semifinală. Anul trecut pierderea primului tur la ny a fost ca un catalizator, să sperăm că şi acum va reuşi să treacă peste momentul ăsta urât şi să învețe din el.

  Oricum..let’s go, roger!

 4. Parerea mea este ca Simona a pierdut voit meciul, avand in vedere care i-ar fi fost adversarele mai departe. Mult teatru bine jucat.Avea nevoie de participare doar.
  In rest, urmarim jucatorii, dar urmarim cu placere si interes, cronicile!

  • Pai stai, că nu iese calculul. Care i-ar fi fost adversarele? Juca cu Federer și Nadal sau cu aceleași fete cu care joacă tot restul anului în circuit?

 5. Ceva nu se pupa. Descătușată după primul GS era. In forma,era,după un turneu câștigat și apoi o finală. Obosită,nu cred. Ceva ceva s-a rupt în finala cu Bertens. Poate că din cauza că au pus-o sa joace așa dimineață:))). Oricum,nu a avut nici o idee în acest meci.

 6. Deloc nu mi-a fost dor de cronica asta. Multa confuzie, parca am fi la guvern sau la primul meci al lui Louis Armstrong. Nici pana acum n-am aflat cine a castigat Cerbul de aur din Rusia. Da aiasta nu se poate, mestere, ai cenzurat-o cu dusmanie pe Micky si ne-ai tinut in puncte, puncte. Vrem ceva mai obiectiv si mai sobru, ca rad toti cititorii, ma rog, nu rad acum, dupa ce-i trec toti nervii lui Simo.

  • Dacă e din aur, l-au câștigat rușii. Clar.

  • Uite de-aia ne bucurăm că avem multe cititoare: de unde naiba să știm noi că ăla se numește trusou? :)

 7. Ante-topic, să-i spun așa: iar o să vă luați de Djokovic, că are capul mare? Numa’ -ntreb…

  • Habar n-am, s-a schimbat ceva în sensul ăsta între timp? :))

 8. legat de Simona.. e ceva mai greu din teren… Poate o atitudine gen “you never walk alone” e mai potrivita..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.