Un moment penibil

Ţin minte că la primul meu turneu de fotbal în afara ţării, undeva spre sudul Franţei, la Limoges, au participat opt echipe, dintre care şase erau din Hexagon. În plus faţă de ele eram noi, Juventus Bistriţa, vicecampioni naţionali la minifotbal plus alte câteva reuşite tehnico-tactice remarcabile pentru un club privat din nordul ţării, şi o echipă din Sofia. Ei bine, când am ajuns pe terenurile bazei sportive din Limoges, am avut o tresărire şi pielea de pe braţe a luat-o razna când am văzut că pe trei catarge atârnau steagurile Franţei, Bulgariei şi României. A fost pentru prima dată când am simţit că sunt mândru că-mi reprezint ţara, iar visul meu a fost, atunci, să terminăm cu echipa pe primul loc pentru a auzi imnul acolo. Şi să ţin mâna la piept, aşa cum îl vedea pe Hagi în fotbalul adevărat.

Evident, am terminat pe penultimul loc turneul, dar am bifat primul şi singurul meu gol din foarfecă, plus o poveste cu un tip negru care m-a luat pe sus după ce m-a ajuns în sprint, deşi eu plecasem de la mijlocul terenului pe contraatac, iar el de la careul nostru. M-au mai mulţumit şi faptul că nu a cântat imnul nici măcar pentru echipele câştigătoare sau faptul că bulgarii au fost sub noi, ceea ce pentru echipa noastră – mai tânără cu un an decât celelalte de acolo – era până la urmă o realizare. Tot acolo mi-am rupt gleznele fără să îmi dau seama, am făcut accident cu autocarul, mă rog… lucruri complicate care metită povestite pe larg şi pe rând.

Ce mi-a rămas însă în cap de acolo este steagul României care flutura acolo, sus, şi pe care nu am reuşit să-l onorez aşa cum trebuie. În acest context am văzut astăzi cum echipa feminină de sabie a României a câştigat Campionatele Europene de Scrimă de la Sheffield (UK), iar pe podium au fost obligate să asiste la (probabil) cel mai penibil moment din carierele lor: imnul României a fost confundat de organizatorii evenimentului cu imnul Republicii Socialiste România (Trei Culori), iar fetele au plecat de pe podium după una dintre gafele care vor marca sportul mondial în acest an. Trebuie doar să urmăreşti imaginile şi simţi imediat pumnii pe care-i primeşte un sportiv atunci când atinge cel mai înalt loc de pe un podium internaţional.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

9 Comentarii

 1. Nu înțeleg de ce asociezi „Trei culori” cu RSR?
  Poezia este scrisă de Ciprian Porumbescu și cu siguranță sună mai bine decât „Deșteaptă-te române”. De melodie nici nu mai are rost să zic.

  Faptul că au greșit imnul… asta e. Se mai întâmplă. Bine că nu l-au pus pe cel al Ungariei.

  Însă comentariul tău este cu totul altceva…

  • Mă citez, că văd că n-ai citit cu atenţie:

   “imnul României a fost confundat de organizatorii evenimentului cu imnul Republicii Socialiste România (Trei Culori)”.

   E ceva fals în afirmaţia asta? Da, e scris de Porumbescu şi da, sună mai bine, Dar a fost imnul RSR, nu e nicio noutate.

 2. Au fost invidiosi c-am castigat. Nu cred ca poti sa faci o gafa de genul acesta pur si simplu din greseala…

 3. Nu mi se pare o jignire asa mare incat sa te dai jos de pe podium. Pana la urma, 3 culori a fost imnul Romaniei. Asta e, a fost o gresala. Au luat imnul din arhiva de pe vremea cand Romania insemna ceva pe plan sportiv. Parerea mea.

 4. Nici mie nu mi se pare o greseala demna de dat jos de pe podium. E adevarat ca il asociem cu un imn comunist, insa e departe de asa ceva. E doar un semn ca nu stim de fapt istorie si ca nu stim nici cine l-a scris si nici cine l-a demonetizat.

  E pacat ca s-au dat jos de pe podium, din nou ne-am luat prea in serios. Dar e foarte bine ca au ajuns pe podium, mai ales intr-un sport in care muncesti incredibil de mult si cu siguranta mai mult decat la fotbal.

 5. mie mi se pare un gest foarte la locul lui ca s-au dat jos de pe podium. de ce? pentru ca in momentul ala simteau ca reprezinta o epoca urata cu care nimeni nu mai vrea sa se identifice. da, o fi scris de Porumbescu si poate suna mai bina (si este poate mai mobilizator) dar acest cantec este deja un simbol al comunismului si nimeni nu cred ca vrea sa reprezinte acel regim.
  s-au luat prea in serios? pai daca asa ganditi voi inseamna ca intr-adevar ne meritam soarta…ideea e ca atunci cand poti sa faci ceva pentru a-ti reprezenta cum se cuvine tara, cred ca trebuie sa o faci, nu sa zici “lasa ba ca oricum noi ne batem joc de noi deci pot sa isi bata si altii”. pe de aia isi bat joc de noi.
  nu sunt un patriot in sensul exagerat, dar ma bucur atunci cand vad si lucruri de bine despre romani si de asta mi se pare ca la astfel de cazuri trebuie sa iei atitudine.
  ia ganditi-va cum ar fi fost cazul urmator: castigatoare sa fi fost Germania, iar in loc de strofa 3 din Deutschlandlied (care este imnul actual) sa fi cantat prima strofa, celebrul “Deutschland, Deutschland über alles”, adica prima strofa a aceluiasi cantec, dar care a fost folosit ca imn al Germaniei Naziste…cred ca ar fi fost un scandal international

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.