Șahtior Donețk – Real Madrid 2-0

Calvarane

Aveți cinci minute să discutăm despre domnul și eliberatorul nostru, Raphael Varane? Jucător excelent, 27 de ani, campion mondial, de 83 de ori câștigător al Champions League, care de plictiseală că joacă în apărarea celor de la Real Madrid a căutat să-și ia încă un job part time. A găsit omul pe internet la începutul anului o ofertă de gropar și-a zis că se bagă. Mai face un pic de mișcare, pune cărniță pe brațe fără să intre în sala de forță, e o meserie mai degrabă solo, deci nu-l recunoaște nimeni, iar cu bătăturile din palme nu-i problemă, doar nu joacă tenis.

Și s-a angajat Varane al nostru și a făcut performanță de l-au pus să vorbească pe scenă la Gala Anuală Lopata de Aur. I-au dat diplome, l-au numit Groparul Anului și au început să-i dedice și poezii:

Vrei o groapă ca-n povești?
Suni la Rapha și-l plătești.

Absolut superbă evoluția profesională a omului, fabuloasă capacitatea sa de a performa în direcții complet diferite.

Embed from Getty Images

Șahtior Donețk – Real Madrid 2-0

Singura problemă apare când Varane încurcă meseriile. Că-i francez, să ne aducem aminte că se trage din țara în care o marcă de anvelope îți spune unde-i rost de mâncare bună. Iar cum anul 2020 a fost unul intens pe toate planurile și-n ambele joburi, Varane a cam obosit și nu mai face diferența dintre lopată și genunchiul adversarului, înfigându-și picioarele cu sete în ambele. În meciul cu Șahtior Donețk, primul claxon al lui Rafa cel cu Gafa a avut loc în minutul 13, când l-a copitat pe Junior Moraes pe la mijlocul terenului de-a trebuit ca brazilianul să vadă restul meciului de la para dușului. De-abia scăpase Moraeș de Covid și a făcut urgent cunoștință cu sapa lui Varane, aducându-și aminte de vremurile romantice în care juca la Gloria Bistrița, iar Galamaz și Baciu îi plantau crampoanele suav pe maleolă.

Embed from Getty Images

Ceva mai târziu, în a doua repriză, Varane s-a ferit de o pasă-n propriul careu ca Ramos de beletristică și Șahtior a făcut 1-0 cu Real Madrid, făcându-l pe Zidane să caute rapid pe net cine dracu’ joacă în Europa League anul ăsta. Faptul că golul a fost marcat de Dentinho, fix rezerva intrată în teren ca plombă în locul victimei Moraes, e o simplă glumă karmică. Sau, în jargonul lui Varane, e ca și cum ai evita un bolovan cu lopata doar pentru a da de un obuz plantat în Război.

Și n-a fost tot. Acoperit de entuziasm și simțind că hârlețul intră în pământul reavăn ca ratele în salariu, Varane s-a simțit generos și i-a dat un assist lui Viktor Kovalenko, da’ câte goluri să mea dea și Șahtiorul cu Real, nene? Vă spun eu: 5, c-a mai dat și israelianul Manor Solomon o boabă după ce-a arat 50 de metri, dacă tot a prins Realul moțăind în propria zeamă în mijlocul ringului. Așa că toate golurile marcate anul ăsta în Europa de Donețk au fost slobozite în poarta Madridului. Așa cum, dintre toate golurile primite anul ăsta de Șahtior, zece au venit de la Borussia Monchengladbach. Ca să nu ziceți că fotbalul nu știe sarcasm. Știe, comunică, trebuie doar să ne prindem noi de limbajul de programare. 

Embed from Getty Images

O să ziceți, pe bună dreptate: păi stai, Meștere, că nu doar Varane joacă la Real Madrid. De ceilalți ce zici? Ce zici de Odegaard, care în sfârșit s-a simțit confortabil la meciul ăsta pentru că a fost prima dată când a prins meci la minus 10 grade, ca-n Norvegia natală? Ce zici de Rodrygo, care are doar două viteze: ori dă 4 goluri pe meci (cam o dată – de două ori pe sezon), ori șade pe șezlong dârdâind ca dansatoarele de la Rio în lapovița de la Kiev? Ce zici de Vinicius Junior, care e în stare să dribleze toate grupele de vârstă ale tuturor echipelor din Champions League din ultimele 10 sezoane înainte de a șuta la poartă cu lopata lui Varane? Ce zici de faptul că au luat bătaie de la Cadiz și Alaves acasă, tot Varane e de vină pentru că Benzema joacă anul ăsta de zici că înoată în lipici?

Embed from Getty Images

Păi zic că la meciul ăsta și-a pus Zidane fes pe cap, semn că-l cam doboară migrenele. Și că dacă cei de la Șahtior ar fi greșit atât de multe pase ca-n prima repriză în propriul careu acum vreo 3-4 ani, Realul ar fi avut 5-0 la pauză și Cristiano Ronaldo bătea în același timp recordul de goluri în UCL și recordul de Slam-uri la masculin în tenis. De plictiseală. Și că boșii de la Madrid s-au apucat deja să îndese cărămizile alea din bancnote în TGV-ul de Paris.

Și că, în ciuda tuturor Varanilor care-i sapă constant groapa anul ăsta, Real n-a ajuns totuși ca Naționala României, să aștepte rezultatele celorlalți ca să știe dacă se poate califica sau nu mai departe. Pentru că dacă bate Borussia Mönchengladbach acasă în ultimul meci din grupe, Realul merge mai departe în optimi. În mod normal, s-ar pune problema scorului și atât. În acest sezon, însă, e posibil orice rezultat pe plaja de la 5-0 la 0-5. Baftă la pariuri.

Bine, Naționala României măcar a bătut clar în toamna asta pe Norvegia cu 3-0, ceea ce Madridul n-a reușit să facă în întreaga istorie a clubului.

Celelalte meciuri ale serii în Champions League

Cronicile sărite de pe fix ale acestor partide pot fi citite doar pe pagina de Patreon a blogului. Devii patronul cronicilor susținându-le cu o sumă lunară la alegere.

Borussia Mönchengladbach – Inter: 2-3
Atletico Madrid – Bayern München: 1-1
Liverpool – Ajax: 1-0
Lokomotiv Moscova – RB Salzburg: 1-3
FC Porto – Manchester City: 0-0
Marseille – Olympiacos: 2-1
Atalanta – Midtjylland 1-1

Become a Patron!

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.