Real Madrid – Liverpool: 3-1

Veni, Vidi, Vinicius

Stimați contribuabili și evazioniști, m-am schimbat! După ultimul meu articol, cel în care vorbeam despre meciul dintre PSG și Barcelona, am fost acuzat că sunt subiectiv, că am ochelari de cal și că nu așa se face presă. Că nu se poate relata un meci doar dintr-un singur unghi, că mama nu a făcut chiar cea mai bună alegere când a decis să păstreze sarcina și sfaturi cum că ar fi bine să încerc să folosesc lamele de ras și pentru altceva decât pentru bărbierit.

Am ținut cont de părerile acestea și de acum veți citi doar presă Q-U-A-L-I-T-Y izvorâtă din degetele mele. Voi fi un monument de imparțialitate, îmi voi măsura bine cuvintele și nu voi mai exagera. S-a terminat cu destrăbălarea pamfletară. De acum am intrat sub zodia seriozității și a profesionalismului, așa cum ne-a obșinuit presa adevărată de la noi. Nu mai merge așa.

Cronicile meciurilor din UEFA Champions League sunt susținute de cititori. Intri în rândul susținătorilor cu un abonament lunar, primești texte suplimentare și poți citi toate cronicile pe Patreon.

Real Madrid – Liverpool: 3-1

Șoc și groază! Groază și șoc! Inimaginabil și improbabil! Nu o să îți vină să crezi! Îți vei bate copii când vei citi ce a putut să facă Salah! Drama sfâșietoare care îi poate încheia cariera lui Benzema! O să cedezi psihic la auzul veștilor despre Klopp. Ianis Hagi de Franța dă cărțile pe față! Citiți mai jos ce nenorocire s-a abătut asupra cormoranilor: să fie oare mâna lui Petre Daea? Îți vei părăsi amanta când vei vedea ce a spus Gigi Becali despre mustața lui Alisson! Vezi cum putea ajunge Vinicius la FCSB!

Să nu mă înțelegeți greșit, știu și eu că Liverpool și Madridul au ‘nșpemii de trofee, 4 milioane de ani de istorie și nu știu câte miliarde de fani. Doar că eu nu le înghit, iar asta mi se pare un argument de netăgăduit. În plus, mogulul trustului de presă care deține aceste texte, care a mai avut și tupeul fantastic de a numi site-ul după propriul nume, este fan Real Madrid. Ce dovadă mai mare de libertate editorială vreți dacă nu aceea de a face albie de porci capitala Spaniei pe tarlaua lui?

Așadar, stimați vaccinați și antivacciniști, iată-ne față în față cu istoria. Primul meci din sferturile Champions League se anunța din start că fiind o dramă. O dramă pentru noi, publicul, că suntem nevoiți să urmărim două echipe sinistre, dar și o tragedie pentru mine, că trebuie să infrumusețez urâtul. Sunt un fel de Tudor Arghezi, ați putea spune. Cum, Dumnezeule, am ajuns să scriu despre aceste două echipe de gloabe, când mâine joacă actuală și viitoare campioană morală a Europei și a lumii, PSG? Făcând abstracție de obiectivul de a fi obiectiv, am avut și eu un favorit în acest meci: arbitrul mâncător de cârnați Felix Brych. Am sperat tot meciul că va lăsa atât liber la faulturi dure care să conducă la accidentări, precum și că îi va bombarda pe jucatori cu caronașe roșii.

Nu mi s-a împlinit dorința. Meciul a început cu Liverpool crezând că joacă pe 1 aprilie. Oacalonii n-au avut nicio ocazie în prima parte, niciun șut, nicio fază, deci obiectiv reușit: și-au păcălit fanii care sperau că vor juca fotbal. Madridul a jucat bine, însă atunci când în față este o echipă de nivelul Unirii Slobozia, joacă bine până și Rapidul.

Primul gol a venit în minutul 27.  Toni Kroos îi pasează cu șublerul din jumătatea proprie a terenului lui Vinicius, iar juniorul a preluat mingea de parcă pe tricoul lui ar fi scris Paris, nu Madrid. Preluare fabuloasă, îi depășește cei doi pensionari de 20 de ani din apărarea oacaloană și înscrie.

Foto: IMAGO

9 minute mai târziu, Arnold face o confuzie. A uitat că celălalt nume al sau este Alexander, nu Schwarzenegger, și în loc să respingă o pseudo-centrare, el îi pasează lui Asensio. Care marchează după ce îl lobează pe Alisson. Sigur, probabil că sunt răutăcios când spun despre Alexander-Arnold că nu ar prinde banca de rezerve nici la Dinamo, când el, aproape sigur, este mai degrabă un om sensibil și empatic care doar a vrut să facă uitate greșelile lui Karius din finala lui 2018.

A două repriză începe cu un Liverpool sensibil mai motivat. Echipa oacaloană depășește nivelul Unirii Slobozia, domină meciul, are câteva ocazii și pare mai aproape de cealaltă mare echipa ialomițeană, Unirea Valahorum Urziceni. În minutul 53, după o harababură în careu asemănătoare discuțiilor din Parlamentul României, Salah se trezește cu mingea la picior ca un senator cu un contract. Egipteanul șutează prost, dar hazardul (nu Hazardul) face ca semnătura să ajungă pe contract: gol Liverpool, senatorul încasează milionul, iar Mihai Mironică rămâne fără voce.

Foto: IMAGO

Știți cum e când găsești bani pe stradă? Inima începe să îți bată mai tare, un zâmbet vanitos îți împânzește fața, iar primul gând e să continui să te uiți în jur. Sunt toate șansele ca și alte bancnote să mai fie prin apropiere, pregătite să fie îndesate în portofelul tău. Așa s-a gândit și Liverpool după gol, însă n-a fost să fie. După 10 minute de căutat, posesorul banilor pierduți se întoarce la fața locului cu poliția, îl găsesc pe norocosul devenit ghinionist și îl amendează: gol Vinicius, iar Madridul face 3-1. Lui Mironică îi revine din păcate vocea, Meșter își trezește vecinii, iar Andrei Manțog se pregătește să scrie pe Facebook că Real Madrid e prea de dreapta pentru că și-a dorit prea mult victoria.

Manchester City – Borussia Dortmund: 2-1

NU SE POATE AȘA CEVA! Vezi aici pozele sexy cu iubita lui Guardiola. Ți se rupe inima când citești ce s-a întâmplat cu pisica unui jucător care ar fi putut ajunge la Manchester City. Îți vei incedia casă după ce vei citi povestea arbitrului din această seară. Ce părere are colonelul Talpan de contractul lui Haaland? Era să moară! Vestea care îi va da fiori lui De Bruyne.

Dacă ar fi să rezum într-un singur cuvânt dubla Manchester City – Borussia Dortmund, acela ar fi Ghinion. Sau Necaz. Neșansa că cele 2 formații se bat pentru titlul de viitoare echipa umilită de PSG în semifinale. E trist să știi că te bați ca să fii bătut. E deprimant să îți deschizi o afacere fraudulos, știind sigur că te va călca ANAF-ul și te va închide. E dezolant să comanzi o pizza, să specifici că vrei să fie fără ciuperci, iar tu chiar să speri că va fi fără halucinogene. E descurajant să fii Sisif și să tot încerci să urci muntele. E absurd să crezi că România se mai poate califică vreodată la un Mondial. Aș mai scrie comparații, dar am rămas fără idei și sper că ați înțeles ideea principală: degeaba câștigi în sferturi la table, dacă în semifinale trebuie să joci șah.

În ciuda absurdului descris mai devreme, cele două echipe au jucat bine. Putem spune că sunt masochiste, altfel nu îmi pot explica de unde atâta implicare. Nici nu a început bine meciul, că De Bruyne primește mingea la mijlocul terenului, driblează și face o combinație din care tot el înscrie. Bun, foarte bun jucător belgianul. Cu mâna pe inimă vă spun că este printre puținii care ar putea fi rezervă la PSG. Sigur, nu ar intră niciodată titular, dar să fii rezervă la cea mai mare echipă din lume e o performanță mult mai mare decât să câștigi insipidul titlu din Anglia.

A două parte a primei reprize a fost dominată de omul nostru, Ovidiu Hoțugan, cum ar scrie ziarele din Germania dacă ar ști limba română și ar ști să facă glumițe. Arbitrul a dat penalty pentru City, însă nu s-a concretizat. Ovi s-a dus să verifice faza, iar după un timp, cam 150 de ani de verificat ecranul ăla de pa marginea terenului, decis evidența: Emre Can a fost la ani lumină distanță de a îl lovi pe jucătorul lui City, iar penalty-ul a fost anulat.

Foto: IMAGO

Tot Hoțugan este protoganistul și următoarei faze. Dortmund înscrie prin Jude Bellingham, dar arbitrul decide că a fost joc periculos la portar și fault în atac, deci anulează golul. Comentatorii noștri ar spune că faza este grea, că trebuie să vedem din mai multe unghiuri, că e interpretabil și că decizia finală și corectă aparține arbitrului. Vă spun eu pe șleau: a fost gol.

A două repriză a început cu Haaland scăpând singur cu portarul și șutând, evident, în el. Ocaziile au continuat pentru ambele echipe, iar în minutul 84, același Haaland îi pasează lui Marco Reus, care face ca scorul să fie 1-1.

Știți care e problema cu Manchester City? E verișoara de la țară a Marelui Paris. E același gen de echipă din toate punctele de vedere, de la finanțatori la fani și de la stil de joc la reușite. Prin urmare, rezultatul final era previzibil. City câștigă cu 2-1 prin golul lui Phil Foden. Și nemții ăștia sunt amuzanți cumva. Ei chiar își imaginau că pot rezista în fața unei forțe a fotbalului mondial, așa cum este această Manchester City, rudă mai puțin reușită a marii formații franceze.

Se pare că în semifinale vom avea o primăvară arabă.

Foto: IMAGO

Cronicile meciurilor din UEFA Champions League sunt susținute de cititori. Intri în rândul susținătorilor cu un abonament lunar, primești texte suplimentare și poți citi toate cronicile pe Patreon.

În urma unor studii aprofundate, cercetătorii susțin că Paul a devenit fan PSG după o supă de ceapă mâncată cu poftă pe Rue Chevert, în Arondismentul 7. De acolo și pasiunea pentru Franța în general, pe care Paul nu o maschează deloc. Nu știe sau nu vrea, încă nu am deslușit exact asta. Paul nu a fost niciodată prea bun la fotbal. Însă sprintul ca apa caldă la București si șutul precum o vodcă îndoită cu apă au fost calitățile lui pentru a fi convocat la echipă. Echipa de cronicari, că doar nu de fotbal.

3 Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.