Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa 9: Cheresteaua București

Etapa a noua a Ligii 1 Orange a forțat o idee nota de trecere în această săptămână. Am avut o etapă intermediară, ceea ce înseamnă că suntem nevoiți să participăm activ, fiecare după posibilități și nevoi, la 21 de meciuri de primă ligă la interval de o săptămână. O mostră de răbdare din partea noastră, un chin pentru jucătorii obligați să joace fotbal din trei în trei zile, mai des decât se spală pe dinți nordul Moldovei, dar un dram de fericire pentru voi, pentru că aveți la dispoziție trei cronici la preț de două. Adică gratis.

Foto: http://sportpictures.eu/

Foto: Sportpictures.eu

Bruder, bruder, dar brânza e pe geld

Acum 15 ani, când Miriuță și Reghecampf își încleștau bratwursturile de poveste (cel puțin Reghe cic-ar fi mai epic ca gen decât însuși elefantul Prunea) prin Bundesliga, la Cottbus, niciun copil suficient de citit nu și-ar fi imaginat că doar unul dintre eroii de basm nemțesc va găsi firimiturile care-l vor duce înapoi, înspre meseria de antrenor. Cu o echipă făcută ca un goblen low-cost, adică pe genunchi și mai mult cu găuri decât cu material util, ardeleanul l-a adus cu toate cele trei piciorușe pe pământ pe antrenorul jucătorilor impresariați de propria soție și i-a scos din cap schemele de joc până și patronului acestora, un cunoscut manager trecut prin băncile școlilor de fotbal din Pipera și Athos, acolo unde cursurile să plătesc în mătănii atunci când s-au terminat bancnotele.

Articolele din seria Liga 1 Orange, faza pe fotoliu vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Cu trei jucători de bază plecați în țările cu contracte calde în plin sezon, CFR a demonstrat că rămâne aceeași fabrică de transferuri reușite care pe vremuri scutura Roma mai ceva decât migrația de naționalități conlocuitoare după un 2-1 chiar pe Olimpico. Oaspeții au pus în aplicare încă din minutul al doilea zicala conform căreia vorba lungă-i sărăcia ardeleanului și Bud a trecut pe lângă 1-0 ca TGV-ul pe lângă halta din Prundul Bârgăului după un corner bătut de pe stânga de Nascimento, un conchistador portughez cu nume de fotbalist brazilian. Parcă realizând brusc că fazele fixe sunt bune ocazii de-a strecura varza printre barele de susținere a butoiului, steliștii i-au imitat pe clujeni la faza următoare, când Gabi Enache a lovit bara cu capul. De fapt cu mingea care apoi a lovit bara, pentru că dacă dădea direct cu capul era mai bine pentru echipa lui, așa cum vom descoperi mai târziu.

Gabriel Tamaș și Cristi Bud. Foto: Sportpictures.eu

Gabriel Tamaș și Cristi Bud. Foto: Sportpictures.eu

Văzând că Steaua pune amidon în glumă, clujenii au inventat o fază în care highlight-ul a fost un un-doi în care Enache și-ar încâlci ligamentele chiar și dacă i s-ar preda un semestru numai asta la școala de fundași dreapta, iar Nouvier a centrat în fața porții, de unde Bud a dovedit din nou că în ultima perioadă are Soarele în Balanță. Autor al unei triple în etapa trecută, Bud a pus latul cum îl punea pe vremuri Viorel Moldovan cu Germania în suspinele unei țări întregi și-a făcut ca CFR-ul să-și respecte orarul pentru prima dată după 30 de ani. Era prin minutul 12 și Clujul făcea 1-0 la Național Arena, în suspinele spectatorilor care s-au înghesuit la meci ca românii la cinema.

Cristian Bud marchează pe Național Arena. Foto: Sportpictures.eu

Cristian Bud marchează pe Național Arena. Foto: Sportpictures.eu

8 minute mai târziu, Florin Tănase a vrut să arate că Hagi știe fotbal și doar dacă-l povestește și a marcat, dându-i apă sfințită la moară fostului său antrenor, care-l făcuse cu ouă, roșii moi și oțet pe Tata Puiu cu o zi înainte pentru că acesta nu-l luase în lot pentru Euro. Tase a preluat pe piept în careu și-a finalizat cu sete de personaj de Hollywood pierdut în deșert cu stângul, picior cu care până acum credeam că nu urcă nici măcar în tramvai.

Florin Tanase după golul marcat celor de la CFR Cluj. Foto: Sportpictures.eu

Florin Tanase după golul marcat celor de la CFR Cluj. Foto: Sportpictures.eu

În a doua repriză, proverbiala motivare i-a afectat pozitiv doar pe clujeni, care în minutul 63 l-au amețit pe Tamaș cum nu reușesc s-o facă nici măcar două sticle consecutive de whisky băute cu paiul, tramsformându-l în semafor în mijlocul careului. Același Bud a înscris al cincilea său gol în 5 zile, premiul primit de la antrenor fiind un concediu de odihnă mai lung cu 20 de minute, pentru că a fost scos de pe teren aproape imediat. Eliminarea pe care Tiago Lopes și-a câștigat-o cu sudoarea crampoanelor în minutul 76 nu a mai schimbat nimic, pentru că Steaua a arătat că generația Vici (Momcilovici, Aganovici, Golubovici) s-ar putea să fie una dintre cele mai anti-fotbal din toată istoria ei, fie ea mai scurtă sau mai lungă, după facultăți.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

De cealaltă parte, cu al nouălea meci consecutiv fără înfrângere, echipa lui Miriuță se apropie de playoff în ciuda celor 6 puncte handicap cu care a plecat în campionat și are șanse să devină prima echipă din istoria fotbalului care începe practic sezonul în divizia secundă și-l termină în Champions League.

Vasile Miriuta. Foto: Sportpictures.eu

Vasile Miriuta. Foto: Sportpictures.eu

Plăieșii fost-au mai puternici decât Pandurii

Etapa începuse deja promițător, cu un meci plin de răsturnări de situație la Iași, între echipa locală și Pandurii. Deși au condus cu 1-0 din minutul 5 și au egalat la 2 imediat după ce fuseseră ”întorși”, gorjenii s-au declarat loviți moral de eșecul anunțat al campaniei pentru opera lui Brâncuși și de drumul lung cu autocarul la golul de 3-2 al italianului Piccioni, care a închis meciul. Se zice că antrenorul gazdelor, Nicolo Napoli, și-a salvat postul cu această victoria, motiv pentru noi să ne bucurăm că criza de locuri de muncă din România n-a fost înrăutățită cu un șomer italian, care probabil că ar fi cerut ajutor de stat în euro.

Gianmarco Piccioni in meciul CSMS Iasi - Pandurii Targu Jiu. Foto: Sportpictures.eu

Gianmarco Piccioni in meciul CSMS Iasi – Pandurii Targu Jiu. Foto: Sportpictures.eu

Planurile de Viitorul ale lui Hagi ar fi mai multe goluri

N-a ratat săracul Hagi în toată cariera lui, cu tot cu ratările de logică din discursuri, cât au ratat băieții lui de la Viitorul marți, cu Dinamo. Când Nimely a egalat târziu, în noaptea neagră, când arbitrii erau deja cu un vârf de bocanc la dușuri, toată lumea a fost surprinsă. Pentru că puștanii de la Viitorul păruseră până atunci că nu s-ar descurca să miște tabela nici dacă le dădeai zece mingi și cinci porți. După meci, Hagi a avut iar o cădere de tensiune demnă de o centrală atomo-electrică lovită de tsunami și s-a certat cu toată lumea, de la presă la oficiali FRF, jurându-se că așchianis n-a sărit prea departe de ilustrul trunchi și că juniorului i se face o nedreptate istorică atunci când nu se scrie despre el că dă goluri la echipa a doua a Fiorentinei sau când nu e convocat la Naționala de Tineret. Păi Gică, un microbist normal la cap de-abia suportă meciuri de seniori din Italia, e greu să-ți imaginezi că stă cineva să se uite copiii puși să execute catenaccio, un chin vecin cu tortura care ar trebui scos în afara legalității.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Morții cu morții, viii cu oltenii

Dacă îl întrebi pe Gigi Mulțescu, Voluntariul a devenit în această săptămână a doua Fatima, pentru că minunile religioase construite cu ajutorul sfântului primar Pandele s-au împrăștiat pe stadionul din localitate la meciul dintre echipa comunei cu fițe de oraș și CS U Craiova. Asta pentru că antrenorul Craiovei “a fost mort și-a înviat” conform propriilor declarații, deși probabil că jucătorii din lor ar fi dorit ca antrenorul lor să fie capabil transforme apa-n vin dacă tot o dă-n biblice. Mulțesc se referea la faptul că leii cam știrbi din Bănie avuseseră 19 ocazii crunte până să marcheze unicul gol al partidei cu FC Voluntari, în minutul 90+5, după o bâlbâială de comedii mute a lui Bornescu și-un stâng al lui Ivan care a trecut printre picioarele a doi nefericiți înainte să scuture plasa. Craiova s-a agățat astfel de locul al doilea în campionat, respirând a praz în ceafa Stelei.

Simon Mazarache marcheaza golul Universitatii Craiova de langa Daniel Novac in ultimul minut de joc. Foto: Sportpictures.eu

Simon Mazarache marcheaza golul Universitatii Craiova de langa Daniel Novac in ultimul minut de joc. Foto: Sportpictures.eu

Prea multă Concordie la Chiajna

Invidioși că oltenii trecură pe locul al doilea în primul meci al zilei, moldovenii de la Botoșani au zis să mute derby-ul etapei viitoare în Oltenia și au câștigat la Chiajna cu 2-0, ocazie cu care au trecut pe 3 și le-au lăsat pe gazde pe ultimul loc dintre echipele cu punctaj pozitiv. Nu de alta, dar Timișoara și Târgu Mureș au început sezonul cu punctaj de Groapa Marianelor într-o Ligă în care echipele care se pot întreține sunt atât de puține, încât în curând nu va mai retrograda nimeni și se va juca din obligație, pe bază de invitație, ca la nunți. O altă știre ar fi că n-a mai marcat Istvan Fulop (marcatorul de serviciu al primei ligi până acum, cu 7 reușite), ci Golofca și Vașvari, la două faze la care apărarea Chiajnei a adus aminte de celebra linie Maginot a francezilor din al doilea război.

Catalin Golofca se bucura dupa golul marcat contra Chajnei. Foto: Sportpictures.eu

Catalin Golofca se bucura dupa golul marcat contra Chajnei. Foto: Sportpictures.eu

Două-echipe-atât de simple, după gleznă, după sport

Gaz Metan Mediaș și Timișoara și-au petrecut întregul meci direct întrebându-se, pe bună dreptate, ce caută-n tricouri de fotbal. E drept c-au avut timp să dea și gouă goluri, câte unul de fiecare, ca să nu se supere nimeni și mai ales să se bucure Llullaku, care după Sadiku devine al doilea albanez nepoliticos care le dă goluri românilor. Și a dat chiar vreo 7 pân-acum, fix cât să nu ne lase să ne bucurăm că românul get-beget Istvan e încă lider autoritar al golgheterilor.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Astra sus tresare

Campioana en-titre a bătut în sfârșit și pe ea pe cineva, așezându-și elegant bocancul pe ceafa unui Târgu Mureș care respiră prin piele, ca broasca, cu o victorie și 8 înfrângeri în acest sezon. Dar Astra a câștigat doar pentru că Zicu a executat un Ciolacu în minutul 90, la scorul de 1-0 pentru oaspeți la Târgu Mureș, când a reușit să rateze întâlnirea cu mingea așa cum a ratat întâlnirea cu fotbalul mare cu câțiva ani în urmă. Până la urmă, Târgu Mureș – Astra s-a terminat 0-2, pentru că Florea le-a înlocuit gazdelor plăcuțele bilingve din oraș cu texte în sanscrită.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

[table id=10 /]

[table id=12 /]

Standings provided by Sofascore LiveScore

Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.