Cum am fentat “parcagiii” din fața Gării de Nord

Duminică seară, în fața Gării de Nord. Unul dintre locurile din București care miroase a jeg cleios și a pestilență, a metal plin de clei morbid și scârbos care oglindește țara în a cărei capitală tocmai ai ajuns cu trenul. În fața clădirii dinspre Grivița, primăria a terminat de înfrumusețat locurile de parcare. În sensul că le-a asfaltat și marcat independent. Ajung, pun mașina într-unul dintre locurile goale. Nu ies bine din trotinetă, că în spatele meu se înființează una dintre femeile de etnie zbuciumată cu care eram obișnuit deja din vremurile parcării vechi. Vremuri noi, aceleași metehne, deci, îmi zic în cap, urmărind cum femeia ia o poziție umilă, aproape subumană, demnă de o cauză mult mai bună. Știu că banii nu ajung oricum la săracii ăștia care sar pe tine ca hienele cărora le-au căzut dinții și care-au rămas cu gingiile sângerânde rânjind amenințător spre tine. Deci nu, urăsc să-i îmbogățesc pe terți.

– Băiatu’, ‘mdaaaai și mie…
– Ești de la parcare, de aici? întreb eu cu ochii încordați în riduri, oprind introducerea. Aceeași introducere.
– Nu!, răspunde ea sincer și luată parcă pe nepregătite.
– Păi și atunci? Care-i problema?
– Păi noi păzim mașinile de aicea din cauza la aurolacii de aici, îmi spune femeia, arătând cu capul înspre… o “colegă” din comitetul de primire.
– Fii atentă, zic eu, apăsând simțitor pe cuvinte și luând o atitudine serioasă. Eu sunt de la Ministerul Transporturilor. În cazul în care se întâmplă ceva, orice, cât de mic cu mașina asta, ați pus-o cu toții. Am încheiat discuția.

Am spus-o pe un ton răstit, clar, fără să mai aștept vreo replică sau întrebare. Probabil că am avut un moment de inspirație. În secunda următoare, ca la un semnal de alarmă pe care nu l-am putut auzi, femeia s-a îndepărtat cu fața încă înspre mine, a luat-o pe colega sa, i-a șoptit ceva la ureche și s-au pierdut undeva după coloanele Gării de Nord. M-am uitat în jur, iar mașinile rămăseseră parcate, liniștite, ca-ntr-o parcare gratuită civilizată. Șoferul unui BMW X3 care tocmai sosise a ieșit din mașină, s-a uitat în jur și – ușor contrariat, dar fără a pune întrebări – s-a îndreptat înspre scările gării.

Vă povestesc întreaga istorie pentru a vă ruga să schimbați măcar ministerul când încercați jongleria asta. Vă mulțumesc.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

5 Comentarii

 1. Excelenta ideea. Ma socheaza insa ca, desi toti vorbiti despre pataniile astea, indivizii sunt inca bine merci pe strazi. Politia are nevoie de invitatie speciala? Sau is chiar atat de cretini si de inutili?

 2. @ MM – In acest domeniu, al paracagiilor profesionisti dar neoficiali, s-a facut recent si un update. Si-au facut, precum taxele la raft in marile lanturi de magazine, preturi diferite in functie de locul de pcarcare ad-hoc. De pilda, la bariera pe unde se scruge orasul in “centrul vechi” (asta daca vrei ca masina sa fie chiar pe locurile de ciste ale taxiurilor) costa 10 lei; pe colt la BRD (vis a vis de fostul intersport) costa 5 lei; si doar pe bordurile de pe splai sau printre daramaturi mai gasesti cu 1/2 lei. Deci natiile conlocuitoare versate au invatat marketing si pricing. Eu zic ca e primul pas spre integrare. :)

  @ dojo – reprezentantii institutiei numita de tine (care e defapt cea locala, comunitara nu cea rutiera – nush de ce) se bucura de un comision geeeeneeeros. Pe sistemul “parcheaza afara, javra ordinara! ”

  @ mine insumi – de fiecare daca cand parchez “pe naspa” in centru – oare cat timp o sa-i mai platesti pe astia …

 3. Politia ce le face?!?! Ii ia, le da amenda, si in maxim 30 de minute sunt inapoi. Problema este mult mai adanca, la tertii aia de zici tu Mircea… acolo e problema si comisionul acolo ajunge…

  Ce tara… d’aia cand parchez in centru ma duc frumos la Unirea si bag in parcare, parca ma simt un pic civilizat. Dar atat…

 4. Buna idee avand in vedere ca am obiceiul de a-i ocoli. Sper, undeva in coltul mintii, sa nu ma trezesc cu masina zgariata la intoarcere. :|

 5. Poate ar trebui facute mai multe sesizari la Politie. Practic vorbim de extorcare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.