Ce ai face dacă te-ai trezi mâine dimineață sub doi metri de zăpadă?

Un coleg dintr-ai mei era să o mierlească ieri. A mers cu o mașină de test pentru a-i face galeria foto cu fotograful nostru, iar undeva la 20 de kilometri de București a dat de un peisaj desprins din cărțile de povești ilustrate a căror acțiune se desfășura în Siberia. Zăpezi de doi metri la 15 minute de la ieșirea din Pantelimon, undeva în zona Brănești-Cernica. Fostele șosele și drumuri erau transformate de lamele unor mașinării în tuneluri prin zăpadă. Acolo, în timp ce mergea cu mașina pe “cărarea”  de ocazie, un idiot s-a trezit venind din sens opus cu 50 de kilometri pe oră. Al meu a frânat ușor, că mergea încet, dar omul care venea din sens opus s-a urcat pe pereții din zăpadă înghețată cu două roți și a aterizat, după niște manevre pe care mașina aia nu le-a făcut niciodată, pe roți, fix lângă Citroenul DS4 de test. Norocul nostru? Utilajul care a trasat cărarea făcuse o alveolă fix acolo, astfel că cele două mașini încăpeau la limită în paralel în acea zonă. Trecând pe lângă șocul de a-ți vedea mașina virtual compactată de o alta care cade pe tine de sus, discuția cu șoferul grăbit a fost pe alocuri amuzantă și cumplită în același timp. Explicația omului pentru viteza aia într-o zonă complet nepotrivită? “Am încercat să merg tare ca să scad timpul în care m-aș putea întlni cu o mașină pe tunelul din zăpadă”. Povestea completă e aici.

Trecând peste incident, oamenii mei au ajuns cu mașinile într-un sat care se află fix lângă autostrada București-Constanța. Vadu Anei se cheamă. Bogdan și Dragoș, colegii mei, mi-au povestit că oamenii ăia sunt pur și simplu izolați de lume, iar zăpezile de doi metri care le acoperă casele i-au făcut să nu încerce să iasă de acolo de frică. Normal, au probleme cu alimentele, cu apa și cu îmbrăcămintea, iar ai mei au venit șocați de acolo. Se întâmplă, vă reamintesc, la 15-20 de kilometri de București, în timp ce noi ne dăm cu fundul de pământ pentru că nu avem străzi uscate.

În contextul ăsta, am aflat azi că o mână de oameni, grupați într-o asociație a suporterilor echipelor de fotbal, se strâng duminică, în 12 februarie, pentru a le da o mână de ajutor oamenilor din localitățile afectate de zăpadă dintre Urziceni și Buzău. Dacă aveți timp și dacă vreți să puneți mâinile pe lopeți sau să îi ajutați pe oamenii ăștia cu alimente sau bani pentru alimente, sunteți bineveniți. AICI găsiți mai multe detalii despre întâlnire și acțiunea suporterilor.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.