Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 7. Aspirina Begu

  • Irina Begu, eliminată de Genie Bouchard în trei seturi
  • Simona Halep bate fără probleme și merge în sferturi
  • Nadal, meci excelent contra lui Kevin Anderson
  • Cinci seturi tari între Kyrgios și Seppi
  • Tecău, scos din competiție la dublu mixt

La o oră la care privighetorile de club din București se pregăteau să vâre pe circuit încă un shot de tequila, Irina Begu (42 WTA) încerca, la câteva zeci de mii de kilometri depărtare, să se așeze de-a curmezișul noii generații de mașina canadiană de măcinat speranțe, Eugenie Bouchard (7 WTA). Ajunsă în optimi după plimbări trei plimbări în aer liber cu impresii de partide de tenis, Buchard a intrat în meci decisă să n-o lase pe româncă – una dintre revelațiile acestei ediții a competiției – să respire foarte mult deasupra apelor învolburate ale fazelor superioare.

În aceste condiții, primul set a durat cât o vizită mai lungă la duș. În 29 de minute, Bouchard a lovit în mingi cu mila măcelarului, în timp ce Begu a părut parașutată involuntar pe câmpul de luptă al unui rzboi care nu era al ei. Deși a avut cinci mingi de break pe serviciul canadiencei, Begu a dat impresia că e mereu în urmă, mirosindu-i parfumul lui Bouchard. Primul game câștigat de bucureșteanca de 24 de ani a venit abia spre finalul setului, însă arhivele vor consemna un 1-6 fără replică.

Ritmul meciului nu s-a schimbat nici în setul al doilea, iar până la 3-0 pentru Bouchard întregul setup lăsa să se înțeleagă că vom asista la o vânătoare în țarc. Însă, după 9 game-uri pierdute, o combinație între relaxarea inerentă a canadiencei și încălzirea motorului Irinei a adus o revenire fantastică a româncei. De la 3-0 s-a făcut 3-5 într-o răsturnare de situație pe care o vezi de obicei doar în tenisul feminin, la dublu sau la amatori. Deși Bouchard a înțeles că e groasă și a egalat situația, Irina intrase deja cu roțile pe șine, iar acceleratul nu a putut fi oprit. 7-5 pentru Begu, iar următoarele minute urmau să decidă dacă românca va rămâne în atenția specialiștilor în tenis pentru încă cel puțin două zile sau va prezenta pașaportul la control la Otopeni.

Speriată de ideea că ar putea fi bătută de încă o româncă după ce Simona Halep o luase la palme în toamna anului trecut în Turneul Campioanelor, Bouchard a găsit însă din nou pedalele corecte și a apăsat fără frică de radar. Setul s-a terminat astfel repede, 6-2 pentru canadiancă, iar Irina Begu părăsește turneul după un meci pierdut clar, dar intrată într-un ritm sănătos de care ar putea să profite pentru a urca în clasamentul mondial spre vârful cu aer rarefiat.

La vreo șase ore distanță, Simona Halep (3 WTA) a intrat pe teren împotriva Yaninei Wickmeyer (79 WTA) cu încrederea unui ultim an excelent, dar cu semnele de întrebare pe care ți le dă involuntar faptul că ultimele trei meciuri împotriva belgiencei s-au terminat cu victoria clară a acesteia.

Simona nu mai e însă jucătoarea din 2012, atunci când putea s-o bată pe Serena Williams doar între 3 și 4 noaptea, în somn. Cu un joc agresiv și cu un rever calibrat la micron, jucătoarea noastră a reușit să ajungă rapid la 4-1 cu două break-uri confiscate, iar setul părea deja împachetat în hârtie de cadou. Wickmeyer și-a adus însă aminte de vremurile în care o alerga pe Simona ca pe hoții de cai și a revenit în meci, recuperând un break. Spiritele s-au calmat la 5-4 pe serviciul româncei, când aceasta a reușit să-i înfunde țeava adversarei, trezită cu sufrageria inundată. 6-4 într-un set lung, care a durat trei sferturi de oră.

Setul al doilea a fost o ceva mai simplu. Chiar dacă belgianca a tras cu dinții de scor până la 2-2, Simona a apăsat pe Fast Forward și a scos din teacă o armă ruginită pe care o folosește foarte puțin: serviciul. A câștigat 77% dintre punctele jucat pe primul serviciu și s-a dus praștie spre finalul setului și al meciului: 6-4 6-2. Halep va juca următoarea partidă contra Ekaterinei Makarova (10 WTA), o rusoaică pe care a împins-o în hău în două seturi în anterioara lor întâlnire: 6-1 7-6 în 2013 la New Haven.

În celelalte două meciuri ale zilei la feminin, favoritele au trecut mai departe intrând în sferturi ca gloanțele prin jeleu. Maria Sharapova (2 WTA) a dat o reprezentație teatrală magnifică împotriva chinezoaicei Shuai Peng (22 WTA), urcând-o pe pereți: 6-3 6-0. Sharapova se va întâlni în sferturi cu Genie Bouchard într-un meci care se poate juca foarte bine și pe catwalk. În sfârșit, Ekaterina Makarova (11 WTA) a condus-o pe ultimul drum pe Julia Goerges (77 WTA), 6-3 6-2, rezervându-și loc la VIP în colțul opus al ringului în meciul contra Simonei Halep.

***

Cel mai interesant meci al băieților pe tabloul de azi al optimilor a fost cel dintre Rafa Nadal (3 ATP) și sud-africanul Kevin Anderson (15 ATP). Cu o evoluție care a oscilat ca analizele EKG în turneu până acum, Nadal a prins de această dată vârful valului și și-a tocat mărunt un adversar a cărui singură șansă era să-l prindă pe spaniol mahmur sau beat. După un prim set echilibrat, câștigat de Nadal cu 7-5, al doilea a semănat cu o cursă de sprint: Anderson a câștigat doar patru puncte pe serviciul ibericului, care a avut nevoie de 31 de minute pentru a face 6-1. Ultimul set a fost o formalitate, Nadal câștigând astfel unul dintre cele mai curate meciuri ale sale din ultima perioadă. Scor final: 7-5 6-1 6-4.

În sfertul de finală care se va juca marți dimineață, Rafa Nadal îl va întâlni pe cehul Tomas Berdych (7 ATP), cu care s-a întâlnit de mai multe ori decât cu propria familie în ultimii ani. Sunt 20 de întâlniri directe între cei doi, însă Nadal a câștigat ultimele 16 dintre acestea, ultima victorie a lui Berdych datând de pe vremea în care Băsescu era abia în primul an de mandat. În meciul din optimi, Berdych l-a învins fără probleme pe australianul Bernard Tomic (71 ATP): 6-2 7-6 6-2.

Într-o partidă-maraton începută azi dimineață și terminată patru ore mai târziu, Nick Kyrgios (50 ATP), ultimul băștinaș rămas în turneu, l-a învins după cinci seturi lungi pe ucigașul lui Federer, Andreas Seppi (43 ATP). Kyrgios a revenit în meci de la 0-2 la seturi, a salvat o minge de meci, a fost egalat în ultimul set deși avusese 4-1, dar a terminat meciul în țipetele unei arene transformate în stadion. 5-7 4-6 6-3 7-6 8-6. Este al doilea maraton la care Kyrgios trece linia de sosire înaintea adversarului său la această ediție Australian Open, după cel din primul tur contra lui Federico Delbonis.

În cealaltă partidă de azi, una la fel de disputată ca un meci de poker sâmbătă noaptea între prieteni, Grigor Dimitrov (11 ATP) a încercat să-l intoxice cu miros de castraveți murați pe Andy Murray (6 ATP). Distracția a durat până la urmă patru seturi în urma cărora britanicul a plecat la hotel cu voucher-ul de sferturi în portofoliu. A fost 6-4 6-7 6-3 7-5, cu un ultim act în care Murray a revenit de la 2-5 și a fost ajutat pe alocuri de arbitri prin câteva decizii demne de județeană. Halta următoare: icoana locală Nick Kyrgios.

***

În probele de dublu am avut astăzi un singur reprezentant: Horia Tecău a făcut echipă cu cehoaica Lucie Hradecka în proba mixtă, încercând să-și egaleze titlul câștigat în Australia în 2012. Hradecka trăiește însă deocamdată în aburii victoriei asupra Anei Ivanovic în primul tur la simplu, astfel că cei doi au pierdut clar împotriva cuplului sloveno-australian Klepac/Guccione 1-6 5-7. Mâine va fi însă o zi plină pentru români la dublu masculin, atât Mergea, cât și Tecău încercând să treacă în sferturi. De urmărit meciul pe care Mergea și Inglot îl vor juca împotriva fraților Bryan, acești Messi/Ronaldo ai tenisului contemporan de dublu.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.