Australian Open, faza pe colţul mesei. Ziua 5: Roger în poză Seppia

  • Irina Begu şi Simona Halep trec mai departe în optimi după două meciuri echilibrate
  • Roger Federer, eliminat în patru seturi de Seppi
  • Tecău şi Mergea se califică la dublu
  • Monica Niculescu pierde şi la dublu feminin, după ce a fost eliminată la simplu

Teoretic, titlul acestui articol ar fi trebuit să fie altul. Australia Rumena. Sau Reginele Nopţii. Sau, oricum, ceva ce ar fi trebuit să evoce reuşitele excelente ale româncelor care-şi reprezintă tenisul în faţa spectatorilor din Melbourne. Dar, fix când acest text pleca la tipar, când articolele din gazetă erau deja aşezate în pagină iar milioanele de cititori se pregăteau să guste cu nesaţ din aroma victoriei cu gust de fete serioase, zeul tenisului s-a îmbătat şi a picat pe racheta-trident pe care o purta în thermobag alături de manşete, gripuri şi seturile de mingi de rezervă. Universul s-a clătinat, tuşele s-au umflat, tribunele s-au înnegrit, racordajele s-au înmuiat, copiii de mingi au îmbătrânit cu zece ani, iar fileul s-a rărit. Un sport întreg a plâns. Şi, într-un colţ de lume, unde nu există nici griji, nici durere, doar ciment albastru, Roger Federer (2 ATP) a uitat tenisul acasă la meciul cu Andrea Seppi (43 ATP) şi a părăsit Australian Open înainte de semifinale pentru prima oară după 2003, an în care, pentru comparaţie, Simona Halep nici măcar nu avea încă buletin.

Elveţianul a intrat în meci moale ca o ciocolată lăsată-n soare şi s-a trezit, după o oră şi jumătate de la start, într-o situaţie destul de rară pentru el: adversarul câştigase două seturi, îi luase trei break-uri şi nu dădea semne că ar fi pregătit o poantă la final de glumă. În aceste condiţii, cu un tiebreak pierdut şi virtual trimis să schimbe scutece celor două seturi de gemeni pe care-i are, Federer a luat rucsacul cu piolet în spinare şi a început să cucerească vârful care-l separa de italianul Seppi, aflat tradiţional de partea cealaltă a lanţului muntos. I-a ieşit timp de un set, recuperând după singura serie de game-uri care a adus aminte de omul la posterele căruia bălesc generaţii de fani. La 2-1, Seppi a reuşit să se clatine fix cât să evite un KO şi a tras de el până în tiebreak-ul setului al treilea, acolo unde tata Roger a ajuns la un moment dat la 5-4 cu două servicii în buzunar. Italianul de peste drum a închis însă lumina definitiv pe Strada Eleganţei, vârând cinstit un topor în tabloul electric plin de circuite perfecte ale adversarului său printr-un passing de cinema la prima minge de meci. S-a terminat 6-4 7-6 4-6 7-6, iar Seppi se bucură de prima sa victorie la un jucător de Top 10 după 23 de partide în care a întins mâna peste fileu din postura de eliminat. De asemenea, Seppi îşi egalează recordul într-un turneu de Grand Slam şi are şanse chiar să-l depăşească în turul următor, în care va juca împotriva lui Nick Kyrgios (53 ATP), unul dintre cei doi australieni rămaşi în picioare la Melbourne.

***

Revenim la mioarele noastre. Târziu în noaptea de la Bucureşti, pe când populaţia momită de gustul weekend-ului începea să facă ochi, Irina Begu şi Simona Halep se aflau deja în optimile de finală ale primului turneu de Mare Şlem al anului. Fetele reuşiseră să confirme calculele hârtiei şi să treacă de două adversare mult mai greu de învins decât arătau însă cifrele din caietele cu pătrăţele, Irina amintindu-şi în Australia că a băut tenis din aceeaşi cană cu Simona în tinereţe.

Prima pe condica de prezenţă a fost Irina Begu (42 WTA), care s-a lovit de nemţoaica Karin Witthoeft (104 WTA) ca-n acceleratorul de particule de la Geneva. Nu a fost un meci uşor pentru româncă. Aceasta a avut nevoie de două seturi complicate, în care şi-a pierdut serviciul de trei ori în faţa unei jucătoare care anterior eliminase fluierând, la scoruri de scandal, două adversare clasate mai bine în topul WTA: 6-3 6-1 contra Carlei Zuarez Navarro (17 WTA) şi 6-3 6-0 cu Christina McHale (53 WTA). Partea bună e că Irina a adunat în acelaşi timp cinci break-uri care la final au făcut diferenţa în favoarea ei. Scorul final a fost 6-4 6-4, iar Irina a început deja să ia cursuri de franceză pentru a înţelege exact ce-i strigă bărbaţii din tribună lui Eugenie Bouchard (7 WTA) atunci când aceasta face piruete pe teren. Cele două se vor întâlni în optimi pentru prima dată în carieră, după ce canadianca a potolit-o cu şocuri scurte în această dimineaţă pe franţuzoaica Caroline Garcia, 7-5 6-0.

Simona Halep (3 WTA) a intrat pe teren la Melbourne pe când australienii intrau la schimbul al doilea. Meciul contra americancei Mattek-Sands (258 WTA), o Lindsay Davenport încurcişată cu Serena Williams şi cu un catalog de tatuaje, a părut unul în care Simona simulează trecerea cu tancul prin castele construite din jucării Lego. După un prim set echilibrat în care Mattek-Sands, specialistă a jocului de dublu, s-a ridicat la nivelul turului trei al unui turneu de Grand Slam, Simona a pus şaua pe cai şi a început să crevaşeze fără milă. S-a ajuns destul de rapid la 5-1, moment în care Halep a plecat de pe teren, s-a aşezat pe un şezlong pe plaja din Melbourne cu un mojito în faţă şi a privit încurcată cum jucătoarea rămasă pe teren în locul ei – identică din punct de vedere fizic – pierde game după game, până când americanca de vizavi de fileu a egalat la 5. Din fericire, constănţeanca a primit aprobarea arbitrului să intre din nou pe teren şi, la 5-5, s-a urcat pe Mattek-Sands şi i-a executat un De-Ashi-Barai derutant, împlântând tabela în cui la 6-4 7-5. Simona are timp până duminică dimineaţă să se gândească la soluţiile pe care le va adopta ca s-o bată pe viitoarea adversară, belgianca Yanina Wickmayer, care în trei meciuri directe a bătut-o pe Halep de fiecare dată foarte clar în două seturi. Datele s-au schimbat însă de la ultima partidă dintre cele două, care a avut loc înainte de explozia de artificii care a dus-o pe constănţeancă în vârful tenisului feminin mondial (Hobart, 2012: 6-4 6-0).

***

În umbra celor trei meciuri de astăzi au mai avut loc, evident, şi alte partide interesante. La masculin, Rafa Nadal (3 ATP) a intrat decis să nu mai treacă prin chinurile meciului din turul anterior şi l-a ţintuit de fileu pe israelianul Dudi Sela (106 ATP), care i-a luat spaniolului un singur game în primele două seturi. Deşi Sela a încercat să-şi mai spele jocul în setul al treilea, Nadal a terminat partida în ritm de castaniete: 6-1 6-0 7-5. Grigor Dimitrov (11 ATP) a uitat cronometrul pe poziţia on în meciul cu Marcos Baghdatis, care înoată spre finalul topului 100 ATP. Drept urmare, meciul dintre cei doi a ţinut peste trei ore şi jumătate şi s-a terminat în cinci seturi strânse, însă bulgarul a reuşit până la urmă să-i demonstreze cipriotului că îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la zona euro: 4-6 6-3 3-6 6-3 6-3. Tomas Berdych, favorit 7, a făcut instrucţie în trei seturi cu sârbul Troicki (92 ATP) 6-4 6-3 6-4 şi va juca în optimi cu australianul Bernard Tomic (71 ATP), care l-a expulzat astăzi din ţară pe compatriotul Sam Groth (81 ATP) cu scorul de 6-4 7-6 6-3. În sfârşit, Kevin Anderson (favorit 14) a răsturnat oala cu supă de ceapă pe reverul lui Gasquet (24 ATP), fasonându-l 6-4 7-6 7-6. Next stop: halta Nadal.

Fetele au avut şi ele o zi plină azi. Maria Sharapova (2 WTA) a trecut peste sperietura din turul precedent, când a fost aproape de check-in pentru avionul de Rusia, transformând-o pe Zarina Diyias (31 WTA), o kazahă ajunsă oricum târâş până aici, în jalon colorat: 6-1 6-1 într-o oră şi două minute. Lucie Hradecka (141 WTA), călăul Anei Ivanovici din primul tur, a părăsit până la urmă competiţia după ce germana Julia Goerges (71 WTA) i-a desenat pe teren traiectorii nemţeşti care au atins tuşele la limita regulamentului: 7-6 7-5. Sara Errani, favorită 14, a trecut la cratiţa cu spaghetti după ce Wickmeyer, viitoarea adversară a Simonei Halep, a trimis-o să scoată trufe: 4-6 6-4 6-3.

***

A fost o zi mare pentru românii implicaţi în proba de dublu. Tecău/Rojer au avut de jucat contra unei arene întregi în meciul cu localnicii Hewitt şi Guccione, însă dublul olandezo-român a reuşit să execute scurt speranţele tribunelor: 6-4 6-2. Florin Mergea adaugă şi el câteva mii de dolari australieni în cont după ce îi elimină împreună cu Inglot pe Schwartzman şi Zaballos în trei seturi, 7-6 4-6 6-2. Toruşi, după ce fusese trimisă acasă la simplu, Monica Niculescu a pierdut şi la dublu feminin într-un tiebreak decisiv frustrant ca o ploaia în zi de plajă. Diatchenko/Niculescu – Kops-Jones/Spears s-a terminat 1-6 6-3 6-7, cu 7-5 în tiebreak-ul setului trei.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.