Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 12. Elveţia în faliment

  • Savarova/Mattek Sands câștigă finala la dublu feminin
  • Djokovic îl bate pe Wawrinka şi va juca finala masculină contra lui Murray

În urma primelor 11 zile pline de tenis de la Australian Open, ziua a 12-a pare mai degrabă una de vacanță, între partide ale legendelor, ale juniorilor și ale paralimpicilor fiind infilitrate doar vreo două meciuri care atrag publicul. Unul este finala la dublu fete, jucată între Savarova/Mattek Sands și chinezoaicele Chan/Zheng, iar a doua este o semifinală după care poate fi făcut un film de Hollywood: Djokovic – Wawrinka, un joc între doi oameni care în ultimele trei întâlniri de la turneul australian au avut nevoie de prelungiri și penalty-uri în setul al cincilea. Implicit azi.

Prima partidă notabilă din această dimineață le-a pus față în față pe americanca Bethanie Mattek-Sands, care la simplu a fost transformată în speranță de Simona Halep în optimi, și cehoaica Lucie Safarova, jucătoare de pe locul 16 mondial căreia i-a fost arătată ușa în turneul de simplu chiar în primul tur, rămânând în Australia din inerție pentru a nu-și supăra coechiperii de la dublu și dublu mixt. Adversarele lor au fost două chinezoaice, Chan și Zheng, fructe ale plajei largi de selecție pe care o au chinezii într-o țară în care rachetele și mingile nu doar se vând, ci se și produc în draci.

Aflate în aceeași echipă mai degrabă din hazard decât ca urmare a unor discuții și tactici îndelung exersate, americanca și cehoaica s-au aflat la primul lor turneu jucat împreună, deci calificarea lor în finală era privită deja de specialiști ca pe o surpriză sănătoasă într-o disciplină în care relațiile de joc dintre coechipieri are importanța PIB-ului pentru un stat. De cealaltă parte, Chan și Zheng erau cotate cu șansa a 14-a la câștigarea turneului, fiind specialiste în dublu și coechipiere de prin 2010, deci deja lipite fizic precum surorile născute cu același buric.

În ciuda premiselor care le dădeau câștigătoare pe chinezoaice, care printre altele au eliminat-o la dublu și pe Irina Begu undeva prin turul al doilea, meciul a fost dominat de echipa-surpriză a turneului, Mattek-Sands și Savarova forțând exact când și cât a trebuit pentru a pune umărul la victorie. Meciul s-a terminat în două seturi, 6-4 7-6, dovada clară că Dumnezeu a avut astăzi dublă cetățenie ceho-americană.

***

Andy Murray şi-a aflat astăzi adversarul din finala băieților. Stanislas Wawrinka (5 ATP) și Novak Djokovic (1 ATP) au tras la rame fără cârmaci pe terenul central din Melbourne pentru a afla care dintre ei va primi voucherul de participare în meciul cu scoțianul câștigător al unui singur titlu de Mare Șlem până la această oră. La fel ca în anterioarele două semifinale de AO jucate de cei doi, în 2013 şi 2014, meciul a ajuns în set decisiv, un eveniment la fel de rar în întâlnirile celor doi precum apusul soarelui seara sau apariţia sângelui când îţi retezi degetele cu satârul.

Până în setul decisiv, însă, meciul dintre cei doi jucători a fost unul echilibrat şi plin de mingi de generic, aşa cum se aştepta toată lumea. Primul set s-a terminat în tiebreak după un 6-6 în care atât sârbul, cât şi scoţianul şi-au sustras câte un break. Djokovic a asmuţit însă haita de drepte pe un Wawrinka lovit de criză şi a câştigat setul cu 7-1 în prelungiri. În setul al doilea, cei doi jucători au tras cu premolarii de scor şi de propriile servicii. Au existat doar trei şanse de break, iar elveţianul Stan a fructificat una dintre acestea, egalând situaţia la nivel statistic.

Următoarele două seturi au fost la fel de echilibrate şi s-au terminat cu scorul de 6-4 în favoarea lui Djokovic, apoi a lui Wawrinka, astfel că s-a intrat în setul al cincilea, care urma să decidă care dintre cei doi intră în ring să-i vâre mănuşi în scăriţă şi nicovală lui Murray. Cu antecedentele 12-10 şi 9-7 în setul decisiv din 2013 şi 2014, fanii tenisului care şi-au luat vinerea liberă de la muncă pentru a-i urmări la lucru pe cei doi jucători după principiul conform căruia treaba e mai frumoasă când o fac alţii se aşteptau la artificii şi la despărţirea celor doi într-un final printr-o eventuală operaţie estetică. Oamenii şi-au pregătit popcornul, sucurile şi au aşteptat cuminţi ca cei doi să înceapă păruiala decisivă.

Nu mică le-a fost mirarea tuturor însă atunci când, în aceste condiţii, Djokovic a reuşit să-l încalece pe Wawrinka ca pe un ponei jigărit şi să-l lovească fără milă, terminând setul cu un 6-0 pe care mulţi îl vor pune pe socoteala oboselii adunate de Wawrinka din meciurile anterioare, în care a tras pe alocuri ca o cămilă chinuită de beduini. Setul a fost o poveste în sens unic, iar Novak Djokovic reuşeşte astfel să ajungă într-o finală în care a scăpat atât de Wawrinka, cât şi – indirect – de muşchii lui Nadal sau de fracul lui Federer. De cealaltă parte, Wawrinka dovedeşte că este un cetăţean model al Elveţiei şi va privi neutru disputa dintre Murray şi Nole după ce în ultimul set a părut stins ca o lumânare uitată în uragan. Scor final 7-6 3-6 6-4 4-6 6-0.

 

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.