După ce în primul meci i-au bătut nemții ca pe covoare și în al doilea au scăpat de o înfrângere abia în minutul 94, când erau deja morți și-ngropați, portughezii aveau nevoie de un meci excepțional în ultima partidă din grupă la Mondialul Brazilian, jucată contra Ghanei. Echipa lui Cristiano Ronaldo era obligată să învingă la o diferență de scor atât de mare pentru a spera la calificare, încât a părut că tabela electronică modernă care a înlocuit clasica tabelă cu cifre montate manual a fost inventată exact pentru această ocazie.
Dar nu era destul. Portughezii aveau de așteptat și rezultatul din meciul paralel, SUA-Germania, sperând că antrenorii nemți ai celor două echipe n-o pun de-o horă în urma căreia să iasă de-un egal muncit, dar sănătos. Asta pentru că, în caz de egalitate, portughezii și ghanezii ar fi jucat doar pentru palmares, iar Ronaldo doar pentru el.
Ibericii au primit și câteva vești bune în zilele dinaintea meciului, pentru că din cantonamentul Ghanei veneau povești care ne-au făcut să ne întrebăm dacă nu cumva în locul africanilor a ajuns o selecționată divizionară a Ligii 1. Jucătorii au intrat în grevă pentru că Federația africană nu le-a plătit bonusurile de calificare, amenințând că se leagă de calorifere, că bat arbitrul și că-l tund pe Ronaldo cu macetele dacă suta de mii de leușteni de jucător nu le intră-n cont până la ora meciului. După scuipați trimiși în toate direcțiile peste Atlantic, conducătorii ghanezi au cedat și, după ce probabil au vândut la amanet jumătate de țară și șase triburi indigene, au trimis cu avionul trei milioane de dolari în Brazilia, ca-n filmele cu proști.
Pentru a dovedi că n-a uitat să joace fotbal în două săptămâni, Ronaldo a început tare meciul, ratând însă din toate pozițiile și în toate direcțiile un gol de moral care ar fi avut rolul de a pune piatra de temelie a unui măcel tribal. Un rol important în închiderea porții ghaneze i-a revenit portarului ghanez Dauda, care a reușit meciul vieții, bucurându-se la fiecare paradă ca un meteorolog căruia i-a ieșit prognoza.
Dacă portughezii l-au transformat pe un anonim în erou, Dauda nu a putut să-și oprească și colegii, care nu au mai rezistat tentației de a-i vedea bucuroși pe iberici și și-au marcat un gol de toată frumusețea în propria poartă (GIF). Autorul a fost John Boye, care după o centrare portugheză slabă a lovit mingea ca și cum ar fi fost olimpica la fizică a clasei obligată să joace fotbal cu restul doar ca să iasă la număr. Deși teoretic ar fi trebuit să fie o degajare, luftul lui Boye a însemnat 1-0 pentru portughezi, care își vedeau astfel o parte din saci în căruță fără a-i fi atins vreodată.
După pauză, în timp ce portughezii atacau cu ardoarea cu care o gașcă de lunatici își împinge spitalul doar pentru a schimba peisajul, vestea că Germania a marcat în meciul paralel a avut efect invers asupra lusitanilor. În loc să-i motiveze să mănânce ghanezi întinși ca Nutella pe pâine, portughezii s-au văzut egalați prin Gyan, care a prins pseudo-apărarea echipei europene în pauză competițională (GIF). Era 1-1, iar Ghana intra oficial în calculele calificării, două goluri în plus ridicându-le africanilor vizele pentru optimi.
Cei care au marcat au fost însă din nou portughezii, Cristiano Ronaldo reușind să înscrie în urma unei faze confuze în care fundașii și portarul Ghanei au părut parașutați în Antarctica în chiloți și lăsați să-și procure singuri hrană (GIF). A fost primul gol al vedetei Portugaliei la acest Mondial, însă el a venit atât de târziu, încât Balonul de Aur en-titre a fost impasibil și a părut că tocmai află că fabricile de gel de păr din toată lumea își vor închide porțile pe perioadă nedeterminată. S-a terminat 2-1 pentru iberici, scor care a eliminat ambele echipe de la Mondial. Păcat de ghanezi, care au fost atât de optimiști încât au împrumutat curent de la vecinii ivorieni și au oprit producția celei mai mari uzine din țară pentru a fi siguri că nu pică lumina în timpul meciului. Și asta nici măcar nu e glumă.
PORTUGALIA-GHANA 2-1 (1-0)
Au marcat Boye (30-aut), Ronaldo (80), respectiv Gyan (57)
Statistici, echipe, comentariu live
Statele Unite
Deși casele de pariuri au făcut bube pe cerul gurii aflând că un egal între SUA și Germania le califică pe amândouă mai departe, situația din teren a dovedit că e mult mai simplu ca cele două echipe să aștepte ca portughezii să-și dea cu sucitorul în ceafă decât să se murdărească cu un blat pe cât de ordinar, pe atât de corect politic. Pentru orice eventualitate, însă, Joachim Low și Jurgen Klinsmann, cei doi antrenori, au realizat o vizită de lucru pe nepusă masă la Olfactiva, acolo unde Jean Pădureanu le-a recitat din memorie primul capitol din volumul “Bistrița-Piatra Neamț. O călătorie nevinovată”.
Temerile tuturor s-au dovedit nefondate, iar germanii și-au văzut de joc. Chiar dacă prima repriză s-a terminat 0-0, cu școala de fotbal germană egală creșei americane, Thomas Muller a liniștit valurile de scenariști marcând frumos, plasat, de la marginea careului (GIF). Americanilor le-a sunat ușor alarma de incendiu, însă faptul că Ghana și Portugalia se aflau la egalitate a făcut ca finalul de joc să-i găsească pe yankei și pe nemți la un barbecue cu burgeri, cârnați și sauerkraut stropite cu bere nefiltrată și Coca-Cola.
SUA-GERMANIA 0-1 (0-0)
A marcat Muller (55)
Statistici, echipe, comentariu live
Nu, pogodi!
În ultima grupă a Mondialelor, Rusia, Algeria, și Coreea de Sud s-au luptat direct și indirect cu șanse relativ egale la calificare. Dacă Belgia era virtual plecată mai departe după două victorii în primele meciuri, celelalte trei echipe au stat la mila unui gol pentru a afla cine merge în optimi și cine pleacă acasă, fie că “acasă” înseamnă din ce în ce mai tehnologizata Coreea de Sud, cuibul de teroriști Algeria sau pur și simplu Ucraina.
Rușii aveau nevoie de victorie pentru calificare, pentru că în primele meciuri de la Mondial au lipsit fără scutire de la medic, probabil prinși cu filmări în trafic. Cu un singur punct adunat cu greu în meciul cu Coreea de Sud, când portarul Akinfeev a părut la fel de sigur ca o gimnastă de 130 de kile pe bârnă, rușii au desfăcut artileria grea încă dinaintea meciului cu Algeria, astfel că au fost pregătiți să invadeze poarta africanilor încă din primele minute cu speranța că vor găsi algerieni de origine rusă care să nu opună rezistență și să voteze pro anexare.
Nici nu începuse bine meciul și Algeria era condusă. Era minutul 5, iar Kokorin, un rusnac care a ales probabil în ultimul moment dacă să vină la Mondiale sau să lupte în cușcă, a marcat cu capul, în vinclu, pentru 1-0 (GIF). Veniți cu gândul de a apăra un 0-0 liniștitor ca un antiinflamator luat pe stomacul gol, algerienii își vedeau astfel dărâmată strategia inițială, iar trecerea de pe modul Confort pe cel Sport al cutiei de viteze a trebuit să fie realizată din mers.
Prima repriză s-a transformat astfel într-o galerie de contre între algerieni nervoși și ostili și ruși primitori care încercau însă pe contraatac să mănânce hummus amestecându-l cu vodcă. Dacă la pauză s-a intrat cu scorul fixat în șuruburi încă de la începutul meciului, minutul 60 ne-a adus aminte că în poarta Rusiei stă un tip care învață din greșeli, însă face atât de multe încât ritmul nu-i dă voie să apuce să și bage la cap vreodată ceva. La o centrare lungă în careu, Akinfeev a ieșit aiurea pe sub minge ca un copil care încearcă să gâdile un avion pe burtă, iar Slimani a marcat cu capul în poarta goală, restabilind egalitatea și liniștea în nordul Africii (GIF).
Finalul de meci a fost incandescent, rușii încercând să marcheze golul care i-ar fi salvat de la o eliminare rușinoasă în timp ce algerienii se apărau cu toată echipa. Africanii au pus în aplicare astfel tehnicile defensive de gherilă învățate de orice copil algerian încă de pe băncile școlilor primare, în timp ce rușii nu au reușit să stabilească legătura cu Moscova pentru sfaturi ofensive din cauză că linia prioritară era ocupată de Merkel și Obama, care se felicitau reciproc pentru calificare. S-a terminat 1-1, iar Algeria devina una dintre surprizele Mondialului, eliminând Rusia și pregătindu-se de Germania, o echipă care a dovedit până acum că știe să oprească atât focurile de Kalașnikov, cât cetele de tineri pacifiști cu sau fără turbane.
ALGERIA-RUSIA 1-1 (0-1)
Au marcat Slimani (60), respectiv Kokorin (6)
Statistici, echipe, comentariu live
Jocuri de noroc
După două victorii chinuite precum construcțiile de autostrăzi din România, Belgia a dat piept cu Coreea de Sud într-un meci care pentru asiatici reprezenta ultima șansă să continue să-și promoveze onomastica amuzantă pentru neofiți într-o competiție urmărită de întreaga Planetă. Scăpați de grijile calificării, belgienii au părut că au ajuns la meci prinși cu năvodul, lăsându-i pe coreeni să construiască atacuri degeaba, în stilul în care un părinte își lasă copilul să se distreze cât vrea el, dar în incintă. Plictiseala unei prime reprize fade a fost ștearsă de un cartonaș roșu primit de belgianul Defour la o fază care a semănat cu o țeavă de apă spartă brusc în perete într-o zi caldă și liniștită de vară.
Cu 0-0 la pauză, dar cu un om în plus, coreenii au început să preseze careul belgian, sperând că sistemul de operare al echipei permite marcarea unui gol care să-i salveze de la întoarcerea acasă. Însă, spre deosebire de strămoșii lor, asiaticii au folosit săbii boante, iar loviturile pe care au încercat să le aplice apărării belgiene au fost la fel de eficiente ca jeturile unui pistol cu apă pe pielea unui rinocer. De marcat s-a marcat, însă în poarta coreenilor, Vertonghen împingând mingea în plasă la o fază în care arbitrul asistent a fost prins în ofsaid (GIF). Belgienii demonstrează că o calificare se poate obține lejer și scremut deopotrivă, iar Coreea de Sud pleacă spre Seul, vecinii din Nord având material de știri pentru cel puțin patru ani de acum înainte.
BELGIA-COREEA DE SUD 1-0 (0-0)
A marcat Vertonghen (78)
Statistici, echipe, comentariu live
Optimi de finală la World Cup 2014
Sâmbătă, 28 iunie
Brazilia-Chile (ora 19)
Columbia-Uruguay (ora 23)
Duminică, 29 iunie
Olanda-Mexic (ora 19)
Costa Rica-Grecia (ora 23)
Luni, 30 iunie
Franța-Nigeria (ora 19)
Germania-Algeria (ora 23)
Marți, 1 iulie
Argentina-Elveția (ora 19)
Belgia-SUA (ora 23)
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.