World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua 10: Messiguranță

Argentina-IranDupă ce Iran a realizat un meci defensiv perfect împotriva Nigeriei în primul său meci la World Cup 2014, închizând partida cu 0-0 după cel mai plictisitor joc de fotbal de la Argeșul lui Sorin Cârțu încoace, vocea poporului se aștepta ca fotbalul să se răzbune în al doilea meci al iranienilor la acest Campionat Mondial, care urma să se joace contra Argentinei. Un meci în urma căruia, după toate probabilitățile și calculele, naționala Iranului ar trebui să plece acasă ca o găină lăsată liberă într-un coteț de cocoși neînvățați cu cele lumești.

Nu și astăzi. Condusă de pe bancă de excelentul Carlos Queiroz, a cărui fotografie umple de astăzi până la refuz pereții din camera de studiu a lui Victor Pițurcă, echipa Iranului a realizat încă un meci defensiv excepțional, un tip de joc care nu adună fani și nici trofee, pentru că implică lipsa golurilor proprii. În același timp, însă, apărarea excesivă cu cap poate reprezenta o strategie profitabilă în partidele cu echipele mari de fotbal ale lumii, care se văd nevoite să învețe în 90 de minute să desfacă apărări pe care alții învață să le construiască într-o viață.

Argentina - IranArgentina trebuie să fi intrat foarte relaxată în partida cu iranienii de la World Cup 2014, pentru că numele acestei țări nu inspiră nimic la nivel de duel decât dacă acesta are conotații militare. În aceste condiții, deși argentinienii au mitraliat poarta adversă pe tot parcursul meciului, scotul antirachetă montat de joint venture-ul iraniano-portughez a făcut ca foarte puține dintre cele 21 de șuturi spre poartă să se transforme în șuturi pe spațiul porții. Vreo patru, mai exact cu unul mai mult decât cele înregistrate de Iran, echipă care anul ăsta a bătut doar Trinidad Tobago și Kuweit, luând însă bătaie de la Guinea, de exemplu.

Argentina - IranProblema asediului Argentinei a fost că, oricât de apăsat ar fi fost, s-a bazat exclusiv pe Lionel Messi, vedeta echipei sud-americane aflându-se la capătul fiecărei pase și al fiecărui șut. Rolul omniscient și ubicuu al lui Messi în naționala țării în care n-a mai jucat fotbal de la 13 ani dă impresia că până și la masă le ține furculița și le mestecă colegilor săi. Dar, în aceste condiții, un Messi căruia nu-i ies ecuațiile înseamnă automat o Argentina care își pierde concentrarea la Olimpiadă. Aceasta a fost situația timp de 91 de minute, atacurile argentiniene găsind fie tribuna din spatele porții iraniene, fie reflexele portarului Haghighi, care a jucat de parcă ar fi fost amenințat cu Fajr-3 în cazul în care ar fi primit gol. Ba mai mult, Iran a reușit să inventeze vreo trei faze care le-au înghețat caisele argentinienilor, asiaticii fiind la câțiva milimetri și o mănușă de un gol care la nivel conceptual ar fi fost echivalentul unei victorii a Rusiei la Mondialele de Anticorupție.

Messi Argentina - IranDupă 91 de minute chin constipat, Argentina a scăpat de greutate după ce eternul Messi a inventat un șut-paranteză (GIF) care dacă ar fost femeie ar fi câștigat Miss Univers încă dinainte să se dezbrace în chiloți. Baciul Lionel salvează astfel Argentina pentru al doilea meci consecutiv, după ce în partida cu Bosnia i-a executat echipei sale un Heimlich de efect într-un moment în care aceasta părea că se va îneca cu ćevapi. S-a terminat 1-0, iar Messi a crescut în cultura argentiniană de la stadiul la icoană la cel de religie în doar 180 de minute.

ARGENTINA-IRAN 1-0 (0-0)
A marcat Messi (90+2)
Statistici, echipe, comentariu live

Fata Morghana

Germania-GhanaNaționala Germaniei este privită în Brazilia ca un soi de monstru acvatic care iese din când în când la suprafață să-și antreneze molarii cu jucători ai echipelor care au ghinionul de a bate mingea lângă gârlă. După ce a transformat Portugalia lui Cristiano Ronaldo într-o echipă de băieți de județ ieșiți în sat la un Frutti Fresh, naționala nemților avea de tras astăzi la vâsle în fața Ghanei, echipă care după înfrângerea nemeritată din primul meci în fața Statele Unite avea o singură șansă pentru a spera să continue să zacă lângă agave: să moară cu țeava panzerului de gât.

Prima repriză a meciului a funcționat după logica tatonării, strategie care a dus la 45 de minute la fel de lipsite de ocazii precum un drum național pe care nu trec mașini. Astfel, atenția tuturor a fost concentrată pe duelul fraților Boateng (GIF), care au reușit performanța de a juca fotbal de performanță în aceeași generație, dar în echipe naționale despărțite de 10.000 de kilometri și de ani-lumină la nivel fotbalistic. În altă ordine de idei, Ghana a fost departe de o strategie defensivă care ar fi adus un meci unilateral dezvoltat și a pus la lucru o echipă concentrată pe atac, motiv pentru care meciul a avut un ritm susținut și demn.

Germania-GhanaÎn a doua sa parte, partida dintre Germania și Ghana a devenit una cu adevărat excepțională, cu 20 de minute de fotbal care n-ar fi încăput într-o transmisiune radio dacă ar fi fost încărcat cu toate epitetele meritate. Primii care au deschis balul au fost nemții, care au marcat prin Gotze după ce jucătorul lui Bayern Munchen a trimis mingea-n poartă cu o combinație inedită de șut față-genunchi (GIF). O schemă care dacă era creată de un brazilian era considerată imediat reper de sezon primăvară-vară, dar care așa este văzută pur și simplu o eroare acceptată de sistem.

Germnaia-GhanaObișnuiți cu zelul portughez, care după ce au luat gol de la nemți s-au concentrat atât de tare încât au mai primit unul și au avut un jucător eliminat, germanii nu s-au așteptat la o reacție rapidă din partea Ghanei. Antrenați însă pe stategia atac-contraatac, care în savană îți poate salva viața dacă vreo turmă de dințate se hotărăște brusc să te servească la cină, ghanezii au revenit în joc printr-un gol cu capul marcat de Andre Ayew (GIF), jucătorul african transformând mult-trâmbițata superioritate nemțească în jocul aerian într-un moft de creșă. După alte nouă minute de la momentul ăsta, jucătorii Ghanei au profitat de reacția moale exagerat de latină a germanilor și, la o pasă anemică precum o oaie malnutrită, au recuperat și au marcat după un contraatac care i-a lăsat pe germani cu ochii-n steag (GIF). Era 2-1 pentru africani împotriva Germaniei la World Cup 2014 și mai era o jumătate de oră până la final, fapt care pentru ghanezi era o performanță echivalentă cu trimiterea unui om în spațiu. Pe jos.

Klose Germania GhanaVăzându-se amenințat de o gașcă de băieți cu nume amuzante adunați de prin colibe să joace fotbal la Mondiale, Joachim Low a mutat ca la șah, introducând în teren două rezerve care la alte echipe ar fi titulari, căpitani, antrenori și președinți de federație în același timp: Bastian Schweinsteiger și Miroslav Klose. Al doilea reușea de altfel să marcheze a doar două minute de la intrarea în teren (GIF), moment în care atacantul german a adunat 15 goluri la ultimele patru Campionate Mondiale, egalându-l pe brazilianul Ronaldo în clasamentul all-time. Dacă El Fenomeno nu mai are șanse să marcheze pe la vreun Mondial din cauza vârstei și mai ales a burții, brazilianul crescând în dimensiuni la terminarea carierei ca un balon umflat la compresor, neamțul corcit Klose are șanse să ajungă singur în posesia acestui record pentru care au tras degeaba generații întregi de latini mingicari.

Jocul s-a calmat din acest moment, germanii mizând pe o cădere fizică a ghanezilor spre finalul de meci pentru a marca tradiționalul gol al victoriei, specialitate nemțească pusă în codul ADN al acestei națiuni undeva între Sauerkraut și Autobahn. Dar, chiar dacă Muller a ratat o ocazie imensă spre final, meciul s-a terminat cu cele două echipe la egalitate. Iar legenda spunând că ghanezii au plecat la vestiare și de acolo în afara arenei, dând vreo 40 de ture în jurul stadionului pentru a atinge distanța medie alergată de sportivii din Ghana la evenimentele sportive la care participă.

GERMANIA-GHANA 2-2 (0-0)
Au marcat Gotze (51), Klose (71), respectiv Ayew (54), Gyan (63)
Statistici, echipe, comentariu live

Nigeria, fată mare

Nigeria-BosniaÎn deja tradiționalul meci plictisitor de la ora 1, Nigeria și Bosnia s-au întâlnit într-o partidă care ar fi trebuit să ne spună care dintre cele două echipe merită să meargă mai departe din această grupă alături de Argentina. Deși Bosnia ar fi trebuit să deschidă scorul prin Dzeko, scăpat singur cu portarul Enyeama după o pasă verticală filtrantă excelentă, arbitrul a anulat golul din cauza unui ofsaid văzut doar de un tușier din Noua Zeelandă, patrie-reper pentru arbitrajul mondial la această oră. Dacă Bosnia n-a putut să marcheze, a făcut-o în schimb Nigeria, prin Odemwingie (GIF), care a trimis mingea în poartă cu latul din mijlocul careului într-un moment în care bosniacii au uitat pentru ce-au venit în Brazilia și l-au dat dispărut pe nigerian doar pentru a-l găsi peste câteva secunde pe tabelă. După 1-0 cu Bosnia și 0-0 cu Iran, apărarea Nigeriei este singura virgină din Brazilia, în timp ce Bosnia pleacă oficial acasă să declare război Noii Zeelande.

NIGERIA-BOSNIA 1-0 (1-0)
A marcat Odemwingie (29)
Statistici, echipe, comentariu live

Duminică la World Cup 2014

Belgia-Rusia (ora 19)
Coreea de Sud-Algeria (ora 22)
SUA-Portugalia (ora 1)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

6 Comentarii

  1. Am ratat meciul Germania-Ghana, dar nu e nimic. Am citit cronica lui Mircea. Mircea, de scris cronici despre Grand Prix-ul-urile din Formula 1 nu te apuci? Uite, azi se “joaca” Mercedes-Williams in Austria.

  2. Excelent! Sper sa te tina nervii si timpul pentru restul partidelor si, vorba celui de mai sus (sau mai jos, depinde de aranjarea comentariilor) asteptam si alte evenimente.

  3. @Stefan, @Popej27
    Nu ar fi rău. Să mă uit la meciuri, F1, Le Mans, tenis sau ce-o mai fi și apoi să scriu despre ce-am văzut la televizor și nu numai. Eu zic că e un soi de job perfect dacă n-aș avea deja unul perfectissim :) Dar, după experiența cu Brazilia 2014, cred că mi-ar prinde bine o pauză cât mai lungă.

  4. Cred că-i cea mai mişto “cronică” de la Mondiale, de până acum. Foarte inspirat subtitlul “Fata Morghana”. Am râs cu lacrimi. :))

  5. “apărarea Nigeriei este singura virgină din Brazilia” – mai este o nationala fara gol primit dupa primele 2 meciuri din grupe, Mexic.

    • “E singura virgină”, nu “e singura apărare virgină”. Ha!…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.