World Cup 2014, faza pe fotoliu. Brazilia-Olanda, finala mică: Brazilul de bătrâni

Brazilia-OlandaFinala mică a Campionatului Mondial de Fotbal, Brazilia-Olanda, a fost un meci de o inutilitate grandioasă care a decis atât cea mai bună echipă dintre cele proaste, cât și cea mai proastă echipă dintre cele bune.

Nici nu a început bine partida și Brazilia primea deja un ghiont în piscină după ce căpitanul Thiago Silva, revenit după ce în meciul de tristă amintire cu Germania a fost în pribegie printre suspendați, a tras de Robben ca de ultima felie de pâine la micul dejun undeva la limita dintre fault și penalty (GIF). Arbitrul – un algerian aruncat de FIFA în teren ca un soldat în maieu între tranșee  – a arătat unșpe metri, dar a uitat să-l și elimine pe Silva, care a folosit faultul într-un moment în care nici mitralierele, nici bâtele, nici minele antipersonal nu mai erau o soluție eficientă de a-l opri pe olandez. Penalty-ul a fost marcat relaxat de van Persie, cu un șut care a deranjat păianjenii strânși la o lăcustă mică în colțul plasei porții lui Julio Cesar (GIF).

Van Persie Brazilia-OlandaBrazilienii au reluat astfel meciul de unde-l lăsaseră pe anteriorul, coșmarul celor 7 goluri primite în partida cu Germania devenind parte din ADN-ul națiunii sud-americane mai rapid decât ar fi reușit cercetătorii în chimie să dezvolte gene mutante care să transforme naționala lui David Luiz din potențială campioană mondială într-o oală cu fasole bătută.

Ca să sublinieze și mai mult această stare de epuizare fotbalistică, brazilienii și-au mai dat o dată cu mucii-n cravată în minutul 17. Daley Blind a înscris din careu după un assist al – teoretic – adversarului David Luiz, care i-a pasat olandezului de parcă-l avea în grijă pe buletin (GIF). Apărarea brazilienilor părea încă o dată importată de la campionatul mondial de prăjit cârnați de la Dolhasca, cu mențiunea că sucevenii chiar se pricep la subiectul ăsta.

Blind Brazilia-OlandaCu 0-2 pe tabelă după doar un sfert de oră și cu un orizont de dezvoltare profesională vecin cu cel al unui pușcăriaș condamnat pe viață, Brazilia a început să semene cu un bețiv care și-a pierdut echilibrul și a fost apoi lovit de o combină pe câmp. Astfel, inspirat de dezastrul cu Germania, fundașul central David Luiz a fost virusat de hackeri și a început să joace un sport paralel cu fotbalul, încercând pe alocuri să preseze fundașii adverși surprinși și ei de poziționarea demnă de un ospiciu a apărătorului advers.

Vestea bună pentru gazdele turneului final a fost că, spre deosebire de sălbaticii nemți, care la 2-0 de-abia se încălziseră, olandezii au dat dovadă de empatie, oprind motoarele care păreau posedate și gata să aspire în ritm de samba orice încercare de răzvrătire a galben-verzilor. Ba mai mult, olandezii au ținut să le mulțumească brazilienilor pentru serviciile hoteliere ireproșabile din ultima lună cadorisindu-i cu câteva sute de milioane de lovituri libere în imediata apropiere a propriului careu. În lipsa lui Neymar, aflat încă în convalescență după ce un genunchi columbian i-a masat spinarea cu eleganța unei dube de jandarmi, brazilienii au ratat însă în serie, călcând cu bocancii pe fiecare ocazie avută.

Brazilia-OlandaDupă pauză, Brazilia a continuat să joace cu logica tactică a unei bărci prinse de uragan în mijlocul oceanului. Ajutați însă de un soi de lehamite în care au zăcut stinși olandezii, sud-americanii s-au apropiat ceva mai mult de poarta lui Cilessen. Fără rezultat. Eficiența lor a fost apropiată de cea a unei râșnițe fără curent, singurele evenimente notabile din a doua repriză fiind legate de o serie de accidentări în tabăra olandezilor, jucătorii europeni încercând astfel să dribleze aglomerația de la aeroport mergând cu salvările spre casă.

Brazilia-OlandaMeciul nu s-a terminat însă fără ca Olanda să marcheze un gol care a dus scorul la 3-0 (GIF), unul rezervat de obicei meciurilor în care echipa adversă nu se prezintă la stadion. O decizie care pentru brazilieni ar fi fost, de altfel, una mult mai inspirată. Sau, în orice caz, ceva mai inspirată decât simpla organizare a unei competiții care pe lângă că a băgat Brazilia în faliment, a trimis și naționala țării gazdă în penibil. Una peste alta, Olanda a câștigat cel mai inutil meci al acestui Mondial, unul care a semănat cu un interviu de angajare la o companie care nu există.

BRAZILIA-OLANDA 0-3
Au marcat van Persie (3-pen), Blind (17), Wijnaldum (90+1)
Statistici, echipe, comentariu live

Duminică la World Cup 2014: Marea Finală

Germania-Argentina (ora 22)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

9 Comentarii

  1. Pentru mine, David Luiz era de la meciul trecut al Braziliei jucătorul preferat din echipa Braziliei. Nu m-a dezamăgit nici de data asta. =))

    Meștere, foarte bun articol, ca de obicei.

  2. Inutilitatea acestei finale mici – si a oricărei finale mici, de altfel – este superb sintetizată in ultima fraza.

  3. Renunta la cele cateva sute de comparatii. Nu fac decat sa ingreuneze citirea textului. Una la final era mai mult decat suficient.

    • Neața. Păi textul fără comparațiile alea inutile – exagerări voluntare, dacă ai fi urmărit seria de articole de pe acest site până acum – sună cam așa: “Brazilia-Olanda 3-0 în finala mică a Campionatului Mondial de Fotbal. Mingea e rotundă. Selecționata auriverde. Portocala Mecanica. La final câștigă nemții.”
      Găsești pe site-urile ziarelor de sport așa ceva.

  4. Mestere, savuros textul ca de obicei. E un eveniment important pe care l-ai ratat in text si care ar fi meritat (zic eu) mai multa atentie: arbitrul a mai dat dovada de inalt profesinalism aratand in repriza secunda un galben pentru o simulare in careu a brazilienilor, in timp ce jucatorul olandez implicat mai ca nu si-a rupt piciorul de la fault. A fost o faza comica si relatata brut si eram curios sa citesc comentariul tau despre ea. Spor in continuare si… astept sa-ti cumpar cartea

    • Pentru că nu prea a fost fault :) Dacă urmărești cu atenție reluarea, vezi că brazilianul era deja în plonjon când s-a lovit de olandez. După logica asta, dacă un atacant sare în careu și se lovește de un fundaș – și eventual îl mai și accidentează, pentru că Blind cred că are ligamentele împachetate – e penalty. Well, nu e. Jucătorul e faultat doar dacă e împiedicat să joace mingea. Pe Oscar l-a împiedicat doar să cadă. :)

  5. Ah, si versiunea asta ar fi meritat introdusa. :)) Chiar daca eu am vazut reluarea cu alti ochi.

  6. Foarte tare articolul, ca de obicei …plin de comparatii, asa cum ii sta bine unui comentator sportiv cum nu gasesti in presa scrisa de la noi ;) recunosc nu am mai cautat prea mult dupa ce am dat de unul din primele tale articole despre CM
    La birou s-au comentat nu numai meciurile, ci si postarile de pe blogul tau… si din cate am auzit nu suntem singurii, multumim!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.