După o zi în care victoriile românești nu au reușit să îndulcească prea mult Marea Înfrângere a lui 2018, așa cum va fi ea reținută de cei care știu cine e Halep, azi a venit ziua a doua la US Open. Călduț la New York, cu temperaturi care băteau și spre 35 de grade Celsius la umbra lui Del Potro. Delpo, apropo, și-a curățat rapid locul de parcare azi-noapte, după victoria lejeră la Donald Young. Young era unul dintre favoriții publicului, dar statutul ăsta nu-ți aduce puncte și încredere decât dacă te cheama Roger sau Serena, deci n-a contat.
Așadar, ziua a doua. Care, la fel ca prima, a început cu ai noștri încă de dimineața, de la 11, ora lui Big Apple. Cu bune și rele pentru români, am avut destule motive să o facem pe deștepții și să chibițăm ca Rudi Giuliani pe margine.
Aceste cronici îți sunt oferite de:
Monica Niculescu – Julia Glushko: 6-3, 5-7, 4-6
”Aventurile Monicăi Niculescu în Patria Tenisului” ar trebui să existe sub forma unor benzi desenate. Din alea în culori vii, recomandate pentru copii și adulți deopotrivă, din care tâmpit să fii să nu poți trage niște învățăminte. De exemplu, am putea învăța că a fi diferit nu e un lucru rău, dimpotrivă! Sau că a fi mic de înălțime poate fi un avantaj. În fine, mamele ar putea să explice micuților că înjurătura, atâta timp cât e folosită în scop terapeutic, de descărcare, e o unealtă valoroasă în educația oricărui băiețel și oricărei fetițe. Dap, așa ar trebui să învățăm despre Moni și jocul ei – prin ilustrație, storytelling și răbdare.
Embed from Getty Images
Ce-a făcut Monica în primul set? L-a câștigat enervându-și adversara. Mai știți cum dansa Mutu pe lângă minge? Înainte să danseze prin cluburi, adică. Ei, așa și cu Niculeasca. Nici nu știi dacă preferă să dea cu slice-ul ala de forehand, care-ți îndoaie șalele, sau dacă preferă s-o bubuie scurt și plat, din backhand. Pentru că ea se așează la minge niciodată la fel, în funcție de cum simte punctul, nu de preferințe fasonate în ani de antrenament. E cam nebună ea, așa. Iar cu Julia primului set, Moni le-a alternat ca la ping-pong.
Adevărul este că jumătate din schima de joc atunci când o întâlnești pe Monica este să-ți păstrezi calmul. Oho, de câte ori nu am auzit în circuit antrenori încercând să-și tempereze sau îmbărbăteze jucătoarele, în timpul occ-urilor. Câteva din vorbele de duh ale profesioniștilor de pe margine, care antrenează în WTA:
”O să obosească într-un final” – Fals. Până de curând, dacă mizai pe oboseala fetei, o luai în barbă.
”Fă-ți jocul tău, nu te lăsa distrasă de stilul ei ciudat” – Ușor de zis, al dracului de greu de făcut. Pentru că stilul Monicăi fix ăsta e: să bulibășească stilul adversarei și s-o termine psihic prin lungimi diferite și schimbări top spin – under spin.
”Adu-o la fileu și paseaz-o” – Asta e preferata mea, pentru că îmi confirmă că echipele jucătoarelor uneori nu fac nici picătură de research/scouting înainte să intre pe teren, mai ales când diferența de clasament e evidentă. Monica e foarte bună la fileu.
Toate astea se datorează faptului că ea nu are numai un Tennis IQ bun și un stil complet diferit de orice altă jucătoare, ci vine și cu o pregătire fizică excepțională. Mă rog, așa era acum un an sau doi – recent, accidentările au făcut-o să regândească strategia dulgherească de a sta în puncte atât cât e nevoie, fără să forțeze winnerele.
Bun, iar după ce a luat primul set, pe al doilea l-a început așa cum începi săptămîna la birou după Anul Nou. Patru game-uri la rând pierdute. Apoi a apărut vintage Moni. Cu o apărare curată și constantă, cu lovituri curajoase, care-și extrăgeau veninul din nedumerirea adversarei. A revenit, așadar, de la 2-5, a egalat la 5 și a avut minge de 6-5. Ok, a pierdut setul, dar ne-a arătat, prin crăpăturile jocului său agonisit în sute de meciuri de trei seturi, de ce este mai iubită decât toate Carolinele și Măriile din circuit.
Embed from Getty Images
Așadar, ca de obicei, am intrat în decisiv. Unde fetele și-au împărțit scurte și contra-scurte până când Glushko a zis că ce-i mult strică. Și a făcut break exact când îi ardea pleoapa mai tare: la 5-4. Monica a mai bifat un thriller, noi am mai râs/înjurat/oftat o tură, deci nu putem spune că nu am fost întreținuți cum se cuvine și de data asta.
Marius Copil – Marin Cilic: 5-7, 1-6, 1-1 (abandon Copil)
Meciul ăsta m-a terminat. Adică primul set, dacă e să fim cinstiți, că ce-a urmat după a fost doar fum și umbre. Vestea bună este că Marius începe să învețe din meciurile importante. Am văzut chestii bune în jocul lui, care nu au fost prezente în meciurile cu Murray sau Cilic din săptămânile anterioare. Din păcate, am văzut live și cum arată o dezintegrare completă, desăvârșită și tristă a jocului unui tenisman. Nu e o priveliște plăcută, indiferent cu cine ții, mai ales dacă fizic nu mai poți. Asta e. Azi a fost Marius, mâine o să fie Nadal și tot așa.
Embed from Getty Images
Tenisul e un sport tare ciudat și diferit de restul. Mai ales la Grand Slamuri. Nu poți sta la cutie odată ce ai luat avans, nu poți temporiza, nu poți schimba o vorbă cu antrenorul, nu poți trage de timp (cu shot-clock-ul ăsta enervant pe margine e și mai greu acuma). Așadar, trebuie să-ți vezi de treabă și să speri că puzzle-ul își arată marginile, ca să-l poți termina mai repede.
Copil a jucat ca un veteran în primele 30 de minute ale meciului. Fără teamă, conștient că are armele necesare ca să bată. Nu tu pulan, nu tu gaze. Nu, nene. Serviciu, pas în față, backhanduri ample din poziții dificile. Venirea lui Pavel pare să ajute execuțiile lui Marius, prin plusul de curaj adus la masă. Pavel știe cum e să câștigi un Master, știe cum e să fii în Top 15 și, mai ales, știe cum e să-i bați pe ăi’ mari. Dar când planul de joc și loviturile curate te aduc la 5-1 și 40-0, nimeni nu te poate învăța să apeși pe trăgaci. Nici Pavel, nici Pavlyuchenkova, nici Pavese și nici Pavarotti, fie-i semitonul ușor.
Trei mingi de set ratate acolo, apoi masonii tenisului au controlat meciul ca să câștige ei la pariuri. Lui Mariusică nu i-a mai intrat primul serviciu nici de-al naibii, Cilic a greșit mai puțin, iar pe tabelă deznodămîntul setului a fost că de la 1-5 s-a făcut 7-5 pentru câștigătorul din 2014. Da’ hai să nu uităm, totuși, că Marinel Farmacel e câștigător de slam la New York și finalist la alte două, prin Europa.
Embed from Getty Images
Ce a urmat în setul doi a fost agresiune demnă de Piața Victoriei. Alte 5 game-uri la rând luate de Cilic, iar la 5-0 Marius și-a ținut serviciul, dupa 11 game-uri la rând pierdute. Cele două Medical Timeouts nu au anunțat nici ele nimic bun, așa că la 1-1 în setul 3, Copil și-a băgat racheta-n geantă și a spus stop. Piciorul stâng, dureri, și încă o retragere la US Open.
Păcat de Marius, însă la grande tristessa a fost vestea că Mihaela Buzărnescu nu a mai jucat până la urmă în primul tur. Accidentarea din meciul cu Svitolina, de la Montreal, nu a trecut suficient de repede pentru ca Micky să-și permită să-ncerce un tur 1 aici. Așteptăm nerăbdători să dea resume play și să le-nșire iarăși pe fetele alea ca pe surprizele Turbo. În locul ei pe tablou, lucky loserița Mona Barthel. Care între timp a devenit unlucky loseriță, că și-a luat-o pe cârcă și-a plecat acasă.
Sorana Cîrstea – Alison Riske: 6-3, 3-7, 7-5
Înainte de meci, vorbeam cu toți prietenii mei care se pricep la tenis (avem toți trei un grup de whatsapp) și ne gândeam că n-are cum. N-are cum să o bată Sori pe fata asta, care pornește favorită. Americanii sunt greu de bătut pe teren propriu, dar mai ales, sunt greu de bătut de Sorana Cîrstea. Da, ne-am îndoit de tine, Sori. Pentru chestia asta merităm să fim pedepsiți. Să fim trimiși să trăim 10 zile în sălbăticie – pe o insulă pustie, în jungla amazoniană sau chiar în Micro 3, Târgoviște.
Embed from Getty Images
Dar semnele erau acolo. Sorana o bătuse pe Riske de fiecare dată când se întâlniseră pe hard (de trei ori). Asta chiar dacă rezultatele recente ale celor două jucătoare ne-au făcut să ne uităm la Moni și Copil, să spunem ”non c’e due senza tre” și să așteptăm umili a treia înfrângere a zilei. Rușine nouă!
Cîrstea și-a jucat procentajele foarte bine, semn că Victor Pițurcă încă mai inspiră sportivi. Pe primul serviciu și-a câștigat 80% din puncte, a salvat 60% din mingile de break, iar la retur a făcut un joc perfect acceptabil pentru un meci de primul tur la un Grand Slam.
Faptul că a revenit în decisiv de la 2-4 și 3-5 vorbește despre cât de încăpățânată este Sorana, dar și despre o chestie care nouă, cei crescuți în evul caterincii și al feedbackului dat din vârful buzelor, ne scapă uneori. Jucătorii buni, cei care aspiră mereu la mai mult, nu renunță. E ușor să uităm asta dacă suntem dintre aceia cărora le place să se uite la Sorana. Pentru că ea dă în mingea aia ca și când ar vedea pe ea mutra unui ministru: adică al dracului de tare, aproape cu ură. Indiferent de scor, de vreme sau de turneu, rămâne loială stilului de joc care a adus-o în sferturile unui Grand Slam și în primele 25 de jucătoare ale lumii.
Embed from Getty Images
Ce urmează? Urmează Sharapova, care are fani de-aici și până-n Limanu / Și de la toți îi iese banu’ / C-așa-i fanu’ prostovanu’. Glumim, desigur. Maria este o campioană și trebuie să o acceptăm ca atare. Mai ales că o face în niște condiții grele, încercând să se împartă între tenis, business, școală, iubit etc. Nici nu știm când naiba mai are timp să-și citească mailurile. Oh wait.
Maria tocmai a trecut de Patty Schneider, care la 40 de ani intrase pe tabloul principal al unui Slam pentru prima oară în ultimele 7 sezoane. Iar Sharapova i-a călcat în picioare această reușită. Păi să nu dai mail anonim la Putin și să-i spui că Marea Blondă bârfește cu toată lumea că Liderul așa și pe dincolo?
Novak Djokovic – Marton Fucsovics: 6-3, 3-6, 6-4, 6-0
Novak Djokovic a câștigat meciul de tenis pe care l-a jucat astăzi pe căldură la US Open.
Embed from Getty Images
Roger Federer – Yoshihito Nishioka: 6-2, 6-2, 6-4
Welcome to the jungle, Maestre! Jucătorii și jucătoarele au păreri împărțite atunci când vine vorba despre jungla newyorkeză. Orașul ăla e ca humusul – fie îți place, fie îți vine să scrii o recenzie îngrozitoare despre el pe internet și să bagi bani în sponsored pe Facebook. De exemplu, Garbine Muguruza, care a trecut și ea în turul 2 la US Open, spunea despre New York o chestie interesantă. Dintre toate turneele pe care le joacă într-un an (25+), nicăieri nu petrece mai mult timp în camera de hotel decât în NY. Atât de obositor poate fi pentru unii. Roger, în schimb, e dandy, super-relaxat, îl doare-n rama rachetei. Se vede cu prieteni vechi, vizitează muzee, încearcă hot dogii faimoși ai Manhattanului și tolerează chiar și Bud Light, cea mai proastă bere produsă vreodată de la Becks încoace.
Înainte de meci, Fed s-a antrenat cu un stângaci, pentru a simula mai bine jocul tânărului japonez. Erau mai mulți spectatori decât la meciul lui Djokovic, dar poate că era și mai multă umbră acolo, de ce să fim răi?
Embed from Getty Images
Nici nu sunt prea multe de povestit despre meciul ăsta. Scutită de căldura aia nenorocită, sesiunea de seară a avut ceva mai multă calitate, iar atunci când condițiile de joc sunt optime, Roger nu prea stă la discuții. De exemplu, RF a dat 14 ași, în timp ce japonezul a izbutit un mare zero la capitolul ăsta. Viața nu e deloc corectă.
https://twitter.com/CodrutBaciu/status/1034527186856890368
Și apropo de corectitudine, organizatorii de tenis mai au de învățat despre egalitate și bun simț. Nici măcar nu o să dezbatem pe tema tupeului parizian de a interzice costumul Serenei Williams la următoarele ediții, că au făcut-o deja alții. Însă sunt chestii mult mai banale. De exemplu, azi, după pauza dintre seturi, Alize Cornet a revenit pe teren cu o bluză nouă, uscată pe ea, însă a constat că și-o luase cu fața în spate. Și-a întors-o invers, la marginea terenului, însă a primit code violation. Explicația? Unsportsmanlike conduct. Lol, adică la Rafa și Fed aplaudăm când îi vedem în scaun, la peleul gol, că deh, face parte din joc. Dar fetelor le dăm avertisment și le luăm punctul la următoarea abatere chiar dacă nu le vede nimeni când se schimbă într-un colț de teren. Prostia este, ca să parafrazăm titlul unui film de Hollywood, extrem de gălăgioasă și incredibil de aproape. Iar guvernarea tenisului, de la modul în care se fac testele anti-doping și se comunică rezultatele și până la discriminarea evidentă de gen, trebuie să sufere niște modificări, băieți.
Embed from Getty Images
Hai că ne-am luat cu activismul și am uitat să concluzionăm: Roger Federer a început turneul chitit să facă pagubă. La 37 de ani împliniți luna asta, organizatorii vor încerca să-l protejeze cât pot de mult ca să-l aibă în finală. Ore mai răcoroase de joc, conferințe mai scurtuțe, sms-uri la Mirka să pună mâna să-i gătească shakshuka aia, etc, etc.
Benoit Paire – Dennis Novak – 7-6, 3-6, 7-5, 7-6
Surpriză! Încheiem cronica noastră (tot mai săracă în români și umor de calitate, ca de obicei) cu o listă de obiecte fără de care Benoit Paire nu poate funcționa în circuit. Am fi discutat meciul în sine, dar sondajul făcut pe un eșantion de două persoane în redacție ne-a convins că nimănui nu-i pasă de el. Însă cum Benny este ”clientul nostru, arlechinul nostru” la cronicile astea, trebuie să vorbim și despre el un pic. Nu de alta, dar nu știm când iese din turneu și mi-e că nu mai apucăm (glumesc, știm, se întâmplă în primele două zile, de obicei).
Embed from Getty Images
1. Omul care-i face pozele pentru Instagram. E josnicie să-l numim obiect pe băiatul ăla, dar dacă arată ca un trepied și se comportă ca un trepied…
2. Parfumul Lacoste. Și-ar permite Ben și produse mai scumpe, dar știți, contractul.
3. Gulerul ridicat la tricou. Pentru că Dumnezeu a împărțit bunul-gust la oamenii Terrei, însă când a ajuns la italieni, rezerva s-a terminat, iar Ben tocmai păpa o pizza în gară la Firenze.
4. Un tub de Raid. Pentru că barba aia atrage și paraziți, nu doar invidii.
5. O sticluță de Pepsi. Pentru că nu mereu ai gelul de păr la tine.
Ce e de luat azi și mâine la bord, cu o repriză de somn între
La fete:
Irina Begu – Qiang Wang
Ana Bogdan – Karolina Pliskova
Venus Williams – Camila Giorgi
Serena Williams – Carina Witthoeft
Lucie Safarova – Ashleigh Barty
La dublu fete:
Irina Bara / Alize Cornet – T. Bacsinszky – V. Zvonareva
Sorana Cîrstea/S. Sorribes Tormo – L. Siegemund/L. Kichenok
La băieți:
Andy Murray – Fernando Verdasco
Stan Wawrinka – Ugo Humbert
JM Del Potro – Denis Kudla
Rafa Nadal – Vasek Pospisil
La dublu băieți:
Horia Tecău / JJ Rojer – Sancic / Arends
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.