Cel mai bun lucru pe care-l poți face atunci când vrei să vizitezi o zonă a lumii – oricare ar fi aceasta – este să mergi acolo în extrasezon. Sau, și mai bine, pe buza dintre extrasezon și sezonul de vârf. Vei avea o vreme perfectă pentru a te plimba pe șosele goale, fără să-ți înghețe pancreasul și fără să ți se topească aorta.
Vei avea localități care în sezon sunt pline-ochi, dar care acum te invită aproape goale să le treci pragul. În localități, vei găsi restaurante și magazine mici goale, cu oameni care sunt mai mult decât bucuroși că văd o față care e pregătită să investească în viitorul gastronomic al zonei. Vei vedea că nu contează dacă ești român, german, azer, papuaș sau filipinez, oamenii de acolo îți vor ști limba și vor fi mai mult decât deschiși să-ți vorbească. Pe limba ta. Vei vedea că ai locuri de parcare oriunde și, dacă alegi să mergi într-o zonă cu litoral, vei avea plaje întregi la dispoziție fără ca nimeni să nu îți deranjeze starea accentuată de zen. Dacă vei alege și mai punctual Grecia și Halkidiki, așa cum am făcut-o noi, vei vedea că apa este puțin cam rece pentru epidermă obișnuită cu valurile doar când afară sunt peste 30 de grade, dar nu vei avea nicio problemă să intri într-o apă prin care-ți vezi degetele picioarelor chiar dacă stai pe vârfuri. Pentru că valurile îți ajung la nas.
Vei mai observa că hotelurile au prețuri absolut fantastice în raport cu ceea ce ești tu obișnuit, iar o cazare la un hotel de cinci stele (prezente toate la raport) pe malul Mării Egee, cu demipensiune inclusă, te costă doar 270 de euro. Pentru patru nopți și pentru ambele persoane puse pe ștat. E adevărat, ai dezavantajul de a fi înconjurat de nemți (cea mai întâlnită nație în această perioadă), ceea ce îți garantează un sejur plin de liniște și de discreție, oamenii ăștia fiind exact opusul vecinelor de peste 70 de ani care sar pe vizor atunci când deschizi ușa de la lift. E la fel de adevărat că, în condițiile astea, ai putea avea surpriza de a vedea (în funcție de cât de repede ți se-nvârt roțile sub fund) că benzina te costă mai mult decât cazarea acolo. Nu în ultimul rând, este foarte adevărat și faptul că, dacă se întâmplă să fii jurnalist auto și ajungi acolo pentru a îmbina utilul cu plăcutul utilului, vei avea la dispoziție triliarde de peisaje senzaționale în care nu trebuie decât să pui mașina și să apeși pe declanșatorul aparatului. Nu e nimeni care să te întrebe ce vrei și care e rolul tău în ecuația turistică locală, de ce pui mașina în prim-plan și le blochezi vederea pentru care au investit timp, concedii și bani și nici care este dotarea și puterea mașinii pe care o ai în test. Evident, nu în ultimul rând, nu te întreabă nici dracu’ “cât prinde?” și nici “la cât te duce?”, astfel că ai o țară întreagă să-ți faci treaba în liniște.
Pentru a gusta din sentimentul extrem de plăcut al deconectării totale de la aparatele cotidanului împuțit în care ne târâm ca melcii, vă recomand una dintre plaje și imaginea extrem de plăcută a unei tarlale de nisip fin în care singurele entități inteligente care se strecoară în peisaj sunt reprezentate de o familie tânără frumoasă cu un copil de un an-doi care se bucură de nisip, de soarele minunat și de plăcerea unei îmbrățișări la malul mării.
În buza extrasezonului, apa mării Egee este turcoaz văzută de sus și nu ai nevoie de Photoshop pentru a schimba nuanțele din fotografii, este inodoră, insipidă și cristalină văzută din ea însăși și reprezintă un calmant care-ți pătrunde în sânge prin ochi și nu iese nici măcar seara târziu, atunci când adormi la mal, iar nelipsitul sol sonor îndepărtat, scoica pusă la ureche, este înlocuită de valurile mici pe care le auzi la câțiva centimetri de tine.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.