Nu zic neapărat că băieții de la United nu au luat în serios meciul ăsta, dar e foarte, foarte posibil să fi crezut că Bașakșehir e un nume inventat și că sunt subiectul unei farse. Desigur, călătoria la Istanbul pe vremurile astea ar fi trebuit să le dea de gândit și să-i convingă, totuși, că meciul se joacă pe bune și că se joacă-n Champions League, nu-i vreun amical cu ceva bogătani pe care patronii lui United i-au păcălit să le finanțeze juma’ de transfer care după un sezon se va dovedi un eșec.Sau poate or fi crezut că joacă cu Galatasaray. Doar știm că pentru britanici orice cuvânt străin de peste șase litere e ditamai labirintul. Ce mi-e Galatasaray, Bașakșehir sau Transfăgărășan? Tot fotbal joacă.
Istanbul Bașakșehir – Manchester United: 2-1
În fine, cert e că United a ajuns la meci, meciul a început, doar că apărarea celor de la United nu știe turcă și a rămas la vestiare când announcer-ul a chemat echipele pe teren. Sau pur și simplu a refuzat să iasă pe gazon, considerând că Bașakșehir e mult sub nivelul fundașilor centrali în lumina cărora a strălucit Axel Tuanzebe, un băiat pierdut în spațiu pe care Solskjær l-a titularizat în ceea ce părea inițial un antrenament la care United a venit cu avionul.
N-am văzut găuri atât de crunte într-o apărare a unei echipe cu nume nici măcar atunci când Varane a încurcat accentele și-a confundat porțile în optimea cu City de anul trecut. Au alergat băieții de la Bașakșehir prin jumătatea celor de la United singuri ca antilopele gnu prin savană când gheparzii sunt sătui și n-au chef să apară pe sticlă la National Geographic.
Embed from Getty Images
De două luni nu mai nimerise Demba Ba poarta. E adevărat că apărările lui Goztepe și Karagumruk nu au uitat să-l marcheze măcar vag pe atacantul care al cărui vârf de carieră avea loc pe la Newscastle și Chelsea pe vremea în care iPhone-ul abia începea să scoată Apple din rahat. Și nici nu l-au lăsat să alerge 50 de metri ca un Usain Bolt cu rujeolă la proba de cros pentru juniori din Aleșd și să aibă timp să-și calculeze șutul cu toate instrumentele de măsură pe care le au la dispoziție arhitecții. Dar iată că a venit meciul cu United, care i-a dat ocazia veteranului senegalez să marcheze un nou gol în Champions League aproape în paralel cu golul prin care colegul de generație Joe Biden băga mingea la vinclu în Wisconsin și se pregătea să lase Casa Albă fără bufoni.
În mod normal, o echipă care a câștigat în ediția asta de UCL cu PSG în deplasare și care a marcat 76 de goluri într-un meci contra celor de la Leipzig ar fi trebuit să simtă în ureche că a pornit cu frâna de mână și să ridice levierul înainte de a înfige piciorul în pedală. Nu United, însă. Nu în seara asta. Degeaba a cârâit mașinăria din toate încheieturile, frații noștri din Manchester au băgat a șasea și-au înjurat cu ardoare motorul, ignorând complet aerodinamica agregatului. Și fix așa a arătat echipa celor de la United în meciul de la Istanbul: ca un cub cu colțurile boțite, dar gata de start într-o cursă de Formula 1.
Bașakșeherezada a simțit pledoaria pentru joagăr și orchestră și a mai băgat o fisă în tonomatul de prosoape ude adus de Ole la Istanbul. De data asta, la originea tuturor relelor a stat Juan Mata, care a uitat că nu-i pe banca de rezerve și a contemplat fermecat cum un adversar îi fură mingea în tușă și cum același Demba Ba împrumută mișcări din curling și patinaj artistic pentru a-i oferi bosniacului Visca o jumătate goală de careu și ocazia de a marca golul carierei. Chit că de astăzi nu va fi niciun motiv de mândrie în a te lăuda că ai marcat împotriva unei apărări condusă de Maguire și Tuanzebe.
Embed from Getty Images
De aici, turcii au lăsat iataganele jos și i-au invitat pe englezi la dans. Și a părut că United a băgat în sfârșit veioza în priză la golul lui Martial, venit fix înainte de pauză. Degeaba. Solskjær a încercat să amestece-n ciorba răsuflată aruncându-i în teren pe Pogba și pe Cavani, dar United a ținut degeaba de minge tot restul meciului, tăind kataiful cu bila de bowling.
A mai fost o ocazie mare în minutele de prelungire, dar fericirea celor de la United s-a oprit cu nasul în gheata moldoveanului Alexandru Epureanu, care a scos de pe linia porții o minge pe care o trimisese spre gol un coleg de echipă. Doar nu era să credeți că United a fost în stare ieri să tragă periculos pe poartă. Poate doar dacă intra Solskjær la cornerul ăla, de dragul vremurilor trecute.
Celelalte meciuri ale serii în Champions League
Cronicile sărite de pe fix ale acestor partide pot fi citite doar pe pagina de Patreon a blogului.
RB Leipzig – PSG: 2-1
Barcelona – Dinamo Kiev: 2-1
Ferencvaros – Juventus: 1-4
Zenit St. Petersburg – Lazio: 1-1
Club Brugge – Dortmund: 0-3
Sevilla – Krasnodar: 3-2
Chelsea – Rennes 3-0
Become a Patron!
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.