1. Din când în când, fotbalul ne rezervă povești uimitoare. În șaisprezecimile Cupei Africii de Sud, meciul dintre Mamelodi Sundowns (liderii campionatului sud-african) și amatorii de la FC Powerlines s-a terminat cu un scor care i-ar face invidioși chiar și pe cei de la rugby: 24-0. La pauză a fost 10-0. Normal, fotbaliștii de la Mamelodi au reușit să-și stingă setea de goluri în acest meci, Hlompho Hekana, Nyasha Mushekwi și Richard Heynekane marcând 7, 6, respectiv 5 goluri. Interesant e faptul că FC Powerlines a ajuns, totuși, în această fază a competiției, lucru care ne subliniază clar faptul că echipe mici încă există, în ciuda autoflagelării pe care ne-o autoprestăm de fiecare dată când batem cu 1-0 San Marino sau Luxemburg.
2. Și pentru că suntem la capitolul goluri, nu vreau să trecem de subiect până nu vedem împreună o reușită de excepție a lui Giovanni Marchese (Catania) în meciul cu Novara. Mijlocașul stânga al Cataniei a scos o ștachie pe care-o poate urca fără probleme în vitrina cu trofee de acasă.
3. Acum niște ani, duelurile dintre fotbaliști se terminau de multe ori cu sânge. Dar asta nu-i împiedica pe jucători să continue meciurile, devenind eroii tribunelor și lăsând astfel în istorie povești remarcabile. Una dintre ele este povestită AICI pe larg de Alex Buturugeanu, dar fotbalul a găzduit mai multe episoade de acest tip, iar cele mai cunoscute sunt strânse într-un top 15 AICI. Imagini care astăzi sunt foarte rare, pentru că regulamentele nu mai permit sângele pe gazon.
4. Uneori, fotbaliștii simulează atât de bine, încât urcă actoria la rang de artă. De exemplu, Julien Lecomte a plonjat atât de realist în careu în timpul meciului dintre Templeuve și Quevy în liga belgiană de amatori, încât a simulat implicit faptul că nu se mai putea mișca din cauze celor trei vertebre dislocate și s-a făcut chiar că merge la spital cu ambulanța. Normal, arbitrul nu a putut fi păcălit, astfel că acesta i-a acordat lui Lecomte al doilea galben și, implicit, l-a eliminat. Pe cine păcălești tu, mă?
5. Apropo de faulturi. Paolo Guerrero (atacant la Hamburg) a luat roșu direct pentru un fault de uzină de șireturi pe care i l-a aplicat lui Sven Ulreich, portarul lui VfB Stuttgart. Noroc că portarii sunt mai mobili în general și că l-a prins într-o poziție civilizată, pentru că altfel am fi asistat la o operație pe ligamente deschise pe stadion. Normal, Guerrero a luat roșu. Și mai normal, a fost suspendat pentru 8 etape, iar clubul său a decis să nu facă apel, pentru că – evident – germanii conștientizează când nu e cazul s-o dea în penibil. Ca termen de comparație, vă reamintesc faptul că Ionel Ganea a primit 16 etape după ce l-a sigilat la gât pe asistentul Mudura într-un meci Timișoara-Rapid din 2007.
6. Oamenii de la Haineken au avut o idee creață. Unul dintre sponsorii tradiționali ai Champions League, Heineken s-a făcut că a uitat trofeul Champions League într-o cameră de hotel înțesată cu camere video. Ce a urmat? Vedeți AICI.
7. Artistul algerian Adel Abdessemed a expus la New York, în cadrul expoziției “Who’s Afraid of the Big Wolf?”, o sculptură care surprinde episodul atacului pe care Zinedine Zidane i l-a aplicat lui Marco Materazzi în finala Cupei Mondiale din 2006. Expoziția este de fapt o colecție de violențe pietrificate, de episoade pline de emoție din istorie surprinse în rame artistice. Animale dezintegrate de bombe, o barcă plină de saci negri plini de gunoaie care plutesc pe un ocean curat ca lacrima, kamikaze, genocid, agresiuni. Toate sunt acolo, iar dacă treceți prin New York în următoarele săptămâni vă invit să vizitați Galeria David Zwirner pentru a admira creațiile pline de contrast emoțional ale artistului nord-african. Mai multe detalii AICI (în franceză).
9. In Bed with Maradona face o analiză foarte interesantă a efectelor pe care realegerea lui Vladimir Putin o are asupra fotbalului din Rusia. La prima vedere un lucru care nu are legătură cu aspectul sportiv, politica din Rusia se află într-o relație foarte strânsă cu fotbalul din această țară. Că doar n-or avea rușii bani de fotbaliști din cultivarea cartofilor. Cum se împacă abordarea rusească a fotbalului și politicului versus abordarea FIFA asupra acestui subiect? O analiză excelentă care întrece lejer tot ce ați citit în presa sportivă din România în ultimii cinci ani.
8. Vă las la final cu 131 de secunde în care este extras un întreg meci de fotbal: Polonia-Italia. Jucat în 11 noiembrie anul trecut, dar expus cu totul altfel decât suntem obișnuiți de-abia acum, într-un clip absolut fantastic.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.