Cei interesaţi de evoluţia pieţei monetare şi de evoluţia cursului valutar au observat, în mod sigur, că Euro şi-o fură în mod constant de la Francul Elveţian, care devine, încet, cea mai stabilă şi puternică monedă din Europa. Ieri s-a înregistrat cel mai mic raport Franc/Euro din istorie (1.27 franci pe un euro), iar tendinţa este – în cazul în care banca Naţională a Elveţiei nu intervine – ca euro să scadă în continuare mult şi bine.
Unii analişti spun chiar că există posibilitatea ca, în cazul în care intervenţiile nu vor veni (caz foarte puţin probabil) ca raportul franc/euro să ajungă la 0.5, ceea ce ar însemna, în condiţiile de acum, că un franc elveţian ar valora circa 8.5 lei. Veştile nu sunt deloc unele bune pentru cei care au împrumuturi în Franci, mai ales în condiţiile în care OUG 50 s-a schimbat radical în ultima săptămână, iar creditele lor nu mai sunt reglementate de nimic. Sau, altfel spus, băncile pot face ce vor cu ele.
Un lucru e cert: restanţele la credite se vor adânci. Şi nu, de data asta nu e vina clienţilor. Băncile, ca profesionişti ai riscului, ştiau situaţia din teren. Dar au continuat să prezinte produsele în CHF ca pe o alternativă foarte bună la cele în euro sau în lei. Ba chiar, în unele cazuri, clienţii au primit reduceri pentru a alege creditele în Franci în dauna celor în moneda europeană.
Dacă la supermarket cumperi suc de fructe, dar înăuntru e sodă caustică, clientul nu are decât vina de a nu fi desfăcut sticla în interiorul magazinului. Lucru interzis, de altfel, de regulamentul de funcţionare al acestuia.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.