După ce a inundat insulele grecești în primul meci, transformând una dintre cele mai respectate apărări europene într-o troacă cu hâlbe, Columbia a primit în al doilea său meci de la Mondiale vizita turmei de elefanți din Coasta de Fildeș, o echipă care reușise în etapa anterioară să bată Japonia. Meciul devenea astfel un duel cu potențial decisiv pentru primul loc din grupă, câștigătorul acestei partide având șanse reale să iasă primul la numărătoarea finală.
Paranteză: specialiștii în fotbal se feresc să-i denumească favoriți pe columbieni după eșecurile istorice ale oracolelor din toată lumea, ultima reușită de acest tip a nostradamușilor în mizerie fiind cea de la Mondialul din ’98, ultimul al Columbiei, când visul național al sud-americanilor a fost răzuit de Adi Ilie, cel care a declarat lozul necâștigător în ciuda unei hălci de nume mari care alcătuiau pe atunci echipa lor națională. Colecția primăvară-vară 2014 a colecției de fotbaliști din Cordilieri a ieșit însă coaptă și plină de gust, fără ca ambalajul să iasă foarte tare în evidență. Un soi de țuică de calitate așezată tradițional într-un pet din plastic ignorat de toți, dar apreciat după degustare.
Povestea acestui meci începe abia din a doua repriză, pentru că cele mai mari ocazii din prima jumătate a meciului au fost reprezentate de șuturi care au ocolit porțile cu cel puțin un metru, speriate să nu supere fie triburile de la umbra lui Yamoussoukro, fie traficanții de droguri columbieni, care atunci când sunt deranjați pe motive fotbalistice au reacții demne de epoca de bronz. La reușita ofensivă a primei reprize a participat și lipsa lui Didier Drogba din primul 11 al ivorienilor, jucătorul de 36 de ani fiind lăsat pe bancă pe motive de bătrânețe în ciuda faptului că poate căra echipa țării sale în spate atât la propriu, cât mai ales la figurat.
În a doua repriză, șuturile atacanților ambelor echipe au început să se apropie progresiv de poartă, iar o bară a columbienilor a anunțat primul gol al meciului, marcat de James în minutul 64 cu o lovitură de cap parcată impecabil sub transversală (GIF). Columbienii au simțit gustul de sânge așa cum simt mirosul de cocaină și au continuat să lovească în ivorieni ca surdu’-n clopot. La nici cinci minute de la primul gol, sud-americanii și-au dublat avantajul după ce fundașul Serey Die s-a împiedecat de minge ca de cracă și le-a dat ocazia tricolorilor să scape trei contra unul, ecuație în care “unul” egal Barry Boubacar, portarul ivorian. Să se calculeze lejeritatea cu care Quintero, intrat de un sfert de oră în teren, a marcat pentru 2-0 (GIF).
Mirosul de șampanie venit dinspre vestiarul Columbiei la acest scor i-a trezit pe ivorieni, care au redus din diferență după o cursă solitară a lui Gervinho (GIF), un african care și-a schimbat numele de scenă pentru a scăpa de hoți prin Brazilia și care i-a înșirat pe fundașii columbieni ca pe fasole. Deși vest-africanii au atacat în valuri în ultimele minute ale meciului – implicit prin Drogba, care s-a încălzit 60 de minute și a avut șansa să joace 30, ca la un salt cu parașuta – scorul a rămas 2-1 pentru Columbia, echipă care adună astfel 6 puncte după două meciuri și demonstrează că o cafea tare preparată în doar cinci minute poate să omoare o turmă de elefanți.
COLUMBIA-COASTA DE FILDEȘ 2-1 (0-0)
Au marcat James (64), Quintero (70), respectiv Gervinho (73)
Statistici, echipe, comentariu live
British Failways
Nu există turneu final al vreunui Campionat European sau Mondial peste care Anglia să nu treacă suferind ca un ostatic torturat de grupuri teroriste rebele care-i scot unghiile în timp ce-l pun să recite din Ezra Pound. Dacă naționala selectată din cel mai spectaculos campionat al lumii reușește de obicei să scape de eliminare cu ajutorul unor evoluții strălucite care se termină de obicei prin sferturi sau optimi, în funcție de câte penalty-uri ratează generația respectivă de jucători, Mondialul din Brazilia pare deja o cămașă mult prea largă pentru echipa Reginei.
Dacă în prima partidă de la World Cup 2014 a pierdut la limită contra Italiei într-unul dintre cele mai alerte meciuri de la Cupa Mondială, Anglia privea cu optimism înspre meciul cu Uruguay, echipă care a înregistrat cel mai surprinzător eșec din Brazilia, 1-3 contra crescătorilor de broaște țestoase din Costa Rica. Ce putea să meargă rău într-un meci cu echipa lui Suarez, al cărui joc de zi cu zi pentru Liverpool a putut fi studiat până la nivel nanobiologic de adversarii săi de astăzi? Ce poate să meargă rău în condițiile în care pe vremea în care în Anglia era inventat primul club de fotbal din lume, în 1857, Uruguay-ul de-abia-și câștigase independența, încercând să învețe cum să tundă cât mai eficient oile?
Însuflețiți de aceste idei constructive, englezii s-au aruncat pe uruguayeni încă de la primul fluier al arbitrului, Rooney fiind însă înscunat la pauză pe tronul rezervat Regelui Ratărilor. După o lovitură liberă care a zgâriat mingea cu vinclul exterior al porții, Rooney a reușit performanța de a izbi vinclul interior cu o lovitură de cap de la 40 de centimetri (GIF) într-o fază în care mingea a dat impresia că a depășit linia porții intrând îndoindu-se prin bară ca o bască franceză, așa cum o făcea în desenele animate japoneze de profil.
Amintindu-și că strămoșii lor au câștigat, totuși, mai multe Cupe Mondiale decât mult mai bine marketații lor adversari, uruguayenii au pus mână de la mână și, după un contraatac ca la carte și o centrare a cărei rețetă secretă este deținută doar de Cavani, au marcat prin Suarez (GIF), care a plutit imponderabil pentru o miliardime de secundă înainte de a plasa mingea cu capul, elegant, în dreapta unui Joe Hart prins pe picior greșit ca un ministru român întrebat în engleză despre agricultură. Era 1-0, scor la care Anglia a început să tremure serios bătută de vârtejul friguros al curenților de peste Atlantic prin care trebuie să treacă avionul de întoarcere la Londra.
Uruguayenii s-au întors pe teren după pauză de parcă ar fi avut de recuperat un avantaj de vreo trei goluri, astfel că au băgat în corzi Anglia cu o serie de lovituri la ficat ascunse în spatele unor ocazii pe alocuri monumentale.
Puțin mai târziu, pe când sud-americanii începeau să-și relaxeze activitatea cerebrală, Wayne Rooney a fost găsit singur în careul mic după o pasă la firul ierbii a lui Johnson, iar alter ego-ul lui Shrek din atacul britanicilor nu l-a mai iertat pe Muslera, finalizând cu latul, ca la step (GIF).
A urmat o perioadă excelentă pentru englezi, care au presat serios careul uruguayan. Deși ratările au curs ca sosul Worchestershire, Rooney și Sturridge asaltând poarta adversă, al treilea și ultimul gol al partidei a venit pentru Uruguay, același Suarez profitând de o pasă la adversar a lui Gerrard care i-a dat mingea uruguayanului de parcă ar juca în aceeaşi echipă sau ceva (GIF) pentru a șuta cu sete peste Hart, ieșit în întâmpinarea sud-americanului cu disperarea cu care un Matiz privește farurile unui camion care stă să-l transforme în șrapnel.
Meciul s-a terminat 2-1 pentru Uruguay, scor la care calculele din grupa celor trei campioane mondiale devin mai complicate decât ecuațiile Navier-Stokes. Un lucru este însă cert: Anglia stă la mâna Italiei, având șanse de calificare doar dacă macaronarii vor bate la scor Costa Rica și Uruguay. Iar când o echipă mare are nevoie de ajutorul altei echipe mari, distracția abia începe.
ANGLIA-URUGUAY 1-2 (0-1)
Au marcat Rooney (75), respectiv Suarez (39, 85)
Statistici, echipe, comentariu live
Clasica greacă veche
În al doilea meci al grupei în care Columbia învinsese anterior Coasta de Fildeș, Japonia și Grecia s-au întâlnit pentru a-și împărți gloria unui egal nul care menține ambele echipe în lupta pentru calificare. Dacă grecii au fost nevoiți să ridice baricade în fața unor japonezi mult prea insistenți pe centrări și care au uitat din cauza emoțiilor că au o medie de înălțime cu vreo 78 de kilometri mai coborâtă decât cea a adversarilor lor, naționala Japoniei nu a putut să profite de eliminarea timpurie a lui Katsouranis (38) și nici de o posesie monstruoasă (72%), astfel că rămâne cu un un punct după două meciuri pe care le-a dominat, dar din care nu au reușit să câștige decât experiență.
JAPONIA-GRECIA 0-0
Statistici, echipe, comentariu live
Vineri la Campionatul Mondial:
Italia-Costa Rica (ora 19)
Elveția-Franța (ora 22)
Honduras-Ecuador (ora 1)
Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.