În ultimele meciuri dintr-o grupă ale cărei echipe calificate se cunoşteau deja dinaintea etapei finale, singura deosebire faţă de Liga 1 fiind faptul că aici nu s-a ajuns la aranjamente pentru asta, Olanda şi Chile s-au pus la masă în arşiţa din Sao Paolo ca să-şi negocieze poziţia la ieşirea din grupe, aşa cum călătorii din trenurile CFR se ceartă la uşi pe subiectul priorităţii în căldura jegoasă cu miros de metal din trenurile mioritice. În acelaşi timp, la vreo 400 de kilometri distanţă, Spania – deja eliminată după două meciuri demne de Cimitirul Vesel din Săpânţa – juca ultima ei partidă din postura de campioană mondială contra Australiei înainte ca ambele echipe să plece spre casă.
Anzii în asfinţit
Relaxate mental de gândul că sunt deja calificate, Olanda şi Chile ar fi preferat să joace meciul ăsta pe hamace, în faţa unei piscine. Drept urmare, cele două echipe au intrat în partidă cu gândul să se apere, matematica fotbalului arătând în cei peste 150 de ani de istorie că minus cu minus nu va da niciodată plus, indiferent de context. Atunci când cele două echipe au ales să mai scoată fundul din poartă au ieşit câteva ocazii, însă nimic îndeajuns de important încât să conteze pe tabelă. La un moment dat, spre finalul primei reprize, chilienii au fost loviţi fie de frisoane, fie de plictiseală şi au început să urce spre poarta olandezilor, dar încercările lor au continuat să semene cu o limonadă fără lămâi.
Maşina de fotbal a olandezilor pare însă o maşină clasică impecabilă: porneşte mai greu, dar când o ia de pe loc dă ora exactă pe unde trece. Aşa cum s-a întâmplat în ambele jocuri de până acum la World Cup 2014, olandezii s-au scuturat de praf în a doua repriză şi au reuşit să prindă aderenţă, lăsându-i pe chilieni să caute condori fără binoclu prin Torres de Paine. Olanda a reuşit însă să marcheze fără ca greii echipei să-şi treacă numele pe foaia de joc, lăsându-şi generaţia următoare să se bucure de mirosul de gazon. Primul gol a fost înscris de Leroy Fer (GIF), un nume proaspăt cules de prin cultura de lalele pierdută de-a lungul râului Wensum pe undeva prin Anglia, olandezul marcând cu o lovitură de cap, plasat, după o lovitură liberă perfectă ca o îngheţată de fistic.
Deşi chilienii au intrat în alertă şi au început să bată cu macetele la poarta olandezilor, pe Arjen Robben l-a trecut iar cheful de alergat şi, în urma unui contraatac pe partea stângă, i-a pasat unui alt bulb de lalea, Memphis Depay, care de la înălţimea celor 20 de ani ai săi a marcat cu latul, lejer, stabilind scorul final (GIF). Olanda se califică astfel din vârful grupei, călcând pe cadavrul Spaniei şi al Australiei, urmând să joace în optimi cu Mexic. De cealaltă parte, revelaţia Chile, cea mai suplă ţară din America de Sud, va întâlni cea mai grasă formă de pe harta politică, Brazilia, într-un meci care se anunţă încă de pe acum exagerat de interesant.
OLANDA-CHILE 2-0 (0-0)
Au marcat Fey (77), Depay (91)
Statistici, echipe, comentariu live
Spaniola fără profesori
În celălalt meci al grupei, Spania a învins uşor Australia, dovedind că există viaţă şi după moarte. Eliminate deja de o săptămână de la Mondiale şi beneficiind astfel de un soi de vacanţă forţată în Brazilia pe banii Federaţiilor din propriile ţări, echipele naţionale ale Spaniei şi Australiei au reuşit să încheie grupa cu un meci interesant care a ieşit în evidenţă prin faptul că rezervele spaniole ar fi meritat să joace mai departe în competiţia pe care titularii au ţinut s-o dea de pereţi. În această partidă am văzut un gol superb marcat de David Villa cu călcâiul (GIF) în ultimul său meci internaţional din mijlocul unui careu advers în care fundaşii australieni existau doar pe schiţele tactice ale graficii TV. Am văzut o reuşită a lui Fernando Torres (GIF), care după ce a fost golgeterul Euro 2012 a revenit la forma care l-a consacrat la Mondiale, ratând implicit cu poarta goală în primul meci. În sfârşit, am văzut un Juan Mata care a închis scorul şi a pus bomboana pe coliva Spaniei fix înainte ca echipa să treacă la cele veşnice (GIF). Campionii Mondiali ies astfel oficial din competiţie şi pleacă acasă, iar preşedintele federaţiei rămâne să se roage de cei de la hotel să-i fie returnaţi banii pe jumătatea de sejur plătită degeaba.
AUSTRALIA-SPANIA 0-3 (0-1)
Au marcat Villa (36), Torres (69), Mata (82)
Statistici, echipe, comentariu live
Ultima rundă de meciuri din grupa din care au făcut parte Brazilia, Mexic, Croaţia şi Camerun s-a desfăşurat după un tipar diferit de grupa B, cea câştigată de Olanda. Astfel, dacă Brazilia juca deja cu condamnaţii din Camerun, care au murit înainte să apuce să respire aer brazilian, Croaţia şi Mexic au jucat o partidă pe viaţă şi pe moarte care i-ar fi adus învingătoarei biletele pentru faza următoare a competiţiei.
Recitalinho
Neymar a dovedit în partida jucată de Brazilia contra Camerunului că poate deveni noul Ronaldo dacă se tunde chel şi eventual dacă mai pune câteva kile în plus la finalul carierei. În meciul contra Camerunului – o echipă care a ajuns la World Cup doar pentru a completa cele patru locuri din propria grupă şi care a dat impresia că ar face o serie de meciuri foarte echilibrate cu Liechtenstein şi Andorra prin preliminariile europene – Neymar şi-a dublat numărul de goluri marcate în competiţie, cele patru adunate până acum fiind îndeajuns de multe pentru a-l urca pe brazilian pe prima poziţie în topul singurilor spărgători legali din Brazilia: cei care forţează porţile de pe gazon.
Apărut pe teren cu aceeaşi freză din meciul anterior – o noutate absolută în cariera brazilianului – Neymar i-a liniştit pe africani cu o mişcare din gleznă (GIF) la care portarul camerunez a privit ca la o pulpă de miel glasată în timp ce se scurgea spre colţul lung al porţii sale. Era abia minutul 17, iar brazilienii din tribune şi-au scos deja umbrelele pentru a se adăposti de potenţiala furtună care urma să se abată în direcţia porţii lui Itandje, care a fost la un pas de a face entorsă la încheieturi după ce acelaşi Neymar a slobozit o tzukahara scoasă doar pentru că portarul camerunez se afla pe direcţia mingii. Surpriza a venit însă în poarta opusă, atunci când Camerun a egalat marcând primul şi singurul său gol din acest turneu final. Matip a fost omul cu golul (GIF), iar întregul Camerun a ieşit în stradă, profitând că deja se află acolo.
Fericirea africană a durat doar 8 minute, pentru că acelaşi Neymar, aflat într-o formă demnă de o cauză mai bună, a marcat al doilea său gol printr-un şut care a mângîiat vârfurile firelor de iarbă înainte de a intra în siesta în plasă (GIF).
Brazilienii au revenit de la vestiare la fel de hotărâţi să defrişeze copacii din Camerun, astfel că au urcat scorul la 3-1 prin Fred, care a înscris cu capul de la un metru de linia unei porţi păzite ca un câmp plin de buruieni (GIF). Brazilia a intrat apoi în modul stand-by, primind curent doar pentru ca nimeni să nu spună că nu le funcţionează ledul. Meciul nu s-a terminat însă decât după al patrulea gol al sud-americanilor, venit după una dintre cele mai frumoase faze de echipă de la World Cup. A înscris rezerva Fernandinho după o serie de pase care camerunezilor li s-au părut desprinse din flipper (GIF).
Brazilia merge astfel mai departe în competiţie cu 7 puncte adunate din două meciuri mediocre şi unul bun, dar jucat în faţa unor băieţi care s-au bucurat mai mult de plajă decât de fotbal. Următoarea oprire: Chile.
BRAZILIA-CAMERUN 4-1
Au marcat Neymar (17, 34), Fred (49), Fernandihno (84), respectiv Matip (26)
Statistici, echipe, comentariu live
Mexicienii
În duelul decisiv pentru stabilirea locului al doilea în grupă, Mexic a populat careul Croaţiei precum turiştii europeni vara încă de la debutul meciului, lovind bara şi având un penalty neacordat în prima repriză. Deşi scorul a fost 0-0 la pauză, croaţii au demonstrat că Mexic merită să meargă mai departe în locul lor, găsind drumul spre poarta adversă mai greu decât găseşti o vulcanizare atunci când ai nevoie de una. După un alt penalty neacordat mexicanilor, arbitrul din Uzbekistan n-a mai avut replică la reuşita lui Rafa Marquez din minutul 72 (GIF), golul cu capul fiind uşor cam greu de anulat. Puşi pe şine, mexicanii nu s-au oprit decât la 3-0, scor atins peste doar 10 minute în care Guardado (GIF) şi Chicharito Hernandez (GIF) au părut că zburdă prin apărarea croată ca Mutu prin baruri. Ultimul gol al meciului, venit din partea croatului Perisic (GIF), i-a găsit pe europeni în dubiu, neştiind dacă trebuie să se bucure de reuşită sau să fie trişti pentru că pleacă să vadă marea de aproape.
MEXIC-CROAŢIA 3-1
Au marcat Marquez (72), Guardado (75), Hernandez (82), respectiv Perisic (87)
Statistici, echipe, comentariu live
Marţi la Campionatul Mondial
Italia-Uruguay (ora 19)
Costa Rica-Anglia (ora 19)
Japonia-Columbia (ora 23)
Grecia-Coasta de Fildeş (ora 23)
Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.