World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua 11: Aventurile lui Tristiano Ronaldo în Țara Piticilor

Portugalia-SUAAtunci când îl vezi pe Cristiano Ronaldo jucând fotbal cu naționala Portugaliei, te lovește instantaneu unul dintre singurele două tipuri de reacții pe care le poți avea în acest context.

Prima variantă este calea empatiei. Și-ți vine să plângi lângă omul ăsta după ce-ți dai seama că învârte mecanismul în gol fără prea mulți colegi care să-i înțeleagă deplasarea în teren. Portugalia seamănă mai degrabă cu echipa unui tenisman decât cu una de fotbal, deci cu mulți tipi care-l încurajează pe altul să facă toată treaba în teren. Ceea ce e destul de frustrant prin definiție pentru singurul jucător care a reușit să se bată de la egal la egal cu Messi în istoria recentă a fotbalului.

Portugalia-SUAA doua variantă este cea a urii pure îmbuteliate. Pentru că nu-ți prea vine să empatizezi cu un tip care plânge ca o participantă la Miss Boboc de fiecare dată când ceilalți nu fac ce vrea ea sau când nu-i ies schemele de multe ori la fel de utile precum o palmă de pământ pe care cultivi cartofi direct între buruieni.

Acesta este contextul în care s-a jucat Portugalia-SUA, al doilea meci al celor două echipe la World Cup 2014. Portughezii veneau după ce fuseseră vânați cu macetele printre liane de nemți vânjoși, în timp ce americanii bătuseră Ghana cu un gol marcat în final, într-un moment în care africanii rupseseră deja ușa și se aflau în autocar. În aceste condiții, echipa lui Ronaldo avea nevoie disperată de victorie pentru a spera să se întâlnească cu restul echipelor cu ștaif în restaurantul de fițe al Mondialului construit dincolo de grupe.

Portugalia-SUANici nu începea bine meciul și americanii ne aminteau că fotbalul a fost introdus între sporturile populare de peste Ocean după telefonul mobil. Fundașul Geoff Cameron a bărbierit mingea la o centrare altfel anemică, trimițându-i lui Nani un assist de zile mari cu exteriorul (GIF). Portughezul a făcut cuib în plasa superioară a porții americanilor și ibericii se bucurau la primul lor gol din Brazilia ca de cireșe. Deși te-ai fi putut aștepta ca atacurile portughezilor să continue pentru a salva din golaverajul deja foarte prost după abia un meci, americanii și-au suflecat mânecile și au purces băbește la atac, ignorând încercările nereuite ale lui Ronaldo de a inventa un al doilea gol. De altfel, singurele ieșiri în evidență ale portughezului au fost la mjlocul terenului, prin câteva driblinguri spectaculoase, dar la fel de eficiente ca un magician care te vrăjește, dar care la final pleacă fără să scoată iepurele din joben.

Portugalia-SUADacă pauza i-a găsit pe portughezi și americani despărțiți de un gol ca de Atlantic, a doua repriză a fost una americană precum un hamburger reușit. Dovedind că au învățat ceva din războaiele pe care le organizează de ceva vreme, americanii l-au însărcinat pe Jermaine Jones cu construcția unei rachete sol-sol care la primul test în lumea reală s-a dovedit îndeajuns de eficientă încât să rupă plasa portughezilor (GIF). Văzând că europenii nu se prind de intenții, yankeii au mai sărit o dată gardul în curtea lor și au marcat în minutul 81 prin Clint Dempsey, care a scos la înaintare mușchii intercostali pentru a împinge mingea-n plasă la o fază haotică precum o turmă de gazele atacată de gheparzi (GIF).

Portugalia-SUASalvarea de moment a Portugaliei a venit în minutul 95 al meciului, la ultima fază, când câinii erau deja dezlegați și ancorele ridicate. Ronaldo a măsluit o centrare-bumerang de pe partea dreaptă, iar Varela a izbit mingea-n poartă pe lângă Tim Howard (GIF), evitând în ultimul moment concerte infinite de fado noaptea trecută la Lisabona.

Calculele din grupa G (Germania, SUA, Ghana, Portugalia) sunt acum foarte complicate, fiecare dintre cele patru echipe având șanse să se califice, respectiv să cosească iarba verde de acasă. Totuși, cu un egal în ultimul meci din grupă, Germania și SUA se vor califica braț la braț mai departe, astfel că rămâne de văzut dacă Klinsmann – antrenorul german al americanilor – și naționala nemților vor comite o bistrițeană pentru ca toată lumea să fie fericită și Ronaldo să plece în vacanță.

PORTUGALIA-SUA 2-2 (1-0)
Au marcat Nani (5), Varela (95), respectiv Jones (64), Dempsey (81)
Statistici, echipe, comentariu live

Victorie cu rezerve

Belgia-RusiaDacă în primul meci jucat la World Cup 2014, contra Algeriei, a fost nevoie de invocarea spiritului nonconformist al rezervei Fellaini pentru ca Belgia să răstoarne o partidă care se îndrepta spre înfrângere, bombonezii au reușit să recompună aceeași substanță și în al doilea meci de la Mondiale, pe care l-au disputat contra Mamei Rusia. A fost nevoie din nou de o rezervă pentru ca Belgia să învingă, diferența fiind făcută de această dată de un copil de 19 ani, Origi, care dacă nu avea norocul de a crește în Uniunea Europeană avea toate șansele să-și găsească părinții dispăruți la revenirea în țară.

Belgia și Rusia s-au anulat reciproc perfect, fiecare formulă găsită de belgieni pentru a produce pralina perfectă fiind dublată rapid de o contră rusească cu miros persistent de vodcă. Niciuna dintre cele două echipe nu a reușit să găsească drumul corect spre poartă, belgienii pentru că s-au oprit de multe ori să se certe între ei pe tema limbii în care să se bucure după ce marchează, rușii din simplul motiv că au fost nevoiți să-l găsească între cele șapte alternative care li se deschid în față în majoritatea timpului, indiferent de momentul din zi despre care vorbim.

Belgia-RusiaCea mai fierbinte fază din prima repriză a fost cea în urma căreia rușii ar fi trebuit să primească un penalty în urma unui șut în bocanc primit de unul dintre descendenții lui Dmitry Donskoy. Arbitrul a refuzat însă cererile disperate ale jucătorilor ruși, dovedind că nimeni nu mai crede în lacrimile Moscovei de ceva vreme încoace.

După pauză, cele două echipe au mers cap la cap până spre final, atunci când, la o fază care nu anunța nimic, tânărul Origi și mai experimentatul său coleg Eden Hazard au pasat pe partea stângă printre ruși priponiți ca Moromete pe gard până când s-au trezit cu portarul rus Akinfeev în față, pe care l-au executat scurt și fără proces (GIF).

RUSIA-BELGIA 0-1
A marcat Origi (88)
Statistici, echipe, comentariu live

Coreea de Sub

Coreea de Sud-AlgeriaAșteptat exclusiv de locuitorii națiunilor implicate în acest meci care nu au găsit lucruri mai bune de făcut, cum ar fi să mulgă porcul sau să tundă țeava, duelul dintre Algeria și Coreea de Sud s-a dovedit până la urmă una dintre cele mai spectaculoase partide ale acestui Mondial, cu șase goluri marcate și cu o damigeană de ocazii clare înregistrate în dreptul ambelor echipe. Practic, dacă ai decis să ratezi acest meci, dar ai cumpărat bilet la vreun meci de Liga 1 în ultima ediție de campionat, ai pierdut un an din viața de spectator, perioadă pe care nu o vei putea recupera decât prin pocăință și post negru de la meciurile Chiajnei.

Coreea de Sud-AlgeriaDupă un debut de meci în care stângăciile celor două formații te lăsau să crezi că urmărești un meci care se dispută pe gheață, algerienii au marcat primul lor gol după o pasă care a înconjurat Jupiterul până să ajungă la Slimani, atacantul care a ridicat mingea peste portarul advers (GIF) cu o atingere de zână dintre doi fundași sud-coreeni atât de deconcentrați încât păreau că filmează un clip publicitar pentru Sailor Moon. După nici două minute, Algeria majora scorul în urma unei centrări din corner la care Jung, portarul naționalei asiatice, a ieșit ca un pui beat și dezorientat din incubator (GIF). A fost 3-0 la pauză, după ce Djabou a marcat de la 12 metri simplu, cu latul (GIF), ca-n Lord of the Dance.

Coreea de Sud-AlgeriaProbabil certați și amenințați cu o potențială confiscare a telefoanelor mobile și a aparatelor foto, sud-coreenii au revenit de la vestiare mult mai încruntați și au marcat rapid, prin Son, după o preluare involuntară pe vertebre și o fentă din corp care i-a băgat iarbă-n intenstin unui fundaș algerian (GIF). Prinși în corzi, africanii au fost aproape de a primi alte două croșee în mufă, însă au evitat la milimetru impactul după ce șuturile coreenilor au fost scoase  de pe linie sau de sub bară. Chiar în momentele în care echipa asiatică începea să-și aducă aminte că fotbalul se joacă pe goluri, nu pe ochi oblici frumoși, Algeria a lovit din nou pe contraatac (GIF) într-o nouă fază în care fundașii coreeni au arătat că, la încheierea carierei de fotbaliști, se vor putea angaja fără probleme ca obstacole de manej în hipism.

Până la finalul meciului s-a făcut 4-2 (GIF), un scor care în traducere liberă înseamnă că fotbaliștii veniți dinspre Seul trebue să-i convingă pe belgieni să nu se mai prezinte la ultimul meci din grupă pentru a avea o șansă la calificare.

COREEA DE SUD – ALGERIA 2-4 (0-3)
Au marcat Son (50), Koo (72), respectiv Slimani (26), Halliche (28), Djabou (38), Brahimi (62)
Statistici, echipe, comentariu live

Luni la Campionatul Mondial: începe ultima fază a grupelor

Olanda-Chile (ora 19)
Australia-Spania (ora 19)
Camerun-Brazilia (ora 23)
Croația-Mexic (ora 23)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.