Angelique Kerber – Jelena Ostapenko: 6-3, 6-3
În primul și-n primul rând, nu știu de unde ați scos-o pe-aia cu “Bă Meștere, da’ ce-ai cu săraca Jelena? Doar pentru că a bătut-o pe Halep la Roland Garros trebuie s-o dai de toți pereții în halul ăsta? Ce ți-a făcut? Are 21 de ani, e tânără, își vede de jocul ei. Nesimțitule!”
Să clarificăm: doar pentru că spunem că nașa Leana intră de fiecare dată pe teren, indiferent de competiție, cu atitudinea aia înfoiată pe care-o avea bunică-mea când strângea găinile de prin curte nu înseamnă că avem ceva cu ea. Și nu ne deranjează nici faptul că a câștigat anul trecut Roland Garros-ul cum l-a câștigat doar pentru a-și urca nasul ăla cârn în pod, unde nu-l mai ajungi nici cu furca. Nici măcar faptul că a îmbrăcat-o Adidas anul ăsta la Wimbledon cu tricoul ăla larg de dormit ca să nu-i vedem kaiserul în timp ce restul fetelor au prins rochițe de designer nu ne interesează.
Embed from Getty Images
Deci e clar că suntem în regulă cu fata, iar ea e în regulă cu noi. Până la urmă, am înțeles că Sorana îi mai citește înainte de culcare cronicile astea și i le traduce din română în engleză, așa că suntem convinși că știe că de fapt suntem complet inofensivi și că ne aflăm pe un loc retrogradabil în lista priorităților ei în viață.
Ba chiar, văzând cum până în semifinalele de la Wimbledon s-a apucat să croșeteze adversarele ca pe crengile de mure și să le înfigă câte-un bagel în torpedou, ne-am făcut griji bucurat de bucuria ei. Știind că e lansată cu elan spre titlul de la Wimbledon și că e aproape să ia al doilea Slam din carieră, am stat cu sufletul la gură analizând meci de meci jocul cărămidăresc al Jelenei.
Embed from Getty Images
Semifinală cu Angie Kerber, deci. N-am prea băgat-o-n seamă pe Angelica anul ăsta, iar asta s-a întâmplat în principiu pentru că a zburat sub radar, și-a câștigat meciurile turând motorul fix cât a fost nevoie și n-a dat nici de Simona, care a făcut toxiinfecție alimentară cu mâncare de la chinezi și n-a putut să-și apere titlul neoficial de călău al nemțoaicei la Slam-urile din 2018. Ne pare rău pentru asta, promitem că la US Open revenim cu detalii despre acest subiect.
Embed from Getty Images
De fapt, Kerber are un an excelent, să știți. După 2016-le ăla de legendă în care a luat Melbourne-ul, New York-ul și a făcut finală pe iarba de la Londra, 2018 este al doilea cel mai bun an din carieră și are șanse s-o urce pe locul al patrulea în clasamentul WTA dacă mai câștigă ce-i de câștigat sâmbătă. Efectul Fissette, oameni buni: prin noiembrie, Angi s-a dezbrăcat de vechiul antrenor și s-a suit în căruța belgianului, iar ăsta i-a dat bice în direcția bună, din moment ce Angi tocmai a pășit din nou în sala de așteptare a finalei de la Wimbledon.
Meciul dintre Jelena și Anjelic a început fix așa cum ne așteptam să înceapă: cu Ostapeanca bumbăcind mingile și cu Kerber aflată în balanța fină dintre apărare și atac. Adică alergând ca apucata după mingile letonei și aruncându-i-le înapoi ca pe grenade, știind că evacuarea Lenuței se înfundă după câteva lovituri și-ncepe să tușească pe-afară. C-așa joacă asta mică de când o știm, gândind punctul în cele mai mici detalii: bunga-bunga, cum a învățat la ea la uzina de baroase din Riga.
Embed from Getty Images
Chiar dacă partida a debutat artistic, cu o dublă a Jelenei, cele două jucătoare și-au ținut cumva serviciile până la 3-3 în primul set, mai ales că Angela a fost reținută ca la prima întâlnire în fundul întunecat al cinematografului. Chiar a fost prima întâlnire între cele două, apropo, deci s-au frezat niște buruieni azi pe-acolo.
După 3-3, însă, Kerber și-a uns cilindrii, iar Leana a început să facă ce știe mai bine: să vâneze cartofi cu ciomagul. Per total, nemțoaica a profitat de faptul că letona a mers cascadă: prima dată n-a mai nimerit terenul, apoi s-a enervat pentru că n-a mai nimerit terenul, pentru ca imediat după să turbeze pentru că s-a enervat că n-a mai nimerit terenul. Așa că Angie a luat 6 game-uri consecutive care au inclus atât arestarea primului set, cât și dezarmarea și predarea formală a celui de-al doilea.
Embed from Getty Images
Știți la ce scor s-a prins Ostapenko că-i momentul să nu se mai bulucească-n ele ca mânzu’-n iapă? La 3-6, 1-5 și 40-40 pe serviciul lui Kerber și după câteva game-uri anterioare în care a ajuns la recrudescență, urlând de nervi cu patos înspre dumnezeii letoni în același registru pe care-l folosește Mihaela a noastră când îi sare acul de pe disc. Jelena a respirat adânc, și-a reangajat reverul trimis în șomaj în restul meciului și a ajuns de la 1-5 la 3-5, cu minge de break pentru a-și reașeza roțile conform ecartamentului.
Embed from Getty Images
Bineînțeles însă că, văzându-se la un pas de înflorire, Leana și-a scos iar din teșcherea ciocanul cu care a făcut mingile cometă. Așa s-a și terminat meciul: cu 3 greșeli neforțate adunate la colecția de 36 din întreg meciul. Câte două pe game, ca să-nțelegeți cât de reglată a fost azi cătarea letonei. Dincolo, Angi și-a făcut treaba: 10 winnere și 7 greșeli neforțate care s-au tradus la sfârșit prin calificarea în a patra finală de Slam din carieră. A câștigat două și-a pierdut una singură: cu Serena Williams, în 2016, la Wimbledon. Deci e rost de trosneală sâmbătă, că nemții iartă, dar nu uită. Aviz naționalelor de fotbal din Rusia.
Embed from Getty Images
Cât despre Ostapenko, are 21 de ani și mă gândesc cu groază că are potențial major să ne facă să urâm faptul că scriem cronici de tenis în următorii 10 ani. Așa că ori ne retragem noi, ori ea. Wanna play chicken?
Aceste cronici îți sunt oferite de:
Serena Williams – Julia Görges 6-2, 6-4
“E o surpriză pentru mine faptul că m-am calificat în finală la Wimbledon”, a apucat Serena să zică după meci până să apuce toți jurnaliștii strânși acolo să behăie de râs. Păi or fi trecut doar 10 luni de când a născut și o fi evident pentru toată lumea că Serena nu-i tocmai în vârf de formă din punct de vedere fizic, din moment ce ăia de la Nike au probleme să-i găsească un outfit care să arate ca la tenis, nu ca la bob de patru persoane. Dar, cu toate astea, se vede treaba că teorema Williams stă în picioare: Serena la 50% din capacitate e de vreo trei ori mai bună decât o Julia Görges la 100%.
Embed from Getty Images
Dar Julie n-a trecut tocmai degeaba pe la Wimbledon anul ăsta. Pe lângă faptul că e Messi și Cristiano Ronaldo al așilor în circuitul feminin în acest sezon, Görges a ajuns în semifinala asta conducând clasamentul feminin de la Wimbledon la toate capitolele. Winnere, ași, serve nereturnate și nu în ultimul rând număr de ocazii în care i-a fost pocit numele de englezi. Nu i-a folosit la absolut nimic toată treaba asta în meciul cu Serena, dar a fost bună în CV la primul interviu.
Embed from Getty Images
– Bună, fluturaș, cu ce te ocupi tu? a întrebat-o Serena, zâmbind fals, mărindu-și nările și uitându-se cruciș la nemțoaică.
– Joc tenis, doamnă!, a răspuns Julia mândră, cu o voce cristalină și subțire, marcată de umbra căscată între ea și americancă.
– Și cu cine joci tu tenis, Iulie?
– Cu cine-mi dau ăștia, să trăiți. Uite: Puig, Lapko, Vekic, mama dracu’, cine-a mai rămas pe-aici, că alea bune s-au cărat toate, să trăiți.
– Și ce cauți tu azi aici, puișor? zice Serena, răsuflând din ce în ce mai greu și scrâșnind din dinți.
– Am venit să vă aduc statisticile astea, să ziceți și dumneavoastră cum vi se par.
– Mă surioară, tu ai mai jucat vreo semifinală de Slam?
– Nu, să trăiți.
– Iulișor, știi câte am io? Treișcinci. Știi câte am câștigat? Treij. N-ai avut atâtea rachete în toată cariera ta, mămicuț.
– Am înțeles, să trăiți. Păi și nu vi se pare că-i dest…
Moment în care Serena a icnit scurt, a ridicat racheta și a servit, zburându-i Juliei foile A4 printate la recepția hotelului și pe care scria mare “Conform cu originalul”. Degeaba a fost Görges prima jucătoare din Top 50 de care a dat Serena la Wimbledonul ăsta complet idiot: când a început americanca să dea-n ele, nemțoaica n-a avut decât varianta adăpostirii, ca la grindină. Cât despre serviciile alea legendare ale Juliei, probabil că a uitat să le bage-n termobag și să le aducă la teren, din moment ce n-a reușit decât 3 ași și 4 duble în tot meciul.
Embed from Getty Images
În contextul ăsta, în care Julia a părut mai degrabă căprioară între farurile camionului și plătită de organizatori să facă figurație, Serena a executat două break-uri în primul set, două în al doilea și aia a fost. S-a strigat knockout la 6-2 6-4, iar Serena, alunecată pe locul 181 WTA după ce-a făcut haltă la maternitate, devine jucătoarea cel mai prost clasată care joacă finala de la Wimbledon în istoria contabilă a turneului. A zecea din cariera americancei. A câștigat șapte până acum. Băi nenică.
Embed from Getty Images
Ce e de luat la bord mâine
Semifinalele băieților:
K. Anderson – J. Isner (15:00)
urmat de
N. Djokovic – R. Nadal
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.