Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine serile de marți și de miercuri în care se aude imnul Champions League pe stadioanele Europei echivalează la nivel ecumenic cu senzațiile pe care le are Gigi Becali când cară bancnote cu cârca spre vârful Muntelui Athos. În fotbalul încâlcit, polivalent, multicultural și pseudosportiv al weekend-urilor, când creierele ne sunt atacate cibernetic cu informații de toate limbile și culorile din care reții în final doar câte vreun gol de clasor sau vreun gest nebun al vreunui jucător cu scame-n sinapse, serile de Champions League au rămas o uniformă a profesionalismului televizat. Cu modificări minore în ultimii 20 de ani, oferind un nivel de autoritate care-i face implicit pe antrenorii noștri, care ar purta trening și-n duș, să reactiveze costumul de ginere ca să dea bine pe Ultra HD-ul de pe pereții fanilor din toată Europa.
Fenomenul se simte acut înspre fazele de final ale fiecărui sezon, atunci când spiritul fabulos al competiției nu e diluat de câte 8 meciuri pe seară pe care nu poți să le urmărești în paralel dacă n-ai patru procesoare și memorie care să se măsoare în Giga de RAM, precum computerele. Pe de altă parte, serile din vremea grupelor au un farmec aparte subliniat de faptul că vezi la lucru în peisaj pus la patru ace echipe pe care altfel nu le urmărești în weekend-uri.
Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.
Cum ar fi FC Copenhaga, campioana unei țări care în general se limitează la bere când vine vorba de aportul pe care și-l aduce în fotbalul european de club, dar care aseară i-a călărit pe belgienii de la Brugge într-un meci în care ultimele 40 de minute au părut ca o cursă de 100 de metri plat în care un Usain Bolt blond aleargă de unul singur în finala Olimpică. De notat golul de 2-0 al lui Thomas Delaney, care a demonstrat că Pământul e rotund printr-un șut paralel cu gazon care i s-ar fi întors în ceafă dacă nu-l oprea vinclul porții adverse.
A fost scor de schimbat canalul la final – 4-0 – deși până la pauză belgienii au reușit să se apere cumva suprinși de faptul că FC Copenhaga a ajuns în Champions League încercând să impună respect, nu să-l ofere. Mai mult, nordicii și-au permis să rateze și un penalty, indiciul universal al aroganței într-un meci care putea să încapă de la 0-2, ca-n curtea școlii, fără riscuri majore de eșec. E adevărat că, după ce în prima etapă reușiseră să facă egal la Porto, într-un meci echilibrat, danezii au profitat de faptul că Brugge pare aterizată în Ligă direct de la cartofi, cu spatele chinuit de reumatism, administrându-le mâncătorilor de praline a doua înfrângere la fundul gol după prăpăstiosul 0-3 cu Leicester în prima partidă a fazei grupelor.
Iar după două etape, FC Copenhaga se bate rever la rever cu Leicester și Porto pentru calificarea în optimi, cu varianta de rezervă Europa League în cazul în care nu-i ține benzina până la final. De partea cealaltă, Club Brugge are 7 goluri primite în două meciuri cu Leicester și Copenhaga, un indiciu destul de cărnos legat de logica sportivă a transferurilor românești la Anderlecht, echipă care în sezonul trecut a terminat campionatul la un kilometri de campionii de la Brugge. AICI poți să vezi un rezumat video în 30 de secunde al meciului FC Copenhaga – Club Brugge.
În aceeași grupă, gașca din Leicester a pus-o de trei puncte contra celor de la FC Porto, adunând până acum două victorii în această ediție a Champions League. Dacă în campionatul intern pășesc șontâc, fiind vânați cu gloanțe de calibru mare de echipele cu nume ale Angliei care se răzbună în acest an pentru sezonul anterior, Leicester profită în Europa de o grupă accesibilă și de eficiența de centrală termică comunistă a adversarilor pentru a defila cu maxim de puncte după două partide.
În meciul cu Porto, victoria a fost prezentată practic de naționala Algeriei, Riyad Mahrez centrându-i conaționalului Islam Slimani înainte ca acesta să marcheze pe lângă Casillas, pe care apusul de carieră nu-l împiedică să rupă bilete la intrare în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa. Slimani și-a pus astfel în valoare experiența și pedigree-ul, algerianul tricotând până acum câteva săptămâni pentru Sporting, echipă pentru care a marcat în 2016 de cinci ori în trei meciuri contra celor de la Porto. AICI poți să vezi un rezumat video în 30 de secunde al meciului Leicester – FC Porto.
Partida serii s-a jucat la Dortmund, acolo unde Real Madrid s-a prezentat la numărătoare cu orgoliul rănit după ce în ultimele două meciuri din campionat a dat semne de anemie, reușind abia două egaluri cu Villarreal și Las Palmas. Cu un Cristiano Ronaldo care-și caută încă mașina de goluri uitată pe undeva pe vreun stadion spaniol spre finalul sezonului trecut, Real Madrid urma să se tragă de șireturi cu o echipă germană care nu prea știe de glumă, marcând de 20 de ori în ultimele patru meciuri jucate, implicit șase goluri într-o decojire pe viu a celor de la Legia Varșovia în prima etapă a Ligii Campionilor.
Meciul a început cu Madridul în avantaj, Cristiano Ronaldo parcând mingea în colțul lung după un contraatac terminat printr-o fază încâlcită în careu (17). Dortmund a reacționat însă rapid, iar Aubameyang a înscris (43) după ce Navas și Varane i-au făcut cadou golul gabonezului într-o fază în care cei doi coechipieri de la Real au părut doi adolescenți care-și trag unul altuia pantalonii în vine în mijlocul supermarket-ului de 1 aprilie.
Concetrați să lovească pe contraatac după ce s-au fript de vreo 20 de ori cu fotbalul german pe cerul gurii, spaniolii au revenit în avantaj după pauză, când Varane a reparat jucăria stricată și a marcat simplu, cu poarta goală, după ce fundașii Borussiei au fost surprinși în careu ca rușii la meteorit la un corner (68). În sfârșit, Dortmund a reușit să egaleze spre vărsarea meciului în ocean, atunci când Andre Schurrle a scotocit prin sacul cu arme și-a găsit un lansator ruginit care la apăsarea butonului a spart vinclul porții lui Navas (87), așezând pe tabelă un rezultat ceva mai apropiat de pumnii împărțiți pe teren într-o partidă pe care germanii au dominat-o sterp. AICI poți să vezi un rezumat video în 30 de secunde al meciului Borussia Dortmund – Real Madrid.
În meciul echipelor rănite de gloanțele germane și spaniole în prima etapă a grupelor, Sporting a reușit să bată lejer Legia Varșovia după un meci rezolvat în 10 minute în care portughezii au vârât două supozitoare asimilate greu de colonul ușor iritabil al celor de la Legia Varșovia, care ne dovedesc pe viu că entuziasmul apariției în Champions League nu prea poate echilibra cele 8 goluri primite în primele două partide ale grupelor. De cealaltă parte, Sporting și-a pansat cu această ocazie rănile încă sângerânde din meciul contra celor de la Real Madrid, în care portughezii au fost la câteva broboane de sudoare distanță de o victorie pe Bernabeu. AICI poți să vezi un rezumat video în 30 de secunde al meciului Sporting – Legia Varșovia.
Fiecare grupă are sacul său de box. Dacă Brugge și Legia par pierdute prin Champions League pentru a le îmbunătăți statisticile echipelor care au avut norocul de a nimeri contra lor, Grupa H are la rândul său o pernă de ace. Este vorba de croații de la Dinamo Zagreb, care au cărat trei goluri pe avionul de întoarcere de la Lyon după prima etapă a grupelor doar pentru a mânca bolovani cu dinții de lapte în meciul de aseară jucat contra italienilor de la Juventus.
A fost 4-0 de această dată, pentru că bosniacul Miralem Pjanic a intrat în stare de atac când a simțit miros de aer croat și a marcat o dată (24) înainte să-i paseze decisiv lui Higuain, lăsat singur în careu de o defensivă croată lovită probabil de unda de șoc a Ligii Campionilor. După pauză, Paulo Dybala a marcat golul serii pe stadionul Maksimir după ce ne-a arătat ca un șut 30 de metri poate fi folosit ca armă albă la nevoie (57), iar Dinamo Zagreb a tras cortina peste meci printr-un semi-autogol ciudat pe care nu-l poți înțelege decât dacă-l vezi. AICI poți vedea un rezumat video în 30 de secunde al meciului Dinamo Zagreb – Juventus.
Celălalt meci al grupei le-a pus față-n față pe Sevilla și pe Lyon, aflate la prima lor întâlnire oficială. Meciul s-a terminat cu victoria la limită a spaniolilor, 1-0 (Ben Yedder 53) care au ratat însă un penalty după ce Luciano Vietto a trimis mingea spre linia orizontului, așa cum a învățat că se face la concursul olimpic de talere. În ciuda scorului strâns ca un pantalon rămas mic, partida a fost una dintre cele mai frumoase ale serii, pentru că cele două echipe au tras la poartă din toate pozițiile, adunând la final 32 de șuturi care însă au nimerit cadrul abia de 11 ori. Iar cei de la Lyon au filmat Greu de Ucis 5, lovind brutal de două ori transversala porții adverse înainte de a pleca bătuți la vestiare. Una peste alta, Juventus, Sevilla și Lyon ne dovedesc că avem de-a face cu o grupă foarte echilibrată în care Dinamo Zagreb stă ascunsă într-un colț și plânge-n pumni a frustrare. AICI poți vedea un rezumat video în 30 de secunde al meciului Sevilla – Lyon.
În sfârșit, grupa E ne-a adus o victorie la limită a celor de la Tottenham în meciul jucat la temperaturi de anvelope de iarnă pe recent inauguratul teren al celor de la CSKA Moscova (0-1, Heung Min Son 71) și un egal de care AS Monaco s-a prins cu disperarea înecatului după ce francezii cu pașaport princiar au marcat în minutul 90+5, la ultima fază, în meciul contra germanilor de la Bayer Leverkusen. Momentul a făcut înconjurul internetului pentru că a fost prins într-un clip live în care fostul internațional francez Marcel Desailly îi critica pe monegașci pentru lipsa de eficiență în atac. AICI poți vedea un rezumat video în 30 de secunde al meciului CSKA Moscova – Tottenham, iar AICI e rezumatul meciului Monaco – Bayer Leverkusen.
[table id=15 /]
[table id=16 /]
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.