După ce cu o zi înainte și-au văzut principalii rivali din campionat bătând la Celtic ca maiul la rufe, cei de la Real Madrid au intrat pe teren în primul meci din grupe, contra portughezilor de la Sporting Lisabona, cu atitudinea Titanicului la lansarea pe Ocean. Un amestec de relaxare, autosuficiență și aroganță dată de faptul că madrilenii își acontaseră cu trei luni înainte al 11-lea trofeu Champions League din istorie, devenind colecționari de metale grele cu toarte.
Iar abordarea asta a fost la câteva fluiere de arbitru să-i frigă crunt pe spanioli, care au uitat complet că primăvara nu-i ca toamna mai ales pentru că aproape o jumătate din echipă a intrat în teren în cârje după accidentări crunte care au transformat vacanța de vară de după Europenele din Franța în salon geriatric cu miros de penicilină.
Benzema a jucat în meciul cu Sporting pentru prima dată în acest sezon o partidă completă după o accidentare la coapsă care l-a transformat în legumă timp de o lună, Keylor Navas trage de trei luni de un tendon al lui Ahile care nu respectă planul de joc, Coentrao și Isco sunt întinși și ei pe sârmă la uscat, iar Cristiano Ronaldo a revenit pe teren abia cu patru zile în urmă după ce francezul Payet i-a transformat genunchiul în sertar în finala Euro 2016.
Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.
Și chiar dacă Cristiano Ronaldo e în stare să-ți dea gol trezit la 3 noaptea pe furtună în șlapi de pluș în timpul unui cutremur de 9 grade Richter, la ecuație se adăuga și faptul că portughezul juca împotriva echipei care l-a extras din urnă pe când înota în lichid amniotic la Nacional Madeira și l-a lansat în fotbalul mare pe vremea în care portughezul asculta de Laszlo Bölöni ca de orarul sălii de forță. Deci probabil că în toată ciorba asta a fost amestecat și un gram de empatie regională, la fel cum Nicușor Stanciu stoarce o lacrimă de fiecare dată când Anderlecht va juca contra celor de la Decebal Cricău, comuna care l-a dat lumii pe cel mai fentos jucător român al momentului.
Revenind la meciul dintre Real Madrid și Sporting, situația neclară a specificațiilor tehnice madrilene nu fură deloc din meritul unei echipe portugheze așezate excelent în teren de Jorge Jesus, continuatorul unei generații de antrenori lusitani care reușesc să inventeze strategii și să betoneze echipe care le provoacă alergii milionarilor. Cu extrema dreaptă Gelson Martins – un tip aflat la o vârstă la care abia începe să-și caute aparate de ras prin supermarket-uri – într-o formă vecină cu un implacabil transfer la una dintre echipele mari ale Europei, Sporting a făcut o primă repriză fabuloasă, oprind toate atacurile adverse și presând încontinuu poarta apărată de Kiko Casilla. Asta a făcut ca singurul atac periculos al Madridului să fie un potârnog Cristian de la 30 de metri pe care portarul Rui Patricio l-a scos cu greu în corner.
Imediat după pauză, cu radarul încă blurat, Real Madrid s-a văzut condusă după ce o fază transplantată din seria FIFA a fost încheiată de Bruno Cesar cu o lecție de geometrie în spațiu, mingea fiind trimisă cu efect, pe jos, la moalele barei laterale. A fost momentul în care Zidane a decis să-și dea jos hainele de sudor și s-a îmbrăcat în manager, scoțând din teren mâinile moarte Benzema și Bale, în locul cărora au intrat Lucas Vazquez și Alvaro Morata, ultimul fiind singurul transfer cu pedigree semnat de echipa spaniolă în intersezon. Mai mult, Real a devenit ciocan pneumatic spre finalul meciului, după ce pe teren a apărut și James Rodriguez, care l-a înlocuit pe Toni Kroos.
Au urmat 20 de minute de atacuri nucleare care păreau însă detonate departe de țintă, ca experimentele care rod atolii din largul oceanelor. Iar portughezii au rezistat cu accente de documentar până la limita dintre meci și vestiare, atunci când Cristiano Ronaldo a marcat dintr-o lovitură liberă, procedeu la care portughezul e cunoscut mai ales pentru ceremonialul dinainte de detonare decât pentru rezultatele acestuia. Ronaldo și-a luat însă inima-n molari și a așezat mingea venită de la 25 de metri la intersecția barelor, Rui Patricio apucând doar să mângâie valva cu vârful degetelor. Portughezul a trecut peste ritualul clasic de după gol, pe de o parte pentru că “Nu se cădea să mă bucur, Sporting e clubul care m-a făcut mare”, pe de alta pentru că Real s-a prins abia în minutul 89 că are un meci de jucat și de câștigat.
Și le-a ieșit. Zidane a demonstrat din nou că are sânge-n patină după ce două rezerve introduse în a doua repriză au reușit să câștige meciul: James Rodriguez i-a centrat lui Alvaro Morata, care a înfipt maimuța cu capul în poarta celor de la Sporting în secundele dinaintea ultimului fluier al arbitrului. S-a terminat 2-1, însă probabil că spitalele din Madrid și Lisabona au avut defibrilatoarele ocupate aseară până mult după miezul nopții, când fanii celor două echipe au fost nevoiți să accepte limitele umane ale cordului. Rezumatul meciului Real Madrid – Sporting Lisabona poate fi urmărit aici.
De altfel, portughezii s-au trezit din beția câștigării Euro 2016 brusc și dureros, alegându-se cu julituri serioase după meciurile de ieri. Dacă Sporting nu a putut să țină-n plasă până la final somnul madrilen, Porto nu a reușit să treacă acasă de FC Copenhaga, echipa care a trimis-o anterior la pescuit de scrumbii pe Astra Giurgiu în turul al doilea preliminar al competiției. Chiar dacă au deschis scorul (Otavio 13), lusitanii au fost prinși pe picior de pod greșit după pauză de danezi. Eroul echipei din Copenhaga a fost Andreas Cornelius, un atacant de 23 de ani care a prins spumă în acest an și care promite să devină un subiect perfect pentru licitațiile echipelor mari în viitorul apropiat. Deși au avut un om eliminat pentru două galbene încă din minutul 66, danezii au rezistat până la final apelând la disciplină cazonă și seriozitate împrumutată de la sud de Fiordul Flensborg. Rezumatul meciului FC Porto – FC Copenhaga poate fi urmărit aici.
Borussia Dortmund a decis brusc să devină o clonă a Barcelonei (nu c-ar fi o problemă în asta) și să imite aproape la perfecție parcursul catalanilor din ultima săptămână. Dacă Messi și tovarășii săi de liturghie au luat bătaie rușinos în campionat cu Alaves doar pentru a se descărca ulterior pe cei de la Celtic, care au numărat golurile ca pe piticii din Albă ca Zăpada, germanii au copiat șablonul în detaliu. Dortmund a primit o cârjă peste coloană de la nou promovata Red Bull Leipzig în cea mai recentă etapă de campionat (0-1), dar și-a descărcat kraken-ul pe inocenții de la Legia Varșovia, aterizați în grupele Champions League pentru a doua oară în istorie. A fost 6-0 la final, Dortmund marcând la Varșovia cu șase jucători diferiți într-un meci în care germanii au trimis 30 de șuturi spre poarta adversă, transformând-o în plasă de fluturi.
Mario Gotze a deschis contul la bancă marcând devreme, în minutul 7, primul său gol după revenirea din exilul de la Bayern, echipă unde s-a simțit și a jucat ca porcul în cuptor. La doar 10 minute de acest moment era deja 3-0 pentru nemți (Papastathopoulos 15, Bartra 17), moment care i-a făcut pe polonezii din fața televizoarelor să-și blocheze yalele de frica unei potențiale invazii.
După pauză, Dortmund și-a continuat elanul muncitoresc și a mai spart trei bibelouri în capul polonezilor, transformând viitoarea partidă contra Realului într-un meci care se anunță încins ca ceafa pe grătar. Practic, singurul moment în care polonezii au fost peste nemți s-a derulat înaintea meciului, atunci când suporterii celor de la Legia au transformat o peluză în artă contemporană printr-o coregrafie de care ar fi mândri chiar și suporterii lui Dinamo. Rezumatul meciului Legia Varșovia – Borussia Dortmund poate fi urmărit aici.
Privirile fanilor fotbalului englez au fost împărțite ca-n strabism între Belgia și Londra. Dacă Leicester, campioana virgină a Premier League în sezonul anterior, își făcea debutul în prima competiție europeană intercluburi într-un meci contra belgienilor de la Club Brugge, Tottenham aduna peste 80.000 de oameni pe Wembley – record absolut pentru un meci european al uneci echipe engleze – și spera să le dea francezilor de la Monaco cu ruleta-n dinți la debutul echipei în acest sezon al Champions League.
Rezultatele finale au fost așezate perpendicular pe așteptările tuturor. Leicester a trecut rapid peste greața debutului și a bătut cu 3-0 în deplasare după ce a dominat tot meciul, cu Mahrez în zi de târg (goluri în minutele 29 și 61, ultimul din penalty) și cu Albrighton transformat în chirurg care a operat schimbări de tabelă încă din minutul 5. Rezumatul meciului Club Brugge – Leicester poate fi urmărit aici.
De cealaltă parte, însă, Tottenham, echipă venită după un 4-0 în campionat contra celor de Stoke, a plecat acasă lovită în toarta cănii de ceai după ce Monaco a vărsat cisterna adversă marcând două goluri în prima jumătate a meciului (Silva 15, Lemar 31). Văzuți cu sacii de bani în bănci, francezii din Principat și-au așezat tacticos fundurile între bare și au așteptat atacurile adversarilor, care s-au dovedit însă sterpe ca recolta de grâu din Bărăgan pe secetă. Chiar dacă Tottenham a marcat înainte de pauză prin fundașul belgian Alderweireld (45), meciul s-a terminat cu victoria adversarilor, care au reușit să transforme Wembley-ul în cazino pentru o seară. Rezumatul meciului Tottenham – Monaco e disponibil aici.
Nemții de la Bayer Leverkusen au oferit tichete gratuite pe rollercoaster celor care i-au privit la televizor aseară în meciul cu CSKA Moscova. După ce au început meciul rulând fără limită de viteză pe Autobahn și au urcat la 2-0 în primul sfert de oră al meciului (Mehmedi 9, Calhanoglu 15), cu o șansă majoră de 3-0 câteva minute mai târziu, germanii au experimentat trăirile lui Hitler din al doilea Război Mondial și au asistat la un comeback rusesc de zile mari, CSKA reușind de această dată să revină fără a avea nevoie de translatori de limbă engleză. Dzagoev și Eremenko au marcat în minutele 36 și 38, amintindu-ne că CSKA a primit un singur gol în 6 etape în actuala ediție a campionatului din Rusia. Scorul s-a menținut apoi până la final, în ciuda insistențelor germanilor de a descoperi prin presiune multiplele personalități ale Matrioșkăi. Rezumatul meciului Bayer Leverkusen – CSKA Moscova poate fi urmărit aici.
La Torino, Juventus și Sevilla au terminat meciul direct la egalitate, 0-0. Cele două echipe se întâlniseră și cu un an înainte în aceeași fază a competiției, italienii dându-le cu terenul în cap adversarilor (2-0) și așezându-le bagajele în trenul care în final i-a dus pe spanioli în Europa League de pe poziția a treia a grupei. Sevilla a demonstrat însă atunci că orice șut în fund e în pas înainte și, dacă tot a ajuns în anticamera fotbalistică europeană, a câștigat al treilea trofeu Europa League consecutiv.
Arsă deci anterior de italieni ca pizza uitată-n cuptor, Sevilla nu a mai venit de această dată la Torino cu tupeu de școlar fără lecții de Ju Jitsu, ci a preferat să adopte o tactică de așteptare în stil Samuel Beckett. A ieșit un 0-0 pe care cei de la Juventus îl pot considera fără probleme un accident, Sami Khedira, Higuain și Alex Sandro ratând pe rând ocazii clare ca plagiatele politicienilor români în tezele de doctorat. Rezumatul meciului Juventus – Sevilla poate fi văzut aici.
În celălalt meci al grupei H, francezii de la Lyon au trecut de Dinamo Zagreb într-un meci pe care l-au domnat cu atitudinea relaxată a unui primar de comună care împarte iahnie și mici de Revelion pe banii lui. Tolisso (13), Ferri (49) și Maxwel Cornet (57), ultimul un țânc de 19 ani care a intrat în teren pentru că vedetei Lacazette i-a curs sânge din nas, au făcut instrucție cu croații pe care calculele hârtiei îi așeza oricum la colț într-o grupă altfel echilibrată în care Juventus, Sevilla și Lyon își vor scoate mutual ochii în drumul spre calificare. Rezumatul meciului Lyon-Dinamo Zagreb poate fi urmărit aici.
În sfârșit, Manchester City și Borussia Monchengladbach au revenit la restanțe la final de vară după ce meciul dintre cele două echipe aflate în grupa Barcelonei și a lui Celtic a fost amânat cu o zi în urmă din cauză că stadionul Etihad fusese transformat în piscină de o furtună cruntă, probabil pentru ca Pep Guardiola să-și încerce mâna și-n natație după ce a demonstrat că la fotbal nu-i tocmai ultima găină din abator.
Supărați probabil că ploaia le-a stricat planurile de a doua zi, jucătorii echipei din Manchester au sărit la gâtul nemților imediat după fluierul de start și le-au administrat subcutanat ser fiziologic până la refuz, terminând meciul cu un avans de patru goluri care transformă acel 0-5 al Stelei de pe Național Arena din dezastru în natură moartă monocromă. Eroul partidei a fost Sergio Aguero, care a marcat trei goluri (9, 28, 77) înainte ca Iheanacho să pună zăvorul pe tabelă (90+1), demonstrând astfel că fotbalul se poate juca pe goluri multe și dacă nu bagi cărbuni în sobă la Real Madrid sau Barcelona. Rezumatul meciului Manchester City-Monchengladbach poate fi urmărit aici.
Cert este că primele două meciuri ale grupei, terminate 7-0 (Barcelona-Celtic) și 4-0 (City-Gladbach), au transformat deja povestea în antrenament pentru spanioli și englezi, cărora le rămâne să se încălzească în următoarele meciuri pentru fazele finale ale competiției. De cealaltă parte, Celtic și Monchengladbach se vor lupta pentru locul al treilea și pentru o calificare cu coada-ntre picioare în Europa League, sperând că măcar acolo nu se joacă fotbal cu scoruri de hochei.
[table id=6 /]
[table id=7 /]
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.