Iarăși noi, iarăși voi, iarăși Liga Campionilor. Adică singura competiție de fotbal la care bărbații privesc și mai uită de semințele alea din pungă. Iar aici e o chestie interesantă. Poate vom avea timp să dezbatem mai pe larg cândva sau poate vom face o rubrică specială despre triunghiul conjugal bărbat-fotbal-femeie. Pe alocuri, este destul de dur, să știți. Unii dintre noi, norocoșii, am fost învățați că ni se cuvin serile de Champions League. Mai ales dacă trebuie să mai și scriem despre ele, avem locul pe canapea rezervat.
Chiar și dacă în casă e un singur televizor, răsfățații genului masculin au senzația că toți sunt ca ei, că toți bat din palme și primesc acces la Ronaldo și compania, în serile de marți și miercuri. Ei bine, unii nu sunt atât de norocoși și trebuie să-i amintim, din când în când. Pe cei care se luptă, care dau cu aspiratorul, care vin cu flori acasă taman în zilele de Ligă. Pe cei care nu știu, de pildă, atunci când se trezesc dimineața, dacă la ceas de seară vor privi driblingurile lui Isco sau filmul ăla turcesc de pe Kanal D. Credeți că oameni ăștia nu există? Oho, există, prieteni. Primim pe adresa redacției povești care mai de care mai disperate. Iată, de exemplu, ce ne spune Rareș din Cluj-Napoca, mâhnit și aproape resemnat:
Dragă redacție mirceameșter.ro,
Vă aduc la cunoștință o problemă la care sper să mă puteți ajuta. Înțeleg că aveți și o fată în echipă, deci poate își dă și dumneai cu părerea. Eu și soția mea gătim cu rândul. Mie îmi place spanacul, ei pipota. Când gătește ea, îmi spune că eu trebuie să strang masa și să spăl vasele, că așa e fair-play. Ca-n fotbalul din Angla, îmi spune ea. Și strâng masa și spăl vasele, că așa e fair-play. Însă când gătesc eu, îmi spune să fac lucrurile până la capăt dacă tot le fac, adică să strâng masa și să spăl vasele. Nu mi se pare deloc corect cum procedează, dar când se nimerește în serile de Ligă, nu-mi vine să comentez deloc. Așa că strîng masa și spăl vasele. Însă detest să fac lucrurile astea la fel de mult cum iubesc fotbalul de înaltă ținută. Ce să fac?
Al vostru cititor,
Rareș B.
Evident, am făcut o ședință și am discutat problema lui Rareș. Cu 4 voturi pentru, zero abțineri și zero împotrivă, iată ce am decis să îi răspundem cititorului nostru aflat la ananghie:
Dragă Rareș,
Strânge masa și spală vasele.
Cu drag,
Echipa mirceameșter.ro
Ok, și-acum să trecem și lucruri mai importante, că avem de scris despre multe meciuri. Și vorba unui oarecare prof de mate: poate părea că e mult de muncă, dar noaptea-i lungă, iar cafeaua ieftină. Vamos!
Aceste cronici îți sunt oferite de:
Real Madrid – Tottenham 1-1
Pentru început, nu pot sa nu îmi aduc aminte de ce spunea, la un moment dat, un mare politician român. Omul era o somitate, un aproape-președinte de țară, cineva care știa cum s-a desfășurat lupta de la Tapae. Zicea așa: ”Nu vii dumneata să faci ordine la mine. Hoațo! Hoațo!”. Ați recunoscut, desigur, cuvintele nemuritoare ale Tribunului, fi-i-ar praful cosmic ușor. Ei bine, cam asta părea că vrea să facă și echipa lui Mauricio Pochettino în templul madrilen: ordine și nu altceva.
Embed from Getty Images
Zizou, pe care o întreagă națiune (minus Benzema) îl vrea la naționala Franței, a început cu Achraf Hakimi titular, un băiat de 18 ani care vine din Maroc. Are 65 de kilograme, cu 5 mai multe decât gelul din părul lui Ronaldo. Iar în minutul 5 ne-a arătat de ce în stare: o centrare perfectă pentru Cristiano, care trimite mingea cu capul în bară. N-apucă portughezul să-i ceară socoteală Fecioarei Maria pentru ghinionul său, că faza continuă cu Benzema, care ratează ca un începător, din câțiva metri. N-au udat ăia gazonul ca lumea, s-a văzut cu ochiul liber.
Cu pașii lui mărunți, de boxeur ofensat, Ronaldo își face mingea, la următoarea fază, pentru un șut pe lângă poartă. Pasele curg scurt și elegant, astfel încât privitorul uită pentru o clipă că Modric și Achraf au la fel de multe lucruri în comun câte are Alibec cu Teatrul Țăndărică.
Embed from Getty Images
În minutul 19, Spurs începe să dea semne că au echipă. În definitiv, sunt cam singurii care stau, deocamdată, în coasta echipelor din Manchester. Mai întâi, o centrare pusă pe fruntea lui Kane duce la o paradă de liliac mexican a lui Keylor Navas. Apoi, ca să fie treaba treabă, Casemiro face o alunecare la Llorente și-l trântește pe spaniol în careu. Din păcate, arbitrul nu vede penalty-ul, iar noi rămânem cu o constatare amară: e greu să alegi la care meci să te uiți în seriele de Champions League, dar e și mai greu să-l alegi fix pe ăla unde nu se dau goluri. Pe alte stadioane, cum se spune în branșa comentatorilor, se înscria în draci, numai la noi, Kane și Cristi se loveau de refuzul barelor și al portarilor buni.
Embed from Getty Images
Dar asta nu avea să mai dureze decât câteva minuțele. “Gol en propria de Varane” postau dezolate conturile de social media ale Madridului. Centrare de pe partea dreaptă, un oareșce offside la Kane, care deviază cu călcâiul, iar de-acolo, treaba e făcută de Varane. Autogol (VIDEO). Păi nu era mai bine, Varanule, dacă acu’ 10 minute mergeai frumos la arbitru și recunoșteai că a faultat nentu’ Cazimir în careu? Marca și AS ar fi titrat ”Curaj, fair-play, fotbal: SPANIA”. Premiul de cel mai corect fotbalist al anului era asigurat. Fata aia cu care îți tot dai mesaje pe Twitter, la picioarele tale și ea. Și poate nici nu dădea gol Kane din penalty, s-au văzut și altele mai nebunești în fotbal. Asta e, rămâi cu autogolul acum. E primul din cariera ta, corect?
Embed from Getty Images
Dar Realul nu acceptă abatere de la regula impusă de antrenorii săi: aceea ca la orice meci de Champions Leagie să înscrie. Așa că, Hurri-Kane, ne-Hurri-Kane, băieții lui Zizou s-au pus pe treabă. Mai întâi, Isco o gâdilă o fracțiune de secundă în plus, iar șutul său e respins în corner de celălalt MVP al meciului, Hugo Lloris. Nici Spitalul Militar n-are portar ca ăsta și credeți-mă, am încercat, timp de o lună întreagă, să intru în incintă în afara orelor de vizită.
Embed from Getty Images
Pauza venea peste noi, iar Benzema, Ronaldo și al treilea atacant al spaniolilor, Sergio ”Da’ ce-am făcut, șefu” Ramos, nu reușeau să-i mulțumească pe pariori deloc. Până în minutul 41, când Kroos se vede nevoit să cadă în careu, ca urmare a unui fault făcut de ivorianul Serge Aurier. Să ai ”aur” în nume, dar să te aperi țeapăn ca oțelul – asta înseamnă să freci banca de rezerve la meciul de săptămâna viitoare cu Liverpool. Execută Ronaldo, înscrie Ronaldo (VIDEO). A 95-a (nouăzeci și cincea) oară pentru Real Madrid în Liga Campionilor. Puțin nu e, deci trebuie că e mult al dracului.
Embed from Getty Images
Repriza a doua începe cu un sprint al lui Harry Kane pe lângă neferictul, dar, de altfel, valorosul Varane; însă faza se termină ca orice proiect de infrastructură de la noi: înainte de a începe cu adevărat.
Descoperim cu bucurie că Benzema, deși nu o arată mereu, are chef de fotbal. O centrare perfectă îl lasă în poziție ideală, însă lovitura sa de cap, joasă și pe mijloc, îi aduce tot lui Lloris aplauzele (VIDEO). De altfel, acest Hugo Lloris, fost erou și pe la Lyon până în 2012, și-a ținut echipa în meci până la final. În doar două minute, i-a spus lui Ronaldo ”nu”, iar Ronaldo a spus ”Puta”. Băieții tot băieți.
Embed from Getty Images
Meciul se încheie cocoțat pe vestitele contre, iar Kane, Eriksen și, într-un final, Isco ratează, pe rînd, singuri cu portarii. Iar peluzele de pe Santiago Bernabeu, albe și mișcătoare ca o câmpie de bumbac, aplaudă ambele trupe, liderii grupei H.
Embed from Getty Images
Apoel Nicosia – Borussia Dortmund 1-1
Chiar dacă în Bundesliga au o medie 3 goluri pe meci și sunt lideri de pluton, în Europa, nemții borussieni scârție din toate crampoanele. Aseară, tocmai au scos primul punct din a treia încercare: un egal cu o echipă din Cipru, acolo unde nu te duci să vezi neapărat fotbal, ci să-l joci. Pe plajă. În ianuarie.
Mickael Pote a băgat-o-n ațe târziu în meci, după ce trecuse deja o oră. Pote e bun, dar și faptul că nu toată lumea are portar de milioane a ajutat. Cinci minute mai târziu, filozoful Sokratis Papastathopoulos s-a înălțat fără elan, ca la orele de sport din generală, și a plasat mingea suprinzător de bine pentru cineva care e marcat de 3 jucători. A dat gol, iar Dortmund pleacă cu un egal care ar fi putut să se transforme, pe final, într-o mare inversare de trend: pe nemți nu ești niciodată sigur că nu-i poți bate.
Embed from Getty Images
Maribor – Liverpool 0-7
Au dat englezii la goluri de nu au ce face cu ele. Nici Națonala României, pe vremea când era mai interesantă decât Vocea României, nu făcea așa instrucție cu echipele, în deplasare.
Cea mai zdravănă victorie a cormoranilor ”în afară” a început prin golul lui Roberto Firmino, în minutul 4, după o pasă în gura porții a lui Mohamed Salah. Coutinho a făcut 2-0 după nici 10 minute, iar treburile păreau aranjate frumos pentru Liverpool, ca blugii pe rafturile de la Zara. De altfel, era al patrulea gol consecutiv dat de Philippe în deplasare, după cele cu Leicester, Spartak și Newcastle. Unii oameni se simt mai bine în vizită, cu o șurubelniță în mână, decât să o facă pe gazda. Înțelegem perfect
Embed from Getty Images
Recitalul a fost continuat de Salah, cu două goluri. Mohamed știe întodeauna ce să facă și unde să stea, e ca și cînd ar ști mereu unde vine mingea. Un profet de jucător.
Repriza a doua a aplicat sare pe rana deschisă a băieților nepregătiți ai lui Darko Milanic, care au mai lăsat să le scape 3 boabe în poarta lui Handanovic. Mai întâi, Roberto Firmino a trimis mingea în plasă direct din lovitură liberă, un gol care nu ne-a amintit neapărat de Ilie Dumitrescu, dar vom presupune că da, fiindcă știm că ne citește. Salut, Ilie!
Oxlade-Chamberlain, omul cu nume de șofer-balerin, respectiv Trent Alexander-Arnold, o găselniță simpatică a lui Klopp, au închis tabela la 7-0, în ultimele 10 minute ale masacrului. Un tie-break numai bun pentru englezi, care-i aduce în funtea grupei E.
Embed from Getty Images
Spartak Moscova – FC Sevilla 5-1
Este supărător pentru unii dintre noi oricând o echipă spaniolă pierde. Dar să ia 5 goluri de la ruși este de-a dreptul dureros. Vorba vine, ruși, înțelegeți. Promes a dat primul gol printr-o lovitură de cap din 7 metri, iar Kjaer a egalat după un corner în care apărarea moscovită s-a arătat vulnerabilă precum pielea lui Snowden la plajă.
De-acolo, lucrurile s-au așezat într-un oarecare echilibru benefic spaniolilor; însă ultima jumătate de oră i-a trimis pe jucătorii Eduardo Berizzo direct la câteva reprize de cardio după meci. Patru goluri în 28 de minute nu e chiar o performanță unică în istoria Ligii, dar parcă nu e ok. Sigur, nu au ajutat nici cele 7 grade Celsius de la ora meciului. Andaluzia nu vede temperaturi de-astea decât la raionul cu pește din supermarketuri.
Melgarejo, Glushakov, Luis Adriano și Promes au avut grijă să se vorbească mult și bine despre ei odată ce spaniolii își dau mânușile și fularul jos și pregătesc meciul de sâmbătă cu Valencia.
Embed from Getty Images
Feyenoord – Șahtior Donețk 1-2
Olandezii au început bine, dar au terminat ca Naționala lor: dezamăgiți. Berghuis a deschis rapid scorul, în minutul 8, după un șut din afara careului pe care portarul Andriy Pyatov l-a respins neinspirat în față.
O pasă a lui Fred l-a găsit pe Bernard apoi singur cu portarul. L-a trimis, din fentă, după pepeni și a egalat pentru pentru ucrainieni. Iar cum brazilienii nu se mulțumesc cu puțin decât atunci când joacă împotriva nemților, tânărul Bernard a adus victoria echipei sale pintr-o lovitură de cap plasată.
Rakitskiy și-a lăsat echipa în 10 oameni, cu 15 minute înainte de final, însă gazdele n-au mai fost în stare să revină, așa că, în clasament, sunt de departe cei mai constanți: au tot zero puncte și se anunță o iarnă grea de tot.
Embed from Getty Images
Manchester City – Napoli 2-1
Sezonul ăsta toate-i merg lui Pep. Nu trecuseră 13 minute din meci și băieții lui conduceau cu 2-0 deja. Mai întâi, cu poarta goala, din numai câțiva metri, Sterling a dat al 5-lea său gol în ultimele 5 meciuri. Undeva, Pippo Inzaghi mănâncă un Calzone și dă din cap aprobator uitându-se la rezumatele Champions League. Apoi, Jesus a dublat golurile lui City de pe tabelă printr-un lat pus ca la antrenamentele fără public. Aruncând un ochi la ultimul meci din campionat al lui Manchester City, acel 7-2 cu Stoke, era vremea pentru o exclamație: în ultimele 85 de minute de fotbal, soldățeii disciplinați ai lui Guardiola dăduseră 9 goluri.
Embed from Getty Images
O bară a fermecătorului De Bruyne (suntem fani declarați demult, am tot spus-o pe-aici) și un penalty ratat cu stil de Dries Mertens pentru Napoli au fost highlight-urile finalui de repriză.
Runda a doua a meciului ni l-a făcut pe Stones erou. Tipul a blocat, numai el știe cu ce, că noi putem doar ghici, șutul lui Marek Hamsik care ar fi fost gol.
Până la final, italienii au mai primit un penalty, iar Amadou Diawara a șutat mult mai bine decât predecesorul său. A rămas 2-1, iar grupa arată încă suficient de echilibrată la mijloc, respectiv deloc echilibrată la capete. Dar, vorba domnului Burleanu, nu punctele sunt importante acum pentru noi: fotbal să fie.
Embed from Getty Images
Monaco – Besiktas 1-2
Turcii încă au fotbal, nu vă lăsați păcăliți de înstrăinarea lor de restul Europei. Și au nu doar fotbal, ci și bani. Cum altfel și-ar permite să-l țină pe Cenk Tosun, atacant de Națională, născut neamț, care poate aduce singur victoria echipei sale într-un meci de Liga Campionilor?
Falcao a deschis scorul pentru francezi cu un șpiț la colțul lung. Patru minute mai târziu, Ricardo Quaresma, care încă joacă fotbal și le ia mințile istanbulezilor, centrează perfect pentru Tosun. Cap și gol. Tot un jucător cu experiență (sau ”pensionar”, cum li se mai spune ăstora pe la noi), Ryan Babel, îi pasează lui Tosun pentru golul al doilea, care încheie socotelile în meci. Și probabil și în grupă: cu 9 puncte deja, Şenol Güneş și ai lui sunt cu un picior ieșiți din grupa G.
Embed from Getty Images
RasenBallsport Leipzig – FC Porto 3-2
Goluri multe și la Leipzig. De-aia de ne plac nouă grupele, că se dau multe și din toate pozițiile. E ca atunci când joacă echipele românești, doar că în loc să râdem de ai noștri, râdem de ai lor. Este și motivul pentru care credem că cel mai bine este să nu avem nicio echipă în Liga Campionilor: dacă nu joci, nu ai cum să pierzi, după cum spunea și colegul Sun Tzu. Like this if you like this.
Orban a deschis scorul din careul de 6 metri, însă Aboubakar a egalat rapid dintre fundașii aerieni ai lui Leipzig. Dar Forsberg și Augustin, o vedetă a fotbalului francez U21, i-au desprins pe nemți la 3-1. Până la pauză, portughezii au mai înscris o dată, prin Marcano, un spaniol cu nume predestinat pentru a da goluri, însă care joacă numai în apărare.
Și, astfel, Leipzig obține prima sa victorie în Champions League. Iar cu punctul luat în prima etapă cu Monaco, se află pe 2 în grupă, cu speranțe la mai mult. RasenBallsport îți dă aripi.
Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.