Acum vreo trei ani și jumătate, după ce s-a plictisit să intre cu crucișătorul printre titirezi și să-și citească la nesfârșit propria carte, Pep Guardiola a părăsit monstrul Barcelona pentru a începe un rând nou de tranșee la Bayern Munchen. A fost o vizită protocolară mai degrabă confuză pentru nemți, pentru că aceștia au câștigat de trei ori campionatul cu un procentaj de victorii vecin cu single player-ul, însă nu au reușit decât trei semifinale în Champions League, performanță care în vocabularul bavarezilor echivalează, de exemplu, cu eliminarea Stelei în primul tur preliminar cu 0-5 contra vreunei echipe din Insulele Feroe.
Una dintre aceste semifinale, jucată în primăvara lui 2015, a adus și duelul pe care-l așteptam cu toții: Bayern-Barcelona, o dublă jucată acum doi ani în care Guardiola era așteptat să demonstreze cum poate fi demontată o mașinărie pe care a construit-o piesă cu piesă cu scopul de a distruge recoltele vecinilor. Să ne arate cum îți poți bate la matematică copilul pe care l-ai învățat anterior să execute perfect geometrie în spațiu fără instrumente de scris. Să ne explice ce tip de erbicid omoară o plantă pe care ai construit-o de la stadiul de sămânță până când a devenit ditai vrejul care a dat peste cap fotbalul din ultimele sezoane. Să ne ofere un exercițiu de virtuozitate oprind din mers pe circuit mașina perfectă pe care a vopsit-o singur în garajul părintesc și pe care n-o puteai bate decât dacă exagera cu accelerația și uita că în viraje mai ai nevoie și de frâne.
Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.
Ei bine, Bayern-ul lui Guardiola a pierdut atunci cu 0-3 contra Barcelonei într-un meci în care n-a reușit să șuteze nici măcar o dată pe spațiul porții, scor care a făcut ca victoria din retur, 3-2, să conteze doar pentru statistica personală echivalentă cu un ceai cu miere și ceva praf de farmacie într-o seară în care ai aflat că ai trăit fără un plămân pe tot parcursul vieții.
Ei bine, într-un episod care a încrucișat la nivel metaforic Știrile de la ora 5 cu minunile din Biblie, Guardiola a înviat și a încercat aseară să-și vâre din nou toporul în propriul copil în partida pe care Manchester City, echipă care-l cazează pe antrenorul spaniol începând din acest sezon, a jucat-o pe Nou Camp contra aceleiași eterne Barcelona. Și, ca data trecută, așteptările erau mari. În primul rând pentru că te-ai fi așteptat ca un tip precum Guardiola să fi învățat din experiența trecută ce fel de umbrelă să-și ia cu el pe furtuna catalană. În al doilea rând, pentru că Messi e încă în rodaj după ce și-a petrecut ultimele săptămâni rupând Playstation-ul în bucăți din cauza unei accidentări.
Ei bine, Guardiola s-a pregătit foarte bine de meciul cu fosta sa echipă, însă de această dată problema s-a extins la jucătorii de la City, care au fost loviți de un virus care i-a făcut să alterneze respectarea la sânge a tacticii cu o colecție de erori de zidari necalificați care au culminat cu o mână de pase greșite care dacă erau piese de uzină ar fi trebuit întoarse pe banda de producție pentru recalibrare și reglaj.
Peste toate a venit însă un Messi care s-a întors din convalescență hotărât să-și curețe cărarea de frunze, argentinianul executând cu mișcări de măcelar o echipă britanică care pe alocuri a părut că se așează în pozițiile perfecte pentru ca lama decarului Barcelonei să fileteze fără efort fiecare bucată de mușchi din corpul tremurând al adversarului.
Prima ocazie bifată a venit în minutul 17, atunci când Fernandinho a confundat careul propriu cu patinoarul de la Jocurile Olimpice de Iarnă la un călcâi fabulos al lui Iniesta, iar Messi a marcat lejer, cu latul, cu relaxarea cu care gospodinele întind rufele la uscat într-o zi perfectă de vară. Deși City a fost aproape de a marca spre finalul reprizei și a avut un penalty neacordat, Barcelona a reușit să schimbe într-o treaptă superioară în minutul 53, atunci când portarul Claudio Bravo, cel care l-a trimis pe Joe Hart la începutul seszonului să învețe șofatul prin traficul haotic din Torino, a luat roșu într-o fază în care a părut decupat din peisajul fotbalistic mioritic, greșind inițial o pasă de 5 metri înainte de a face un henț vecin cu sinuciderea.
Eliminarea lui Bravo le-a vărsat energizant în aortă catalanilor, care într-un singur sfert de oră urcau la 3-0 după ce Messi a marcat alte două goluri. Fazele au fost facilitate de erori tehnice de grădiniță colț cu fotbalul de burtoși la iarbă verde pe care jucătorii celor de la City le-au făcut în apropierea careului, implicit o pasă filtrantă spre propriul portar ajunsă la adversar care dacă era executată de Iniesta era privită ca o mostră de măiestrie și cumpărată ca exponat de muzeu la licitații.
În haosul apărut în apărarea britanicilor ca-n Cosmogonia lui Eminescu, Barcelona și-a permis chiar să rateze un penalty, prin Neymar, înainte ca brazilianul să-și ia revanșa la două minute distanță și să ștanțeze scorul final pe tabla ruginită a adversarilor săi de aseară. 4-0 pentru City, iar Guardiola se scufundă probabil în biblioteca județeană din Manchester pentru a găsi soluții matematice prin care fotbalul desenat cu rigla să nu-l plesnească peste ceafă și în meciul următor, când Barcelona și Messi vor veni să ardă siguranțele din tabloul electric al stadionului lui City.
Barcelona – City: rezumatul video în 30 de secunde
În celălalt meci al grupei, Celtic și Borussia Monchengladbach au dat în sfârșit una de alta după ce în partidele anterioare au fost nevoite să asiste din teren la propriile înmormântări. Însă, pentru că Celtic reușise un 3-3 contra celor de la City, așteptările indicau o victorie a gazdelor într-o partidă care a ieșit în evidență înainte de start printr-o mișcare de geniu făcută de nemți pe Twitter. Până la urmă, însă, germanii și-au rezervat un loc în față la coada care duce din Champions League spre Europa League după ce au câștigat cu 2-0 într-un meci în care scoțienii au părut că au venit la meci obligați prin contract.
Celtic – Monchengladbach: rezumatul video în 30 de secunde
După ce a citit pe cronici.ro cronicile meciurilor jucate cu o zi înainte în Champions League, Arsene Wenger a prins curaj în partida contra bulgarilor de la Ludogorets și le-a explicat jucătorilor de la Arsenal că, oricât ar părea de dur și de talentat, Moți are tot două picioare și că, evident, mingea e rotundă și că pase scurte și pe sus, ai, n-ai mingea, tragi la poartă. După această lecție tehnico-tactică ținută probabil pe tunelul care duce spre teren, londonezii i-au trimis pe cei de la Ludogorets spre locurile lor după un meci care s-a terminat 6-0, dar care putea la fel de bine să se termine 10-0 sau 15-0 dacă Arsenal nu ar fi înțeles că și bulgarii sunt oameni, chit că exagerează cu murăturile. Omul serii a fost Mesut Ozil: după ce a pasat și a dirijat atacurile până la 3-0, neamțul cu nume de sarailie a preluat legătura pe stadionul din Londra și i-a demonstrat live lui Keseru, intrat pe parcurs cu bilet în primul rând la spectacol, cum marchezi un hattrick sănătos când joci relaxat și fără probleme salariale.
Arsenal – Ludogorets: rezumatul video în 30 de secunde
În celălalt meci al grupei, jucat la Paris, Basel a reușit să se ridice la nivelul echipei din localitate și chiar ar fi reușit un egal fabulos, 3-3, dacă regulamentul FIFA ar fi mai relaxat și ar considera că barele sunt goluri care n-au avut noroc în viață. Dar pentru că la fotbal nu-i ca-n viață, ratările nu contează nici măcart la nivel de experiență. PSG-Basel s-a terminat astfel 3-0, deși parizienii sunt nevoiți să schimbe porțile de pe Parc des Princes după ce elvețienii le-au îndoit pe parcursul celor 90 de minute.
PSG – Basel: rezumatul video în 30 de secunde
A ieșit cu surpriză în Grupa B, acolo unde turcii de la Beșiktaș au pus praf de cretă pe pizza napoletană într-o partidă spectaculoasă care în 90 de minute a avut mai multă acțiune decât au filmele românești filmate prin oala cu ciorbă din bucătărie. Deși au plecat în meci cu șansele dinozaurilor din Cretacic la vederea stelei căzătoare, jucătorii turci au reușit să marcheze de câte ori a fost nevoie pentru a-i calma pe cei de la Napoli atunci când pulsul le-o lua razna. A fost 3-2 pentru Beșiktaș la final, cu Aboubakar marcator al două goluri, însă italienii au ratat pe parcurs și un penalty prin Insigne, care și-a găsit momentul prost pentru a încerca o execuție aflată la granița subțire dintre aroganță și prostie.
Napoli – Beșiktaș: rezumatul video în 30 de secunde
Deși este o echipă obișnuită cu grupele Ligii Campionilor, Dynamo Kiev reușește în fiecare sezon să dovedească faptul că ajunge în competiție doar pentru a-și umfla burta cu bonusurile venite de la UEFA. Cu doar 7 victorii în ultimele 42 de meciuri în Ligă, ucrainenii sunt echivalentul fazei pe județ a Olimpiadei la Fizică: chiar dacă e clar că cei buni vor trece lejer de ea, e nevoie de pasul ăsta pentru a-i tria pe cei care bagă fizică învățând mecanic teoria. Una peste alta, ucrainenii au luat bătaie acasă aseară, contra portughezilor de la Benfica (0-2), însă meciul avea toate șansele să se termine în favoarea gazdelor dacă Dynamo Kiev reușea să localizeze poarta în spațiu pe o hartă pe care bombardarea adversarilor a fost constantă, dar inutilă.
Dynamo Kiev – Benfica: rezumatul în 30 de secunde
Ajungem în sfârșit în grupa D, cea în care Atletico Madrid și Bayern Munchen par doi boxeri care-și împart pumni de la distanță în timp ce pe primul rând stau rușii de la Rostov și PSV Eindhoven, echipe fericite că au ocazia de a simți mirosul pulpei dentare văzute de aproape. Atletico este definiția eficienței din dicționar, câștigându-și până acum toate cele trei meciuri jucate cu 1-0. Ultimul a avut loc aseară la Rostov pe Don, acolo unde spaniolii au dominat clar o echipă care nu mai pierduse acasă de 25 de meciuri.
Deși scorul este unul absolut normal pentru cei care au urmărit în ultimii ani evoluția echipei așezate în teren de Simeone, acesta ar fi putut lua proporții dacă atacanții spanioli nu ar fi fost anchilozați din cauza frigului, acest al 12-lea jucător al fiecărei echipe rusești care joacă toamna acasă în Champions League. Marcatorul singurului gol a fost belgianul Yannick Carrasco, același care a înscris și contra celor de la Bayern în anteriorul meci din Ligă și care a dezvoltat un tic nervos ce-i permite să marcheze măcar o dată la fiecare meci al celor de la Atletico. De exemplu, în ultimul meci din campionat le-a administrat prin injecție în splină trei boabe celor de la Granada într-un meci în care Atletico a marcat de 7 ori după ce a fost condusă cu 1-0.
Rostov – Atletico Madrid: rezumatul în 30 de secunde
Bayern Munchen a demonstrat aseară ce se întâmplă când te apuci să-i pârlești din plictiseală blana leopardului atunci când te avântezi într-un safari în savană. După trei meciuri fără victorie în Champions League și în campionat (0-1 la Atletico, 1-1 cu Koln și 2-2 la Frankfurt), Bayern a primit din nou presiune la robinet și a inundat PSV Eindhoven într-o partidă în care nemții au ieșit din careul advers doar când i s-a făcut milă arbitrului și a fluierat finalul meciului. În minutul 21 era deja 2-0, iar finalul meciului i-a prins pe nemți la 4-1, ratând ocazii uriașe cu o nonșalanță demnă mai degrabă de o echipă de sorginte latină care la scorul ăsta începe să dea audiții pentru Românii au talent. Una peste alta, Bayern a adunat deja 9 goluri în trei meciuri în condițiile în care a pierdut cu 1-0 la Atletico Madrid, un umil reminder al echilibrului care există între echipele care vin pentru glorie și cele care vin pentru bani în Liga Campionilor.
Bayern – PSV: rezumatul în 30 de secunde
[table id=25 /]
[table id=26 /]
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.