Cică unchiul Miguel, un pic pilit, intră în sufragerie și-l vede pe micuțul Rafael lipit de televizor. În glumă, îl ia la rost:
-Mă, tu ca cine ai vrea sa joci când o sa fii mare, ă? Ca Messi? Ca Ronaldo?
-Carrasco! Îi răspunde impertinent puștiul
A mai trecut o seară de Ligă. A fost ok. Pe Vicente Calderon, 55 de mii de oameni au venit să cânte și, dacă circumstanțele (respectiv Simeone) o cer, să urle ca apucații. Atletico Madrid versus Bayern Munchen. Meciul meciurilor în seara de 28.
Un mesaj mare cât tribuna stă scris printre madrilenii care au venit să-i vadă pe ai lor la treabă: D’ale alegria a mi Corazon! Fă-mă fericit! În tunel, Neuer pare plictisit, inflexibil. În schimb, Fernando Torres are ceva în plus față de mecla sticloasă cu care ne-a obișnuit. Ce să fie? Da, s-a tuns. S-a tuns așa cum, probabil, s-ar tunde Mircea Badea dac-ar ști că are voie să-și schimbe tunsoarea mai des de o dată la 20 de ani.
Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.
Pe margine, Diego Simeone se comportă deja ca un leu în cușcă. Asta dacă leii ar purta costume de 2000 de euro, iar cușca ar fi veranda îngazonată a propriului cămin. În fine, la doi pași distanță, Ancelotti clefăie gumiță turbo și este tot gras, așa cum îl știți. Acest antrenor a trecut pe la toate echipele mari ale lumii: Real, Chelsea, Milan, you name it. Pe la toate, mai puțin pe la Steaua. E și la Steaua luat în calcul, însă acolo nu e ușor, e cu listă de așteptare. Ca la grădinița Germană din Pipera, durează olecuță până îți vine rândul. Carlo este pe poziția a 54-a pe acea lista, chiar după Daniel Oprița, dar în fața lui Ion Viorel. E o poziționare onorabilă. Adică să-i iei fața lui Vioară, care, așa cum toți buzoienii știu, a făcut istorie la Gloria, nu e de colea.
Meciul începe alert, așa cum vine vorba comentatorului de fotbal. Este alert în primele 10 minute mai cu seamă din cauza lui Griezmann, acest Marian Drăgulescu scăpat în baxul de Red Bull. Personal, mi-am propus ca de fiecare dată când comentatorul amintește de performanțele lui Antoine Griezmann de la Euro să dau pe gât un shot. Mă aștept să termin acest text din cadă. Vă țin la curent.
Prima ocazie a meciului vine de la Fernando Torres, care, din marginea careului de 6 metri, in loc s-o pălească fără rușine, cum făcea cândva Octavian Belu, a ales s-o gâdile o secundă în plus. Așadar, kein gol. Pe partea dreaptă a direcției de atac germane există Philipp Lahm, care amintește de eleganța lui Adi Popa. Doi jucători de bandă de valori apropiate pe care practic nu-i separă nimic în afară de o gușă din ce în ce mai la modă în Ghencea.
Minutul 12 îl găsește pe Müller în careul mic. O pasă deșteaptă de la Thiago și un șut spectaculos din întoarcere, așa cum ne-ar plăcea tuturor să dăm după minute bune de stat la pomană. Însă Oblak este portar, fraților, nu-i dai gol din prima încercare! Între timp, oamenii din tribune cântă ca la Opera din Madrid. Se aude frumos, nici nu e nevoie să știi vreun vers.
Ocazia lui Torres din minutul 22 avea să vestească golul. Dar să povestim ratarea mai intâi. Este interesantă și foarte reprezentativă pentru El Niño, care face 33 în curând. Mingea a venit din centrare, Nando s-a năpustit cu capul înainte, așa cum fac mulți fotbaliști și-n viața de zi cu zi, iar mingea s-a dus în bară. Torres s-a prăvălit la picioarele fundașilor lui Bayern, iar mingea, borfașa, a căzut pe el. Adică realmente mingea a găsit de cuviință să se hodine pe șoldul încercat al marelui atacant spaniol. Nimănui nu i se putea întâmpla o asemenea nefăcută: poarta goală, cap, bară, mingea blană pe tine apoi.
Golul a venit, totuși, în minutul 35. Contraatac, specialitatea casei la băieții lui Diego. Pasă Griezmann (care, evident, a făcut un Euro foarte bun), Boateng alunecă grațios, ca Surya Bonaly pe vremuri, iar Carrasco șutează. Nu-i doar gol, ci bară-gol, care se pune dublu. Neuer se tăvălește degeaba, ca ciobănescul în iarbă, iar plonjonul rămâne doar de show. 1-0 pentru Atletico și știm cu toții ce urmează, nu? Defense *pam-pam-pam* Defense *pam-pam-pam*.
Bun, pauza vine și pleacă, iar eu sunt cu un ochi pe Atletico cu Bayern, cu celalalt pe Barcelona, iar în pauzele când faultează mai ca lumea alde Filipe Luis sau Pique, n-o să vă mint, dau și pe LA Galaxy cu Seattle. Care era-n reluare pe Eurosport și s-a terminat cu scorul de 2 la 4.
Dar ce-i asta?, îmi spun prin minutul 60. Intră Robben? Într-adevăr, The man of glass, cum i-au spus pundiții, pășește pe gazon. O prezență discretă, în general, asemeni conceptului de rațiune pe la televiziunile de știri românești. Abia 20 de minute mai târziu bifează și el o ocazie reală. Meanwhile, Griezzman a avut parte de un turneu final foarte bun, amintiți-vă, prieteni! Apropo, Griezmann este atât de mic, încât Tyrion Lannister l-a poreclit The Gimp.
Și vine penalty-ul din minutul 83. Vidal uită că-n careu e ca la coada de la ghișeele Primăriei din Voluntari: trebuie să o lași mai moale cu scandalul, că altfel se lasă cu sancțiuni de tot felul. Așa că intră-n bietul Luiz precum Sharapova-n Meldonium. Acum, șansa Madridului de a face 2-0 stă în gheata maestrului Griezmann. Însă știți vorba americanilor: trei lucruri sunt sigure pe lumea asta: death, taxes & Griezmann’s penalty kicks. Mingea se duce violent in bară, meciul se termină cu scorul de 1 la 0 pentru echipa cu antrenor mai bine îmbrăcat. Rezumatul în 30 de secunde al meciului Atletico – Bayern poate fi văzut aici.
În celălalt meci al grupei, adică în partea cealaltă a Europei, rușii de la Rostov au avut de două ori meciul în mână, dar de fiecare dată ai fost egalați de netrebnicii vestici. Săracii ruși. Ei vor pace, adică egalul, însă n-ai ce să faci dacă olandezii și celelalte popoare se arată ostile. Poloz este jucătorul care a înscris de două ori în poarta celor de la PSV. Un nume frumos, de principe certat cu alcoolul. În poarta rușilor au înscris, cu oarecare teamă, Proepper și Luuk de Jong. Iar ca să fie bine și să ajungă întregi acasă, Andres Guardado aratat și-un penalty prin minutul 57. Davai la aeroport, băeți! Rezumatul în 30 de secunde al meciului FC Rostov – PSV poate fi văzut aici.
Mergem la Grupa A.
Primul lucru care îți sare în ochi este Ludogorețul, care a condus până prin minutul 40 pe Paris Saint Germain. Niște bulgari, frate! Ok, băieții lui Emery s-au pus pe treabă apoi și au câștigat meciul cu 3-1. Dar, repet, niște bulgari, frate. Care etapa trecută au scos un egal cu Basel, în deplasare. Și să nu vă imaginați că francezilor le-a fost ușor. În fond, la bulgari joacă nu doar Moți, fotbalist crescut în faimoasa pepinieră dinamovistă, ci și Claudiu Keșeru, fostul atacant al echipei de fotbal Steaua București. Moți chiar a ales să fie egalul celor mari în această etapă de Ligă, ratând și el un penalty. Rolling with the big boys. Rezumatul în 30 de secunde al meciului Ludogoreț – PSG poate fi văzut aici.
La Londra, în Arsenal – FC Basel, Theo Walcott a făcut legea. Arsenal venea după un egal cu PSG-ul, așadar în meciul ăsta avea doar o singură opțiune: victoria, egalul sau înfrângerea. Cum spuneam, Walcott, ba cu capul, ba cu dreptul, i-a liniștit repede pe elvețieni, în minutele 7 și 26. Iar helveții să zica dankeproste, că se putea termina mai rău la câte ocazii au fost la poarta lui Tomas Vadik. Rezumatul în 30 de secunde al meciului Arsenal – Basel poate fi văzut aici.
În grupa B, sau, cum îmi plăcea mie s-o numesc până să văd rezumatul meciurilor de azi, Grupa Plictiselii de Moarte, Napoli a obținut singura victorie a serii. A dat 4 goluri cu Benfica și pare sigură că termină grupa asta la promovare. Au deja doi golgheteri în primul 11 – pe Dries Mertens și pe Arkadiusz Milik, fiecare cu câte 2 goluri. Benfica o duce și ea foarte bine: după două meciuri, portughezii au deja un punct adunat. Rezumatul în 30 de secunde al meciului Napoli – Benfica poate fi văzut aici.
Tot aici, Beșiktaș, fosta echipa a lui Mircea Lucescu, a întâlnit Dinamo Kiev, fosta echipă cu care se bătea Mircea Lucescu la titlu, într-o grupă B, B de la Brescia, unde a antrenat Mircea Lucescu prin ’95. După cum puteți vedea, știrile din sport se fac foarte ușor. Ușor, de exemplu, este felul în care Zenit-ul lui Mircea Lucescu a bătut, săptămâna trecută, pe Tambov FK, scor 5 la 0. Mă rog, Beșiktaș și Dinamo Kiev au terminat egal, 1-1, asta este de reținut. Rezumatul în 30 de secunde al meciului Beșiktaș – Dinamo Kiev poate fi văzut aici.
Încheiem seara cu grupa C. Grupa care, în opinia acestui cronicar, va da campioana din acest an a Ligii Campionilor.
Borussia Monchengladbach i-a dat gol Barçei în minutul 34. Fără Messi, care încă e pe bară după ce l-au bușit copiii mai mari din fața blocului, în campionat, spaniolii… pardon, catalanii s-au chinuit tot meciul să-și găsească ritmul. Și l-au găsit, oarecum, dar mai întâi a fost nevoie să vină pauza. Ce le-o fi spus Luis Enrique la vestiar nimeni nu poate ști în afară de jucători și, probabil, cotidianul Marca. Cert este că după pauză a intrat Arda Turan, care a băgat-o-n ațe rapid, iar apoi, după un corner, domnul Shakira, cu al său simț al porții ieșit din comun, a făcut 2-1 pentru ai lui. Și așa, am încălecat pe-o șa și am ajuns la meciul cel mai tare al serii. Rezumatul în 30 de secunde al meciului M’Gladbach – Barcelona poate fi văzut aici.
Celtic – Manchester City. A fost nevoie ca Guardiola și ai lui să dea o fugă până-n Glasgow ca să piardă primul meci din 11 încercări. Mă rog, nu l-au pierdut, s-a terminat 3-3, însă când ești obișnuit să bați tot, ca Tamaș pe Splaiul Independenței, un egal cu Celtic probabil că se simte ca o înfrângere. Mai ales că scoțienii au condus de fiecare dată: Dembele de două ori și un autogol al lui Sterling au punctat pentru Celtic, respectiv Fernandinho, Nolito și același Sterling au înscris pentru City. Rezumatul în 30 de secunde al meciului Celtic – Manchester City poate fi văzut aici.
Pe 19 ale lunii octombrie, eliberați-vă programul de seară, muritorilor! Avem Barcelona – Manchester City.
[table id=18 /]
[table id=17 /]
Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.