Simona Halep – Sara Sorribes-Tormo 6-4, 6-0

Sara pe ideal

Ne cerem scuze, oameni buni, dar știți cum funcționează treaba pe-aici: dacă Roland-Garros se joacă, ne jucăm și noi. Deci două săptămâni suntem iară pe capul vostru. Cu cronici lungi, glume nesărate și buget de Facebook ca să vi le băgăm pe gât. Că doar nu dăm de la noi. Cum spunea oare Jacques Brel în ”Pardoanele” lui faimoase? ”Pardon pour les cités/ Où nul ne se connaît / Pardon d’être de ceux / Qui se foutent de tout”.

Adevărul este că nu mai scăpați de noi decât dacă ne cumpără Țiriac cu o oferta de nerefuzat. Iar singura ofertă de nerefuzat ar fi să ne promită că nu mai deschide gura pe teme de tenis. Ei bine, atunci da, am putea intra în silenzio stampa contra unei astfel de promisiuni. Până atunci, ne uităm la tenis, scriem despre tenis și râdem de Tennys. În formula pe care o știți deja. O reiau chiar acușa, la start, că nu se știe câți dintre noi ieșim vii la finalul acestor două săptămâni. În colțul nedormiților, îl avem pe Mircea Meșter, gazda noastră săritoare. În colțul ziariștilor cu zvâc și alergie la Zverev, îl avem pe Radu Hângănuț care rimează cu Poots. În colțul bolidelor pentru care mi-aș da un rinichi, colecția de rachete și ochelarii ăia buni, avem Porsche. Iar cu voia dumneavoastră, în colțul celor care nu pariază, pentru că să dea dracu’ dacă se pricepe la tenis, este Baciu ”Dublă Greșeală” Codruț, adică cel care, de data asta, deschide balul parizian. Mulțumim, mulțumim, dar păstrați aplauzele pentru Bara, Halep și restul fetelor, că le merită mai mult.

Embed from Getty Images

După atâția ani de scris cronici, îmi dau seama că e prima oară când îmi revine mie primul text al seriei de 14. Cum de în sfârșit s-a întâmplat asta? Păi, dacă-mi permiteți o comparație de la terenuri, e ca atunci când se retrage juma de tablou’ și Gulbis se trezește în semifinale. Așa și la noi. Colegii de condei au fost indisponibili fix azi, așa că mi-am pus tricoul meu cu ”Make this sh*t look easy” și fuga la taste. Și e bine așa, pentru că, în felul ăsta, apuc să fiu primul care-și lasă pronosticurile pentru turneu.

Deci adăpați-vă de la înțelepciunea mea și nu ziceți la nimeni. Dar atenție, că toate pronosticurile astea sunt scrise înainte să înceapă meciurile, deci unele dintre ele poate că au ars deja. Hai să ne-auzim peste două săptămâni, să vedem câte au ieșit. La treabă!

1. Halep face finală. N-o câștigă, că e frig și ploaie.
2. McEnroe învață să pronunțe ”Cecchinato” și e felicitat în direct de Mary Pierce. Se combină în cabina comentatorilor și nu află nimeni.
3. Caroline Garcia pierde devreme, în turul 2, iar camerele o surprind pe Mladenovic încercând să nu râdă.
4. Mladenovic e depistată pozitiv în săptămâna a doua, frate-său o ia razna iarăși și promite răzbunare la Australian Open.
5. Australian Open anunță că e dispus să anuleze turneul, cu condiția ca Kyrgios să nu mai vorbească sau tasteze vreme de 6 luni.
6. Tomljanovic își dă ochii peste cap. Din nou.
7. Wawrinka îl bate pe Murray, iar apoi postează 13 poze cu el însuși pe social media, dintre care 12 la bustul gol. Paire îi comentează la fiecare în parte și-i spune că are colăcei ”mai ceva ca o anume câștigătoare de Wimbledon pe care o știu io”.
8. Djokovic ajunge în semifinale, dar pierde, pentru că e afectat de vestea găsirii unui vaccin anti-Covid. De supărare, nimerește o girafă în gât, dar își cere scuze imediat: ”Sorry, Sascha”.
9. Noul vaccin este testat pe Paire. Paire iese pozitiv din nou. Oamenii de știință și organizatorii ajung la concluzia că Paire iese pozitiv oricâte vaccinuri s-ar încerca pe el, așa că-l lasă să joace în continuare.
10. Benoit Paire câștigă Roland-Garros 2020.
11. Venus Williams apare un tricou-manifest pe care scrie ”40 is the new 20”. Pierde la Schmiedlova în două seturi.
12. Genie Bouchard face un ditai scandalul că de ce au lăsat-o și pe Țig să joace la turneul ăsta. Se potolește după două guri de gin.

Cronicile de la Roland-Garros îți sunt oferite de:

Benoit Paire – Soon-Woo Kwon: 7-5, 6-4, 6-4

Așaaaaa. Doar nu credeați că o să ignor meciul zilei doar pentru că se joacă Stan cu Murray și Halep cu Sara pe undeva. Nu, drăguților, Benny are un loc asigurat în Hall Of cronici.ro, indiferent câte dume dă și indiferent câte nuanțe tâmpite ia culoarea părului său. Dacă Wawrinka și Mahut îl adoră, cred că ne putem alătura acestui grup select de personaje pe care îi recomandă niște rezultate.

Embed from Getty Images

Ca de obicei înaintea unui turneu important, Benny a fost testat pozitiv cu Covid. Norocul lui este că oamenii ăia au mai avut niște teste rămase, iar următorul i-a ieșit negativ.   

Apropo, cică prin primăvară, două tulpini de Covid stăteau la o vorbă pe un fir din barba lui Paire.

-Ia zi, Rodico, intrăm?
-Acum? De ce?
-Păi, are turneu omul. Hai să i-l stricăm!
-Ce turneu, Florico? Metz? Stockholm? Geneva? Alea-s turnee?
-Nu-s?
-Nu-s, pune-ți-aș scurtă pe membrană. Îl lăsăm să le joace p-astea mici.
-Da, îl lăsăm.
-Și-apoi, când vin, Slamurile, haț sub limbă!
-Haț sub limbă!!!
-Pozitiv.
-POZITIV!!!

Și totuși, Ben a a jucat și a făcut-o bine. A câștigat. Însă după meci, la conferință, s-a arătat ca un câine plouat la marginea Verneștiului. Spre deosebire de mine, Ben adoră să-l vadă prietenii și familia jucând. Nu-i nimic, Benny, ne obișnuim cu toate și le dăm cu testele-n cap.

Victoria Azarenka – Danka Kovinic: 6-1, 6-2

La tăți ni-i greu, dar Azarenkăi îi e și mai greu în frig. Ea locuiește în Florida și nu poate să tolereze temperaturi prea scăzute. Din fericire pentru jocul de tenis, nici arbitrii nu tolerează micile tantrumuri, așa că play on, play on, fetelor!

Cu ștrampi și geaca pe ea, Viki n-a avut, totuși, probleme cu Kovinic, care a trecut doar o dată de turul 1 la Paris – în 2015. Multă Senă a trecut pe sub poduri de atunci, iar zgura e la fel.

Ce are în plus Azarenka de azi față de Azarenka de acum câțiva ani, când pierdea în primul meci al turneelor care oferă premii în cereale și lactate? În primul rând, un băiețel simpatic, dat asta nu face obiectul discuției noastre. Oricât ar suna de caraghios, are în plus fix anii ăia. Sună a filozofie de Vamă după șase beri, dar anii în tenis nu sunt ca anii în corporație. Ca sportiv de performanță, încasezi și înveți din orice – victorii la zero, accidentări, câte-un prânz care te strică la stomac, certuri cu antrenorii.

Embed from Getty Images

Oamenii ăștia știu (deși le e greu chiar și lor să creadă mereu și mereu) că munca și jocul de glezne te duc departe. Jobul lor nu e să câștige Slamuri ca să aibă burtoșii pe ce paria, ci să-și atingă potențialul. Să poată povesti copiilor, nepoților sau chiar propriilor bunici că a făcut totul să-și lase cât mai adânc urma tălpii pe zgura asta de rahat numită viața. (Ooookay, destul patetism pentru o cronică, Codruțe, că nu candidezi la nicio funcție anul ăsta).

Simona Halep – Sara Sorribes Tormo: 6-4, 6-0

La mulți ani, Simona Halep! Să-ți dea Dumnezeu tot ce n-are Camila Giorgi: prieteni, bani, familie. Ce trece vremea! Many moons ago, cum se spune în Regat, mă aflam în Lefkada și urmăream la TV, cu sufletul la gură, turneul de la Roma. Acolo, Simo decola spre lumea bună a tenisului. Iar apoi o domina fără milă sau regrete, cum face Pandele cu aparatul administrativ din Voluntari. 7 anișori mai târziu, iată că Halep împlinește frumoasa vârstă de 29 de ani. A îmbătrânit și ea, ai îmbătrânit și tu, am îmbătrânit și eu. Practic, suntem cu toții egali în fața Tătucului Timp, doar că unii sunt mai mai săraki, iar alții mai câștigători de Slam-uri. Detalii.

Embed from Getty Images

Tot detaliu a fost și meciul de azi cu Sara Sorribes, chiar dacă primul set n-a fost deloc cumsecade. Frigul l-a făcut pe Cahill să se-mbrace ca de pescuit la copcă, iar pe Simo a făcut-o să joace prost vreme de 20 de minute. În 20 de minute poți bea o cafea, poți face curat în bucătărie sau poți da o fugă să votezi. Haha.

La 4-2 pentru Sara, meciul s-a schimbat complet. Neforțatele s-au mai rărit, iar sângele daco-getic-tracic-stejăresc s-a pus în mișcare la Halepeno. Vorba lui Meșter – oamenii ăia au dat un munte de euroi pe Chatrierul nou, era păcat să iasă favorita 1 în turul 1.

Vedeți dvs., tehnologia rachetelor a evoluat mult în ultimii ani, astfel că acum sunt posibile winnere din poziții mai grele. Însă nicio rachetă din lume nu te ajută dacă mingea te-a depășit, iar adversara vine peste tine. Pentru asta, de obicei ai nevoie de cu totul altceva. De exemplu, să te cheme Halep. Abia atunci ai o șansă decentă să-ți iasă passing shot-ul și dacă stai în cap. Deci uitați-vă în buletin, iar dacă nu vă cheamă Halep, nu încercați asta acasă.

Venită după două turnee câștigate, la Roma și Praga, Simo a decis că vrea și Roland Garros-ul. Din nou, că lăcomia e apanajul marilor campioni. Îl vrea, chiar dacă asta înseamnă să dea înapoi toate lumânările trimise înspre ea de câte-o jucătoare spaniolă. Apropo, ați văzut în ultimele două game-uri ale primului set cu câtă disperare și zădărnicie se apăra Sorribes Tormo? Parcă era Găbița Albinuța când o-ntrebi de autobuzele alea turcești.

Embed from Getty Images

Și apropo de muncă, mie îmi place și pushuiala pe un teren de tenis, dacă o face cine trebuie. Dacă o fac eu cu Hângănuț, de exemplu, nu e treabă (iar spre binele vostru, ar fi bine să nu stați la gard să urmăriți așa ceva). Însă în match-up-ul acesta Simo-Sara, mi-a plăcut. Mai ales în setul doi, când SST n-a jucat deloc rău, în ciuda bagel-ului încasat în freză. Se mai întâmplă să performezi bine pe suprafața preferată, să stai aproape o oră jumate pe teren și să predai slice-ul defensiv întregii umanități, dar la final, când privești pe tablelă, să constați că n-ai luat decât 4 game-uri. E greu cu Fighter Girl și când nu vine după 14 victorii, darmite acum, când are brațul încălzit și nările de rechinaș tapetat cu sânge.

Așadar, scurtele au intrat, passing shot-urile au intrat, iar fist pump-urile, deși discrete, au fost destule. Singura problemă a fost la final, cu arbitra. În rest, performanță decentă de la fosta și viitoare câștigătoare de Roland Garros.

A fost a 15-a victorie la rând pentru El Lider MaSimo, iar a 16-a ar putea veni poimâine, cu Irina Begu.

Irina Begu – Jil Teichmann: 6-4, 4-6, 6-3

Talent și haine groase. Dacă o urmăriți pe Begu de atâta timp cât o urmărim noi, știți deja care-i sunt plusurile și minusurile. Despre plusuri o să mai vorbim turneul ăsta, iar despre minusuri o să-i lăsăm pe experții de serviciu din presă, care și acum cred că SABR e un aperitiv servit la cârciumile din Basel. În schimb, ce aș vrea să punctez aici este felul în care fata noastră privește doar înainte și-și urmărește planul de joc inclusiv în momentele când dă impresia că meciul s-a dus de-a berbeleacu’. Nope, e mereu acolo. Din punctul ăsta de vedere, îmi amintește de Sampras – cu umerii lăsați, cu gâfâiala ușor mascată și serviciul mereu în poziție de tragere. Begu a salvat 62% din mingile de break și a arătat, de multe ori, ca o jucătoare căreia nu e bine să-i dai constanță și mingi la mână. Un dark horse care poate scoate din joc pe oricine.

Embed from Getty Images

Din păcate pentru Irina (și pentru noi, crăpa-ne-ar racordajele-n biserică!), următorul tur i-a pus-o-n față pe o tipă pe nume Simona Halep. Care nu prea iartă din poziția asta. Însă surprize s-au mai văzut, mingea e rotundă, toți jucăm cu o singură rachetă, etc. Vestea bună e că, foarte probabil, se va juca sub acoperiș, deci vom vedea liniștiți meciul de la birou, fără întreruperi de ploaie sau de șefi enervanți care nu pricep că niciun Excel nu e mai important decât un meci de tenis. Poate doar dacă e un excel cu meciuri de tenis.

Baftă, fetele! Și fie ca cea mai bună marți să câștige titlul sâmbăta ailaltă!

Stan Wawrinka – Andy  Murray: 6-1, 6-3, 6-2

Stanislască merge și-așa. Ăsta e un titlu bun, dar nepotrivit circumstanțelor actuale. În vreme ce Stan a jucat Challenger-uri pe zgura pragheză în vara asta, Sir Muzz a punctat cu un meci de 5 seturi la US Open care ne-a smuls o lacrimă. Favoritul era destul de clar azi, dar asta nu ne încălzește cu nimic. Când joacă ăștia doi, e ca și când trebuie să alegi între tort de înghețată și tort de ciocolată – e greu al naibii. Dar dacă-i musai, îți cauți niscaiva motive externe meciului și faci galerie la cine trebuie. De exemplu, în forma actuală (sau în oricare alta, dacă e să fim serioși), Murray nu e un factor la titlu. Iar noi vrem factori la titlu, că Djoko și Rafa abia așteaptă să atingă borna 20, adică that place where one man has gone before. Cred că m-am făcut înțeles. Deci Stan trebuia să-și ia meciul ăsta în dinți și să fugă cu el departe de Chatrier. Ceea ce a și făcut.

Embed from Getty Images

Chiar și pe frigul naibii, backhandul lui Wawrinka se înfierbântă ca un republican când îi ceri să pună mâna pe carte. Iar în seara asta, terenul, tușele, râul, ramul și acoperișul au fost de partea elvețianului. Noi n-avem favorit la turneul ăsta, dar, cum spuneam, avem favoriți. Vorba lui Thiem: facem tot ce ține de noi ca recordul lui Roger să rămână deocamdată în picioare. Iar dacă vreodată va fi doborât, apăi măcar s-o facă Stefan Djokovic, nu tac-su.

Revenind la meci, e păcat că băieții ăștia doi s-au întâlnit chiar în primul tur, dar adevărul e că Murray e încă departe de nivelul din 2016, când făcea finală la Roland-Garros. Chiar și așa, bătrâneii ăștia se țin bine și e de așteptat să mai scoată multe cărți Fognini până să-i vedem că se lasă de tenis.

Embed from Getty Images

Jannik Sinner – David Goffin: 7-5, 6-0, 6-3

Sinner arată de parcă Berdych, Negruțiu și Maia Sandu au avut o aventură în trei la Bușteni, iar rezultatul a fost un copil bun la tenis. Atât. Asta-i cronica meciului.

Prima zi la Paris a venit și a trecut, am supraviețuit, așa că facem tradiționala urare: pace și drilluri, prieteni!

De servit la Roland-Garros luni, în ziua a doua:

P. Țig – S. Vögele
P. Kvitova – O. Dodin
A. Kerber – K. Juvan
G. Muguruza – T. Zidansek
S. Williams – K. Ahn

Y. Nishioka – F. Auger-Aliassime
M. Cilic – D. Thiem
G. Monfils – A. Bublik
J-L Struff – F. Tiafoe
R. Nadal – E. Gerasimov
D. Medvedev – M. Fucsovics

Aceste texte îți sunt oferite de:

Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.

2 Comentarii

  1. “Crapa-ne-ar racordajele-n biserică” – mi-o crăpat gramatica citind asta… Bun, bun…

  2. Tare de tot: Thiem sa faca tot posibilul sa ramana in picioare recordul lui Federer. Iar daca tot e sa-l bata cineva macar s-o faca Stefan Djokovici nu tac-su
    Asa sa fie!!! Dau o lada de bere

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.