- CoCo Vandeweghe o elimină pe deținătoarea trofeului, Laura Siegemund. Joacă cu Simona Halep în sferturi.
- Jelena Ostapenko se califică în sferturi după o victorie ușoară cu Zarina Diyas: 6-3 6-0.
- Ziua accidentărilor la Stuttgart: Angie Kerber, Marketa Vondrousova și Garbiñe Muguruza au abandonat în meciurile cu Annett Kontaveit, Elina Svitolina, respectiv Anastasia Pavlyuchenkova din aceeași cauză: întindere la coapsă.
- Caroline Garcia trece în 3 seturi de Marta Kostyuk.
- Karolina Pliskova o elimină ușor pe Veronika Kudermetova.
O mai țineți minte pe colega aia din generală care jura cu mâna pe cartea de chimie că n-a tocit nimic înainte de teze doar pentru ca atunci când vin notele a noastră să primească 10 pentru că a descoperit printre altele 8 noi elemente chimice în mini-laboratorul pe care i l-au construit ai ei pe biroul de acasă și a rezolvat 3 formule care le dădeau bătăi de cap cercetătorilor în ultimele 4 secole? O știți, că dup-aia a ajuns la Harvard și lucrează acum în cercetare la MIT în timp ce noi ne chinuim să traversăm țara în 15 ore prin mlaștini, ca pe vremea lui Mavrocordat.
Ei bine, echivalentul fetei ăsteia este, la turneul de la Stuttgart, CoCo Vandeweghe. Sau Colleen Vandeweghe, cum o striga maică-sa la ciorbă când primea alocație de la stat. Încă de când a pășit la Stuttgart a început să se plângă în fața jurnaliștilor de faptul că-i place zgura cum îi place porcului cuțitul. A jucat prima dată pe zgură la 16 ani și, în vorbele ei, “n-o urăsc, dar e suprafața care-mi place cel mai puțin dintre cele trei pe care se joacă tenis”.
Aceste cronici îți sunt oferite de:
În aceste condiții, te-ai aștepta ca în meciul cu Sloane Stephens, colegă de imn care stă mai bine decât ea în clasament, să sucumbe în glorie sub propria greutate și să aleagă turnee precum cel de la Stuttgart doar pentru a bifa regulamentar numărul de competiții la care trebuie să se prezinte în fiecare an. Dar CoCo și-a luat kalașnikov în loc de rachetă pe teren și i-a întins racordajul la uscat surorii Sloane, administrându-i pe cale rectală un 6-1 6-0 de care se va face mișto probabil pe viață în cantonamentul echipei de Fed Cup a Statelor Unite.
Ce facem însă când ne întâlnim în turul următor cu Laura Siegemund, probabil cel mai nonconformist neamț născut vreodată? O tipă care pare că mănâncă zgură în loc de cereale dimineața, la amiază și seara, o jucătoare care a reușit să câștige turneul de la Stuttgart anul trecut slalomând printre ghețari imenși printre care se numără chiar Simona Halep, pe care a executat-o în trei seturi în semifinale.
Răspuns corect: în primul rând, ești fată salon cu spectatorii care s-au învoit de la uzină ca să umple Porsche Arena joi la ora 14 și îi lași să-și cheltuiască aplauzele aduse de acasă timp de câteva game-uri, în care-i dai ocazia adversarei să-ți ia un break și să i se pară că are jocul pe propria telecomandă. Apoi, de la 3-1 pentru Siegemund, bagi benzină cu cifră octanică mare în rezervor și le vâri celor din asistență câteva scatoalce ca să te țină minte mult și bine. De exemplu, poți să câștigi 7 din următoarele 8 game-uri și să pornești alarmele la Porsche Arena și-n creierul lui Siegemund, care la pauzele dintre game-uri se arunca pe scaun cu o atitudine din care reieșea faptul că treaba-i cam friptă.
Nu mă întrebați cum a făcut Siegemund să revină de la set pierdut și 0-2, dar probabil că explicația stă undeva în manualul de psihologie, capitolul psihologia sportivă, subcapitolul Schwartz and Barsky. Nu e o glumă, căutați pe net, că de-aia ni l-a dat sfânta conexiune pe sfântul Google. Cert e că fratele Laura, care cu un dram de machiaj poate juca fără nicio problemă rolul lui Joker din Batman, s-a scuturat de praf și a aruncat arpaleta spre CoCo fix când îi era americancei lumea mai dragă. S-a făcut 1-1 la seturi și urmau prelungiri și apoi, eventual, penalty-uri.
N-a mai fost însă nevoie, pentru că CoCo i-a prăjit rapid placa video localnicei în ciuda unor tribune care începeau să se manifeste ca la fotbal. “Nu-i bai, mie-mi place când lumea țipă indiferent dacă-i pentru mine sau pentru colega de peste fileu”, urma să spună CoCo în conferința de presă de după meci, explicând într-un singur rând motivul pentru care a ajuns rapid în setul al treilea la 3-0 și a închis cu o lovitură de topor un meci care a durat aproape două ore și jumătate.
Partea bună e că Simona a scăpat pe această cale de Siegemund, coaja de popcorn care i-a rămas între dinți la ultimele două ediții ale turneului de la Stuttgart. Partea și mai bună este că în singurul meci jucat cu Vandeweghe, anul trecut pe zgura de la Madrid, Simona i-a bătut cuie în talpă și-a trimis-o acasă după 59 de minute în care americanca și-a scăpat calul pe câmp și a câștigat doar două game-uri pricăjite. Singurul lucru de care-mi va părea rău după sfertul pe care îl va câștiga mâine Simona este faptul că Vandeweghe este de departe jucătoarea cu cel mai dezvoltat simț al umorului dintre cele prezente la Stuttgart. Se râde în hohote la întâlnirile cu jurnaliștii, iar pe-asta n-o poate înlocui niciun forehand pe colțul terenului și niciun rever în lung de linie.
Bun. Ne-am lămurit cu viitoarea adversară a Simonei, să trecem acum la restul lumii.
Ziua a patra de la Stuttgart a semănat mai degrabă cu un câmp de război decât cu un teren de tenis, pentru că trei dintre meciuri s-au jucat pe principiul “câștigă cine rămâne primul în picioare”. Cele mai important nume care au terminat ziua pe targă sunt Garbiñe Muguruza și Angelique Kerber, ultima fiind singura speranță care le rămăsese germanilor la titlu în acest an. În meciul cu Kontaveit, Kerber a abandonat după 8 game-uri în care s-a târât pe zgură ca melcul pe frunză: 0-6 0-2. Cauza a fost o accidentare la coapsă, aceeași zonă în care Simona a dat alarma la meciul de ieri. Păcat de accidentarea asta, pentru că am ratat ocazia de a vă spune că bagel-ul e botezat Pretzel la turneele germane. Data viitoare cu drag.
Tot la capitolul daune totale s-a încadrat și cehoaica Marketa Vondrousova, care a lăsat cârma din mâini în setul al treilea din meciul contra Elinei Svitolina. Chiar dacă face parte din valul de adolescente pe care Simona va fi nevoită probabil să-l stăvilească spre finalul carierei, Vondrousova a clacat fizic la al cincilea său meci în acest turneu și la al 14-lea set jucat în aproape 7 ore de bătut mingea în ograda nemților. Motivul retragerii: evident, o întindere la coapsă. Probabil că pseudo-zgura pe care toate jucătoarele o fluieră printre dinți la Stuttgart își va găsi obștescul sfârșit după acest turneu la câte plângeri s-au adunat pe catastif în ultimele zile.
Apropo de adolescentele care vor căra în spate tenisul feminin din următorii ani, ucraineanca Marta Kostyuk a băgat gaz timp de trei seturi contra franțuzoaicei Caroline Garcia. De la înălțimea celor 15 ani pe care-i are, Kostyuk a revenit după un prim set în care și-a luat o penicilină scurtă în doar 18 minute (1-6) și a câștigat setul al doilea cu 6-3. Cu ceva mai mulți ani care i-au trecut prin mâini, Caroline a știut însă cum să dribleze pasa proastă și a luat, la 5-5 în setul decisiv, ultimul break posibil al meciului: 7-5 și Garcia se pregătește de un meci care se anunță foarte interesant cu Svitolina în sferturile care se joacă mâine.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.
Un Comentariu