Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa a 7-a: Sihastra Giurgiu

După ce a fost prins în chingi pe la Euro și și-a făcut apariția în formă de papagal colorat la Olimpiada de la Rio, fotbalul s-a împiedicat de o gură de canal din fața Palatului Parlamentului și a căzut în rât în România, acolo unde sportul cu balonul profund a avut întotdeauna valențe tragicomice unice în peisajul sportului contemporan. Iar Liga 1 Orange, expresia supremă a României la nivel fotbalistic, reprezintă imaginea perfectă a țării care se uită în oglinda cabinei de probă îmbrăcată pentru prima dată în jambiere și ghete cu crampoane: mirată, dar mândră de ea și cu miros clar de lapte la colțul gurii, dar cu impresii de înțelept al satului în milisecunda în care dă perdeaua la o parte pentru a-și expune noua ținută.

Florin Lovin (S), de la Astra Giurgiu, se lupta pentru balon cu Rick Boldrin(D), de la Steaua Bucuresti, in timpul meciului de fotbal din etapa a VII-a a Ligii 1, disputat pe stadionul Arena Nationala din Capitala, duminica, 11 septembrie 2016. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Echipele din Liga 1 Orange pleacă în fiecare weekend la muncă pe o ploaie cu valențe de bici într-un tramvai înghesuit și cu roțile ruginite sperând ca la capăt de linie să prindă legătura cu TGV-ul european care să le ofere condiții de transport, masă și cazare în miros de levănțică, zgomot de limbi moderne și în acordurile imnului Champions League. Sau măcar în cele ale imnului Europa League. Bune și-alea, mai ales atunci când sunt cântate cât mai aproape de Paști.

Articolele din seria Liga 1 Orange, faza pe fotoliu vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Una peste alta, după ce au traversat meciuri de calificare, recalificare, playoff și alte găselnițe ale celor de la UEFA construite pentru ca la final aceleași echipe cu jucători care definesc inflația în termeni fotbalistici și economici moderni să se bată pentru trofee pe zeci de milioane de euro în timp ce formațiile care primesc gumă de mestecat în loc de bani ca rest la transferuri să-și rupă gâturile luptând pentru un colț de pâine crocant care să le aducă aminte de tinerețe, Steaua și Astra Giurgiu s-au întâlnit în meci direct pentru a decide intern cine conduce Personalul de Ciulnița prin următoarele halte ale campionatului. Calificate în grupele Europa League după ce și-au încercat norocul la ruleta Ligii Campionilor, dar și-au agățat hainele flaușate de masă și-au fost invitate afară pentru a se răcori în competiții ceva mai potrivite ca status, cele două echipe s-au încrucișat nonsexual pe teren în primul lor meci direct după un sezon anterior în care Astra Giurgiu a reușit să câștige campionatul, uitându-i pe bucureșteni agățați la uscat ca pe roșiile de tip prună.

Contextul a fost însă ușor diferit de această dată. Echipa din Giurgiu începuse campionatul cu viteză de bolovan, reușind o singură victorie în primele 6 meciuri, în timp ce Steaua conducea lejer clasamentul chiar dacă încearcă să-și construiască o nouă echipă după ce a pierdut o jumătate de lot față de sezonul trecut, jucătorii cu ceva mai mult simț estetic fiind amanetați și transformați în bani prin celebra metoda piperiană de afaceri “dai și pleci”.

Cristian Sapunaru și Rick BoldriALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Jucat pe Național Arena, cel mai important meci al etapei a 7-a a avut parte de un stadion pe care a cam bătut vântul, steliștii încercând astfel o nouă strategie care să evite afișarea unor coregrafii confuze ale tribunei după ce rivalii de la Dinamo le-au umflat roțile cu cârnați acum două meciuri. De alfel, stadionul a fost singurul gol al meciului în primele minute, dedicate celebrei tatonări pe care fotbalul românesc a dus-o la extrem, transformând-o în tactică avansată de joc.

Cu antrenorul Șumudică exilat încă în înaltul canapelei de acasă după ce anul trecut a fost surprins mimând orgasmul la casele de pariuri, Astra Giurgiu a încercat să reformuleze compunerea câștigătoare din meciul cu West Ham United din playoff-ul Europa League, atunci când giurgiuvenii au reușit să le pună mămăligă-n ceai londonezilor, învingând înduioșător pe Stadionul Olimpic din Londra o echipă care-și petrece finalurile de săptămână schimbând palme până la epuizare cu bizonii din Premier League. Cu o apărare avansată și cu o echipă construită cu jucători care pe lângă salariu mizează și pe pensia lunară de la stat încăpățânându-se însă să alerge sănătos fără baston, Astra a ținut în brațe partida și a reușit să-și opreasc adversarii din elanul muncitoresc cu care au intrat în joc.

LIGA 1- STEAUA BUCURESTI - ASTRA GIURGIU

Prima ocazie a meciului a venit după primele 10 minute și a fost un șut al stelistului Adi Popa, care a sprintat pe contraatac pe partea dreaptă profitând de viteza de motoretă îndesată și a încheiat faza cu o zmetie care a avut darul de a-i completa stretching-ul ante-partidă lui Silviu Lung Jr, portarul advers. Concentrați pe construirea de tranșee, jucătorii Astrei au semnat pe condica de prezență abia în minutul 20, când o fază studiată la antrenamentele de flipper i-a pus mingea pe rist lui Săpunaru, care a tras înfundat la un metru pe lângă poartă.

Au urmat două șanse mari ale bucureștenilor, care s-au lovit însă de un portar advers ce și-a luat în serios numele de pe buletin, punându-și ADN-ul la treabă. Tamaș și apoi Moke au fost aproape de a înscrie după două centrări excelente, însă Silviu Lung și-a izolat poarta cu mănuși într-un experiment termodinamic reușit.

LIGA 1- STEAUA BUCURESTI - ASTRA GIURGIU

Astra s-a trezit însă din pumni când Daniel Niculae și Denis Alibec, doi golgeteri de glaciațiuni diferite, au transformat un contraatac în șansă de gol, dar șutul celui de-al doilea a avut precizia milimetrică a unui tanc rusesc care și-a pierdut șenilele, fiind apărat ușor de Niță, portarul Stelei.

La buza pauzei, când jucătorii celor două echipe aveau deja acontate bonuri de ordine la trasul apei, Steaua a marcat după o fază care a semănat cu șansele pe care le primești în viață doar pentru că alții le-au refuzat înaintea ta. O lovitură liberă de la 25 de metri lateral stânga executată de Boldrin s-a plimbat prin careul Astrei ca pensionarii prin piață, mingea flirtând cu extremitățile tuturor jucătorilor înainte să cadă neatinsă în poartă, agățând in the process bara laterală. Brazilianul – care până acum o lună mânca ciorbă din aceeași farfurie cu adversarii săi – marca astfel ceea ce urma să se dovedească golul decisiv al partidei. 300.000 de euro cheltuiți cu ceva mai mult creier decât dacă ar fi fost aruncați pe păcănele, rulete și blackjack, după buna tradiție a mântuitorului cu râs de celofan.

LIGA 1- STEAUA BUCURESTI - ASTRA GIURGIU

Steaua a continuat să preseze după pauză și a fost aproape de a marca din nou prin Adi Popa în minutul 50 după un blitzkrieg pe partea stângă, însă Astra a fost salvată de inspirația brazilianului Junior Morais, care a scos mingea de pe linia porții într-o fază în care restul apărării Astrei a rămas blocată ca la Monopoly în suc propriu, trădând vârsta jucătorilor care au rămas fără reflexe la final de carieră.

Același Morais a încercat apoi să demonstreze că Brazilia nu e o țară, ci o genă mutantă care-i face pe jucătorii de fotbal să prindă floricele pe ghete. Fundașul Astrei i-a transformat picioarele stelistului Ovidiu Popescu în Poarta Sărutului și a tras apoi cu sete de la 25 de metri, însă Niță a respins în lateral. Portarul stelist și-a mai justificat o dată salariul cinci minute mai târziu, când Alibec a trăznit o minge de la marginea careului care a dat peste cap radarele înainte de a fi respinsă mai degrabă reflex de Niță din drumul ei spre sudura barelor.

LIGA 1- STEAUA BUCURESTI - ASTRA GIURGIU

Meciul s-a transformat ușor spre finalul său într-o coridă în care taurul giurgiuvean a încercat să rupă lacătul porții, fiind prins de câteva ori pe contraatac de adversari fără ca aceștia să reușească să-i vâre sabia între omoplați. Iar meciul s-a încheiat cu victoria gazdelor, nu înainte ca Junior Morais să fie trimis înainte de vreme în recreație după un fault care a declanșat o bătaie generală condusă de pe margine de academicienii Săpunaru și Meme Stoica, doi tipi care sunt în stare să găsească sârmă ghimpată și-n spirt.

LIGA 1- STEAUA BUCURESTI - ASTRA GIURGIU

Cu victoria împotriva Astrei, Steaua s-a instalat și mai confortabil în vârful clasamentului, având patru puncte în fața suprinzătorului challenger din acest început de an, FC Botoșani, o echipă care ocupă poziția a doua, la egalitate de puncte de CSU Craiova și la un punct deasupra celor de la Dinamo București și a Pandurilor Târgu Jiu.

În celălalt meci interesant al etapei, Dinamo a reușit performanța de a le oferi celor de la ASA Târgu Mureș prima victorie a unui sezon început de ardeleni de la nivelul inferior al minei de sare din Turda după ce aceștia au fost penalizați cu 6 puncte din cauză că jucătorii echipei și-au primit ultima dată salariul în momentul în care însuși termenul “salariu” a intrat oficial în dicționarul limbii române. După ce a ratat un penalty la mijlocul primei reprize, Gnohere driblând poarta cu o execuție care a semănat cu o minge de golf trimisă la pășunat cu o mișcare descentrată deși se afla la un centimetru de gaură, Dinamo a marcat primul gol al meciului în minutul 60, atunci când Rotariu a înfipt mingea în plasă după o centrare prin care fundașul stânga Oliva l-a găsit pe dinamovist singur ca Macaulay Culkin în New York.

LIGA I - DINAMO

Dinamoviștii au fost însă trimiși la coteț de Ianis Zicu, jucător de 32 de ani care a prins aromă infuzat în Ștefan cel Mare înainte de a experimenta tradițiile micului dejun pe la jumătate dintre echipele de fotbal de pe Glob, din Italia până-n Bulgaria, trecând prin Coreea de Sud. Zicu a reușit să marcheze de două ori, prima dată dintr-o lovitură liberă trimisă inteligent pe sub zid, apoi de la șase metri, după ce atacantul adoptat de mureșeni a fost uitat prin careu de fundași și a înscris deși a fost nevoit să se întoarcă în fața porții cu mișcări de camion care a ratat ieșire pe o șosea cu o bandă pe sens.

Cel mai spectaculos meci al etapei a avut loc la Mediaș, acolo unde Pandurii Târgu Jiu au învins cu 3-1 după un meci în care scorul a fost deschis de gazde din penalty în minutul 21. Pandurii au revenit însă în meci ajutați de Țucudean și de Munteanu, care au intrat în meci cu un chef de fotbal vecin cu pofta de cozonaci calzi de Crăciun.

Fostul atacant al celor de la Dinamo a marcat până la finalul primei reprize o dublă (34 și 43) și și-a permis chiar și o ratare cu poarta goală după un contraatac în care a trimis în bară după ce a transformat portarul advers în jalon cu atitudinea unui maratonist care ajunge la linia de finish fără să-și vadă adversarii în spate, dar face entorsă de gradul al treilea și-și rupe ligamentele încrucișate la un metru de final. Golul de 3-1 a fost înscris de Mrzljak în finalul meciului, după o pasă decisivă a aceluiași Țucudean.

Cristian Pustai, antrenorul echipei Gaz Metan Medias,

Scorul etapei a fost realizat la Voluntari, acolo unde ACS Poli Timișoara a pierdut cu 4-1 în fața echipei din localitatea cu doi edili și zero primari. Eroul meciului a fost Florin Cernat, care a eșuat în stația de metrou Pipera și a fost cules de localnici după o carieră în care a reușit performanța de a schimba cinci cluburi fără a ieși din Europa Centrală și de Est. Una peste alta, FC Voluntari a reușit a treia victorie din campionat și s-a cocoțat până pe poziția a 6-a a clasamentului, ocupând loc de playoff și sperând să reprezinte România în cupele europene, acolo unde Anghel Iordănescu are șanse să revină sub formă de nume de stadion. De cealaltă parte, Timișoara continuă un campionat pe care l-a început cu -14 (minus paisprezece) puncte, singura șansă a bănățenilor să iasă bine din ecuație părând să fie jocul la zero, ca la whist.

LIGA I - ACS POLI TIMISOARA - CONCORDIA CHIAJNA

Cealaltă echipă a fostului Sector Agricol Ilfov, Concordia Chiajna, a fost trimisă în tribune de Viitorul Constanța într-un meci în care echipa manageriată din birouri și de pe bancă de Gheorghe Hagi a câștigat la limită, 2-1. Deși au marcat imediat după pauză și apoi în minutul 72 prin două șuturi trase prin indigo de Chițu, constănțenii au tremurat în briză după ce Pena a redus diferența la final de tabără (90) și a fost aproape de egalare cu o lovitură de cap care a trecut pe lângă poartă și a evitat astfel închiderea metaforică a nocturnei pe stadionul din Ovidiu.

FC Botoșani, revelația începutului de campionat, s-a agățat de locul al doilea după o victorie în deplasare în fața celor de la CSM Iași, dovedind că nordul Moldovei știe și cu mingea, nu doar cu icoanele. A fost 1-0, golul fiind înscris de Istvan Fulop (16) după o fază în care fundașii ieșeni au părut preocupați cu analiza organoleptică a vinului de Cotnari.

În sfârșit, CFR Cluj și CSU Craiova au terminat 0-0 într-un meci în care ardelenii au jucat cu un om în minus din minutul 24, moment în care Andrei Mureșan l-a urcat pe garduri pe Popov și a fost scos din ecuație de arbitrul Ovidiu Hațegan. Clujenii, care au început și ei campionatul cu o penalizare de 6 puncte din cauză că și-au obligat jucătorii să ceară zahăr și ulei pe la vecinii mai înstăriți și cu salariile ceva mai stabile, au jucat restul meciului cu fundul în poartă, așteptându-și adversarii să înoate în gol spre poarta lui Mincă. Portarul clujenilor a fost de altfel omul meciului, rezolvând toate fazele periculoase ale Craiovei și dovedind astfel că bancurile cu olteni și ardeleni pot fi rezolvate amical, cu o remiză care nu-i ajută decât pe moldoveni.

CFR Cluj

[table id=1 /]

[table id=2 /]

Standings provided by Sofascore LiveScore

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.