Nu demult, pe sfârșit de vară, Steaua și Dinamo țineau prima pagină a puținelor ziare românești rămase la chișcuri între pistoale cu apă și cărți de gătit, dar și a celor straniere. Fanii lui Dinamo infiltrau în tribuna stelistă în timpul meciului cu Manchester City niște cartoane colorate și scriau, din corpurile cartonate glumeț ale rivalilor, ”DOAR DINAMO BUCUREȘTI”. A fost haios, am râs, am apreciat, ne-am distrat, am semnat de luare la cunoștință.
Dar te uiți la meciurile acestor două echipe haioase din ultima etapă și te întrebi: de ce contează? Mai trebuie să luăm în serios așa-zisul derby? De ce? Cum? Cine zice? Suporterii? Greu de pus geaca pe suporteri cât timp tribunele celor două stadioane sunt goale ca rafturile alimentarelor de pe vremea grizonantului. Cât despre fotbal, cele două echipe din București care au supraviețuit capitalismului (că Rapid, Sportul sau Progresul au murit pe altarul împrumuturilor nerambursabile, fie-le falimentul ușor!) sunt deja tot mai amenințate de niște mutanți simpatici ai fotbalului semi-profesionist care a intrat cu picioarele înainte în viața noastră sportivă.
Articolele din seria “Liga 1 Orange, faza pe fotoliu” vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.
Un fel de țestoase ninja rurale, crescute bio prin curți, care demonstrează că niște bani aruncați de pe la primării de țară pot construi echipe suficient de solide cât să nu se mai sperie de așa-zișii grei ai fotbalului. Ne referim, desigur, la performerele acestei etape: Concordia Chiajna și FC Voluntari.
Chiajna – Dinamo 2-1
După ce în etapa trecută le fusese reglată canistra de către cei de la Viitorul, dinamoviștii au continuat să nu-și accepte prezentul, iar antrenorul Andone, care la fiecare conferință de presă de jumătate de an încoace vorbește despre șansele echipei sale la titlu, a arătat iarăși că e mai aproape de canapeaua psihologului decât de tronul Ligii 1 Orange. Același Andone care se declarase fericit, la conferința de presă premergătoare partidei, că oamenii din conducerea clubului au reușit super-transferul lui ”Ronaldinho”.
Doar că e ca la Radio Erevan: de fapt nu era Ronaldinho, era Rivaldinho, nu îl transferaseră, ci venise el ca să mai facă mișcare cu băieții, că-n Brazilia și Anglia nu-l alegeau când se făceau echipele, și nu era Rivaldo, ci fi-su’. O știți pe aia cu ”măcar ăsta-i prieten cu fotbaliștii”? Ei bine, la Dinamo strategia ultimilor ani este să se transfere rudele fotbaliștilor. După ce în 2013 îl transferau pe Enock Balotelli (fratele lui Mario), iar în 2014 și 2016 i-au avut în probe pe Etienne Eto’o și Mathias Pogba (concentrați-vă asupra numelor de familie, cum au făcut și ei), Dinamo a renunțat la frați și s-a reorientat către fii, zilele acestea făcând mare tam-tam cu aducerea progeniturii lui Rivaldo. Rămâne s-o mai aducă pe mama lui Messi și pe-un văr de-al treilea al lui Ronaldo care e instalator în Madeira și gata, data viitoare au șanse reale s-o bată și ei pe Chiajna.
Prietenul bun al Anamariei Prodan, Dan Alexa, a făcut un gest de antrenor hrănit cu pedigree (nu e lucru minor, până la urmă notăm că Anamaria are, iată, măcar un antrenor în cercul ei apropiat) în minutul 26 al meciului de acasă cu Dinamo, scoțându-l pe Bejan și trimițându-l în teren pe Raul Costin. Deși Raul Costin nu este fratele lui Raul Gonzalez, cum ar putea crede Ioan Andone și Adi Mutu, omul și-a făcut treaba în atac cinci minute mai târziu, când a profitat de un corner la care apărarea lui Dinamo a părut trotilată și a împins mingea în poartă de pe la 6 metri într-o liniște adâncă în care ar avut timp și spațiu chiar și de niște y0ga taoistă. Pe final de repriză, Tiberiu Serediuc a fost foarte aproape de 2-0, dar Penedo a scos greu de sub bară șutul frumos al extremei Concordiei. Moment în care scouterii dinamoviști au trecut imediat la verificări de CV-uri, poate-poate or exista vreun Ion sau poate chiar un Pompiliu Serediuc, ca să mai transfere și ei o rudă a cuiva bun la fotbal.
Faptul că, în cazul Nemec, Dinamo a reușit totuși să-l ia chiar pe el, nu pe frate-su, le-a dat rudelor domesticite ale lupilor o mică speranță în minutul 51, când vârful slovac trecut de prima tinerețe și de a doua greutate a împins frumos în poartă o pasă a lui Maxi Oliva (nu avem informații, dar ar putea fi nepotul lui Olive, nevasta lui Popeye).
Cât timp câinii erau preocupați să rateze mari ocazii de a lua gol și să ia vreo 6 cartonașe galbene pe front, soldații lui Alexa au mai zis ”mersi” pentru încă o fază fixă și încă o bulibășeală în careul inamic, iar Marian Cristescu a împins în poartă o minge bâlbâită de portarul Penedo ca-n King’s Speech. Din nou s-a constatat o extorsiune a unui degajament în politețea desăvârșită a fundașilor lui Dinamo, care nu erau nicăieri pe o rază de doi metri de marcatorul golului. Fapt pe alocuri amuzant, pentru că lângă Cristescu mai erau vreo doi coechipieri ai săi dornici la rândul lor să dea golul ăla lăsat pe jos de inventivii fii ai fotbaliștilor.
Societatea Comercială Steaua – Voluntari 2-2
Presa din România zice lucruri trăsnite, dar cel mai trăsnit dintre ele este că numește încă echipa lui Becali “Steaua”. Asta nu doar în ciuda unei decizii judecătorești definitive, ci chiar a suporterilor steliști, care se înghesuie să lipsească în număr foarte mare la meciurile urmașei nelegitime pe filieră legală a fostei lor echipe.
Cu 250 de oameni numărați în tribune dintre care 30 ziariști și 20 fani ai oaspeților, Societatea Familială Steaua din București a mai făcut un egal cu o echipă pe care până și împiedicații olteni o devalizaseră (5-0) în etapa precedentă. Oscarurile pentru rolurile principale și secundare merg la Ivanovici, care a profitat de ficatul greu care l-a tras de tricou pe Tamaș ca să înscrie în minutul 3, și la Gnohere, care joacă fotbal uitând că prioritatea sa ar trebui să fie să învețe să alerge. Un premium pentru întreaga activitate îi este acordat și arbitrului Chivulete, care în minutul 80 a avut un acces de homofobie, administrându-i un penalty subcutanat lui Niță, portarul Stelei, după ce acesta îl mângâiase pe Novac cu vârful mănușii într-o fază care rezumă perfect calitatea sportivă a fotbalului modern dezvoltat în România.
Din fericire pentru echilibrul său hormonal, Chivulete a avut totuși timp să aplice legea numărul 1 a arbitrului român, compensația, când a oferit și gazdelor un 11 metri la o fază confuză la care Maftei a fost luat la țintă prin careu și a lovit mingea cu mâna în timp ce se ferea de obuz.
Botoșani – Craiova 1-0
Craiova, oraș sudic și mereu însorit, nu e obișnuit deloc cu înghețul, fapt constatat de redactorii noștri în meciul de la Botoșani, disputat pe o suprafață de joc care ar da peste nas tuturor celor care se plâng că n-avem patinoare funcționale în țară. Meciul, în care moldovenii au atacat necaracteristic, ca turcii, a fost rezolvat pe final de nigerianul Kuku, care l-a pedepsit pe portarul Craiovei pentru că și-a îmbrăcat echipamentul incomplet, fără șorț, și i-a strecurat mingea în finalul meciului printre picioarele care probabil aveau rolul infam de a desena două parabole geometrice cu scopul de a sublinia zona concavă rămasă între ele. Dacă faptul că Kuku a marcat golul victoriei nu vă pare suficient de important, aflați că și Stelian Cucu, un alt membru cu ecou ornitologic al gazdelor, a făcut un meci bun. Semn că, iată, Cucu cântă chiar și-n Botoșani, nu numai în Bucovina, pe când Oltenia a fost trădată și ocupată de ciocănitori și pelicani.
Viitorul – Pandurii 3-0
Întrebat la conferința de presă dacă frigul va afecta jocul echipei sale, Hagi a fost atât de Hagi încât ținem musai să-l cităm complet: ”Iarna e grea, e complicată, din păcate nu noi facem vremea, iar fotbalul se joacă afară”.
Partea bună pentru Hagi este că a reușit să-și construiască un grajd ultramodern la Constanța, iar mânjii săi nu-s tocmai gloabe, în ciuda contextului geopolitic și sportiv actual din România. Fapt care nu se poate spune și despre noii fotbaliști veniți la Pandurii de când cu limita de 1000 de euro pe lună stabilită la salarii.
Fix atât de calificați în meserie cât le-o arată și venitul net lunar, gorjenii le-au devenit brusc antipatici tuturor pentru că au insistat să se prezinte la un meci pe care l-au pierdut oricum la scor de ia-mă nene, obligând atâta lume să reziste la un antrenament pe un frig crunt într-o iarnă atât de complicată. Altfel, Viitorul s-a distanțat la 6 puncte de Societatea Zootehnică Steaua și la 8 de Craiova și, cum cele două joacă între ele etapa viitoare, e de așteptat ca Hagi să joace fotbal afară tot mai mult. Afară din țară în următorul sezon al cupelor europene.
Târgu Mureș – ACS Poli Timișoara 0-0
Pentru toți oamenii de pe pământ care nu au urmărit acest joc, adică pentru toată populația planetei minus 200 de oameni și minus noi, confirmăm cu deosebită tristețe că au făcut o alegere minunată când au lăsat televizorul închis sau pe posturi de nesport în timp acestui meci. Și, dacă nu ne credeți, aflați că cea mai frumoasă fază a derby-ului unor echipe care au început practic campionatul astă vară din starea de agregare a viitoarelor retrogradate a fost oferită de antrenorul Ionuț Popa, care a driblat elegant rușinea de a fi participat la așa ceva, declarând după meci: “Fotbalul este lipsit de virtuozitate, la fel ca societatea noastră. Jocul a arătat ca un miting: a pornit total aiurea. Jucătorii au fost mai preocupați de caterinca politicienilor de la televizor decât de aspectul fotbalistic”. Și, după cum știm cu toții, din meandrele concretului nu prea ies goluri.
Gaz Metan Mediaș – CFR Cluj 1-2
Faptul că nu mai bătuseră la Mediaș de 69 de ani i-a făcut pe fotbaliștii clujeni să-și dorească mult repetarea istoricelor fapte ale bunicilor lor (pe care, fie vorba între noi, Dinamo probabil că îi va transfera, dacă îi găsește). Și chiar au reușit această performanță după ce au condus cu periculosul 2-0 și au încheiat cu un 2-1 din tușe tremurânde, scor care demonstrează încă o dată că este unul extrem de sigur mai ales după fluierul de final al arbitrului. Coroborat cu înfrângerea lui Dinamo și cu victoria Botoșaniului, acest rezultat a făcut și mai interesantă lupta pentru locurile de Playoff, cu Mediașul, CFR, Dinamo, Astra și Botoșani bătându-se pe restul de 3 locuri rămase disponibile după ce Viitorul, Steaua și Craiova și-au asigurat deja prezența în mult-dorita viață de apoi.
Apropo, dacă vă era dor de Prunea sau mai ales de Șumudică, aflați că meciul dintre Iași și Astra a fost amânat pentru luna martie din cauză că moldovenii nu glumesc când e vorba de zăpadă.
[table id=62 /]
[table id=63 /]
Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.