Știam că oltenii au invadat capitala încă de când am auzit prima persoană dând ”bună ziua” când s-a urcat în metrou la Gorjului. Dar pe stadioane nu ne obișnuiseră de multișor să năvălească așa cum au făcut-o duminică seara, când jumătate de peluză nord a Stadionului Național turuia despre ce făcu, drese și zise, între replici ronțăind meditativ din prazul cunoașterii fotbalistice.
Foto: Sportpictures.eu
Aflată pe locul al doilea în clasamentul Ligii 1 Orange, Universitatea Craiova a dat replica liderului Steaua într-o încercare aflată la granița dintre eroism și ridicol de a tranșa disputa directă ca-ntre bărbații care joacă fotbal, adică fără intervenția de demiurgi căpoși și incompetenți a arbitrilor. Dar, la fel ca-n partida anterioară a Stelei, cea cu Voluntari, cavalerii în negru ai tristei figuri au ieșit în evidență mai ales prin trilurile cu ecou fabuloase create de fluiere în Biserica din Pipera.
Articolele din seria Liga 1 Orange, faza pe fotoliu vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.
Meciul a început cu o jalbă de palme mutuale pe care cele două echipe și le-au împărțit cu religiozitate. Bucureștenii au părut ceva mai vitaminizați, dar Florin Tănase, lansat la apă în această vară de Viitorul lui Hagi după o perioadă în care a fost fiert la foc mic în suc propriu la Constanța, a cam ratat contactul corect cu mingea, probabil pentru că la 21 de ani e greu să ai experiență la capitolul întâlniri. După două ratări din careu, genunchiul lui Tănase ne-a arătat că ratările se pot răzbuna și asupra propriului menisc și a cedat după o mișcare nefericită a atacantului echipei din București, iar primele prognoze arată nori destul de stufoși pe următoarele luni în dreptul codului poștal al unuia dintre puținii jucători care reușeau să bage-n viteză superioară în echipa actuală a Stelei.
Foto: Sportpictures.eu
De partea cealaltă a prazului, Andrei Ivan a fost pistonul din cilindrul craiovean, mijlocașul de 19 ani dovedind de două ori în primele 25 de minute că Liga 1 Orange se bazează încă pe tineret-speranțe chiar dacă acest concept a fost eliminat de ceva ani din peisajul microbistic românesc.
Una peste alta, un meci care a început frumos s-a terminat cu arbitrii partidei printați pe țintele de darts ale suporterilor din întreaga țară. Cu un gol marcat dintr-un ofsaid centimetric și altul dintr-un penalty inventat la un henț al unui fundaș craiovean care ar fi semănat foarte bine cu un 11 metri dacă ar fi fost în careu sau dacă ar fi fost măcar henț voluntar, tabela a arătat la final 2-1 pentru gazde. Practic, singurul gol nepătat al partidei a venit în poarta bucureștenilor. S-a întâmplat în minutul 41, atunci când oltenii s-au aprins repede și scurt, așa cum spune datina, după o acțiune de atac la care centralul Petrescu a avut impertinența să nu vadă nici vreun fault în atac, nici ofsaid, nici crimă cu premeditare, nici jaf armat, nici deranjarea liniștii publice din vecinătatea pașnicului Tamaș, care alternează pasele de gol cu momente în care rămâne în contemplare ca personajele din poeziile lui Eminescu.
Foto: Sportpictures.eu
Foto: Sportpictures.eu
Foto: Sportpictures.eu
Seara s-a încheiat cu oltenii bucurându-se alături de jucători de o înfrângere care le permite să susțină în continuare că echipa loc e în continuare un ghimpe anti-sistem, dar și să le spună nevestelor acasă că n-au făcut cumpărăturile pentru c-au fost supărați după meci, și cu steliștii în poziție lotus, precum călugării shaolini vegani, încercând să rămână neclintiți în fața valului de săgeți de carne ieftină spre gratis care zboară amenințător de jos în zilele astea pe lângă propriile capete.
Foto: Sportpictures.eu
Câinii roșii de nervi
Singura consolare a concetățenilor născuți de partea greșită a Oltului a fost că și rivala Dinamo a avut aceeași soartă în celălalt derby al etapei, contra revelației din Botoșani. Era 1-1 atunci când dinamovistul Palic, surprins de fază în careul propriu ca la camera ascunsă, a îndrăznit să nu-i facă nimic botoșăneanului Elek, care a luftat artistic și total, ca-n curtea plină de dâmburi și mușuroaie a școlii ajutătoare. Gazdele au primit penalty și, ca să nu aibă motive să fie afectat pentru restul meciului, Palic a primit al doilea galben și a fost poftit la vestiare, unde legenda spune că încă meditează la modul în care poate evita provoacarea simulărilor adversarilor.
Foto: Sportpictures.eu
Până la acel moment, când arbitrul Rusandu a dat buzna la castingul pentru rolul principal, filmul fusese unul reușit, cu multe ocazii și cu un autogol al dinamovistului Romera desprins din poveștile cu zâne măcinate de sifilis. Acesta a marcat în propria poartă arcuindu-se eroic la o minge la care orice lege fizică enunțată de greii domeniului spunea că bășica ar fi trebuit să se îndepărteze de poarta lui Dinamo în urma lovirii ei cu un cap dur.
După partidă, albanezul Andone a explicat foarte supărat și neaoș cum că este imposibil ca “albitrul” să “deie” penalty și jucătorul lui să “ieie” roșu la o fază la care adversarul nu a fost împiedicat în nici un fel să “preieie”. Corect. Dar incorect.
Paragraf de evitat, cu glume culturale, dar și nereușite
Etapa începuse cu o victorie a Timișoarei la Iași. Semn că, de la înălțimea singurei echipe care se află pe minus în clasament, bănățenii au fost afectați pozitiv de unicul titlu pe care aveau șanse să-l câștige în acest an: cel de capitală culturală europeană 2021. Realizarea a fost sărbătorită de Octavian Drăghici printr-o alunecare din care a rezultat un gol care a făcut alunecarea lui Labiș în fața tramvaiului să pară o operă de amator. Cu mențiunea, desigur, că Labiș a fost sucevean, nu ieșean, doar că ne-a plăcut prea mult comparația asta ca să ținem cont de mărunțișuri precum acuratețea informațiilor.
Foto: Sportpictures.eu
Scor de prezentare, dar o prezentare cam jenantă
Cu linia de clasament care o recomandă drept cea mai în formă echipă din prima ligă, CFR Cluj nu se putea încurca la Târgu Mureș, teren pe care nu ne-am mira ca vedetele echipei să înceapă să pască iarba de foame și să-și facă tricouri de hipsteri din plasele porților ca să aibă în ce să-se0mbrace pentru a pofti la un sugus în oraș. După ce Nascimento, Mureșan și Omrani și-au trecut numele pe lista marcatorilor, singura listă deschisă la intrarea în stadion pe lângă cea a creditorilor, gazda Zicu a marcat și el pe final un gol care le-a amintit tuturor că talentul rămâne indiferent dacă începi sau nu să consumi la nevoie energie din propriile rezerve de grăsime, precum dromaderul.
Foto: Sportpictures.eu
Kung fu Voluntar la Mediaș
Meciul dintre Gaz Metan Mediaș și FC Voluntari a fost interesant în prima sa parte mai ales prin mișcările de taekwando executate de fotbaliștii medieșeni, care probabil că în lipsa activității fotbalistice de vară au stat cu ochii și notițele belite în probele de lupte libere ale Jocurilor Olimpice de la Rio. Era minutul 22 când Cristea i-a aplicat un cot în Bornescu lui Florin Cernat, veteranul oaspeților fiind împiedicat astfel să termine partida pe propriile picioare după ce a pierdut sânge ca-n MASH și-a fost nevoit să urmărească restul meciului la orizontală. Fără Cernat, inima, plămânul, ficatul, splina, coloana vertebrală și jumătate din creierul Voluntariului, echipa oaspete și-a redus prezența de la Mediaș la o simplă semnătură pe condică, așa cum a făcut-o în ultimele 4 meciuri consecutive pierdute în Liga 1 Orange. S-a terminat 1-0 pentru gazde în final într-un meci în care ocaziile importante au putut fi numărate pe degetele unui singur deget.
Foto: Sportpictures.eu
Regele e gol
De la Viitorul-Astra, meci între echipa de mânji și cea de cai aflați aproape de împușcare din campionatul românesc, am reținut mai degrabă show-urile antrenorilor de după partidă decât victoria cu 1-0 a gazdelor, care au trecut cu bine peste o primă repriză echilibrată înainte ca Marin să marcheze cu un șut teleghidat la cernoziomul barei. La interviurile de după partidă, Hagi s-a uitat fix în cameră și s-a certat din nou de unul singur cu Federația Română de Fotbal într-un dialog cu personaje inexistente care a părut desprins din Taxi Driver. De cealaltă parte, Șumudică a pus înfrângerea pe seama faptului că adversarii erau odihniți în condițiile în care Astra a făcut la mijlocul săptămânii o vizită protocolară la AS Roma în Europa League, meci de la care giurguvenii s-au întors cu un scor mai prost decât ar fi reușit dacă nu s-a fi prezentat la meci: 0-4.
Foto: Sportpictures.eu
Mai avem nevoie și de iarbă
Concordia – Pandurii, ultimul meci al etapei, s-a jucat pe sinteticul din Chiajna, iar fără iarbă n-am avut niciun gol bio, crescut la sol, în ciuda faptului că cetățenii din ex-Sectorul Agricol Ilfov au scuturat bara în prima repriză cum scutură acum DNA-ul conturile principalului investitor. A fost un 0-0 sec ca o țeavă de cupru prinsă din elan între dinți, scor care a încheiat etapa corect, regulamentar, pentru că știe toată lumea că dacă nu joacă Steaua sau Dinamo nici măcar arbitrii n-au vreun interes să insiste pentru marcarea unui gol.
Foto: Sportpictures.eu
Ne reauzim în etapa a 12-a, penultima a turului de sezon regulat, ocazie cu care vom afla, în funcție de prestația arbitrilor, dacă Steaua se teme mai tare de adversari sau de lipsa greșelilor de arbitraj într-un campionat pe care îl abordează într-o inedită formulă de joc 4-4-2-3.
Dar asta după o binemeritată pauză în care Naționala României va juca în deplasările din Armenia și Kazahstan, țări ndin care ne dorim nu doar să aducem șase puncte, ci și întreg staff-ul întreg înapoi.
[table id=19 /]
[table id=20 /]
Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.