Euro 2016, faza pe fotoliu. Spania-Croația: Dulceață de Perišić

Meciul dintre Spania și Croația a început în tunelul care varsă vestiarele pe teren, acolo unde jucătorii celor două echipe erau atât de relaxați, încât păreau că se pregătesc să intre la vreun film de comedie la mall, nu la ditai meciul de final care decidea primul loc în grupă. Există, bineînțeles, și o explicație pentru asta: ambele echipe erau virtual calificate mai departe înaintea meciului, x-ul din ecuație vizând exclusiv locul de pe care urma să plonjeze fiecare în apele tulburi ale optimilor de finală. Și mai există o explicație, de data asta cu o față ceva mai umană: jumătate dintre croați joacă în campionatul Spaniei, urcând fân în pod pentru Barcelona și Real Madrid, deci jucătorii se cunosc pe față și pe dos de la dușuri.

Nici nu au apucat croații să-și lege șireturile și Spania demonstra cu pixul pe caietul cu pătrățelele din steagul adversarilor că o pasă inteligentă la vremea ei face piciorul frumos. David Silva împlânta o prăjină în fast forward contra curentului în careu, iar fundașii croați n-au observat-o decât târziu, când a ajuns la Fabregas. Acesta i-a băgat iarbă-n fund portarului Subasic, iar mingea a fost împinsă în poartă de Morata (video). Era 1-0, iar croații păreau că vor asista în direct la propria execuție în condițiile în care stâlpii Modric și Mandzukic lipseau din teren cu scutire pe caz de boală.

Au urmat 30 de minute de ping-pong între cele două porți, momente în care Spania a păstrat constant posesia, iar croații au ieșit la fel de constant pe contraatac, arătându-le spaniolilor că un moment cu pantalonii în vine se poate dovedi decisiv la o adică dacă sună alarma și jucătorii trebuie s-o ia la fugă. Cea mai notabilă ocazie le-a aparținut croaților, mai exact lui Rakitic, care a profitat de o greșeală masivă a portarului De Gea pentru a trimite un lob care a dereglat sistolele și diastolele spaniole înainte să lovească frumos, dar trist transversala, apoi bara laterală a porții spaniole (video).

Când toți spaniolii se pregăteau de vestiare și aveau deja ficatul pe jumătate acoperit cu sangria, croații au inventat o fază fabuloasă: Perisic a pus piatra de temelie pe partea stângă, unde l-a învârtit pe Juanfran ca pe clătită, iar apoi a trimis o plouată în careul mic, de unde Kalinic a marcat cu un soi de semicălcâi care a amestecat în măsură egală talent, scârbă, plăcere, tehnică și aroganță (video).

Cu 1-1 la pauză, spaniolii se aflau încă pe prima poziție a clasamentului, însă erau nevoiți să bage cafeină cu tona pentru a se asigura că ritmul inconștient al croaților nu ține până la final. N-au reușit, pentru că echipa croată a contrabalansat cafeina spaniolă cu energizante și și-au pus adversarii la respect. Presiunea croată era însă atât de naturală și de relaxată, încât Pjaca și-a permis să încerce o foarfecă de la pe la 20 de metri după ce De Gea a salvat de două ori în aceeași fază echipa Spaniei.

Ibericii aveau nevoie de un toreador care să calmeze taurul croat cu un dos de palmă, iar numele său a fost, ca de fiecare dată în ultimii ani, Andres Iniesta. Era minutul 70 când omul de creație al Barcelonei a trimis o pasă teleghidată peste apărarea croată, iar Vrsaljko l-a culcat în careu ca la domino pe David Silva, obligându-l pe arbitru să fluiere penalty (video).

Mizând pe golul marcat în plină surescitare în finala Ligii Campionilor din acest an, Sergio Ramos și-a asumat executarea loviturii de la 11 metri, însă probabil că șampania pe care au băut-o cei de la Real Madrid conținea coceni de porumb nemăcinați. După ce Ronaldo a ratat cu trei zile în urma primul penalty de la această ediție a Europenelor, Ramos a derulat mai departe virusul madrilen și a șutat prost, la semiînălțime, permițându-i lui Subasic – ieșit de pe linia porții de mai avea puțin și ieșea de pe stadion prin peluza opusă – să respingă ușor (video).

Scăpați de sub ciocan, croații s-au pus din nou la turelă și au reușit să transforme finalul de meci în sărbătoare națională. Un contraatac-blitz plecat din careul propriu ducea mingea din doar trei pase în poarta spaniolă, Perišić reușind să-l execute pe un De Gea mobil ca mobila de bucătărie pe colțul scurt, gădilând gazonul, cu ajutorul nesperat al unei devieri nefericite sau perfecte – depinde din ce parte privești lucrurile – semnate de Pique (video).

Spaniolii nu au mai avut timp să reacționeze și s-au recunoscut învinși de echipa care le-a băgat caii troieni Modric și Rakitic în cetate. Evident că, practic, înfrângerea nu înseamnă eliminarea Spaniei, ci doar faptul că ibericii merg mai departe de pe locul al doilea. La fel de practic, însă, Spania tocmai și-a rezervat un loc la masă contra Italiei în optimile Europeanului din Franța, ceea ce înseamnă că următoarea fază a competiției va aduce atât o potențială finală, Italia-Spania, cât și un potențial meci de calificare la proba de biatlon a Olimpiadei de Iarnă: Polonia-Elveția.

Cei mai câștigați din această ecuațe par a fi croații, care în ritmul ăsta au șanse să devină ceea ce belgienii ar fi putut fi, dar n-au fost pentru că n-au putut să devină: echipa din rândul al doilea care-i depășește pe premianții clasei nu neapărat pentru că a tocit mai mult, ci pentru că inteligența joacă un rol important la cursuri.

CROAȚIA-SPANIA 2-1 (1-1)
Au marcat: Kalinić (45), Perišić (87), respectiv Morata (7)
Cine merita să câștige: Matematic, un egal ar fi fost ceva mai apropiat de ce s-a jucat. Chimic, însă, reacțiile sunt complet neașteptate.
Ce am învățat din acest meci: Că regula Calului Troian funcționează în continuare. Spaniolii pierd cu Croația lui Rakitic, noi am pierdut cu Albania după ce l-am adus pe Demollari să joace în România.

***

Meciul paralel, jucat în același timp cu bătălia pentru locul întâi al grupei, a avut în prim plan două echipe care veneau la partidă cu moraluri complet diferite. Dacă Turcia înghițise două înfrângeri și, cel mai recent, trei găluște cu plumb într-o bătălie crâncenă luată de la spanioli, Cehia a reușit să transforme un meci anost contra Croației într-unul dintre cele mai frumoase de la turneul final după ce a întors scorul de la 0-2 și a terminat la egalitate cu tentă de victorie oprită doar de faptul că meciul nu a mai putut continua peste cele 90 de minute de la manual.

În aceste condiții, știind premisele, cehii păreau că se află în fața unei victorii care urma să-i califice mai departe în turneu, în timp ce de la turci ne așteptam să aștepte resemnați finalul Europenelor, chit că sunt aproape convins că în dicționarul turcesc nu prea există termenul “resemnat”.

Evident, așa cum am văzut în multe cazuri la această ediție a Campionatului European, lucrurile au stat așa cum ne așteptam fix până-n momentul în care au luat-o razna și s-au transformat într-o poveste cu final neașteptat.

Deși cehii au avut posesia clară și au dominat terenul de s-a învârtit Imperiul Otoman în mormânt, turcii au reușit să execute cu două lovituri scurte de iatagan ghiaurii din Cehia. Prima a venit chiar în minutul 10, când o centrare de pe partea dreaptă i-a prins încălțțai invers pe fundașii cehi, iar Burat Yilmaz a vârât mingea-n ațe cu sete, la vinclu, după câteva încurcișări cu Arda Turan care au transformat apărarea adversă în mop (video).

Văzuți cu rahatul în boccea, turcii s-au baricadat în apărare, mizând însă pe contrabusculade rapide pe care adversarii cehii s-au chinuit să le priceapă. Strategia s-a dovedit în final una profitabilă, pentru că turcii au mai înfipt un kebab cu de toate în inima adversarilor în urma unei lovituri libere în care grămada dezordontă din careu a scos un șut cu care Ozan Tufan, un tip de 21 de ani care a preferat fotbalul în fața legalelor, a făcut 2-0 pentru ai lui (video).

Scorul a rămas nealterat până la final, iar cehii pleacă acasă, fiind a patra echipă după România, Rusia și Ucraina care-și rezervă locuri la cușeta către propria cocină. Nefiind obșnuiți cu cocina, turcii mai stau două zile prin Franța, așteptând rezultatul operațiunilor de salvare a unui turneu final care după primele două meciuri părea un rateu de proporții. Cu 3 puncte la măsea, turcii au depășit astăzi Albania la golaveraj în clasamentul locurilor 3 și speră ca Suedia lui Ibrahimovic să scoată cel mult un egal cu Belgia în ultimul meci din grupe pentru a continua să bage șaorma gourmet la restaurantele din Paris și împrejurimi.

TURCIA-CEHIA 2-0 (1-0)
Au marcat: Yilmaz (10), Tufan (65)
Cine merita să câștige: După cum a curs meciul, probabil că cehii. Dar, ca în cazul alor noștri, degeaba ai mingea dacă în loc să tragi la poartă o mângâi și-o pui să plutească în cadă când faci baie.
Ce am învățat din acest meci: Că turcii sunt o gașcă de băieți care atunci când vor cu adevărat ceva, iau. Chit că s-ar putea să fie prea târziu pentru a le mai folosi la ceva.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

7 Comentarii

  1. Foarte frumoas meciul Spania-Croatia .
    Daca nu-i deraiaza vreun Panzer ceva ii vad pe Croati campioni europeni .

    • Știi cum e? Până alaltăieri, nemții erau văzuți campioni. Dup-aia, spaniolii erau văzuți campioni. Asta dacă nu erau italienii. Nu uităm nici de Franța, că joacă acasă. Apoi, mai e Țara Galilor, cu 6 goluri în 3 meciuri într-o grupă grea. Și da, Croația. Și Polonia, de ce nu, până la urmă au fost la o palmă să-i bată pe nemți.

      De-aia-i frumos aici, că niciun meci nu seamănă cu altul. Eu zic să ne uităm atenți la Islanda. #fandemic

    • Islanda-Irlanda de Nord ar fi ceva subțire.

  2. Sorry, dar n-a fost penalty. Croatul a fost impins din spate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.