După 5 zile de la momentul în care în Franța a început în sfârșit și altceva în afară de greve, astăzi s-au disputat ultimele meciuri din prima fază a grupelor de la Euro 2016. Am văzut astfel pentru prima dată la față o grupă care văzută de departe părea una cenușie și doar marginal interesantă, dar care ne-a oferit două meciuri cum scrie la manualul pariurilor sportive la capitolul “Cum să faci bani ca bookmaker pe înțelesul tururor: lasă proștii să mizeze pe favoriți”.
În cel mai important dintre ele, favorita Portugalia s-a întâlnit cu Islanda, o echipă care astăzi a făcut cunoștință pentru prima dată cu mirosul rumen al vreunui turneu final. Islandezii n-au venit însă la Euro câștigându-și locul la 6 din 49 și Noroc, ci eliminând printre altele o națională dezorientată a Olandei și oferindu-le turcilor o mușcătură din tradiționala șaorma cu șorici de porc inventată pe loc ca armă-surpriză într-o victorie cu 3-0 în chiar primul meci din preliminarii.
Bineînțeles, portughezii au mizat pe celebrul fler latin care spune că intuiția joacă deja o jumătate din partidă și s-au așteptat ca islandezii să vină la meci cu mâna-n vulcan, chestie care le-a dăunat spre final îndeajuns de mult încât să plece acasă cu Balonul de Aur desumflat.
Nici nu a început bine meciul și pescarii islandezi au aruncat deja undițele în vinul de Porto, fiind aproape să bage cârligul în buza lusitanilor prin Gylfi Sigurdsson la o fază la care pe portarul lusitan l-au trecut transpirațiile de două ori (video). A părut că portughezii au înțeles mesajul venit și au început să bage aer condiționat ventilat de atacurile în valuri conduse de Cristiano Ronaldo, acest Albă ca Zăpada cu mușchi și fixativ al fotbalului în care trăim de câțiva ani.
Asalturile exploratorilor portughezi s-au oprit însă în brațele, picioarele și celelalte membre excrescânde ale portarului islandez Halldorsson, un tip care a ajuns la 32 de ani stând portar pe la echipe cu nume obscure din campionate care se suspendă câte opt luni pe an din cauza zăpezii.
În condițiile în care contorul de goluri al lui Ronaldo a ajuns la meci stricat și s-a aflat în revizie, situația a fost preluată din mers de Nani, care a calmat spiritele pe teren după ce a marcat ușor, de vară, la colțul scurt și la obiect după o centrare care i-a prins pe fundașii centrali islandezi la vânătoare de balene (video). Era 1-0 în minutul 31 prin golul cu numărul 600 din istoria turneelor finale ale Europenelor. De aici, toată suflarea fotbalistică se aștepta ca islandezii să îmbunătățească sensibil aceast număr primind încă pe atâtea în următoarea oră de joc.
Insularii au citit însă bine avioanele care le dădeau târcoale și au pornit pe sub mână robinetul de cenușă vulcanică imediat după pauză, în minutul 50. Până când s-au dumirit portughezii cum se citește corect Eyjafjallajökull, Islanda reușea să marcheze prin Birkir Bjarnason printr-un gol la care marcajul portughezilor a fost mai lejer decât viața de miliardar în dolari în Fiji (video).
De aici înainte, meciul s-a răsturnat spre poarta islandezilor, nație care nu prea știe să atace pozițional din simplul motiv că pe insula aia nu prea are pe cine. Halldorsson a reușit să devină însă primul portar care scoate 10 mingi cu potențial de gol într-un meci la Euro 2016, oferindu-ne ocazia de a privi cum lui Cristiano Ronaldo îi sare siguranța după niște lovituri libere bătute ca mortarul: în zid sau pe lângă, în funcție de calitatea meseriașilor. 1-1 la final, iar Islanda ia în premieră în calcul deschiderea unui magazin online de tricouri ale naționalei și speră ca portarul să nu le iasă în pensie până la următoarea partidă de la Euro, pe care insularii o vor juca contra Ungariei. Dincolo, Ronaldo promite că încearcă să schimbe ceva până la meciul cu Austria. Probabil freza.
PORTUGALIA-ISLANDA 1-1 (1-0)
Au marcat: Nani (31), respectiv Bjarnason (50)
Cine merita să câștige? Portugalia, la câte ocazii a avut. Dar e clar că portarul Islandei nu merita să piardă.
Ce am învățat din meciul ăsta? Că Portugalia e aceeași echipă cu potențial, dar fără rezultate pe care o știm dintotdeauna. Un fel de Columbia a Europei.
***
În celălalt meci al grupei, Ungaria și Austria au jucat a 138-a partidă dintre cele două țări, mai multe decât firele de păr ale lui Wayne Rooney. Puțin se așteptau la altceva decât o victorie a Austriei, mai ales având în vedere că Ungaria terminase pe locul al treilea după Irlanda de Nord și România în grupa de calificare, prinzând avionul de Euro după un last call la boarding împotriva Norvegiei.
Nici măcar nu a început bine meciul și Ungaria intra deja în istorie: Gabor Kiraly, portarul care probabil că-și poartă pantalonii de pijama și la duș, a devenit cel mai bătrân jucător din istoria Europenelor, jucând astăzi titular pentru maghiari la 40 de ani și 75 de zile. O vârstă la care Mutu probabil că va avea 190 de kile și va bate ospătari prin Costinești în amintirea epocii de aur a carierei sale.
A fost un început de meci în care austriecii au părut că s-au inspirat de la nemți și au ordonat în ordine perfectă șuruburile din care urma să fie fabricată victoria, Alaba lovind bara la prima fază mai răsărită a meciului (video). Maghiarii construiesc însă mașini serioase la vest de noi și s-au prins imediat că singurul lucru care le poate ieși austriecilor din piesele etalate pe tablă este un creion mecanic. Au început deci să preseze, preluând controlul partidei și dominând pe alocuri un meci care dacă se juca la sfârșitul anilor 1800 era considerat miuță de antrenament între coechipieri.
Cu excepția unui șut scos de Kiraly cu ajutorul talonului de pensie, ocaziile clare au cam lipsit de ambele părți, iar pauza s-a lăsat peste stadionul din Bordeaux anunțând un egal care părea că are toate șansele să reziste până la final, ca bretonul din reclamele la Drei Wetter Taft.
Maghiarii s-au întors însă de la vestiare hotărâți să le diguiască Dunărea vecinilor de peste outlet-ul din Parndorf și au atacat cu poftă, ca-n vremurile lui Puskas. Iar cum ritmul de Csardas bate la orice oră valsul austriac la nivel de viteză, nu a durat mult până când maghiarii au marcat primul lor gol la un Campionat European din 1972 încoace, an în care Steve Jobs și-a ras prima mustață. Marcator a fost Adam Szalai, care a împins mingea în poarta Austriei după o fază de atac în care austriecii au ieșit la offside ca fetele din sat la un Sugus (video).
După nici cinci minute de la gol, Austria a rămas să joace meciul cu un om în minus după ce Aleksandar Dragovic i-a lăsat numărul de la ghete pe tibie lui Kadar, primind al doilea cartonaș galben. Maghiarii se vedeau brusc favoriți ai unui meci în care au pornit cu șansa micului pus pe grătar.
Meciul a continuat pe contre și ambele echipe au fost aproape să execute lucrări de construcție pe terenul adversarului. Ungaria a profitat însă de faptul că austriecii au uitat de apărare spre finalul meciului și a pus cireașa pe Sacher Torte prin Zoltan Stieber, care a închis meciul cu o scăriță arogantă executată în minutul 86 (video).
Cu un om în minus, cu două goluri în handicap și cu doar 3 minute până să se sune, Austria a decis să-și vadă de valorile ei, astfel că Ungaria a lăsat forintul și a trecut la Euro, reușind prima sa victorie din ultimii 52 de ani la campionatul european.
UNGARIA-AUSTRIA 2-0 (0-0)
Au marcat: Szalai (62), Stieber (87)
Cine merita să câștige? Maghiarii, pentru că i-au urcat pe austrieci pe garduri.
Ce am învățat din meciul ăsta? Că un meci în care maghiarii joacă frumos se vede interesant din afară dacă nu-i contra României.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.