Un meci între italieni și spanioli e considerat derby într-un turneu final european sau mondial chiar și dacă se joacă în șlapi pe plajă în miros de lumânare parfumată și cu muzică folk cântată la chitară în fundal. Cu sămânțari care ară nisipul și cu studioul mobil cu maimuța și cămila în cadru. Un Italia-Spania e finală chiar și dacă se joacă în optimile unui Campionat European secesionist care a reușit să împartă echipele în fazele eliminatorii în bogați care plâng și săraci cărora le-a sărit petrolul în curte pe neașteptate.
Cu o echipă a cărei medie de vârstă a dat peste cap contorul oficial al celor de la UEFA, care din cauza asta au schimbat automat grafica de pe televizoare cu cea utilizată la meciurile demonstrative de old boys, italienii au început meciul cu Spania ajutați masiv de o ploaie meșteșugărească. Terenul s-a transformat în murătură, iar regulamentul de fotbal după care se orientează spaniolii, care obișnuiesc să aresteze mingea și să și-o arunce unul altuia până când aceasta vomită, a trebuit să fie modificat din mers prin ordonanță de urgență. De cealaltă parte, italienii – care probabil se pregăteau să construiască pe fast forward un baraj în fața porții, s-au prins că spaniolilor le-a sărit acul de la busolă și au început meciul încercând să le bage smoală-n mușchi adversarilor, impunându-și propriul ritm de metronom ardelenesc.
Răsturnarea valorilor a dus la alerte consecutive într-o apărare spaniolă care se chinuia să înțeleagă de ce mingea se încăpățânează să sară la adversari. Primele raiduri italiene au venit în minutele 9 și apoi 11, când portarul spaniol de Gea, care la meciul trecut, contra Croației, furase curent cu sacul de rafie, și-a pus la treabă extremitățile și a scos în două faze în care Pelle și Giaccherini și-au încercat norocul la Bingo.
Seria de articole Euro 2016, faza pe fotoliu vă este oferită de Volvo România.
Toate încasările vor fi donate în scop umanitar către Mariana Oprea, una dintre supraviețuitoarele din Colectiv. Povestea ei poate fi citită pe larg aici. Citești gratis articolele de pe acest blog, dar poți dona și tu orice sumă pentru ca Mariana să poată avea o viață normală:
Oprea Mariana
Cont IBAN: RO66RNCB0297109441120001
Cont deschis la BCR, filiala Colentina nr. 26
Cod Swift: RNCBROBU
Italienii au jucat cu siguranță milimetrică într-o apărare care n-ar fi lăsat să treacă nicio picătură de apă dacă era pusă dig la inundații, dublând cu un atac concentrat să-i hăituiască pe adversari ca ogarii pe mistreți. În ciuda faptului că l-a avut în teren pe Iniesta, procesorul, placa de bază, hardul și placa video responsabilă cu imaginea echipei la acest turneu final până acum, Spania a dat impresia că joacă cu mingea medicinală într-o piscină cu apă de la genunchi în jos.
După ce Sergio Ramos a fost la două lungimi de palmă de a-și băga mingea-n poartă după o centrare care l-a găsit încălțat invers cu clăpari, Italia a scris prima filă din carnetul de pensii a generației spaniole de aur la o lovitură liberă de la 20 de metri. Eder a scos un șut din adâncul întunecat al fundului grădinii, De Gea a respins în față împotriva tuturor psalmilor din Biblia portarilor, iar în amestecul de jucători format în careul de șase metri Chiellini a împins mingea în plasă precum pizza în cuptor: printr-o mișcare scurtă, viguroasă și perpendiculară pe gura porții (video).
Chiar dacă credeam că golul italian, venit absolut natural pe cursul gârlei, îi va trezi pe spanioli ca un espresso scurt și tare care-ți face glandele să danseze pe muzică house, cei care au ratat cea mai mare ocazie în timpul rămas până la pauză au fost tot italienii, care l-au scos din nou la tablă pe De Gea în ultimul minut al primei reprize. Portarul spaniol a fost însă singurul elev al clasei iberice care a avut habar despre lecția din teren și a reușit să pareze întrebările ascuțite ale italienilor cu un răspuns solid și greu ca o pată negru mat pe o pictură postmodernistă.
Spaniolii au ieșit de sub ocupația somnului abia după pauză, încercând să reintre în joc, iar cele două echipe au început o repriză de mitraliat alternativ din care părea că va scăpa cine poate să reziste mai mult la gloanțe. Prima ocazie reală de gol a Spaniei în acest meci a fost o lovitură de cap pe care Morata a reușit s-o transforme în burete de apă dulce, așezându-i-o cald între mănuși lui Gianluigi Buffon. Au urmat italienii la aparate, însă Eder i-a făcut operație de micșorare a stomacului lui De Gea într-o fază în care a scăpat singur cu portarul spaniol.
Speriați de faptul că avionul spre Madrid începea îmbarcarea, spaniolii și-au adus aminte că se află abia în optimile unei competiții pe care au câștigat-o acum patru ani cu 4-0 în finală cu adversarii de azi. După ce în prima repriză a ajuns subiect de șezătoare când italienii i-au transformat cracii în Poarta Sărutului (video), Iniesta a dat startul atacurilor spaniole printr-un voleu la care Buffon a răspuns prezent. Pique, ajuns în atac în ciuda mișcărilor sale la fel de fluide precum cele ale unei sperietori de ciori bătute de vânt în lanul de cucuruz, a ratat până și oportunitatea de a avea o ocazie mare după ce a tras cu vână de veioză un șut scos ușor de același Buffon. Asta pentru ca mai apoi, spre secundele de final, Pique să fie refuzat din nou la intrare de același portar italian, care a demonstrat că are sânge proaspăt în rinichi deși anul ăsta a avut întâlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului.
Italienii au ales să termine meciul cu stil printr-un contraatac ușurat de faptul că majoritatea spaniolilor căutau orbecăind în întuneric întrerupătorul care să deschidă lumina și pe strada lor. Graziano Pelle a fost ultimul jucător pe la care a trecut mingea înainte să traverseze granița spaniolă pentru ultima dată în această partidă (video). Era 2-0, scor final care oprește astfel opt ani de domnie a Împăratului Roșu peste ținutul european din cauză că a suferit major prin absențele paselor lui Messi și golurilor lui Cristiano Ronaldo.
Italienii merg mai departe în competiție fără să știe exact dacă asta li se datorează lor sau jocului putrezit și îmbâcsit al adversarilor. Italia a oferit însă per total o expoziție tactică de excepție la al cărei vernisaj au participat cu discursuri laudative Goya, El Greco, Picasso și Dali, reprezentați în deplasare de niște băieți ale căror singure opere creative din acest meci au fost ramele inspirate ale dulgherului De Gea.
ITALIA-SPANIA 2-0 (1-0)
Au marcat: Chiellini (33), Pelle (90+1)
Cine merita să câștige? Italia, pentru că spaniolii au jucat cu imaginația unei musculițe de oțet
Ce am învățat din acest meci? Că vârsta nu contează când îți dorești chestii.
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.