- Monica și Irina sunt semifinaliste la Australian Open! Încă o victorie în trei seturi pentru fetele #Begulescu.
- Supriza zilei vine de la Kyle Edmund, roșcovanul din Regat. Trece de Grigor Dimitrov cu 6-4, 3-6, 6-3, 6-4
- Elise Mertens (36 WTA) își continuă super-parcursul la AO și trece de favorita Svitolina în două seturi scurte, la 4 și la 0.
- Rafael Nadal abandonează în decisiv în sfertul de finală cu Maric Cilic. Ceva în zona inghinală, nu ne băgăm în de-astea.
- Caroline Wozniacki se califică după un meci Sus-Jos contra Carlei Suarez Navarro: 6-0 6-7 6-2
Când viața îți dă lămâi, faci limonadă și-o îndoi cu un espresso tare. Eu așa am învățat în toți anii aștia de nopți pierdute cu tenisul. Aș fi putut învăța să cânt la pian în loc să dau snooze-uri la 3 dimineața și aș fi putut să citesc cu circa 300% mai multe cărți în loc să văd highlight-uri și articole pe internet. Dar inima vrea ce vrea, vorba poetului, deci rămânem la faza cu lămâile, limonada și espresso-ul. Adică e grele și e noaptea meciurile astea, dar avem satisfacția că ai noștri merg-șnur, iar Rafa și Roger sunt chitiți să dea vești proaste părinților viitori, care-s pasionați de tenis: ”Oameni buni, dacă vreți să-i vedeți campioni în tenis, mai bine nu-i mai faceți deloc. Că și peste 15 ani, tot noi vom fi aici”.
O altă bucurie ar mai fi că Declarația 600 se pare că va fi retrasă. Na, mici victorii ale traiului în România, pe care le raportăm pe unde apucăm. Vasăzică, purcedem cu încredere spre înainte, cum făcea Ashe când dorea să trimită un mesaj clar adversarilor. Pe cai!
Aceste texte îți sunt oferite de:
Irina Begu/Monica Niculescu – Jennifer Brady/Vania King: 4-6, 6-2, 6-0
Howdy, tennis geeks! Jenny from the block și regele Vania, adică ză Americans, are going home! Ca fapt divers, înainte să intrăm în meciul în sine, să știți că găsim respingător și stupid felul în care unii fac predicții, iar apoi se întorc să-ți spună ”ți-am zi io, mă?”. Ăștia sunt ca Mircea Badea, care postează numai biletele câștigătoare la pariuri. Păi, normal că din 10 previziuni, ți-or ieși și ție fo’ două, omule, deci te rog eu, nu mă ține la curent!
Embed from Getty Images
Acestea fiind zise, așa cum v-am spus și noi de altfel, perechea #Begulescu e de neoprit. Rugăciunile lui Dan Puric, iată, dau roade încă o dată. Privim înspre prietenii de la Treizecizero pentru inspirație, care, aflați la fața locului, au putut vedea meciul pe viu (în timp ce noi dormeam la 3 dimineața ca troller-ul la cală). Se pare că ale noastre au avut, de la început și până la final, o viteză în plus față de ”ălelante”, cum spunea bunica, Dumnezeu s-o ierte. Ca o mică paranteză, bunică-mea rostea multe din cuvintele astea neutre cu o strâmbătură nemulțumită pe față. La ani de zile de la moartea ei, încă nu știm de ce unii termeni, precum acest pronume demonstrativ nevinovat, îi stârneau repulsie. Făcea așa și cu alimente bune la gust. Obișnuia să bage-n ea jumătate de caserolă de înghețată odată, iar apoi să spună indispusă: ”Da’ de ce-i așa acră?”.
Begu și Niculescu vor juca în semifinală cu Makarova și Vesnina. Makarova nu este în cea mai bună formă la simplu, dar la dublu încă rupe. Iar Vesnina i-a urat un călduros la mulți ani lui Putin, zilele trecute, pe Twitter. Deci, concluzionând, fătucile astea merită batute zdravăn. Pentru că nu uitați, trei lucruri sunt sigure pe lumea asta: moartea, impozitele și victoriile #Begulescu atâta timp cât începem cronica cu meciul lor. #amzis
Embed from Getty Images
Kyle Edmund – Grigor Dimitrov: 6-4, 3-6, 6-3, 6-4
Oh, iar pe epitaf sta scris, cu litere chirilice: aici zace generația de mijoc, prima de după Marii Învățători, prima de dinaintea Micilor Tupeiști. Odihnească-se! Și-atunci, norodul se ridică în picioare și se uită la cer și cerul se prefăcu în culoarea tigăii arse, iară din el începu a se prăvăli peste toți cei cu rachete și palme bătătorite picături mari de plânset. Și apoi, apostolul numit Alexander Z. ridicatu-s-a și rostit-a trist și a deșărtăciune: ”Ia mai dă-i în spanac și p-ăștia, bă, că au câștigat destule!”
Păi ce făcuși, Grigore? Mi-l scoți pe Kyrgios pe ușa din dos a trei tiebreak-uri și apoi te scoate albinosul ăsta de Edmund? Nu-i în regulă. Nu-i în regulă deloc, Ca$htravet. Dar pentru fanii tenisul britanic, cărora le pute totul, o figură nouă este ce trebuie. În opinia mea, tot răul pleacă de la Regină. Majestatea Sa nu se pricepe la tenis, dar asta nu o oprește să-și dea cu părerea prin Palat (o vrei la Steaua?). Iar servitorii aud, vorbesc, răspândesc cuvântul Reginei. Iar uneori, cuvântul este ”cunt”. ”Johanna who? Johanna Cunta? Fata aia e degeaba”. Sau cu Andy. Regina nu înțelege umorul genial al lui Murray nici s-o pici cu ceara de la sigiliile Victoriei, așa că normal că-l vede ca pe un factor deranjant în peisajul sportiv din Regat. Asta nu înseamnă, desigur, că nu l-ar prefera pe Andy ca successor la tron, în locul lui Charles, dar, momentan, nu se poate. Apropo, credeați că e aiurea că ăștia ai noștri vor să schimbe pe sub mână niște legi? Păi, Elisabeta de când tot încearcă să dea o lege prin care să-și pună ea successor pe cine vrea ea? Pe surse am aflat că shortlistul ei îi include pe Hugh Grant, Colin Firth și Rio Ferdinand. Hai c-am scris și de meciul ăsta.
Embed from Getty Images
Trăgând linie (cum probabil face și Dan Evans pe la ora asta), un lucru e sigur: avem un Slam cum n-a mai fost vreodată. Nu, pe bune. Știu că scriitorii de sport adoră să-și privească excesul drept statistică, dar… uitați-vă și voi. Îl avem pe Kyle Edmund în semifinale, acolo unde va merge și unul dintre meteoriții Sandgren sau Chung, de care până la Australian Open n-ați auzit nici măcar din greșeală. Edmund ăsta e pe locul 49 ATP și e poreclit Kedders. Până acum, nu trecuse niciodată de turul 4 la un Slam (2016, US Open) și nu are niciun titlu câștigat. La dublu, a jucat de 11 ori și a pierdut de 10. Iar acum, intră în top 30 (pe locul 24, dacă matematica nu se poartă cu mine ca-n liceu), obține prima victorie în 5 seturi din carieră, prima victorie la un jucător de Top 10, iar dacă ajunge-n finală, o să fie cel mai bine clasat jucător britanic, la numai 23 de ani. Dă-te dracu, Edmundo!
Embed from Getty Images
Marin Cilic – Rafael Nadal 3-6 6-3 6-7 6-2 2-0 (aband.)
Trebuie să știți că ceea ce caracterizează, în primul rând, cronicile noastre este imparțialitatea. Suntem fermi în privința asta. Cu alte cuvinte, ne este perfect indiferent câte seturi pierde Federer până câștigă titlul: important e să câștige. Și mai avem, de la o vreme, un viciu care poate dăuna grav cardiacilor: Fedalul, prieteni. În care taica Roger și nemesisul de odinioară Rafa își joacă head-to-headul început în urmă cu 14 ani, la Miami. Pentru glorie și pentru fani. La asta speram și anul ăsta, dar n-a mai fost să fie. Accidentările s-au ținut scai de Nadal, ca dulciurile de Rovana Plumb. Toată lumea: ”Oooof!”
Embed from Getty Images
L-au frecat pe Rafael la coapsă până n-au mai putut, dar când piesele nu te ajută, degeaba ești mașină de-aia scumpă. Iar durerile, deși invizibile, atrag rechinii de hardcourt. Accidentarea s-a suprapus cu o perioadă în care lui Cilic îi intra tot, iar echipa lui îl încuraja să nu ierte nimic. Noi, privitorii miloși ai tenisului, strigam ”Nea Mărineeeeee! Ho, bre!”. Dar n-a fost chip. Și apropo de chip, al lui Rafa era marcat de durere și necaz.
Embed from Getty Images
Și iarăși ne-am uitat în direcția tabloului, și iară ne-a lovit înlăuntrul stomacului nostru care și-așa e afectat de prea multă cafea zilele astea: semfinala e tâmpită rău. Nu doar zgâindu-te la oponentul lui Cilic, dar și uitându-te la traseul lui. În ciuda faptului că era cap de serie, croatul a avut un traseu până-n vârf mai greu ca Obama: pe Sousa l-a făcut din încheietură, dar apoi au urmat Harrison (cu un început de sezon mai țeapăn decât un pesedist la CEX), Carreno-Busta (jucător de Londra, cu un sezon de Top 8 anul trecut), iar apoi, Rafael ”Joc-Până-Mi-Cedează-Organele-Pe-Rând” Nadal. Doar aplauze și-un gin tonic pentru tipul ăsta cât o prăjină. Cât despre Rafa, știți procedura deja: “Bună ziua, dom’ doctor, cu problema aia vă deranjez”.
Embed from Getty Images
Alte bunătăți de luat la bord:
– Deși am scris și ieri despre Hyeon Chung, tocilarul care i-a făcut vânt pe scări lui Djokovic, revin și azi asupra subiectului, pentru că povestea e prea ofertantă ca să trecem peste ea cu un paragraf, cu două. Trebuie – Repet! – trebuie să-l vedeți pe copilașul ăsta jucând. Cu ochelarii ăia pe meclă și cu pașaport coreean, te uiți la el și zici că urmează să descopere vaccinul pentru platfus, nu să servească cu 200 la oră pe teu. A vorbit după meci într-o engleză care ne-au făcut să ne imaginăm cum ar fi ieșit un copil din Nea Nelu și Olguța. Și a spus că tot ce vrea să facă pe teren este să-l imite pe Novak, pentru că este idolul lui. Mai vine și cu texte de-astea, de nu poți să te superi pe el nici dacă-ți sună părinții să le dea țeapa ”Accidentul”.
– Elise Mertens a trecut suprinzător de Elina Svitolina în două seturi iuți și furioase. Ucraineanca a avut probleme cu șoldul încă de la începutul anului, de la Brisbane, dar a mers pe burtă și n-a spus la nimeni. Azi, dezamăgită și sub insistențele jurnaliștilor, a recunoscut că durerea a incomodat-o în mișcarea de la serviciu. Cu toate astea, însă, pentru că Svitolina nu-i Mourinho, și-a lăudat adversara și a spus că victoria ei este pe deplin meritată.
Embed from Getty Images
– Frații Bryan au prins vânt în pupa (sau pupe, că-s două) și au trecut de Marcin Matkowski și Aisam-Ul-Haq Qureshi, doi jucători cu o istorie foarte interesantă. Aisam este fostul partener de dublu al lui Mergea, și se pare că tot ce trebuie să faci ca să ai performanțe la slamuri este să joci un pic cu Florin, iar apoi el să-ți dea papucii, că se crede prea bun. Matkowski, pe de altă parte, este gras.
Meciuri de văzut la Australian Open în ziua a zecea (miercuri, 24 ianuarie)
Sferturi feminin
A. Kerber – M. Keys (2:00)
S. Halep – Ka. Pliskova (6:00)
Sferturi masculin
T. Sandgren – H. Chung (4:00)
T. Berdych – R. Federer (10:30)
Semifinale dublu feminin
Begu/Niculescu – Makarova/Vesnina (6:00)
Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.