- Prima zi în care niciun jucător român nu a fost programat la simplu.
- Begu/Niculescu se califică în optimi la dublu: 3-6 6-3 7-5 contra australiencelor Jessica Moore/Ellen Perez
- Raluca Olaru și colega Olga Savchuk sunt eliminate de Safarova/Strycova: 6-2 6-2
- Grigor Dimitrov trece de Rublev după 4 seturi: 6-3 4-6 6-4 6-4.
- Localnicul Nick Kyrgios îl elimină pe Jo Tsonga după un meci strâns și spectaculos: 7-6 4-6 7-6 7-6
- Elina Svitolina îi distruge speranțele adolescentei Marta Kostyuk: 6-2 6-2
- Jelena Ostapenko e out de la Melbourne după 3-6 6-1 3-6 contra estoniencei Anett Kontaveit.
Dacă până acum am fost cu ochii cât sateliții americani încercând să acoperim terenurile de la Melbourne pe care jucau oamenii noștri (pe Eurosport Player găsiți transmisiuni de pe toate terenurile de la Australian Open, în cazul în care nu știați deja), azi a fost o zi ceva mai relaxată. Nu s-a prea înjurat în românește la mingi ieșite doi milimetri în afara tușei pentru că singurele fete rămase în competiție la simplu, Simona Halep și Ana Bogdan, sunt programate să joace mâine de la ora 2:00 în turul al treilea.
Am avut însă două meciuri de dublu de care am fost interesați direct. Unul în care duetul pian-oboi Begu și Niculescu s-a calificat mai departe și altul în care Raluca Olaru și colega de garsonieră Olga Savchuk n-au reușit să treacă de examen.
Embed from Getty Images
Practic, ne-am cam adus aminte de momentele dinaintea exploziei nucleare a Simonei, moment care a prins într-o undă de șoc inversă majoritatea româncelor care înotau până atunci în ape tulburi, aducându-le în Top 100. Așa arătau diminețile noastre acum 5 ani, fraților: relaxate, fără grija rezultatelor, fără stresul că Simona își va suci glezna sau va pierde cu vreo tânără mlădiță a cântecului popular australian, fără oboseala adunată de meciurile jucate la ore încețoșate din noapte. Ne trezeam ca oamenii la ore regulamentare, analizam puțin pe cine-a mai bătut Nadal, cum a mers reverul lui Federer, ce bomboane a mai mâncat Sharapova, ce-a mai eliminat din alimentație Nole, ce poze-a mai pus pe net Ana Jovanovic. De-astea, omenești. Doar Sorana ne mai decalibra zenul, forțând din când calificarea prin optimi-sferturi pe la vreun turneu sănătos. Și trăiam din amintirile cu Năstase, Țiriac și Andrei Pavel. Ehe, ce vremuri!
Poate nu strică să mai avem câte-o zi de-asta, în care îți dai seama câtă încredere a adus în grădină uraganul Halep.
Aceste texte îți sunt oferite de:
Begu/Niculescu – Moore/Perez 3-6 6-3 7-5
Despre Monica Niculescu știm deja că-i vine la milimetru jocul de dublu, o ramură a tenisului pe care o înțeleg foarte puțini pe de-a întregul. Deși se joacă cu aceleași unelte tradiționale, deși pare că doar terenul e ceva mai lat și deși meciurile seamănă cu cele de la simplu, doar că e ceva mai multă înghesuială în cadru, adevărul e că ai nevoie de cu totul altă geometrie a suspensiilor pentru a scoate în decor adversarii într-un joc în care se stă cu fileul în brațe. De-asta nu veți vedea decât foarte rar jucători buni de simplu care călăresc clasamentele de dublu și invers.
La fel de adevărat e că Monica are un stil propriu pe care toate fetele din circuit i-l știu din simplul motiv că, atunci când te întâlnești prima dată cu el, ți se pare că te-a lovit mărfarul de Mangalia. Slice-urile atipice de forehand, lovituri preluate direct din concursul internațional de mânuire a tigăilor, sunt arma sa letală, și puține adversare înțeleg îndeajuns de repede ce antibiotic trebuie să ia ca să scape de viermișorii ce-ți mănâncă ușor creierul atunci când joci cu Monica. Așa a reușit fata noastră să le agațe gleznele multor jucătoare de simplu care după meciurile cu a noastră plecau plângând în vestiare, scriind ofuscate pe rețelele sociale că-s gata să se retragă dacă mai cad cu Monica la tragerile la sorți.
Dincolo, Irina Begu e invers: în principiu o jucătoare de simplu căreia-i place dublul. Adică o tipă care în mod normal ajunge lângă fileu doar la scurte, că era serviciu-voleu a apus de când s-a retras Sampras, iar fetele oricum au tendința să fie legate de glie pe fundul terenului, unde ară stânga-dreapta până când adversara implodează. În aceste condiții, echipa pe care o fac cele două e ușor atipică, dar cumva tinde să funcționeze. E ca și cum ai folosi bolovani și leuștean, iar la final iese tocăniță de pui.
Embed from Getty Images
În turul al doilea de la Australian Open, Irina și Monica s-au întâlnit cu un cuplu de australience despre care abia au auzit propriile lor familii. Jessica Moore și Ellen Perez sunt două tipe care nu prind prima sută nici la simplu, nici la dublu, singurele lor avantaje fiind astfel râul, ramul și spectatorii care nu mai suportau să vadă sânge localnic lipit pe pereți de rachetele românești după ce Simona a împachetat-o pe Destanee Aiava în primul tur al turneului de simplu. Paranteză: mâine joacă Tecău cu Hewitt și Groth, deci războiul australiano-românesc continuă. Numai în pielea lui Darren Cahill să nu fii.
Însă știm foarte bine că Excel-urile nu joacă în locul tău atunci când intri pe teren, iar un meci care se anunța foarte ușor pentru ale noastre s-a transformat într-un maraton de peste două ore, timp în care la dublu ai timp în general să termini două meciuri cu tot cu interviurile și dușul de după.
Embed from Getty Images
Ale noastre au intrat în teren relaxate, cu logica jucătoarelor care nu prea au cum să piardă și cu nervii suplimentari ai Irinei, care luase bătaie acum două zile la simplu într-un meci cu Petra Martic în care finalul a fost ca-n cărțile bune: n-am știut cine câștigă și cine pierde până la ultima pagină. Și relaxate au și pierdut în glorie primul set, oferindu-le adversarelor, pe lângă avantajul scorului, și upgrade-ul mental că locul 200 de la dublu poate bate locul 15 la dublu. Știi cum e: dacă ajungi cumva la 130 de kilometri pe oră pe autostradă, ai impresia că e ușor să atingi 150 km/h, chit că n-ai carnet.
Dar româncele au apelat la ceea ce fac românii de secole pentru a ieși din groapă: fie un protest, fie o ședință. Pentru că în Australia nu ai pentru ce să protestezi, pentru că guvernul nu-i tras la sorți din membrii Asociației de Proprietari dintr-o scară de bloc din Videle, fetele au apelat la o ședință scurtă pe bancă în urma căreia a reieșit că e momentul să se vadă antrenamentul. N-a fost însă ușor, pentru că pe Moore și Perez e greu să le miști dacă le-ai așezat în mijlocul drumului. Ale noastre au reușit însă să dea la copcă și au avut nevoie de un break în setul al doilea și de două în al treilea pentru a se califica mai departe în optimi, acolo unde vor juca poimâine. Deci mâine e timp de shopping, acolo e ceva mai simplu să-i bați pe australieni la ei acasă.
Embed from Getty Images
Olaru/Savchuk – Safarova/Strycova 2-6 2-6
Vă spuneam că există rar jucători de simplu care să frigă șoriciul la dublu. Ei bine, cehoaica Safarova e una dintre excepțiile care de-a lungul timpului a adunat bani de genți și dintr-o parte, și dintr-alta. Iar dacă româncele au avut mână bună anul ăsta la căsăpit australience, cehoaica a prins cumva punctul slab al româncelor. Dacă ieri a scos-o din competiție la simplu pe Sorana Cîrstea, Luție Safarshova a continuat atentatul la tricolor aruncând-o pe asfalt pe Raluca Olaru la dublu.
Embed from Getty Images
Dar înfrîngerea destul de sănătoasă a duetului Olaru/Savchuk nu e nicio surpriză în condițiile în care Safarova și Strycova sunt un soi de Messi și Ronaldo al jocului de dublu feminin. Ok, poate un soi de Messi și Ribery, că Strycova nu s-a clasat mai sus de locul 10, în timp ce Safarova s-a cățărat chiar anul trecut pe locul 1 WTA la dublu. A fost 2-6 2-6 la final, iar Raluca bifează încă o dată, a 892-a oară, o specialitate a casei: turul al doilea la turneele de Mare Șlem. Cu excepția Roland Garros-ului, evident, unde anul trecut a ajuns în sferturi alături de aceeași Olga Savchuk. Vrem, nu vrem, ne tragem din Traian, Decebal și zgură.
Alte meciuri sănătoase din ziua a cincea de la Melbourne:
● Am ratat ocazia unică de a ne lansa cu succes în piața grasă a ponturilor la pariuri. Eram atât de convins că în meciul dintre eolienele Andreas Seppi și Ivo Karlovic se vor juca cinci seturi, încât eram gata să promit că-mi mănânc cronica printată în 10 exemplare. Din păcate – sau din fericire, depinde din ce parte privești, aici vorbim doar despre ce a fost, nu despre ce va fi, deci experimentele de tip lins cactuși sunt strict interzise prin codul intern al redacției. În fine, cei doi jucători care puși unul peste altul depășesc 4 metri au servit împreună 75 de ași într-o partidă în care a părut că ăștia din ATP au schimbat regulamentul și au interzis schimburile de peste 3 lovituri pe punct. A câștigat Seppi cu 9-7 în setul al cincilea. Deci nu mâncam hârtie nici azi.
Embed from Getty Images
● Ieri am publicat articolul înainte ca Roger Federer să-și înceapă meciul jucat în finalul zilei de la Melbourne. Așa că amintim acum victoria în trei seturi cu neamțul Jan Lennard Struff, un tip care pare un soi de Marius Copil cu nume de german și cu ceva mai mult noroc în viață: până la 27 de ani a reușit să câștige doar turnee challenger, dar a adunat punct cu punct pentru a se cățăra în zona locului 50 ATP și și-a înrămat acasă câteva victorii răzlețe cu Berdych, Tsonga, Anderson și Mișa Zverev, adică jucători pe care-i bați ușor dacă-i prinzi cu gândurile în altă parte. Până la urmă, omul s-a încordat cât a putut în meciul cu Federer, pe care l-a ținut aproape și căruia a reușit chiar să-i ia un break în setul al treilea. Roger a băgat însă într-a doua când a trebuit și asta a fost: 6-4 6-4 7-6, poartă-n casă.
● Rafa Nadal i-a tras preșul de sub picioare în sub două ore bosniacului Damir Dzumhur, 6-1 6-3 6-1. Cum despre meci nu prea avem ce să vorbim, pentru că s-a jucat de parcă a bătut vântul spre săracu’ Damir cu 150 de kilometri pe oră, îl lăsăm pe Rafa să ne explice lucruri importante care ar putea să ne fie utile în viață:
● Nicu Kyrgios – Jo Tsonga a fost considerat de mulți meciul zilei la Australian Open. Și a fost normal să fie așa, doar vorbim despre doi tipi care au fost plictisitori ultima dată când erau ascultați la fizică în clasa a opta. În plus, juca din nou copilul răzgâiat al națiunii australiene, unul dintre exemplele pozitive ale faptului că imigrația poate fi bună la casa omului, deci Rod Laver s-a umplut până peste marginea oalei. A fost un meci strâns, jucat până-n dunga tiebreak-urilor în trei dintre cele patru seturi. Meci care a început și s-a terminat amical – cu cei doi jucători invitându-se alternativ la challenge-uri inspirate când simțeau că adversarul a fost defavorizat – dar care a avut pe parcurs momente de tensiune în venele din tâmple, cu Tsonga gata să urce în tribună să-și dea karata cu un spectator care i-a scuipat în supa de ceapă. A câștigat Kyrgios cu 7-6 4-6 7-6 7-6 și va avea meci greu cu Dimitrov. Greu pentru el, fun pentru noi. Dar ei iau banii.
● Salutare fanilor români ai Jelenei Ostapenko. Amândoi sunt rugați să părăsească această pagină înainte de a avea ocazia să ne acuze că suntem duri și că trăim din amintiri și că ne plângem cam mult de un moment în care asta a fost, a trecut, n-are rost să ne mai lamentăm, viața-i lungă, dar grea. Cert e că nu avem nimic cu fata asta, care nu face decât să muncească pentru a-și câștiga pâinea. Nu-i nimic rușinos să joci tenis pentru asta, chit că o faci cu atitudinea aia de șefă de scară supărată că vecinul de la etajul 3 a găsit o ușă de intrare mai frumoasă și mai ieftină. Adică fiecare cu logica și jocul ei, chiar dacă mă uit la Ostapenko după fiecare punct și simt cum intră soarele instantaneu între nori. Și chiar dacă am un folder întreg în computer cu pozele jucătoarelor care au câștigat în ultima jumătate de an cu mătușa Jelena. Și până la urmă, ca să dovedim că nu avem nimic cu letona și că suntem absolut obiectivi și neutri, așa cum o facem de obicei când nu scriem textele astea, amintim doar rezultatul meciului baltic de azi: Kontaveit – Ostapenko: 6-3 1-6 6-3. C’mon.
Embed from Getty Images
Meciuri de văzut la Australian Open în ziua a șasea (sâmbătă, 19 ianuarie)
A. Bogdan – M. Keys (02:00)
S. Halep – L. Davies (02:00)
L. Safarova – Ka. Pliskova (03:15)
A. Kerber – M. Sharapova (10:00)
T. Berdych – J. del Potro (08:00)
N. Djokovic – A. Ramos-Vinolas (10:00)
R. Federer – R. Gasquet (10:00)
Rojer/Tecău – Groth/Hewitt (07:30)
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.