Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 3: Begu luminează

  • Irina Begu şi Simona Halep se califică în turul al treilea
  • Maria Sharapova salvează două mingi de meci contra unei jucătoare de pe 150 WTA.
  • Bouchard, Makarova şi Errani merg mai departe
  • Nadal, meci de peste patru ore cu emoţii contra unui american de pe 112 ATP
  • Murray şi Federer avansează lejer în turul următor
  • Monica Niculescu se califică la dublu feminin, Florin Mergea reuşeşte să treacă la dublu masculin

Forma excelentă a românilor continuă și în a treia zi la Australian Open. Zi în care, pe lângă partidele de simplu, organizatorii au dat dezlegare și la dublu feminin și masculin, unde am avut câte un reprezentant care a reușit să se califice în următoarea fază a competiției.

Cea mai importantă veste a zilei vine de la Irina Begu (42 WTA), care a reușit să treacă în turul al treilea al competiției după ce a fiert-o pe cehoaica Katerina Siniakova (81 WTA) în două seturi strânse ca o menghină. În ciuda diferenței de clasament, românca fusese cotată cu șansa a doua de casele de pariuri, probabil pentru că Begu nu reușise până acum să treacă niciodată de turul al doilea la un turneu de Grand Slam. De altfel, meciul nu a fost deloc ușor, Irina fiind nevoită să treacă prin câteva momente de depresiune pentru a-și face loc la final prin desișul ceh. De exemplu, Siniakova a avut 3-0 în primul set înainte ca românca să bage-ntr-a șasea și să câștige cinci game-uri consecutive. Nu a fost însă destul, pentru că adversara s-a agățat de set ca pisica de perdele și a revenit la 5-5 doar pentru ca bucureșteanca de 24 de ani să execute un tzukahara răsturnat intraductibil în cehă pentru 7-5. În al doilea set, povestea a fost spusă invers: a noastră a avut 4-1 și 5-2 și se pregătea deja de masaj când Siniakova a băgat cărbuni și a câștigat două game-uri consecutive. Begu a mizat însă toate jetoanele pe game-ul al 10-lea și a băgat meciul în traistă. 7-5 6-4 și Irina se pregătește de turul al treilea, unde are un șansa de a da peste o adversară care nu doar că pare accesibilă, ci pe care deja a ciufulit-o 6-3 6-3 acum doi ani pe zgura dintre Alpii de la Bad Gastein. Este vorba de Karina Witthoeft, 104 WTA, care a eliminat-o azi în 45 de minute plus prelungiri pe americanca Christina McHale: 6-3 6-0.

Simona Halep (3 WTA) a intrat pe teren în meciul contra Jarmilei Gajdosova (68 WTA) târziu în noaptea australiană, aproape de miezul nopţii celei de-a treia zile a turneului. Probabil foarte nervoasă din cauza faptului că Nadal i-a stricat somnul, jucând aproape cinci ore înaintea sa, Simona s-a hotărât să-i dea australiencei şansa porcului de Crăciun şi a eliminat-o în puţin peste 60 de minute pe localnica Gajdosova în singurul meci care a început într-o zi şi s-a terminat în următoarea la această ediţie Australian Open. Povestea meciului dintre cele două nu e deloc una romanţată, Halep luând rolul unui poliţist care-ţi ia carnetul fără să negocieze: 6-2 6-2, iar jucătoarea noastră o răzbună astfel pe Alexandra Dulgheru, pe care Jarmila avusese grijă s-o împingă-n marsupiu în primul tur. Veşti bune şi în ceea ce priveşte următoarea adversară a Simonei: americanca Bethanie Mattek-Sands (258 WTA), o specialistă a jocului de dublu (are 12 titluri) care a ajuns târâş în turul trei, eliminând-o pe Kristina Mladenovic (68 WTA) după două tiebreak-uri: 7-6 7-6. Halep şi Mattek-Sands, una dintre nonconformistele circuitului, s-au întâlnit de două ori până acum în carieră iar scorul este egal, 1-1. Trebuie spus însă că cele două meciuri au avut loc în 2010, pe când a noastră era încă speranţă, iar a lor demonstrase deja că victoriile din turneele de simplu sunt mai degrabă întâmplări neprevăzute. De altfel, americanca de 29 de ani numără pe un singur deget victoriile la jucătoare din Top 10: în 2011, contra italiencei Schiavone (pe atunci locul 7 WTA).

Meciul zilei la Austrialian Open a fost însă cel al Mariei Sharapova (2 WTA) contra compatrioatei Panova (150 WTA), cea care în turul anterior o trimisese la tigaie pe Sorana Cîrstea. Deși părea complet dezechilibrat după primul set câștigat de Sharapova cu 6-1, Panova s-a prins că țipetele colegei de peste fileu pot fi traduse în rusă și a egalat situația la seturi cu un 6-4 care a trimis meciul în decisiv. Aici, Panova a reușit să continue să forțeze și a ajuns să aibă 4-1 și apoi 5-2 și două mingi de meci. A fost momentul în care Sharapova și-a adus aminte că are de respectat câteva contracte de imagine și și-a pus fundul la treabă, adunând 5 game-uri consecutive pentru a încheia meciul 7-5. Probabil că cele două nu-și vor mai vorbi niciodată sau ceva.

Un rezultat absolut normal în meciul dintre canadianca Eugenie Bouchard (7 WTA) şi olandeza Kiki Bertens (72 WTA). Într-un meci care a mai economisit energie electrică pentru organizatori, Bouchard a năvălit peste Bertens şi a bătut-o 6-0 6-3 mai rapid decât timpul de care avea nevoie să traverseze Bucureştiul. Bouchard joacă un meci francofon contra lui Caroline Garcia (36 WTA) în turul următor. Deşi pare uşor pentru canadiancă, Genie a luat-o pe ceafă în singurul lor meci direct de până acum, jucat pe hard în Mexic în vara anului trecut: 6-3 4-6 1-6.

Alte rezultate: Lucie Hradecka (141 WTA), venită din calificări și cunoscută drept cea care a șters-o de pe poză pe Ana Ivanovic încă din turul 1, a mers și ea mai departe după ce a eliminat-o pe Polona Hercog din Slovenia (89 WTA) în trei seturi: 4-6 6-3 6-2. Este al șaselea meci pe care-l câștigă Hradecka anul ăsta după ce pierde primul set, semn că ar fi mai puțin obositor să ajungă la meci abia după vreo juma’ de oră de la startul acestuia. În rest, fetele au venit doar cu scoruri normale: Makarova (11 WTA) i-a înnodat macaroanele Robertei Vinci (45 WTA) în două seturi scurte, 6-2 6-4. Italia a dus-o însă mai departe totuși pe Sara Errani (14 WTA), care a înecat-o în ocean pe Soler Espinosa (Spa, 66 WTA) 7-6 6-3. De altfel nu a fost deloc o zi bună pentru chitara rece, o altă jucătoare din Spania, Lara Arruabarrena (91 WTA) fiind scoasă din competiție de belgianca Yanina Wickmayer (79 WTA) în trei seturi echilibrate: 6-4 4-6 6-4.

Australian Open WTA, rezultate complete
Mai multe poveşti, rezultate şi cronici găsiţi pe treizecizero.ro

***

Cel mai pasionant meci al zilei pe tabloul masculin a fost unul care la prima vedere nu ar fi trebuit să aducă decât o calificare fluierândă a lui Rafael Nadal (3 ATP) în turul următor. Problema este că ibericul a dat de un american de 27 de ani cu nume est-european, Tim Smyczek (112 ATP), care a uitat că se află la un turneu de Grand Slam şi, venit cu elan din calificări şi după turul 1, unde a bătut tot felul de desculţi de pe locurile 200+, a fost extrem de aproape să deraieze acceleratul de Manacor. Chiar dacă a devenit deja aproape obişnuinţă ca Nadal să fie scos din turnee importante şi să transforme în vedete de ocazie nume necunoscute până la acel moment – remember Michael Berrer (128 ATP) anul ăsta la Doha sau poveştile ştanţate 2014 şi semnate Borna Coric la Basel, Martin Klizan la Beijing, Nick Kyrgios la Wimbledon şi Dustin Brown la Halle – puţini se aşteptau ca un tip care a fost eliminat anul trecut la US Open în trei seturi scurte de Bautista Agut (3-6 2-6 1-6)  să se poată ridica la nivelul spaniolului. Şi totuşi, Nadal a fost nevoit să-şi scoată chiloţii din fund mult mai des decât prevedea, pentru că Smyczek a avut la un moment dat 2-1 la seturi şi a mers cap la cap cu finalistul de anul trecut de la Openul Australian până la 5-5 în decisiv. Acolo, Nadal a avut o tresărire de orgoliu şi i-a furat un break americanului, reuşind apoi să termine partida la a patra minge de meci pe propriul serviciu. A fost 6-2 3-6 6-7 6-3 7-5, Însă Nadal a dat semne că se clatină serios când e pus la treabă, în condiţiile în care operaţia de apendicită din toamna anului trecut începe să nu mai ţină ca explicaţie coerentă.

Nume mari astăzi în turneul băieților. Andy Murray (6 ATP) l-a trimis la pești pe localnicul Matosevic (81 ATP) în două ore fără un sfert: 6-1 6-3 6-2. Ardeleanul Roger Federer (2 ATP) a ajuns și el în turul al treilea, deși i-a stat inima în setul 1 pierdut clar 3-6 contra italianului Simone Bolelli (51 ATP). Roger și-a pus însă hainele de muncă și a revenit în joc lăsându-l pe Bolelli fără glas, probabil cel mai complicat lucru pe care i-l poți face unui italian. A fost 6-3 6-2 6-2 în urmtoarele trei seturi, iar Roger merge mai departe să se bată cu Chardy sau Seppi în următoarea fază a turneului.

Surpriza zilei a venit de la Marcos Baghdatis (77 ATP), care sărbătorește opt ani de la explozia sa în circuitul ATP – finala din 2006 de la Australian Open din postura de necunoscut – cu o victorie împotriva lui David Goffin, favorit 20 al competiției: 6-1 6-4 4-6 6-0. Grigor Dimitrov (11 ATP) a petrecut trei ore descâlcind jocul slovacului Lukas Lacko (99 ATP), pe care a reușit în final să-l așeze regulamentar pe scaun: 6-3 6-7 6-3 6-3. Portughezul Joao Sousa (52 ATP) a profitat de retragerea lui Martin Klizan (34 ATP) fix când meciul dintre cei doi devenea mai interesant și și-a programat o consultație la doctorul Murray în turul următor.

Spectatorii australieni au avut motive de bucurie în momentul în care Nick Kyrgios (50 ATP), australian născuit din părinţi bronzaţi la Egee, a reuşit să-l elimine pe Ivo Karlovic, favorit 25 al turneului. A fost un meci osos, strâns, între doi jucători care dau în mingi ca-n duşmani, însă Kyrgios a reuşit să treacă mai departe după patru seturi adânci: 7-6 6-4 5-7 6-4.

Rezultate normale în celelalt meciuri: Berdych (7 ATP) l-a rupt pe genunchi pe Jurgen Melzer (106 ATP) 7-6 6-2 6-2, sud-africanul Kevin Anderson (14 ATP) a avut puține momente grele în partida contra lituanianului Berankis (6-2 6-2 7-6), iar Richard Gasquet a făcut caricaturi cu James Duckworth, australianul cu cel mai amuzant nume din turneu: 6-2 6-3 7-5.

Australian Open ATP, rezultate complete
Mai multe poveşti, rezultate şi cronici găsiţi pe treizecizero.ro

***

În altă ordine de idei, Florin Mergea și britanicul Dominic Inglot, favoriți 14 ai turneului de dublu masculin, au pârjolit câmpiile și au secat fântânile pentru a-i bate pe localnicii Ebden și Puig, beneficiari ai unui wild card, în primul tur: 6-2 6-2. Monica Niculescu, care ieri a fost alungată din turneul de simplu fără milă, și-a lins rănile și a revenit în forță la dublu, acolo unde face echipă cu rusoaica Vitalia Diatchenko. Cele două le-au scuturat de fructe pe americancele Davis și McHale în trei seturi: 6-2 4-6 6-3. Horia Tecău și Julien Rojer intră în competiție mâine.

Au fost și surprize în probele de dublu. Granollers-Pujol/Lopez, favoriți 3 ai turneului, au suferit un accident pe șosea dreaptă împotriva perechii Krajicek/Young, 5-7 în setul decisiv.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

  1. O cronica interesanta, ca si cele de pana acum. Dar comentarii deplasate la meciul Nadal-Smyczek, care imi lasa senzatia ca ati comentat rezultatul de pe hartie, fara sa fi vazut meciul sau faze din meci. Ar fi fost de mentionat cel putin gestul lui Smyczek la 6-5 pentru Nadal in setul decisiv. Si daca ati fi vazut meciul, ati fi gasit si explicatia “coerentă” pentru faptul ca Nadal “se clatină serios când e pus la treabă”. Numai bine!

  2. Elena, sunt multe detalii picante nespuse pe aici. Federer înţepat de albină sau ce-o fi fost, Watson scoasă din cauza problemelor “feminine” şi aşa mai departe. Unele intră, altele nu :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.