Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 10: Horia Unirii

  • Tecău/Rojer câștigă duelul românesc cu Mergea/Inglot și sunt în semifinale la dublu
  • Serena Williams, victorie clară cu Cibulkova în sferturi
  • Venus Williams, eliminată de Madison Keys
  • Stan Wawrinka trece ușor de Kei Nishikori și va juca semifinală cu Novak Djokovic

A plouat cu chiftele, sarmale, ciorbă de burtă, covrigi cu sare, mămăligă cu brânză și smântână, mititei și papanași în această dimineață la Melbourne. Horia Tecău și coechipierul său tradițional de dublu, olandezul Jean-Julien Rojer (favoriți 6 ai competiției), s-au întâlnit în sferturile de finală ale Australian Open cu Florin Mergea și colegul său de echipă, Dominic Inglot, un britanic de de aproape doi metri pe care Mergea îl folosește des în loc de aplicație pentru a afla dacă plouă mâine.

Sărbătoarea pur românească de la Antipozi nu putea fi trecută cu vederea de organizatori, care din dorința de a-i face pe ai noștri să se simtă ca acasă au pus formal la casele de bilete cozi de 100 de oameni, au angajat câțiva bișnițari care să le deschidă drumul jucătorilor spre vestiare și să le ceară imperativ bani pentru a avea grijă de mașini, au semnat un parteneriat de o zi cu brandul Boss, au uitat să pornească apa caldă la dușuri pe motiv că un vecin de vizavi își schimbă contoarele, au inventat motive pentru ca meciul să întârzie cu măcar câteva minute din cauza traficului în tribune, au pus zacuscă și gogonele în frigiderele de lângă bănci în loc de apă și energizante și au introdus o nouă regulă la intrarea în teren: jucătorii trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că la finalul meciului vor completa o declarație pe propria răspundere în care vor confirma scorul de pe tabelă. Declarația putea fi depusă online, dar preferabil la doamna Ileana de la casa 4, care la ora prezentării jucătorilor la teren se afla însă la țigară.

Una peste alta, sfertul de finală Tecău/Rojer și Mergea/Inglot a început la ora stabilită, dis de dimineață la Melbourne și al dracu’ de dimineață la București. Povestea partidei nu a fost însă una de povestit nepoților, pentru că cei doi coechipieri din Cupa Davis au refuzat din complezență și respect mutual să-și rezerve unul altuia preinfarcturi și puncte de tensiune. Meciul a curs astfel liniar, cu fiecare echipă câștigându-și serviciul și cu doar două mingi de break în primul set, câte una pe cap de vită furajeră. Dacă Mergea și Inglot au pierdut șansa pe care au avut-o, Tecău și Rojer au profitat de ea și au câștigat la 3-3 în primul set un game care la finalul zilei s-a dovedit decisiv pe serviciul adversarilor. Aceasta a fost povestea primului set, terminat 6-4 în favoarea echipei româno-olandeze.

Setul al doilea nu a adus nici măcar intriga primului. Echipele și-au câștigat serviciile într-un ritm sacadat demn de o uzină de cuie și șuruburi, astfel că destinul setului urma să se decidă la tiebreak. A fost momentul în care ceva mai experimentații Rojer și Tecău au decis să ridice artileria grea din magazie și au tras după oamenii de peste fileu fix cât aceștia să-și piardă concentrarea. Scor final 6-4 7-6, iar prietenia româno-olandezo-britanică sub pavilion australian și-a derulat un episod frumos, în urma căruia românii au dovedit lumii întregi două lucruri mari: că pot fi băieți de comitet atunci când e nevoie și că se înțeleg cu oricine în orice limbă, transformându-se în poligloți de ocazie dacă e cazul.

Tecău și Rojer și-au rezervat astfel loc în semifinalele turneului, în care cei doi vor juca împotriva unui cuplu italian: Bolelli/Fognini. Aceștia joacă împreună fără rezultate imense de pe vremea ocupației romane în Dacia, iar în 2013 au fost aproape să răstoarne calculele pariorilor după ce au ajuns în semifinalele aceluiași Australian Open, unde au pierdut în trei seturi contra fraților Bryan.

***

În turneul feminin a fost stabilită prima semifinală. Serena Williams (1 WTA) a intrat în Dominika Cibulkova (10 WTA) precum civilizația în băștinașii nord-americani și a domesticit-o pe slovacă într-un meci care a durat puțin peste o oră. Deși Cibulkova a încercat să se ridice la nivelul fazei competiției, Serena i-a administrat arterial a cincea înfrângere clară în tot atâtea meciuri, slovaca amenințând la finalul meciului că se retrage din tenis până când americanca va îmbătrâni îndeajuns încât să aștepte lunar poștașul cu pensia alături de nepoți. Scor final 6-2 6-2 într-o partidă care a avut la fel de multă istorie precum ultimul petec de nisip depus de Dunăre pe Brațul Sulina.

Serena a pierdut însă ocazia de a se întâlni în semifinală cu sora sa mai mare după ce Venus Williams (18 WTA) a fost trimisă acasă de Madison Keys (35 WTA), una dintre figurile-surpriză ale acestei ediții Australian Open. Americanca de 19 ani, care se năștea la un an după ce Hagi și compania dansau lambada pe terenurile de soccer la Mondialul din 1994, s-a calificat astfel în prima semifinală de Grand Slam a carierei. Apropo de vârstă, victoria cu Venus Williams – 6-3 4-6 6-4 – este un soi de predare de ștafetă între generații, Madison Keys fiind născută în anul în care Venus câștiga prima sa partidă împotriva unei jucătoare de Top 20 WTA. Este un al doilea semn că am îmbătrânit cu toții îndeajuns de accentuat încât să ne începem să considerăm că tablele sunt sport extrem.

***

În programul de azi al tabloului masculin, Stan Wawrinka (4 ATP) și Kei Nishikori (5 ATP) au încercat să afle dacă briceagul elvețian e mai puternic decât sabia samurailor într-un meci pe care mulți îl vedeau o replică la duelul-maraton pe care cei doi l-au avut anul trecut la US Open, acolo unde japonezul a câștigat cu 3-2 după o partidă strânsă. Wawrinka a intrat însă pe teren hotărât să nu piardă timpul cu mărunțișuri, campionul en-titre dovedind că nu există tactică mai bună decât cea în care îi dărâmi oponentului castelul de nisip încă înainte ca acesta să se gândească să ajungă într-un oraș cu plajă. Stan a servit ca din arbaletă și a lovit cu dreapta fără ca Nishikori să înțeleagă exact ce i se întâmplă, câștigând fără mari emoții o partidă care putea fi complicată. Scorul final, 6-3 6-4 7-6, pare de altfel mult mai strâns decât a fost de fapt jocul dintre cei doi, în care Wawrinka l-a ținut cu capul sub apă pe Nishikori până când a acesta a recunoscut unde-a ascuns calificarea.

În turul următor, Wawrinka va juca într-un meci care devine deja tradiție la turneul australian cu Novak Djokovic (1 ATP), care i-a frânt zborul canadianului cu mișcări de cărămidă Milos Raonic (8 ATP). La fel ca în celălalt sfert de azi, partida s-a desfășurat într-o singură direcție, cu terenul înclinat vizibil înspre un Raonic fără replică la ritmul de mitralieră a sârbului. Djokovic l-a stors ca pe adversarul său de energie cum storci mopul de Mister Proper, Raonic reușind chiar contraperformanța de a nu avea nici măcar o singură șansă de break pe tot parcursul jocului. Iar cum în tenis nu e ca în fotbal, când echipele care bagă autobaza în poartă reușesc uneori să scoată măcar un egal demontând sportul, Raonic a plecat acasă cu amintirea unui sfert de finală, cu un cont mai plin cu 240.000 de euro și cu moralul mașinii care s-a oprit în zid. Scor final: 7-6 6-4 6-2 pentru Djokovic.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

  1. Genial ! Ti-am citit cronicile in fiecare zi, asta e una dintre cele mai bune, sunt foarte bune alaturi de cafeaua de dimineata !

  2. Cu mulțumiri. Aprecieri. Și alte pozitivități de-astea. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.