Doamnelor și domnilor, game on.
După o pauză răcoritoare în care jucătorii și jucătoarele de tenis au încercat să-și regleze racordajele și să-și corecteze slice-urile, după vreo două săptămâni de turnee pregătitoare în care marile vedete au fost interesate de rezultate doar cât să nu dea oala pe foc, primul turneu de Mare Șlem al anului a început în noaptea care tocmai s-a încheiat. Și, pentru că niciodată nu poți spune că s-a scris prea mult despre tenis, în rândurile care urmează veți avea șansa unică de a face recapitularea lucrurilor pe care ați fi vrut să le vedeți, dar pe care le-ați ratat la Australian Open.
Turneul a debutat cu două românce în fața camerelor. Simona Halep (3 WTA), revenită pe verticală după ce săptămâna trecută a îngroșat rândurile pacienților cu spondiloză și reumatism prin Sydney, a fost primul cap de serie care a turnat episoade la Melbourne. Adversară i-a fost Karin Knapp (51 WTA), una dintre puținele italience care amintesc atât ca prezență, cât și ca nume mai degrabă de olimpicele la aruncarea suliței decât de fetele din reclamele la espresso. Cunoscută publicului românesc din finala de dublu a turneului de la București din 2014, când a fost primită de Elena Bogdan și Alexandra Cadanțu cu pâine și multă sare în timp ce juca împreună cu turcoaica intitulată sexy Buyukakcai, Karin Knapp n-a reușit să țină ritmul Simonei și a trecut la recapitulare după ce aia mică a învârtit-o ca pe macaroane și i-a dat cu terenul în cap: 6-3 6-2 scurt, elegant, la dungă. În turul al doilea, Simona se va bate cu un alt nume propriu atipic pentru țara pe care-o reprezintă, australianca pură Jarmila Gajdosova, care de la înălțimea locului 68 WTA a învins-o pe Alexandra Dulgheru în primul tur cu 6-3 6-4. A fost prima victorie a Jarmilei pe tabloul principal Australian Open după 10 încercări, localnica evitând astfel un tur 2 în care fetele noastre ar fi putut să-i învețe pe australieni cum se gătesc sarmalele împachetate în foi de overgrip.
Marea surpriză a zilei a venit în meciul dintre Ana Ivanovic, locul 5 WTA la tenis și 1 la prezența în posterele bărbaților de pretutindeni, și Lucie Hradecka, o cehoaică venită din bătăliile pline de buruieni ale calificărilor și aflată la locul 141 mondial. Deși Ana Ivanovic a câștigat primul set la 1 și a părut că va bate ca la știuleți, cehoaica și-a activat talentul special care a făcut-o să câștige anul ăsta patru meciuri după ce a pierdut primul set: trei în turneul de la Auckland și unul în calificările AO, contra ucrainencei Beygelzimer. Hradecka a făcut pljeskavica din Ivanovic și, cu 6-3 6-2 în ultimele două seturi, a trimis-o pe sârboaică – una dintre marile favorite ale turneului – să caute ouă în cuibar. A fost a treia victorie a cehoaicei de 29 de ani împotriva unor jucătoare din Top 10 WTA într-un meci în care aceasta a reușit să fructifice 5 mingi de break din 5 avute în total. Pentru neofiți, e ca și cum o echipă de fotbal ar marca la fiecare contraatac avut.
A doua mare surpriză a zilei a venit din partea Irinei Begu (39 WTA), care a rezistat întreagă într-un meci-rollercoaster. 6-4 0-6 6-1 contra lui Angelique Kerber, numărul 9 mondial. De fapt, înfrângerea lui Kerber este cea mai bună dovadă că Halep a făcut bine când a decis să se odihnească înainte de Australian Open: germanca a participat la două turnee consecutive anul ăsta, ieșind în semifinalele celui de la Sydney, cu vreo 42 de minute înainte să înceapă meciul cu Begu. E pentru prima dată când Begu trece de primul tur în 2015, după ce la Shenzhen și Sydney a luat bătaie de două jucătoare aflate către granița 100 WTA: Siniakova (7-6 4-6 1-6), respectiv Date-Krumm. De altfel, Begu va avea ocazia de a se revedea cu cehoaica Siniakova (84 WTA) în turul al doilea, bucureșteanca având acum două variante: fie-i întoarce și celălalt obraz, fie-i vâră racheta-n păr și-o face zmeu.
Dacă Simona Halep şi Irina Begu au mers mai departe, Sorana Cîrstea, ajunsă între timp la confluenţa dintre Top 100 şi plutonul de participante la challenger-uri şi alte turnee de mărime medie spre mică, a fost executată fără mari probleme de o rusoaică venită din calificări, Alexandra Panova (150 WTA). După un prim set pierdut cu 5-7, Cîrstea – aflată la primul meci oficial după trei luni de pauză – a luat bătaie ca-n Ferentari, 6-0, şi a plecat acasă cu coada împletită între picioare.
Că veni vorba de rusoaice, Maria Sharapova (2 WTA) a ţipat de-a surzit-o pe croata Petra Martic (183 WTA), cea care a eliminat-o în calificări pe Ana Bogdan. 6-4 6-1 uşor ca polistirenul.
Alte surprize din prima zi a turneului feminin: Sabine Lisicki (Ger, 28 WTA) a mâncat bătaie de la Kristina Mladenovic (Fra, 69 WTA) 4-6 6-4 6-2. Julie Goerges (Ger, 71) a scos-o la vatră pe Belinda Bencic, favorită 32, administrându-i subcutanat un 6-2 6-1 scurt, dar sănătos. Într-un meci jucat în fundul grădinii la Australian Open, franțuzoaica Oceane Dodin (18 ani, 182 WTA), venită în turneu pe scurtătură cu ajutorul unui wild card, a eliminat-o pe Alison Riske (SUA, 42 WTA): 7-6 3-6 6-3. A fost primul meci câștigat de Dodin la un mare turneu, iar în turul al doilea va încerca să profite de oboseala acută a cehoaicei Karolinei Pliskova (22 WTA), praspăt finalistă la Sydney și învingătoare în primul tur contra rusoaicei Rodina (7-5, 6-1). Într-o altă partidă slavă jucată între două -ove, Kazaha Shvedova (63 WTA) a reuşit să elimine capul de serie numărul 16, Safarova (Cehia, 16 WTA). După 1-1 la seturi, cele două jucătoare s-au lipit de mingi şi au mers până la un 8-6 numai bun pentru kazacii şi cehii care încercau să se trezească luni dimineaţă.
Cel mai lung meci al zilei le-a pus faţă în faţă pe americanca Christina McHale (53 WTA) şi pe franţuzoaica Stephanie Foretz (197 WTA), ultima venită după trei tururi de calificări. După ce McHale a rupt-o-n franceză 6-4 în primul set şi Foretz a început să-njure perfect în engleză 6-1 în al doilea, decisivul le-a prins pe cele două lipite precum surorile siameze. Ciclul celular s-a terminat însă în meioză, americanca McHale profitând de faptul că are 22 de ani şi trei meciuri în minus la Melbourne faţă de cei 33 de ani ai adversarei sale: 12-10 în decisiv.
Australian Open WTA, rezultate complete
Mai multe poveşti, rezultate şi cronici găsiţi pe treizecizero.ro
***
La masculin, distracția nu e atât de apăsată, pentru că românii preferă, așa cum știm, fotbalul și berea. Totuși, românul Roger Federer (2 ATP) poartă în suflet speranțele unei națiuni și mai mult decât atât, deci povestea merge mai departe atât timp când unul de-al nostru poate încă să facă legea pe teren. Astfel, Roger a rezolvat rapid criza CHF-ului transformându-l pe Yen-Hsun Lu (46 ATP), un băiat de 31 de ani născut în Taipei, în jalon colorat. Au fost doar trei seturi, 6-4 6-2 7-5, un rezultat care-l ajută pe elveţian să ajungă la cinci victorii consecutive anul ăsta după ce la turneul de la Brisbane, la începutul lunii, a trecut prin adversari ca vacile mov prin reclame.
Mai puțin emotivi decât fetele, băieții au refuzat să ne ofere surprize notabile, astfel că toți favoriții au mers mai departe în turul al doilea. Bulgarul Grigor Dimitrov (11 ATP) l-a băgat cu capul în borcanul cu murături pe nonconformistul german Dustin Brown (89 ATP), 6-2, 6-3, 6-2, iar Andy Murray (6 ATP) a tăiat Holstein-ul în trei seturi în fața indianului Yuki Bhambri (314 ATP) deși acesta din urmă reușise la un moment dat să aibă 4-1 în ultimul set. Scor final: 6-3 6-4 7-6. Rafael Nadal (3 ATP), care anul ăsta a jucat câteva meciuri rușinoase, fiind eliminat de exemplu în turul 1 al turneului din Doha de Michael Berrer, un neamț care joacă tenis de pe vremea lui Năstase, a reușit să meargă mai departe după un meci lejer contra unui alt veteran trecut prin vreo trei materiale de rachetă, rusul Mikhail Youzhny (47 ATP) : 6-3 6-2 6-2.
Cehul Tomas Berdych (7 ATP) i-a smuls dinții columbianului Alejandro Falla (112 ATP) 6-3 7-6 6-3, iar Kohlschreiber (Ger, 24 ATP) i-a dat cu libertatea de expresie în cap francezului Mathieu (91 ATP): 6-2 6-2 6-1. Franța s-a dus totuși mai departe în Australian Open prin Richard Gasquet (24 ATP), care i-a dat de l-a julit argentinianului Berlocq (68 ATP), 6-1 6-3 6-1. Un alt francez cu nume de alifie, Edouard Roger-Vasselin (118 ATP), a trecut mai departe din cauza faptului că adversarul său, Tommy Robredo (15 ATP) s-a declarat învins de o accidentare mai veche şi s-a retras în linişte la o porţie sinceră de chorizo.
Între meciurile interesante ale primei zile se numără și cel de cinci seturi dintre italianul Seppi (43 ATP) și uzbecul Istomin (48 ATP), câștigat de Seppi cu 5-7 6-3 2-6 6-1 6-4. A fost al patrulea lor meci de Grand Slam, toate maratoane de cinci seturi. David Goffin (Bel, 22 ATP) l-a trimis în pensie pe Michael Russell, un american de 36 de ani care joacă în maieu, ca pe vremea lui Agassi, și devenit cel mai bătrân jucător venit din calificări la Australian Open din 1977 încoace: 6-3 6-3 5-7 6-0. Nu în ultimul rând, australianul James Duckworth (119 ATP) a câştigat împotriva slovenului Kavcic (100 ATP), însă sperăm ca ziarele triste de la noi să nu afle de această victorie, pentru că tenisul se va transforma în articole care vor încerca să traducă numele jucătorului de 22 de ani născut în Sydney.
Australian Open ATP, rezultate complete
Mai multe poveşti, rezultate şi cronici găsiţi pe treizecizero.ro
A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.