O nouă zi de tenis la Australian Open înseamnă, pentru echipa dumneavoastră preferată de cronicari sportivi, o nouă repriză de scris în bezna nopții. În caz că nu v-ați prins, de-aia intro-urile astea sunt mai adormite pe timp de AO, că-s scrise de obicei până-n ora 5. Deci, vorba tenismanului de rând: give me a break! Dar cu sau fără somnul nostru, turneul avansează în ritmul și la temperaturile cu care ne-au obișnuit, iar Simona își câștigă și ea meciurile suspect de ușor. Nimeni nu știe cum și de ce, însă românii de pretutindeni (mai ales ăia de la Dedeman și Banca Transilvania) aplaudă cu entuziasm. #ElLiderMaSimo
Adevărul este că avem mare noroc cu Halep, pentru că, dacă nu era ea, cronicile s-ar fi oprit încă de ieri. Tot & forever, cu toată prețuirea pe care le-o purtăm prietenilor de la Porsche. De ce? Păi, hai să vedem: ce naiba să mai scrii după acel Federer – Millman? Ionuț Moraru a luat icoana și a dat cu ea de toți pereții, până când, prin ora a cincea, s-a înfăptuit minunea în care nimeni nu mai credea. A mai avut boșorogul de Fed multe meciuri tâmpite și geniale la Australian Open, dar parcă niciunul într-o vineri după-amiază, de ziua Micii noastre Uniri. Adesea nervos pe teren, omagiul maestrului pentru Cuza a constat în unirea a 82 de neforțate cu 62 de winnere ca să pună ”mânia” în ”România”. Sper că putem să apreciem subtilitatea asta, iar data viitoare când cineva spune că Roger nu e suficient de român, să-i dați cu istoria în cap.
Ar mai fi de zis că s-a lăsat cu eliminări sonore și astăzi, deci nu putem decât să facem ce știm mai bine pe-aici: să ne bucurăm de răul altuia. Belinda și Karolina, vasăzică, au luat ferry-ul către cea mai apropiată insuliță pustie, unde nu te vede decât Kyrgios dacă plângi. Ne grăbim să vorbim despre toate imediat, căci acrilicul vopsit albastru nu așteaptă pe nimeni, prieteni.
Aceste cronici îți sunt oferite de:
Simona Halep – Yulia Putintseva: 6-1, 6-4
Întrebare pe bune: ce e de preferat, să-ți atace Halep toate loviturile într-o zi bună sau să te lovească zgomotul bormașinii dimineața la prima oră? Depinde pe cine întrebi. Biata Iulica a început meciul alegând varianta A, l-a continuat visând la B, și l-a terminat cu un C intempestiv, înjurându-și dublele greșeli. Fix cum ne place! Ar fi putut face mai mult spectacol, dar s-a abținut. Ești o dezamăgire, Yulia! Ne aducem aminte cu drag de episodul în care ți-ai chemat antrenorul/prietenul într-un MTO doar ca să-l insulți și să-i sugerezi să stea liniștit în tribune, zgâindu-se pe YouTube la filmulețe despre cât de plat este Pământul. Ha, ha și ha.
Să fim sinceri, că nu ne aude decât audiența de 100k: nu te entuziasmezi la un meci cu Putintseva pentru că e Putintseva vreo inovatoare a jocului. Fata are talent, a fost și-n Top 30, dar îi privim meciurile la fel cum îl ascultam, pe vremuri, pe Ilie Dobre – în speranța că o ia pe arătură și râdem și noi nițel, după o zi de muncă.
Cu regret în suflet și cearcăne de culoarea bilei de 8 constatăm că, uneori, nici cartea de vizită a unei câștigătoare de Slam, plus cartea de vizită a unei Putintseva nu pot umple stadioane. Azi-dimineață, Rod Laver Arena semăna cu piața de păsări din Buzău – lume puțină, vreme frumoasă, atmosferă de weekend. Dar a fost ok, așa cum sunt toate meciurile în care Simona alege să ne scutească de panică, febră și spasme. În cazul lui Simo, lipsa emoțiilor e cea mai frumoasă emoție pe care ne-o poate oferi.
Embed from Getty Images
Ca de obicei în ultima vreme, prima chestie mișto care-ți sare-n ureche la meciurile astea este prezența Alexandrei Dulgheru pe comentariul Eurosport. Un comentator bun are, pe lângă cunoștințe, și prezență de spirit, umor și bun-simț. Alex le are pe toate și e dovada că, în viață, poți fi bun la mai multe lucruri dacă nu te oprești din învățat.
Da, deci nota 10 pentru Dulgheru la comentariul sportiv. Însă în ceea ce privește partea de fashion, poate ar fi o idee bună să ne vedem la restanțe, Alex. Oare câte veveriție și șinșile mai trebuie să piară pentru ca noi să ne facem buzunare la cămașă din ele?
Primul set al meciului durat cam cât un episod din MASH. Nu a fost la fel de amuzant, deși Yulia aduce un pic cu Radar când se încruntă. Sub privirile lui Darren, Simona s-a pus pe treabă rapid și n-a avut vreme de nervi, nici răbdare cu adversara. S-au mitraliat două jucătoare rapide și rezistente, însă numai una e material de Grand Slam, în timp ce cealaltă e material de meme-uri. Și chiar e frumos tenisul când favoriții tăi câștigă meciuri, nu? E frumos când, în loc de priviri ucigătoare spre echipă, le trimiți bezele, astfel încât Teo Cercel ajunge, dintr-o dată, să lumineze arena cu faimoasa sa treisprezecime de zâmbet.
Abia în setul al doilea a început concetățeaca lui Borat să facă față mai bine asaltului halepian. Scurte puse taman când trebuie, mingi luate în urcare și davai-uri după davai-uri. La capitolul ”date-n gard”, fetele au fost egale și de nedespărțit – câte 9 neforțate de căciulă. Însă căciula Simonei a făcut loc și pentru 19 lovituri câștigătoare în setul doi, adică de două ori mai multe decât oponenta ei arțăgoasă, ceea ce a propulsat-o în săptămâna a doua, unde îi este locul.
Și apropo de căciuli, nu credeți că lui Cahill îi stă bine cu absolut orice pe cap? Exact, nici eu.
În optimi, Simo va da nas în nas cu Elise Mertens, care n-a stat la prea multe reprize de tabinet cu Cici din Belize. Nu e cel mai greu match-up din lume cu belgianca, însă ultima dată când s-au văzut n-a ieșit bine pentru a noastră. Dar Doha nu e Melbourne, deci să nu ne stresăm mai devreme decât e cazul. Avem tot timpul s-o facem: poimâine, în setul decisiv.
Rafael Nadal – Pablo Carreno Busta: 6-1, 6-2, 6-4
Rafa are milă doar de copilele de mingi pe care le nimerește-n ureche, fără să vrea. Le pupă să treacă. În rest, oricine calcă pe același teren de tenis cu el va avea soarta telefoanelor Nokia. Și, totuși, nu e nimic rușinos în a fi dominat de bărbatul ăsta cu început de chelie, care probabil că și când citește rubrica culinară din Men’s Health se smucește și caută să dea pagina cât mai corect posibil.
Pablito a fost cu adevărat în meci doar în alea câteva secunde când s-a dat cu banul, la început. A ales să servească primul, iar de-acolo totul s-a dus naibii. Așteptările erau oricum mai mici decât Diego Schwartzman când iese din ocean – în 4 întâlniri, Nadal nu-i lăsase lui PCB decât un singur set, acum vreo 4 ani, la Doha. În rest, a fost veni, vidi, somn ușor.
Deci abia acum începe AO-ul ăsta și pentru Rafa, care s-ar putea să-l vadă pe Nick în round 4. Ar fi aur și petrol meciul ăla! Dă, Doamne, să avem acces la el, că tare frumos e să te distrezi la sportul ăsta de nebuni!
Embed from Getty Images
Belinda Bencic – Anett Kontaveit: 1-6, 0-6
Principala favorită a lui Federer și a șasea a turneului din Australia a apăsat din greșeală pe butonul de panică și dus a fost meciul. Nu e nici prima, nici ultima jucătoare care uită ce are de făcut într-o partidă de tenis în care e favorită, așa că nu e cazul să se panicheze ziarele elvețiene pe print.
Cum spuneam, se aerisește tabloul, dar rămânem
circumspecți și nu ne permitem prea multe calcule în momentul ăsta, că mai e
mult până departe. Oricum, în ceea ce o privește pe Simona, noi mereu săpăm
după speranțe ca Tsitsipas după citate, deci rămânem incorigibil optimiști.
Embed from Getty Images
Gael Monfils – Ernests Gulbis: 7-6, 6-4, 6-3
Din când în când, Ernie face ce face și apare la câte un
turneu important cu evoluții bune. Viața de familie îi priește, se vede că în
sfârșit a luat în serios decizia de a deveni independent financiar. Se pare că
le-a cerut apropiaților să nu-i mai spună ”Sire”, iar în ultimele luni a putut
fi zărit la Lidl, făcându-și singur cumpărăturile. Încă nu pricepe cum e cu
gramajul ăla la păstrăv, dar Ostapenko și restul prietenilor îi sunt alături și
chiar s-au oferit să-l ajute să-nvețe pentru examenul auto. ”Deci oamenii care n-au șofer își conduc
singuri mașinile?”, a putut fi auzit Ernie luna trecută, descoperind lumea.
Un meci din care toată lumea a plecat mulțumită a fost
ăsta. Jucătorul mai bun a trecut mai departe, Ernie și-a făcut norma și
așteaptă nerăbdător sezonul de zgură, iar Twitterul și-a luat doza de
drăgălășenie. Suntem niște norocoși cu toții!
Anastasia Pavlyuchenkova – Karolina Pliskova: 7-6, 7-6
Dacă Pliski ar fi împins meciul ăsta în decisiv, am fi dormit și noi o jumătate de oră în plus înainte de Halep. Pavs a avut însă alte planuri. Nu e clar ce se petrece acolo, dar avem pildele istoriei care ne servesc iarăși: e greu să iei un slam, Karo, și uneori e nevoie și de răbdare muuultă. Deci, relax și nu pune la inimă. De partea cealaltă, Tase Pavlyuchenkova confirmă încă o dată că, dintre toate slam-urile pământului, căldura australiană îi priește cel mai bine. O să fie un meci tare cu Kerber, care a trecut în trei seturi de răsfățata circuitului, Camila Georgi.
Embed from Getty Images
Paire/Bolelli – Gille/ Vliegen: 7-6, 4-6, 6-3
Dacă la finalul săptămânii viitoare Benny Paire va avea mai multe Grand Slam-uri câștigate decât Zverev, Thiem și Kyrgios la un loc, să nu vă mire. Este ordinea Universului să facă mișto de noi, de ei, de oricine s-a uitat măcar 60 de secunde la tenis. Deci săptămâna a doua a unui mare turneu de tenis (care nu se joacă la Paris) îl va avea la start pe băiatul ăsta păros ca Engels și înțelept ca Selly. Cine citește cronicile astea de suficient de mult timp știe că treaba asta mă bucură. Și, ca să marcăm cum se cuvine, am decis să punem pe foaie câteva versuri.
În Franța cea muntoasă
Și-a cultivat talentul
Rapid ca o țestoasă
Când calcă iar cimentul.
Dă fundu’ de pământ
Când face performanță
Și are-un forehand blând
Dar dă furios din clanță.
Pe Insta, followeri o groază
Iar în gentuță, nouășpe rachete
Și îi sătul să i se strige ”loază!”
Ca Simo de Markete.
La dublu, însă, e mândru ca un ninja
Ca Templul Lotus din New Dehli
E în optimi și nici că-l freacă grija
Câți ”L” s-or pune în Bolelli.
Embed from Getty Images
De consumat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Australian Open:
03:00 M. Sakkari – P. Kvitova
05:30 C. Gauff – S. Kenin
06:00 O. Jabeur – Q. Wang
10:00 A. Barty – A. Riske
04:00 M. Raonic – M. Cilic
05:00 D. Schwartzman – N. Djokovic
07:00 T. Sandgren – F. Fognini
11:30 R. Federer – M. Fucsovics
Juniori
Ora TBA: N. Ionel – A. Bernard
Ora TBA: S. Gima – P. Fajta
*Orele de start pot varia în funcție de desfășurarea meciurilor programate înainte
Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.